leher bak di kelar, nyamuk dan denggi...siap ugut bunuh2 plak dia ye?

assalamualaikum...
perghh...tajuk ngeri di minggu penghujung february tahun ni
penuh cabaran!
sorang ke sorang disentuh...ujiannnn!
mula2 kita buh gambo orang yang bertanggungjawab buat tajuk ngeri di atas ;)
act. nak letak gambar aqil 4bulan...bulan ke-4 rileks2 ajelah takde injection.


kes ngeri yang pertama...untuk orang yang sedang minum susu botol kaler pink kesayangan dia tu
biasalah bila badan agak berlipat2 ni...mulalah nak merah melecet sana sini
paling ngeri kat lipatan leher yang tak berapa nak berleher lagi tu...sebijik macam di kelar dah haaa
sebbaek cepat jumpa penyelesaian...google jumpa ada yang letak tepung sagu
tetiba teringat nak belek talcum anakku ni..dok tersimpan jer sebab jarang bedakkan aqil kang dia bersin tak benti2..sapu baby oil sampai berkilat dia maulah...baru macho kot ;D

lepas 2-3kali lumur talcum tepung jagung ni...settle masalah leher aqil, bersin pon bersinlah
janji leher tak busuk...
tapi leher busuk pon ada hikmahnya pula...abanglong dan kakngah takmo dekat
dapatlah aqil tido nyenyak tanpa gangguan :)


cakap pasal abanglong dan kakngah pula...
ok, kakngah dulu;

kes ngeri no.2...nyamuk dan denggi adalah untuk kakngah.
act. kakngah mula demam sabtu yang cuti cny aritu lagi...ahad dia dah kebah..dah bangun makan roti canai ayah buat dengan abanglong 'entry bawah"
isnin demam balik...alang2 dah ke klinik check up aqil check kakngah sekali lah
sekali check darah..."suspek" di situ
bermulalah part pergi cucuk tangan tiap pagi untuk kakngah...hari ke hari...result makin menurun
check pagi rabu..disahkan positif denggi ngko kakngah
pagi jumaat dah naik sket, lega sketlah, kesian kalau kena masuk hospital, kena cucuk nak masuk air semua tu...tiapkali kena cucuk tangan untuk disedut darah pon dah kemain melenting cek mek ni
so hari2 balik kira parut tangan kena cucuk lah...cian kakngah.


dah berapa hari takmo makan nasi...nasi sup ayam kesukaan pon dah tak pandang
sup ketam..sekali jer makan...hari kedua takmo dahhh...result tetap turun even dah makan sup ketam
ketam biasa agaknya...mana plak nak cari ketam nipah tu, kenai pon idok :D


last case...ugutan bunuh untuk abanglong...taiko bebenor bebudak sekarang ye?
sebbaek kat sekolah kafa je jumpa bebudak tu
bila start takmo pi kafa sebab takmo mati lagi...terpaksalah ayah hantar sekali jumpa ustaz kafa
alhamdulillah, takde dah rungutan setakat ni...semoga semua pon kembali baik-baik saja lepas ni, amin.
sekadar gambar hiasan
...gam canggih ayah beli untuk abanglong...sebab tak serasi dengan glue stick
ikutkan mama, gam yang tiub ala ubat gigi tu jer lah paling senang guna..sekupang jer satu time mama sekolah dulu2..heee

You Might Also Like

1 comments

sudi-sudikan... :)

Like us on Facebook