cubaan meng "afrika" kan ayam dari malaysia

dengan sket rasa tak sedap hati (sapa tengok 'cinta tunjuk-tunjuk' @semanis kurma semalam?)
err..saya upload jugaklah gambar masakan saya hari ni.

tengok gambar terus tak payah pikir jauh sangat,kan?

 adaptasi dari resepi asal "ayam afrika" namanya

masih dalam percubaan memasak ayam masak kicap simple supaya jadi seperti stail digemari(pernah makan di suatu tempat 'jalan-jalan makan angin')
sayangnya.......
tak jadi-jadi lagi..dah berkali try and error.hasilnya biasa-biasa macam selalu dok jumpa kot sini.
apa rahsia cara memasak dia agaknya?
mungkin pada brand kicapkah?
ayamnya hitam legam bersalut kicap tanpa ada rasa kicap yang kuat yang kebiasaannya hanya memotong selera orang yang tak berapa gemar kicap ni
terendam dalam kuah kicap(bukan kuah minyak) yang agak banyak..pekat hitam macam air kopi giteww..hihi, tapi cair..eh?..bersih tanpa dicemari serdak maknenek rempah kisar yang sume tu hanya akan memberi rasa ntah apa-apa..pasal ia hanyalah ayam masak kicap simple!
lawang kayu manis sume tu pon taknak,boleh?

adakah ayam diperap dengan kicap sebelum di goreng style ayam nasi ayam tu?
ok, hasilnya seperti gambar di atas :)

atau ayam tak perlu di goreng..masak terus dalam tumisan kuah kicap...ermm, tak best lah kot ayam kalau tak di goreng,..oh..belum dapat idea macamana nak masak ayam kicap berkuah yang best..please ajari ku sifu :)


dap nyee...hati lembu goreng..tapi kalau dapat daging tetel,goreng kicap lagi best,kan :)

You Might Also Like

0 comments

sudi-sudikan... :)

Like us on Facebook