Tips bangun pagi dengan bergaya

Hari terakhir persekolahan,...yeay! esok cuti.
itu inilah memasing dok senarai..perancangan sepanjang 2minggu cuti persekolahan
tak terkecuali anak kS...yang baru sepenggal mengenali apa itu persekolahan.
Alhamdulillah, penuh kedatangannya setakat ni,
exam pertengahan tahun dah selesai, dah dapat keputusannya pun...alhamdulillah.
kira ganjaran sangatlahlah cuti ni...kepada Luqman, tahu apa perancangan pertamanya esok?






"nak bangun lambat"

...kihkih, cian anak mama ye hari-hari bangun awal tunggu bas sekolah.
kena tinggal dengan bas sekolah pun dah pernah,..tapi boleh jer uncle tu datang ambik second trip
KAFA kat kawasan perumahan jer pun.

Bab nak bangun lambat tu yang merisaukan sebenarnya.
kalau dibiarkan...bimbang menjadi kebiasaan...asal cuti jer nak bangun lambat,
bagaimana dengan "SUBUH"?

mari kS kongsikan satu tips nak pujuk anak-anak bangun Subuh dengan sukahati, in shaa Allah.
Ingat lagi tak cara mudah ustaz/ustazah ajar kita bangun solat masa kat asrama dulu :)

Dari Abu hurairah r.a bahawa Rasulullah SAW telah bersabda;

Syaitan akan mengikat kamu dengan 3 simpulan pada belakang kepala ketika kamu tidur.
Pada setiap simpulan dia berkata: "malam masih panjang, maka teruskan tidurmu......."

Apabila seseorang itu bangun dan mengingat Allah,...maka terlepaslah satu simpul.
Apabila dia berwuduk, terlepas pula simpul kedua.
dan...apabila dia mengerjakan solat, maka terlepaslah simpul yang ketiga.

dan pada pagi harinya (Subuh) dia akan bangun dengan penuh semangat dan dalam keadaan hati yang baik;
sebaliknya, jika dia tidak melakukan/melepaskan diri dari 3simpulan tersebut,
dia akan bangun pagi dalam keadaan hati yang buruk dan malas.

-Hadis riwayat Bukhari dan Muslim-

semoga terkesan di hati anak-anak kita,...mungkin untuk kita sendiri juga :)
#jangantinggalsolatpesanummidrradenamzar...eh:D

You Might Also Like

5 comments

  1. perkongsian yang baik Sue, kak ana singgah dan following sue hari ni, maaf lambat datang ziarah adik EFG tesayang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syukur alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH karna atas kehendaknya melalui AKI DARMO saya sekaran sudah bisa buka toko sendiri dan bahkan saya berencana ingin membangun hotel dan itu semua berkat bantuan AKI DARMO,saya tidak pernah menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini,atas bantuan AKI DARMO yang telah memberikan nomor selama 3x putaran dan alhamdulillah itu semuanya tembus bahkan beliau juga membantu saya dengan dana ghaib dan itu juga benar benar terbukti, AKI DARMO juga menawarkan minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya,,bagi teman teman yang ingin dibantu untuk dikasi nomor yang benar benar terbukti tembus atau dana ghaib dan kepengen ingin membeli minyak penglaris jualang silahkan hubungi AKI DARMO di 082-310-142-255 ini benar benar terbukti nyata karna saya sendiri yang sudah membuktikannya –ATAU KTIK ALAMAT BLOG AKI -http://pendidikan-merangin.blogspot.co.id

      Delete
  2. marilah kita putuskan simpulan itu inshaaAllah :)

    ReplyDelete
  3. fuhhhh... kena kuat ni. kuat bangun pagi

    ReplyDelete
  4. a very good reminder pasal simpulan tu.
    Allahu Akbar...

    ReplyDelete

sudi-sudikan... :)

Like us on Facebook