"asam pedas" airtanganku

#asampedaspedasnyaberapi
#takminatasampedas
Yeahh! hari ini dalam sejarah,kS masak "asam pedas untuk dia"


pedas,berapi

eh, sebelum ni dah pernah masak jugs tapi tak ingat dah tahun bila ntah, ada la sekali dua kot
ciann my 'dia' yg sememangnya peminat tegar asam pedas tapau je sokmo.
balik ksmpung baru dapat makan asam pedas my mak..hee, asam pedas kat kedah lain lah rupa kejadiannya, rasa pon lite-lite  tak berdesing macam yang kita dok pakat pi makan kat melaka tu.
Nak dijadikan cerita idea nak masak asam pedas ni datang bila my "dia" tiba-tiba beli sapeket daun kesum..sedangkan isteri dia pesan belikan daun kunyit
#entrydaunkunyitbakalmnyusul

Bila setahun ke dua tahun sekali masak asam pedas nye,wajiblah google resepi study lebihkurang.
Resepi "potretkasih' selalu menarik perhatian,
ada je unsur2 rajin seorang tukang masak
yang kita sebolehnya nak skip,nak yang cepat jer..nak masak yang campak2 jer..
try resepi asam pedasnya,kelainan tang blend tomato untuk pekatkan kuah, tak bergantung ke tamarind semata.
Letak juga asam keping untuk effect kemasaman yang lebih.
So, jom cuba :)

Noted!..untuk asam pedas seterusnya,perlu lebihkan cili kering,
kerana kemasaman mampu melenyapkan terus kepedasan si cili, ilanglah kick si asam pedas bila kurang pedasnya.
my "dia" bg 70/100 kali ni sbb kurang pedas, lg 30/100 mama happy anak  yg tak selera ke nasi putih tetiba bertambah nasinya gara-gara asam pedas mama :)
err..tetiba jadi berseleranya makan nasi dengan asam pedas masak sendiri :D
si 'dia' hairan isteri yang takde perasaan tengok asam pedas marvellous nun kat melaka 

tiba-tiba makan bertambah penangan asam pedas sendiri masak???
Hashtag terbaru?
#sukaasampedasmasaksendiri :)

You Might Also Like

5 comments

  1. Hubby kita x suka kita msk asam pedas..x sedap katanya..

    ReplyDelete
  2. Pcl baru sekali dua makan asam pedas melaka, tapi kalau nak ikut selera pcl n mamaD lebih kepada asam pedas utara.. ya la kan. Ternyata ada perbezaannya dari segi rasa...itulah variasi masakan Melayu Malaysia.

    Gambar menyelerakan !

    ReplyDelete
  3. nyum..nyum...favourite ummul..asam pedas utk dia..tak pas lg katenye..huhuhuhu..tpi kari dah pas..

    ReplyDelete
  4. aida org melaka, asam pedas wajib utk anak2.
    buat pekat2... cili pedas skit.
    buh daun kesum!
    daun lipau purut!
    in shaa Allah kenyang perut :)

    ReplyDelete
  5. Kakau yg sukamkn asam pedas mmg blh la mkn kan..kat umah kak lya kurang anak2 ngan hubby tak berapa suka..tapi sesekali kalau mkn biasa mkn kat kg laaa..

    ReplyDelete

sudi-sudikan... :)

Like us on Facebook