BSP#1...satu pengalaman baru

amannya suasana klinik sekitar jam 1.30tghari :)

first time....'blur... ingat2 lupa dah akan penerangan panjang lebar dari nurse last week.  
penerangan hanya di talian telefon...dok berebut telefon dengan aisyah pon satu hal dah..hehe
mula la main redah je lah, bolehhh?
ok'; tak boleh!
7.30am kuar...sampai klinik 8.45am, huhu...tak dengar ke nurse suruh sampai klinik 7.30am
dengar nurse kat kaunter pot pet2 10minit sambil2 reg.kedatangan...kena kuar pi makan cepat2...
makan cepat2???
sharp'10am datang cucuk jari kat makmal.
9am...terputar2 sampai ke syed @sek.9 nun haaa..kemain lama tunggu dia masak sekeping roti sardin,
lapar oihh..puasa dari 10mlm tadi tau dak?
abih separuh gelas ais kosong baru dapat roti sardin...ok, makan cepat2
siap makan..bayar..terus gerak ke klinik..sampai ngam2 dah kul 10.00am...terus ke makmal cucuk jari
result?..."7.1"*(taknormal)
*err... agak2 kalau makan cepat2 selepas je cucuk jari yang kul 8am...mungkin boleh dapat bacaan rendah sket lagi ke?..next BSP kena standby breakfast siap2...settle cucuk jari terus makan kat klinik je.

10.00am lelebih kuar cari makan lunch plak...mesti makan sebelum 12tengahari...pastu puasa 2hrs
jam 2.00ptg datang cucuk jari.
nak makan apa?...ok, nasi ayam Faizal nun kat pdgJawa jadi pilihan.
bungkus pastu pi makan kat tasik, makan sambil direnung tajam dek gagak2 hitam..haha
memang makan cepat2lah sedar2 dah abih sebungkus..lupa patut makan half je kan
takut kena rampas dek gagak punya pasal lah ni..:D
takde la..gagak2 tu tunggu tengok kita makan je..lepas kita dah beredar baru dia geledah meja tu
memang takde apalah..semua dah kemas masuk tong sampah..sorry gagak!

pastu makan angin kat tasiklah...puasa 2hrs, 2ptg pi makmal cucuk jari...result?..."6.9"*(taknormal)

lepas tu keluar cari apa nak makan petang plak...makan sebelum 6petang, pastu puasa 2hrs
jam 8mlm datang cucuk jari.

destinasi seterusnya adalah mengikut ayah ke tempat kerja...opposite masjid ni jer :)


jenjalan area situ2...petang makan roti canai dah la..mama ni..
err..makan lekor sempoi ke apa ntah yang panjang2 kat seksyen7
err..termakan roti berinti coklat juga sebijik...lupa!
kul 6ptg..start puasa...singgah maghrib kat umah atok.
pastu cecepat ke klinik...result 8.00 malam tu..."6.6" *normal :)


pastu baru ada selera nak makan malam...hehehe...yong tau fu jadi pilihan.
tu pun kena makan cepat2 jugak...pukul 10malam dah kena start puasa...
untuk cucuk jari lagi 8pagi esok.

kali ni kuar 6.30am....ok!7.30am sampai klinik
reg. kedatangan kat kaunter ibu dan anak pastu ke makmal...cucuk jari 8.00pagi....
result? ..."4.6"*normal :)
pastu melangut tunggu nombor naik untuk masuk jumpa doktor
sekali kena jumpa nurse dulu sebab semalam tak attend sesi kaunseling dengan dietitian.
takda sapa inform pon semalam..cek pon blur2 langsung tak ingat apa lagi nak tanya..haha.

rileksss dulu..jumpa doktor.
pastu terkejut..doktor cakap tak boleh makan yang tinggi carbo...nasi putih, roti putih..kuih2 berasas tepung gandum semua tu...
sila ganti dengan pasta, beras perang, roti wholemeal....
pagi2 breakfast ambik oats, cereal + epal hijau strawberi etc.etc.....
gittewww...
kena jadi omputih balik la..makan macam zaman malas2 si anak dara dulu lah nampaknya
ok gak tu..renyah jadi orang kampung, kan...haha..mood tak sedaq diri mai dahhhh :D :D :D

next week..BSP lagi...sebab ada 2bacaan tak normal tu
huh!...very the challenging aihh..hehe


google jumpa ni...
list yang tinggi GI tu..kena cuba elakkan dulu lah
yang sedehana GI...bolehlah nak ambik secara bersederhana...
kita makan yang rendah GI tu lebih sket
kena try n error sendiri2 lah sementara nak tunggu next appoinment dengan dietitian.
hopefully membantu :)




You Might Also Like

0 comments

sudi-sudikan... :)

Like us on Facebook