nasi daging & air asam berkerisik

assalamualaikum wbt.
cuti-cuti ni kita buka cerita masak-masak aje la,
nak keluar kesian pulak nak tinggalkan si abanglong tu sensorang kat rumah..nak dibawa keluar memang tak patut sangatlah kan, "chicken pox" pulak tu..silap haribulan boleh kena denda jugak
si abanglong pulak komplen gatal-gatal lepas makan sup ayam dua tiga hari lepas...
tu yang stop terus makan ayam buat masa ni, emak paling happy...boleh jemu juga kalau asiklah masak ayam semedang...makan apantah lagi ;)
elok sangatlah geng air asam pun ada kat rumah,...syok sket nak masak bila ada geng nak makan.
nasi daging ni trademark orang kedah lah kan...
tapi kali ni buat simple asal apa ada je, taklah beria macam mak-mak sedara dok masak kat kampung nun...susu cair, tomato soup semua tu takde so tak bubuh...jadi jugak nasi dagingnya even guna beras pendek ja..hiks.
paling utama ayaq asam berkerisik tu la..yang tu kena kaw-kaw terangkat kesedapannya, tip paling senang pastikan belacan sedappp dap dap dan kerisik terbaik.

bila buh kerisik orang dah tak panggil ayaq asam sebenarnya..geng kerabu dah tu.. "kerabu tomato" ;)
kerisik pilihan haruslah didatangkan nun asli dari kampung
nasi daging simple
nak tarik perhatian anak yang kecik-kecik tu...daging dah siap rebus tu boleh je digoreng kunyit...NO kicaplah orang "chickenpox" nak makan juge ;)

You Might Also Like

3 comments

  1. Hamboi.. Walaupun simple tapi menyelerakan..

    ReplyDelete
  2. memang bertabah kalau letak kicap dekat makanan masa kena chicken pox :p

    ReplyDelete
  3. Teringinlah nak buat nasi daging simple gini Sue....Sesekali makan daging cicah ayaq asam gini mesti best ye Sue. Jemu asyik duk masak kari jer daging tu kekadang.


    ReplyDelete

sudi-sudikan... :)

Like us on Facebook