May 19, 2017

nenas 916...md2???

tahun lepas lagi kot nenas ni muncul tapi baru la pada aku,..baru berezeki merasa
kalau sebelum ni aku tak berapa gemar memakan nenas...nanti lidah jadi tak best nak makan benda lain😂...tapi dah bertukar jadi suka lepas makan nenas 916 ni,
amboi nama...md2 tu apa pulak?
hmm...kalau dah buah ke tanaman ni memang ada saja kod2 nya tu, begitulah agaknya?

try sebijik yang rm10, tolong kupas siap potong...balik rumah asingkan semangkuk try test tabur asam garam👌
terkenal dengan jus nenas sebenarnya...syoknya sedut jus berserat nenas sedap ni.
apapun nenas ni memang menarik perhatian..lah, macam senang jer nak kupas..ada takde jer bulu hidungnya😀
gambar dari fb jus nenas916 by md2 ni ada jual buah nenas potong juga😋...jom check fb untuk ke lokasi gerai👍       

May 18, 2017

Shopping raya episod satu

Masuk bab nak raya ni memang double confirm lah akan ada episod soppin dan episod soppin lagi dan lagi episodnya selagi tak raya.. 
best kemudian2 nanti bila di baca balik,.. tu pun kalau dapat di journal setiap episod. 
Tahuu, raya nya biar bersederhana, so kita shopping bersederhana jugalah😁
Janganlah di kata puasa pun belum..lagi cepat lagi bagus, 
stok baru masuk senang nak buat pilihan.. tahun ni punya cerita anak3 masing-masing ada taste sendiri nampaknya... lega semua puashati dapat baju raya pilihan sendiri, 
..takde episod seragam sama design ke kain sekayu ke...
except si mamanya... 
nanti pergi beli yang lain, kata en. suami, tak lepas piawaian si dia la trend mix&match aku tu':)
ok, paham2x, kena cari baju cantik sket la as baju raya senada seirama sekaler tema tu kan😉
 
kononnya nak buat berjalan pagi raya..tapi geram sangat so hari2 dah sarung ke sekolah 😍
dah start ke belum agaknya ye...lambakan baju raya kat dalam tu?
singgah makan nasi ayam time hujan...berpayung keluar kereta nak singgah warung punya pasal👍
 ....minggu peperiksaan si abanglong...aku lebih rileks 
abanglong dah jumpa jalan...semoga berjaya selalu....aminnn.

May 12, 2017

ke Penang ke kita???

ecececewahhh, tajuk takmo kalah😉
yang benarnya ada gambar char koey teow sedap nak buh sini sekeping...ihiks.
malam-malam hujan sejuk sedap sangatlah kalau dapat char koey teow panas-panas..
double triple sedap dan dan feeling tengah makan kat Mady char koey teow nun di Batu Feringghi...ohoii..sayang tul banyak gambar kat penang tu hari hilang tak dapat nak share sini.
jom....kita feeling-feeling "ke penang ke kita" sesekali,
...feri Pulau Pinang ada...jambatan penang pun ada situ, ketapi naik bukitBendera pun ada..apalagi?...gambar menara Komtar pun ada...Penang la tuuu😍
paling penting char koey teow dia...memang menjilat garfu😋...tak cukup sepinggan kita tapau lagi wak balik sambung makan kat rumah pulak😂
apa?..nak tapau jugak?..jom..jom char koey teow sedap ttdi jaya..belakang Petronas tu letak duduknya..ehem..nak sate? ada!...nasi kandaq pun ada...yang pasti bukan mamak corner👌


ehem..tak lengkap feelingfeeling ke Penang ke kita kalau takdak jeruk madu Pak Ali...
mahei sket la bila harga shah alam ni, kan😁

May 5, 2017

projek tumbuh gembira

assalamualaikum wbt.
lama tak becerita di sini...rindu tiba-tiba👋
...bila dalam proses kembali mencari ritma begini, ritma tu...hmmm?

cerita hampir sebulan berlalu...
hobi tiba-tiba en.suami,...yang automatik kena jadi hobi aku bila dia keluar bekerja...yang kadang berminggu kadang berbulan tu.
proses ambikalih hobi ni susah mau cakap jugalah...hobi mana boleh paksa2, kan
walaupon tugas aku cuma untuk shower semaian tu pagi dan petang je pon... pi mai aku memang akan siram tanaman ku juga di petang yang ku terasa nak siram..hikhik
ye la..musim hujan kan sekarang...
tapi bila dah nama semaian ni...kenalah di tatang bak minyak yang penuh..haaa, gituuu
mana boleh harap ke tempias hujan pula..sah-sah tak kena dah terceruk nun letak duduknya.
Kalau nak tau...bukan setakat dua biji telur tu saja semaiannya..berceritet ngko...dalam bekas plastik dalam pasu-pasu lama...tapi sajalah aku snap yang dalam telur ni..pestime aku tengok orang semai benih dalam kulit telur😁
eh..aku kena snap semua sebenarnya...setiap perkembangan semaian harus ditunjuk gambar ke en.suami nun di tengah laut...hmmm, kalau dah hobi katakan😅
bergegas aku pepagi ke tapak semaian sebaik balik dari kerja-kerja hantar anak-anak mengaji ke kafa ke kindy semua..err, ada jer hari yang aku saja-saja skip shower semaian tu tau😜...kalau skip pagi, petang aku sembur la...aku tak kejam aihhh!
see...tumbuh gembira diorang dengan belaian mama garang sorang ni..hikhikhik.

....pagi hari Pekerja...ayah semaian tiba-tiba terjengol depan pintu😍
bukan setakat anak3 yang terlompat terjerit suka...tak ketinggalan anak-anak semaian si ayah juga..
dah selamat dah semua si ayah pindah keluar dari kulit telur tu...kulit telur pun dah tak nampak bayang...cepat-cepat mama garang update buh dalam notaharianmama sebelum gambar kena delete lagi😂