"wagyu steak" pilihan mereka yang bercitarasa

satu lagi makanan yang semakin menjadi viral di laman-laman sosial golongan berada
kepada pencinta steak mesti sudah sedia tahu kot akan wagyu steak
eh, kS pernah suka makan steak juga tapi selepas satu kejadian.........................??? ok, lupakan :)
lagi pula steak yang kS makan tu tak sampai pun 50ringgit harganya.

Kepada yang ingin tahu,
istilah 'wagyu' berasal dari negara Jepun iaitu "wa" yang bermaksud Jepun dan "gyu" bermaksud lembu, rupanya wagyu steak adalah daging lembu yang di import dari sebuah wilayah di negara Jepun di mana Kobe adalah ibu negerinya.
ingat tak pada projek 'lembuKobe' di negara kita sekitar tahun 2006 kalau tak salah?

yang pasti daging import yang ini bukan sebarangan daging lembu import,

me'nate,malaysia











sehingga kini, daging wagyu merupakan daging lembu nombor satu paling mahal.
selain warna, jalinan lemak di sekeliling serat daging yang dikatakan lemak otot(marbling) mungkin antara faktor yang menyebabkan daging wagyu ni sedap bila di jadikan steak.
macamana cara nak ternak lembu sampaikan dagingnya jadi sebegitu rupa,....jom google.
eh! nak ternak lembu kerrr?

selepas google, dapat beberapa fakta menarik, antaranya;
selain diurut setiap hari, wagyu @ lembuKobe tersebut akan diberikan minuman sake/beer untuk mengembalikan semula selera makan yang hilang pada musim panas....???
baca boleh percaya jangan, sila google untuk kepuasan hati memasing, ok :)
tapi, hmmm...macamana dengan perkataan "HALAL" tu?

kebarangkalian restoren di negara kita tidak menjual daging wagyu yang di import?
kerana kita ada daging wagyu yang diternak sendiri dan tidak diberi minuman sake/beer?



















boleh JJCM, kalau was-was baik jangan.
P.E.A.C.E!


You Might Also Like

5 comments

  1. Akak suka steak especially wagyu tp x tau la plak yang lembu2 ni beri minum wine...ermmm kena hati2 la lepas ni kalau makan steak

    ReplyDelete
  2. betul tu kak. kalau was was jangan makan

    ReplyDelete
  3. wahhh lembu minum wine... ade jugak ek...

    ReplyDelete
  4. OHHH BARU TAU GOOD INFO..
    #EFGAwesome

    ReplyDelete

sudi-sudikan... :)

Like us on Facebook