makan 'pasembot' di pekan Kodiang

kalau berjalan ke sebelah utara haruslah mencuba pasembor seperti yang digembar gembor
jangan tak tau bukan Penang jer ada pasemboq, Kodiang pun ada juga dan pasembot Kodiang ni susah kot nak jumpa kat tempat lain berbanding pasembor Penang. 
Pasembot Kodiang ni glamer sekitar tahun 70an ke 80an rasanya, sedap sangat aku makan masa aku kecik-kecik dulu..sekarang ni dah diambil-alih anak cucu, tang kuah tu sudah kena adjust rasanya kot ;) ....kalau lalu pekan Kodiang tu bolehlah singgah rasa :)
 
Kat Kodiang pasembor di sebut "pasembot" berbanding Penang style dipanggil "pasemboq" Penang.
Setakat yang ku tahu, ada 3 tempat jual pasembot di pekan Kodiang dan setiap satunya ada dia punya speciality tersendiri la of course.
Dulu family aku suka yang kat kedai sebuah nun dah nak ke sempadan kedah/Perlis tu, sebab ada bihun kuning dalam pasembor nya, Pasembor Majid kot yang tu kalau salah tolong betulkan. 

tapi sejak menjak bila ntah selera bertukar ke Pasembor Eja Ghani yang terletak kat Arked Semarak betul-betul  kat simpang 4 bertentangan dengan balai polis pekan Kodiang. cuma rm3.50 sepinggan dan rm2 untuk seekor ketam..tambahlah berapa ekor ketam nak makan :)

Sebuah lagi kedai pasembor di pekan Kodiang kat deret rumah kedai lama jalan nak ke market ikan di pekan Kodiang. ..kedai kelam awat tak mau buka lampu taktau ;D
Kedai paling legend seingat aku kecik-kecik dulu kalau ikut tokwan pi Kodiang mesti dia singgah minum kopi situ sementara tunggu di orang bungkuskan pasembor untuk kami bawa balik, tapi aku kurang sket kat situ, kuah dia walaupun kaler kicap tapi ada pedas pedas yang tak berapa nak kena dengan lidah aku ni.
Yep, kuah pasembor Kodiang sedikit gelap warnanya seakan diletak kicap juga ada rasa taburan kacang seakan rojak buah tu tapi versi cair sket la kuahnya.
jauh bezanya dari segi rupa juga rasa dengan mamak style pasembor Penang tu...harus cuba jangan tak cuba :)

*pic google.

You Might Also Like

3 comments

  1. Sedap. Pasembor style ni hanya ada di kedah.. Susah nak dapat kuah yang sedap. Kebanyakkan yang juah berkuah kacang cucur udang.

    ReplyDelete
  2. Hari tu makan yang style Penang..kedah punya style x pernah rasa lagi

    ReplyDelete
  3. akak somi isteri memang mengemor pasemboq dik oiii...sedapnyeeee...ketam 2 hengget je sekor...oh my oh my...kalau akak jumpe harga camtu makanye 5 ekor ketam dah selamat landing dalam pinggan akak gamaknye...hahaha

    ReplyDelete

sudi-sudikan... :)

Like us on Facebook