February 1, 2017

kurma Ayam rempah Tanjong di kepala meja cerita tahun ayam

teringat ayat tok-tok kita dulu-dulu,
adat berhidang...haruslah ada satu juadah terlazat sebagai mengepalai meja
kalau orang sekarang lagi familiar kata 'main dish' la kot.
😄😄😄
cerita masak-masak membuka cerita hari ni...bulan ni ke tahun ni sebenarnya,
..january semalam-semalam tu cerita throwback tahun lepas yang entah lah bila nak habisnya😊
pertama kali mencuba 'rempah kurma Tanjong'..., yang tahun lepas tu ada sekali ternampak ramai blogger pakat dok masak kurma guna rempah kurma Tanjong tu...kenapa kurma jer yang diorang masak ye?...padahal ada je rempah kari ikan/ayam/daging semua tu juga.
ada sekali jalan-jalan dalam mydin usj ternampaklah rempah Tanjong ni..jomlaa kita pula try...
berjaya tak mengatasi kelazatan rempah baba's alagappas semua...ke sehebat rempah kurma ADABI..ke rempah Faiza ke mak Siti???...jomlaa share rempah keluaran mana pilihan selera korang?...boleh kita pakat-pakat cuba lepas ni😋

ayam bahagian bertulang untuk kurma, bahagian isi ku goreng kunyit..
siap dah kurma ayam rempah Tanjong, haruslah ada semerbak saderi dan bawang goreng untuk memikat selera anak3
haruslah try test resepi yang kat belakang peket rempah tu
ayam goreng kunyit Siam(resepi dari FB)...👌penambah rasa bangkitkan selera😋

2 comments:

  1. aida x pernah plak try ni.
    now pakai paket faiza.

    ReplyDelete
  2. Nampak sedaplah Sue. Bawang goreng tu buat naik meriah ceria gambar Kurma Tanjong hang ni weyh.

    Hakak jarang masak kurma kat rumah. Entahlah kenapa. Kalau beli rempah kurma pun sebab nak masak nasi Arab

    ReplyDelete

sudi-sudikan... :)