May 19, 2017

nenas 916...md2???

tahun lepas lagi kot nenas ni muncul tapi baru la pada aku,..baru berezeki merasa
kalau sebelum ni aku tak berapa gemar memakan nenas...nanti lidah jadi tak best nak makan benda lain😂...tapi dah bertukar jadi suka lepas makan nenas 916 ni,
amboi nama...md2 tu apa pulak?
hmm...kalau dah buah ke tanaman ni memang ada saja kod2 nya tu, begitulah agaknya?

try sebijik yang rm10, tolong kupas siap potong...balik rumah asingkan semangkuk try test tabur asam garam👌
terkenal dengan jus nenas sebenarnya...syoknya sedut jus berserat nenas sedap ni.
apapun nenas ni memang menarik perhatian..lah, macam senang jer nak kupas..ada takde jer bulu hidungnya😀
gambar dari fb jus nenas916 by md2 ni ada jual buah nenas potong juga😋...jom check fb untuk ke lokasi gerai👍       

May 18, 2017

Shopping raya episod satu

Masuk bab nak raya ni memang double confirm lah akan ada episod soppin dan episod soppin lagi dan lagi episodnya selagi tak raya.. 
best kemudian2 nanti bila di baca balik,.. tu pun kalau dapat di journal setiap episod. 
Tahuu, raya nya biar bersederhana, so kita shopping bersederhana jugalah😁
Janganlah di kata puasa pun belum..lagi cepat lagi bagus, 
stok baru masuk senang nak buat pilihan.. tahun ni punya cerita anak3 masing-masing ada taste sendiri nampaknya... lega semua puashati dapat baju raya pilihan sendiri, 
..takde episod seragam sama design ke kain sekayu ke...
except si mamanya... 
nanti pergi beli yang lain, kata en. suami, tak lepas piawaian si dia la trend mix&match aku tu':)
ok, paham2x, kena cari baju cantik sket la as baju raya senada seirama sekaler tema tu kan😉
 
kononnya nak buat berjalan pagi raya..tapi geram sangat so hari2 dah sarung ke sekolah 😍
dah start ke belum agaknya ye...lambakan baju raya kat dalam tu?
singgah makan nasi ayam time hujan...berpayung keluar kereta nak singgah warung punya pasal👍
 ....minggu peperiksaan si abanglong...aku lebih rileks 
abanglong dah jumpa jalan...semoga berjaya selalu....aminnn.

May 12, 2017

ke Penang ke kita???

ecececewahhh, tajuk takmo kalah😉
yang benarnya ada gambar char koey teow sedap nak buh sini sekeping...ihiks.
malam-malam hujan sejuk sedap sangatlah kalau dapat char koey teow panas-panas..
double triple sedap dan dan feeling tengah makan kat Mady char koey teow nun di Batu Feringghi...ohoii..sayang tul banyak gambar kat penang tu hari hilang tak dapat nak share sini.
jom....kita feeling-feeling "ke penang ke kita" sesekali,
...feri Pulau Pinang ada...jambatan penang pun ada situ, ketapi naik bukitBendera pun ada..apalagi?...gambar menara Komtar pun ada...Penang la tuuu😍
paling penting char koey teow dia...memang menjilat garfu😋...tak cukup sepinggan kita tapau lagi wak balik sambung makan kat rumah pulak😂
apa?..nak tapau jugak?..jom..jom char koey teow sedap ttdi jaya..belakang Petronas tu letak duduknya..ehem..nak sate? ada!...nasi kandaq pun ada...yang pasti bukan mamak corner👌


ehem..tak lengkap feelingfeeling ke Penang ke kita kalau takdak jeruk madu Pak Ali...
mahei sket la bila harga shah alam ni, kan😁

May 5, 2017

projek tumbuh gembira

assalamualaikum wbt.
lama tak becerita di sini...rindu tiba-tiba👋
...bila dalam proses kembali mencari ritma begini, ritma tu...hmmm?

cerita hampir sebulan berlalu...
hobi tiba-tiba en.suami,...yang automatik kena jadi hobi aku bila dia keluar bekerja...yang kadang berminggu kadang berbulan tu.
proses ambikalih hobi ni susah mau cakap jugalah...hobi mana boleh paksa2, kan
walaupon tugas aku cuma untuk shower semaian tu pagi dan petang je pon... pi mai aku memang akan siram tanaman ku juga di petang yang ku terasa nak siram..hikhik
ye la..musim hujan kan sekarang...
tapi bila dah nama semaian ni...kenalah di tatang bak minyak yang penuh..haaa, gituuu
mana boleh harap ke tempias hujan pula..sah-sah tak kena dah terceruk nun letak duduknya.
Kalau nak tau...bukan setakat dua biji telur tu saja semaiannya..berceritet ngko...dalam bekas plastik dalam pasu-pasu lama...tapi sajalah aku snap yang dalam telur ni..pestime aku tengok orang semai benih dalam kulit telur😁
eh..aku kena snap semua sebenarnya...setiap perkembangan semaian harus ditunjuk gambar ke en.suami nun di tengah laut...hmmm, kalau dah hobi katakan😅
bergegas aku pepagi ke tapak semaian sebaik balik dari kerja-kerja hantar anak-anak mengaji ke kafa ke kindy semua..err, ada jer hari yang aku saja-saja skip shower semaian tu tau😜...kalau skip pagi, petang aku sembur la...aku tak kejam aihhh!
see...tumbuh gembira diorang dengan belaian mama garang sorang ni..hikhikhik.

....pagi hari Pekerja...ayah semaian tiba-tiba terjengol depan pintu😍
bukan setakat anak3 yang terlompat terjerit suka...tak ketinggalan anak-anak semaian si ayah juga..
dah selamat dah semua si ayah pindah keluar dari kulit telur tu...kulit telur pun dah tak nampak bayang...cepat-cepat mama garang update buh dalam notaharianmama sebelum gambar kena delete lagi😂

April 20, 2017

iris Nuraisyah & hari sukan

hari sukan sekolah, sukan pertama buat Aisyah yang baru bersekolah 3bulan lebih camtu
excellent sangat setakat ni,...sehari pun tak pernah tak pergi sekolah lagi
sampai hari cuti pun terpaksa bawa pergi depan sekolah..
nak tengok sendiri baru percaya sekolah cuti hari tu😓
....tapi semalam ponteng buat pertamakali😅...saja-saja takmo pi sekolah sebab nak ajak mama keluar beli beg tarik😱..nak bawa pi sekolah..nak tarik apalah ke sekolah tu ye???
naseblah pujukan diterima akhirnya...
"kita tunggu ayah balik baru pi beli yang cantik laaagi cantik"..hehe, pepandailah ayah nak tukar tajuk nanti...so ke sekolah semula hari ni.

sekitar hari sukan weekend lepas...
senanghati sukan gabungan antara 3buah sekolah sahaja...tak crawded & anak-anak pun enjoy.
perarakan masuk padang dengan maskot masing-masing yang paling best kalau budak-budak tadika ni kan.
aisyah in action...game ni kumpulan Biru Juara!!!
lagi game 5yearsold...kumpulan Biru menang lagi👏👏👏
kumpulan Biru juara padang👏👏👏
memancor-mancor silauan medal emas pertama Aisyah.
bersama penyokong utama...dan cameraman👍yang baju kuning tu😍

April 12, 2017

kazen kawen

bulan lepas anaknya pakcik, bulan ni anaknya paklang...
bulan depan sebelum puasa..giliran pakjang pula yang bakal menerima menantu sulung
nun orang Tawau.
Tokpah suruh balik kampung bulan depan pakjang Nibong Tebal nak kenduri...
in shaa Allah, tapi rasanya bulan depan en. suami kat laut juga.
Tak dapat ke Nibong Tebal.. mana tau ada rezeki ke Tawau ke..wallaweii, haha😃
Hari tu resepsi menantu paklang kat kuala Nerang, maklang ada mengajak,
teringin nak join pun tak dapat, takpe ada rezeki ke Alam Damai rupanya.
Majlis kat dewan rasmi keluarga paklang lah..
dah masuk kali ke-4 rasanya aku datang majlis kawen anak paklang kat dewan ni..
kali ni baru teringat nak bergambar dengan pelamin..lain maksud dengan bergambar kat pelamin ya

time nak balik baru perasan 'facade' kat luar😅
ambik gambar dari jauh baru dapat keseluruhan pelamin
sejenis photobooth yang menarik perhatian...anak tak cukup sorang kali ni
trend terkini kot?...boleh usha kat fb
kazen en.suami a.k.a cucu tokPah yang ke berapa?...aku pun dah tak terkira...😅

April 10, 2017

di jendela hati

...sebenarnya masih dalam mood😏
boleh ke tak boleh kenalah terima 'knape hp tu delete semua gambar kat gallery dia'
habih semua cerita 3bulan pertama 2017 hilang,
camno nak keluarkan entry "sukadukasukutahunpertama"😥 nih?
 ...😌*muka redha.

cari ketenangan di Putrajaya sat😍
dah tenang..???
jom ceriakan hati wanitamu di sini😘

April 8, 2017

Alamanda

kepada yang Google dan jumpa ni, maaf ya..takde bunga Alamanda nya di sini, harap maklum.
tapi kalau kelas Alamanda ke supermarket Alamanda ke..yang tu ada😅..
ada ceritanya.."budak kelas Alamanda buat spek mata kat A-Look supermarket Alamanda"
... dan dan budak Alamanda yang kat rumah ni pun gatal pedih mata semua lah nak pi buat spek mata kat A-Look supermarket Alamanda tu.
ye lah ye lah.. dah lama sangat tak jenguk ke Alamanda, katanya so jommm je la.
Puaskan hatinya bawa check mata kat A-Look, Alamanda,
check jer.. tak perlu berspek bagai pun lagi, so nikmati lah anugerah penglihatan yang Allah bagi tu sebaiknya... pandang dengan mata kasar terus ke mata hati...
moga-moga yang baik-baik saja keluar dari mulut kita, ameennn.

bamboo forest ke ni😍
bila ke Alamanda, mesti tergerak nak jengok&bergambar kat sini😀

April 7, 2017

majlis hari jadi

berkenduri di pagi Jumaat...
..lepas tengok gambar2 yang teacher Aisyah share kat group whatsapp hari ni..
dan terperasan😓
tak terupdate even satu entry pon perihal ulang tahun Aisyah bulan Februari tu hari..
padahal celebrate nya berkali jugalah.. iskh.. iskhh, apa nak jadi dengan notaharianmama dah ni
lagi sadis henpon ni boleh pulak acah-acah spring cleaning ka gena taktau la..suka dia je delete2 gambar orang😕
hmm...kalau dah notaharianmama katanya.. kita ambik gambar yang teacher share pun ok lah, walaupun kek orang birthday orang.. tapi Aisyah nye school juga kan ':)

April 6, 2017

seranting sakura

tiba-tiba tv yang terpasang sejak tadi tanpa ada yang menontonnya...
terpadam sendiri, diikuti bau hangit terbakar
cepat2 off plug dan sampai la ni belum ada yang sudi nak jenguk tv tu...tak berani sebenarnye😁
tamat sudahkah riwayat tv kotak yang sudah hampir sepuluh tahun tu bersama kami?
mungkin lebih..berbelas tahun sudah rasanya tv tu di sini,
...tv kotak?
susah dah nak jumpa sekarang...orang semua berebut-rebut beli tv nipis
ada anak-anak kecil suka panjat2 lompat2, tv sekeping kena gantunglah
tv kotak pun bahaya jugak,...ngeri baca berita anak-anak kecil kena hempap dek tv kotak.
eh, cukuplah cerita tv...kita tengoklah untung nasib dia kejap2 lagi
...mendung hari ni
selepas 2-3hari terik garing semalam...seranting sakura di laman berkembangan
kalau hujan abihlah lembik gugur sakura tu...nasiblah kereta perang yang tumpang berteduh bawahnya...."koch-koch hota hai" la kereta perang tu selepas hujan💃💃💃

April 5, 2017

macamana nak jadi suami ni?

cerita sket tentang ujian topikal 1 si abanglong bulan lepas..
terkejut tegempar ja ujian pon.. mak2 group wassup pun percaya ke tak percaya je bulan 3 dah exam, pandai2 la anak2 menjawab ye😃.
masa cuti mid sem seminggu tu gigih pula mak2 belek result anak memasing,
pastu pakat tekujat anak masing2 dapat' E' subjek English..haha!
aku buat2 cool dulu..lagipon abanglong ada bagitau mama dia markah tu per dengan 40% je,
so relaks la.. satu kelas kot dapat 'E'..
pandai teacher buat gimik😘
lepas seminggu yang cuti tu, baru result sebenar keluar, alhamdulillah straight A'..
Abanglong dalam kelas dapat no.3, dalam aliran pun no.3 lah..
no. 1 & no.2 gigurl dah rampas..hmmm! tu yang dan dan terkeluar ayat abanglong
"macamana nak jadi suami ni"😅...ayat cikgu ke ayat dia tu ye?

pose "suami paling sweet" katanya...ntah la mama pun tak tengok cerita tu nun kejar si bongsu nun😭

March 31, 2017

babai...suku tahun pertama

ada cerita ada kisahnya ada indahnya,...nak sangat masukkan ke notaharianmama...
tak masuk2 lagi😉
cukup dulu dengan 5keping yang indah dek mata aku ni...
moga indah juga dek mata korang yang melihat...
moga yang indah2 yang manis2 juga menunggu kita di hari depan, ameennn.
salam Rejab...puasa jom😘

ada orang terkenang2 koleksi HK kat Mitsui sale taw,nasib ada mango ciskek jual dalam cup hk mic* as penawar hati
ayam masak merah in english apa mama?...😇mama bila abanglong tak boleh terima jawapan google bagi😏
rahsia mee goreng jadi sedap? ehem..harus ada campur bahan kuat perasa ie:chicken meatloaf digoreng garing...ala2 carbonara kat SR tu😘
yang namanya bawal...kari bawal, bawal goreng memang pencuri hatiku...tudung bawal dah tentu2 la kan😍
keria viral...mana boleh tak masuk notaharianmama, walaupon belinya kat gerai nasi lemak depan rumah jerrr😀

Bersyukur dan sentiasa bersyukur di dalam segala perkara

Zaman dahulu bila duduk aja kat restoran kita akan tanya, teh ais ada?
Zaman sekarang kita akan tanya "mamak, password wifi apa"...
Zaman dahulu, imam akan remind, "luruskan saf, rapatkan antara tumit"..
Zaman sekarang imam akan remind, "matikan henpon..."..
Zaman dahulu kita terima khabar mengejut dengan telegram,
Zaman sekarang kita sembang dengan Telegram...
Zaman dahulu banyak accident kereta sebab terlelap,
Zaman sekarang banyak accident sebab sibuk whatsapp.
Zaman dulu kita berjual beli pakai timbang kati,
Zaman sekarang kita jual beli pakai GST
Zaman dulu org bangun pagi dok mikir nak makan ape,zaman skrg org bangun pagi dok mikir nak makan sapa......
Semoga bahagia

Assalamualaikum...
Kita hidup digunung, merindukan pantai. Kita hidup dipantai, merindukan gunung.
Kalau kemarau kita tanya bila hujan? Di musim hujan kita tanya bila kemarau?
Diam di rumah, keinginan untuk keluar. Setelah keluar berkeinginan untuk pulang.
Waktu sunyi mencari keramaian. Waktu ramai cari ketenangan.
Ketika bujang mengeluh keinginan untuk menikah. Sudah berkeluarga mengeluh belum punya anak. Setelah ada anak, mengeluh perbelanjaan hidup.
Ternyata, sesuatu tampak indah kerana belum kita miliki..
Bilakah kebahagiaan akan diperolehi kalau kita sentiasa memikirkan apa yang belum ada, tapi mengabaikan apa yang sudah kita miliki..
Jadilah peribadi yang selalu bersyukur dengan rahmat dan nikmat yang sudah kita miliki..
Mungkinkah selembar daun yang kecil dapat menutup bumi yang luas ini? Sedangkan menutup telapak tangan sahaja pun sudah begitu sukar..
Tapi, kalau daun kecil ini melekat di mata kita, maka tertutuplah bumi dengan daun..
Begitu juga bila hati ditutupi fikiran buruk sekecil manapun, maka kita akan melihat keburukan dimana-mana, bumi ini sekalipun akan tampak buruk..
Jadi, janganlah menutup mata kita, walaupun hanya dengan daun yang kecil.
Janganlah menutup hati kita dengan sebuah fikiran buruk, walaupun cuma seujung kuku.
Syukuri apa yang sudah kita miliki, sebagai modal untuk memuliakan-Nya.
Kerana hidup adalah, waktu yang dipinjamkan dan amanah yang dipertanggungjawabkan..
Bersyukurlah atas nafas yang masih kita miliki..
Bersyukur atas keluarga yang kita miliki..
Bersyukur atas pekerjaan yang kita miliki..
Bersyukur atas kesihatan yang kita miliki..
Bersyukur atas rahmat dan nikmat yang kita miliki..
Bersyukur dan sentiasa bersyukur di dalam segala perkara..
Jauhilah sifat riyak dan sombong dgn apa yg kita miliki ..
Ianya bukan milik kita, ianya milik Allah yg Maha Esa...
Semoga kita mendapat manfaat dan sentiasa bersyukur..
Alhamdulillah..untuk renungan bersama.

March 22, 2017

Tempat jatuh lagi dikenang, inikan pula...

tempat kenangan zaman berdua-duaan dulu duluan...
zaman-zaman mabuk mual anak sulung.. situ la en. suami suka bawa..anytime, SA-->PD-->SA apalah sangat😍...privacy situ 7-8 tahun dulu.
Masa tu tempat ni macam terbiar lagi..
selalunya kami parking jauh, bawah pokok rhu pantai sebelah rasanya..
lepas tu jalan kaki kat pasir pantai yang jarang orang lalu.. ada tumbuhan menjalar atas pasir.. hati-hati tumbuhan tu berduri.. cucuk kaki aku, tu yang ingat sangat tu😅
lama dah kan bangunan lama runtuh-runtuh tu dah takde, tapak tu di buat parking bertar sekarang, lama juga perasan cuma kali ni baru berpeluang singgah kembali ke situ.
Dah ada nama.. "pantai cahaya negeri"
cantik lagi terjaga.. ada toilet tempat mandi dan surau yang terjaga.
Menarik la tempat redup-redup gini pada aku...
free je if compare lepak kerusimeja berbumbung khemah..sewa rm50 tau.
Dulu aku suka situ sebab ada jambatan nak ke satu pulau kecil.. feeling-feeling jambatan dalam filem erra fazira berlakon jadi gemoksss tu...gambar kat jambatan sambung next entry la kot😉
Sampai la ni ada je jambatan tu.. ramai nau umat manusia datang bergambar kat jambatan tu sekarang.. pulau kecil di hujung jambatan pun dah ada namanya.. "pulau Burung".
Aku rasa situ sekarang antara tempat riadah orang tempatan.. yang just datang picnic balik hari..
yang nak berkhemah unggun api bawah pokok rhu pun ada je sebab ada laluan kita boleh bawa kereta parking tepi pantai dan pasang khemah sebelah kereta, best kan.

cantik dah sekarang tempat ni...
toilet surau semua dah ada..jualan buih sabun juga yang dicari anak3 aku ni
next time kita datang pagi-pagi..bawa bekal bentang tikar sini😀..feeling2 orang PD
jambatan untuk ke pulauBurung, sebelah sana bawah pokok rhu tu kita boleh bawa kereta ke situ & pasang khemah 👍
view pokok rhu redup-redup sana tu la..tempat feveret aku dulu-dulu😊

March 20, 2017

Happy School Holiday!!!

jadi marilah kita up entry yang...
yang anak-anak kita suka nak buat lah bila cuti sekolah which is bercuti lah..
apa lagi, kan.
tak kisah lah walau cuma sehari dua di hujung minggu,
pada kami tanpa hotel mewah bagai pun tetap bercuti juga namanya😅...janji ada pantai...gituu😎
time kecik-kecik ni je la pon suka nak ajak ke pantai...takde hal bab berendam sampai legam tu...kannn😀
Kejadiannya weekend lepas...ber tema'kan release tension untuk abanglong yang baru selesai ujian KAFA.. ala-ala refreshment gitu.. before hadap ujian kat sekolah pulak.
Alhamdulillah, selesai semua dah..
nah! seminggu cuti sekolah.. jenuh aku pikir aktiviti untuk seminggu ni😏
apaponnn...

new Monday --> new week ---> new Goals! 💪💪💪