sabun buku tanggalkan kotoran

teringat zaman2 asrama  zaman kolej dulu2...cuci baju cuci kasut semualah sabun buku
yang serbuk2 tu semua reject...tak tahan rengsa, tangan puteri nak mencuci lah katakan ;)

-google-
ada terbaca yang sabun buku *(sabun mandi yang wangi2 tu) sangat membantu di kala bermasalah nak sental kotoran yang degil pada pakaian.
ooo...terus rasa nak share sebab dah lama pon dok buat sebab dalam bilik mandi manalah ada stok sabun untuk cuci2 pakaian ni
bila terkena kotoran dan dan ke bilik mandi terus cuci dengan sabun mandi yang sedia ada kat sinki tu jer la kan ;)

sekarang sejak menjak anak dah sekolah...hari2 lah kot cuci pakaian putih
setakat selai dua..memang cuci tangan jer pon..pi mai nak kena sental yang degil2 tu sebelum masuk washing machine kan
kalau asik2 campur cuci sekali harung pakaian bewarna..baju yang putih ni sure cepat nampak kusam tak berseri dah keputihannya tu.

tips kita hari ni...untuk kotoran yang masih baru memang berkesan amatlah bila gosok dengan sabun mandi buku tu,
tapi untuk kotoran yang dah kering kat baju sekolah anak-anak ni...seeloknya gosok jer sabun mandi buku ni kat tempat yang kotor tu tanpa perlu dibasahkan pakaian tu...
means tak perlu nak rendam2 lah
pastu biar semalaman...esoknya baru sental
eh,..dah tak perlu sental sangat pon..berus sekali dua...and..taraaaa! berseri muka si ibu ;D

You Might Also Like

1 comments

  1. aida masih guna sabun buku utk tujuan yg sama...
    anak2 skola baju confirm kotor!

    ReplyDelete

sudi-sudikan... :)

Like us on Facebook