jiwa masak memasak yang membuak-buak

...nakkk, nak sangat rasa tu,..please come to mama ;)
moga dengan berkobarnya rasa itu..idaklah mama asal ada jer masaknya..dengan alasan rimas berlama2 kat dapur..dah tak kuasa melayan mood selongkar kecah laci&cabinet dek anak dara kecikku :)

err...kat blog pon dah kurang sangat jumpa yang upload gambar hidang2 laukpauk yang di masak,..kan?
tak best aaa' saya suka tu..nak cari idea nak masak katanya...sampai sanggup lah selak entry ramadhan orang2 yang rajin upload gambar hidang2 lauk kadang tu, heee

ok lah meh nak upload sekeping pic hidang2 lauk saya pulak



tema goreng menggoreng je satu malam tu..sayur tak goreng..just potong timun panjang2

err..act. nak cerita pasal goreng tepung tau tadi..
pasal jiwa memasak goreng tepung yang membuak2, tapi mukadimah panjang sampai ke mana2 la ..dah confuse, stuck tak boleh nak reverse dah ni ;)

ok, goreng tepung tu jer yang masuk gambar..tu jer la..takpe jom kita tulis resepi..boleh refer balik lepas2 ni, 
keciwi  resepi cuba2 agak menjadi..bertahan plak kerangupannya
lidah pon kurang pijatnya macam selalu guna tepung2 segera yang sememangnya terover masin pada lidah orang yang dah semakin berusia ni je la ye.
..paling penting "NO telur"

bahan utama...is sotong yang di gaul secubit dua garam
2:1 untuk tepung beras:tepung jagung
rempah kari ikan
serbuk pasti sedap
dan air...bancuh pekat bersalut dan masukkan sotong ke dalam bancuhan tepung tu
golekkan pula setiap satu dalam tepung jagung yang disediakan berasingan..pastu baru goreng
tutup kuali dengan penutup kaca..nanti dekat2 nak masak akan ada kejadian percikan minyak tapi bukan yang meletup pop pop tu..so, senanglah nak intai dapur pon tak melekit.
haha..camtu la resepi saya,..susah paham..buatlah ikut gerak hati..in shaa Allah menjadi :)


You Might Also Like

0 comments

sudi-sudikan... :)

Like us on Facebook