selera berbuka...

hari ni ingat nak tulis/salin resepi la kat blog...
sebab ada try sejenis dua kuih kesukaan keluarga versi cedok resepi orang kat internet
pastu macam best
pastu macam suka pulak dengan hasil kejadian kuih2 tu
pastu macam suka la anak2 tu makan
pastu,...macam boleh la buat lagi nanti2 :)

ada satu petang tu buat karipap kentang,...mencabar jugalah time menguli mengelek pastrynya tu
posa katanye ;)
tapi tang mengelim tu best,
eh, pandai juga ku mengelim ghupanye ;D hehe..untuk makan sendiri bolehlah
tengok suami tak comment apa2 pon tang rupa kejadian karipap ku itu selain kagum dengan saiznya yang dah mengalahkan saiz karipap ss ali yang sedap sangat popia dia tu :D

ok, resepi kulit karipap kesukaan;...tak liat a.k.a tak rangup relai2 macam spera mini tu
2 cawan tepung gandum
1/3 cawan minyak + marjerin
air sejuk dan garam
caranya....gaul tepung dan garam, minyak dipanaskan campur marjerin pastu biar suam sekejap,
kemudian curah ke dalam tepung..gaul sebati.
masukkan air sejuk sedikit2 sambil diuli sehingga menjadi doh.

pastu ada tips plak...
* kalau sedikit airnya....kulit karipap akan jadi liat selepas digoreng.
* kalau terlebih tebal kulitnya pon akan liat juga karipap tu nanti.
* pastu kalau mengerutu kulit karipap tu sebab minyak gorengan yang terlalu panas.
so...pepandailah adjust ikut gerak hati ye :)

part intinya plak...,elok campur udang kering untuk lebih naik rasanya selain isi ayam/daging tu.

pastu inti lebih simpan esoknya buat roti jala berinti yang sedaplah sangat kat klcc tu
kat pasar ramadhan ada jual tapi versi murtabak jala...letak blackpeper sos mayonis bagai
hmm..jom try menjala, resepi cedok sini...tapi try separuh adunan dulu, tu pon dah gigil lutut berdiri lelama menjala dalam kuali..hehe

kepada yang empunya...minta izin share sini ya :)

masa nak gulung tu masukkan inti karipap semalam, pastu gulung comel2....sedapppp :D
nak special tambah2 macam blackpepper sos mayonis ala2 murtabak jala kat param pon boleh ;)

satu lagi resepi cucur udang rangup...ngup ngap ngup ngap, eh,..dah licin
resepi saya ambik sini/printscreen...from 'delimazamrud.my'


nak tengok gambar cucur udang rangup yang menggoda bolehlah ke sana..siap dengan keterangan bergambar semua
untuk saya yang simple ni...just campurgaul jer bahan bertanda*...tepung tu masuk last sekali
dah puashati bersalut baru masuk air mengikut kepekatan disukai...eloknya pekat bersalutlah..
then, goreng leper2 ;D

hari ni nak buat kudapan apa plak ye................ ???


You Might Also Like

0 comments

sudi-sudikan... :)

Like us on Facebook