resepi "pancake" yang saya suka

wahhh...banyak2 resepi penkek yang pernah dicuba,...yang ni paling mengena dengan selera setakat ni
dan dan la...salin resepi masuk dalam blog
act. ada la adjust sesket dengan resepi asal,...masak ikut gerak hati katanyeee
wah..wah..wahhh..dalam gambar tu emaknya yang punya la tu...selera savoury pepagi kannn :)
"masih dalam musim takleh bau telur dalam masakan"


jomlah tengok resepi penkek yang saya suka sangat tu....:)

11/2 cawan susu dicampur dengan 4sudu cuka, kacau sket dan biarkan sekejap...
4sudu mentega dicairkan 
1 biji telur
*2cawan tepung gandum + 4sudu gula(kurang lebih baik)
*1suduteh baking powder
*1/2suduteh soda bikarbonat
*1suduteh garam
err...saya campur 1/2suduteh esen vanilla juga..hee

gaul sebati bahan bertanda *
dalam mangkuk yang lain...pukul telur dengan mentega yang telah dicairkan pastu + campuran   susu&cuka"sourmilk"
pastu masuk campuran bahan bertanda* ke dalam mangkuk adunan telur sedikit2 sambil digaul 
supaya tak berketul...dah puashati dengan adunan bolehlah disendukkan ke dalam non stick pan yang dah panas kat atas dapur tu.

ok ok...buat penkek pon beria nak bagi cara memasaknya pulak 
asal tadi nak share resepi jer kan :)

err..ke ada yang lagi special resepi penkek nya, share la ;)



You Might Also Like

0 comments

sudi-sudikan... :)

Like us on Facebook