sok sek sok sek di dapur

sekali terbeli ayam busuk daaa;.....kat pasar ok!
......lepas ni sila beringat; ambik masa sket tengok2 dulu masa nak beli tu
ambik nafas seround dua dulu ke...hehe
act. masa tu memang ada terbau ayam2 kat stall tu memang berbau lebih kuat..bau ayam la kan
tapi terperasan pon masa tengah tunggu orang tu potongkan ayam yang dah dibeli dah siap bayar pon
tu yang macam...alaa, tak tercakap nak cancel..huhu take noted!

err..word 'busuk' memula tu over sangat kot..kita tukar 'berbau'
ala..bau tu standard jer macam bau ayam yang kita beli kat tesco ke giant ke bungkus plastik tu
pastu kita suruh potong siap2..pastu balik rumah tuang dalam sinki nanti dapat cium satu bau ayam tu, kan..haa bau tu laa yang kita kureeeeng sket tu
hmmm...kepada yang memang dok beli ayam supermarket..tak payah susahkan diri pi cuba beli ayam kat pasar, nanti korang akan jadi cerewet macam saya...hihi

saya ni jenis beli ayam seminggu sekali ni pastu nak bekukan haruslah nak ayam yang fresh
sekali terbeli yang dah keluar bau even cepat2 bawak balik rumah..jadi bayak kerja sket la
nak cuci air beras ke bilas tepung ke ke perap halia ke..sebelum nak bekukan tu
masak pon yang goreng2 jer kot
perap rempah2 kasi hilang sume bau
nak buat rencah dalm mee goreng ke pon nak garamkunyit pastu goreng sekali lalu baru macam confident bau tu dah takde masa makan nanti..
kalau2 ada tip nak segarkan ayam berbau kuat ni..share jom :)


pic ikan sebagai hiasan
cara mak kita ajar kita makan ikan jaket..kena tanggal kulit ikan tu
kalau makan yang dah masak tak buang jaket tu kan nanti tekak kita gatal2 tau..
hishh..cerewet nau la haii..
sebab macam tak cun macam kesian jer ke ikan tu kalau kita buat
so..pergi pasar nanti orang tu guna alat khas nak koyakkan jaket kulit tu
goreng garing sira sambal..ermm..dap! ;D

You Might Also Like

0 comments

sudi-sudikan... :)

Like us on Facebook