"nasi ganja" pulaksss

masak apa arini???
korang dah try "nasi ganja"?
mai dari belah-belah utara jugalah pon kannn, nun kat Perlis asal usul mendapat nama :D
kenapa 'nasi ganja'...senang ja jawabnya...bila dah try sekali pasti nak berkali-kali, ketagih katanya.

gigih Google resepi "nasi ganja" sehari dua ni, banyak pula version dok ada, belek-belek nak masak nasinya tu mudah juga tapi nak tot tet tot tet lauk pauknya tu lahhh." tak lengkap tanpa ayam goreng berempahnya, kena ada kuah taruh atas..so, kari ala mamak wajib ada lepas tu nak ada ayam tandoori juga.., perghh! berjenis-jenis tu, malas pun datanglaa, kang tak cukup syarat tak ummph la pulak kan.

belek-belek resepi..edit sana edit sini.. siap masak tup tup jadi nasi daging, haha
tak ada serbuk sup boleh ganti dengan serbuk rempah kurma, terus nasi jadi kaler cantik tanpa pewarna kuning :) rasa pon dah menarik even tak letak sos cili.
Lauknya setakat nak makan dengan anak-anak aku pun malas nak main belacan..tak perlu berair asam bagai. Daging yang dah empuk direbus untuk masak nasi ditumis goreng ala daging merah nasi goreng usa tu pula... Siap!
macam nak goreng telur mata sebijik dua la plak.. confirm terangkat :D
ayam goreng kicap untuk yang kecik-kecik...takmo pedas
daging ala nasi goreng usa...pedas-pedas sketla untuk mama&abanglong
kejadian nasi hasil edit resepi 'nasi ganja' ;)



***perlu diingatkan, notaharianmama paling malas salin resepi, dan kalau tetiba tajuk lain ceritanya pula kelain itu sememangnya hobi yang takboleh dielakkan :D 

You Might Also Like

3 comments

  1. ishhhh...dik cakap bab ganja2 ni jgn kuat2 bahaya...kikiki...selalu dengo pasal nasi ganda tapi blom ada rezeki nak rase...tapi kalau sebut nasi daging yg tu memang mabeles...dapnye nasik daging...dapat air asam yg pedas2 makan sampai mak mentua lalu pon tak sedo....hahaha

    ReplyDelete
  2. hihihi
    mmg kenyang perut ni..
    saya pon tak berapa ghajin bab tulis resepi, taoi gigih juga.. itu aje modal berblog.
    hiks

    pppstt:akak, cepat tinggalkan alamat di entry peneka paling tepat.. jangan lupe ye..

    ReplyDelete
  3. nasi ganja... memang x pernah rasa lagi :)

    ReplyDelete

sudi-sudikan... :)

Like us on Facebook