lovely memory;

imbas sekejap 16 february yang lalu
terjaga dari tido seawal 3pagi
sebab rumah sangat terang benderang
mungkin terlupa...maybe sengaje tak switch off selepas blackout malam tu

baring tapi tak tido plak
start rasa sket-sket...mild contraction camtu
setengah jam kemudian makin kerap berjarak 15 minit camtu
baring lagi melayan contraction sementara tunggu azan subuh
lepas dah pegi toilet...baru nak panik lepas tengok dah turun tanda
bagitau mak..mak pulak nak suruh cepat-cepat sebab dah turun tanda darah,kan
cepat2 mandi...cepat2 siap...cepat2 breakfast
pastu laju-laju pergi start kereta..dan tunggu dalam kereta sambil melayan contraction
sementara hubby bangunkan Luqman dan angkut sekali ke hospital
risau plak kalau nak tinggalkan dia berdua ngan mak kat umah..
memacam mood dia selalunya pepagi lepas bangun tido tu

7am...pagi khamis..seperti biasa, kat traffik light Puncak Perdana lagi dah jam
sabar...sabar...sabar...melayan contraction dalam jam
sambil makan...makan...makan...roti coklat
ikut guthrie...jauh sket takpe, tol lebih takpe asal kereta gerak laju-laju
8am sampai...register bagai...time ni dah rileks sket pasal dah sampai hospital kan
contraction pon macam dah stop plak...eyh..tak pepasal disuruh balik plak ni kang
masuk buat ctg bagai..dup dap dup dap....doktor datang buat ve
dah 5cm..ooo..dah kena masuk LR ni...
nurse plak suruh cepat2...apsal sume pon macam nak kejan2 ni...takutkan orang jer
cepat2 tukar baju..cepat2 keluar jumpa suami kat luar minta ready baju baby bagai
cepat2 mak suruh makan lagi..sempat makan karipap pulak 2 biji
time tu memang ilang jap kot..macam tak rasa sakit langsung
pastu cepat2 masuk semula..dan nurse dah cari nak bawak masuk LR

tengok katil kat LR..dan dan nervous balik
masuk toilet...kene masuk ubat berak sendiri..ayyo..tak penah buat
hantam sajelah...takdan seminit dah membuang...
wahh..kalau sembelit kena cari benda ni..lah ;)

sesaje lambat-lambat..takut nak baring kat katil tu yang sebenarnye
ngeri eyh berbaring situ kalau tak rasa sakit ni
kejap pastu midwife datang masukkan air..abis sebotol..rileks lagi
doktor datang jap..pecahkan ketuban..tapi tak berjaya
risau jadinye..pastu midwife yang pecahkan..sakit sket time midwife buat..
doktor buat lemahlembut sket ;)
masuk botol air ke2..dan dan sakit sungguh-sungguh
sakit lagi banyak dari time tak rasa sakit
sendiri plak..nak semua pun berlalulah cepat-cepat..nak cepat2 lahirkan baby
midwife cucuk ubat tahan sakit..tapi sakit juga..tak kurang ponnn
sakit sangat-sangat
abis sume tips pernafasan dipraktikkan..baca sume ayat-ayat doa yang terlintas kat fikiran

doktor masuk..pastu buat ve kali ke2...ooo'fully'..dia cakap
dan dan pastu ramai datang keliling katilku...sempat rasa malu jap :)
dah tak sempat nak tunggu nurse pergi panggil hubby masuk temankan dah kalau camni
ku cuma nak cepat2 jer...
bersungguh bersemangat dah nak push ni
alhamdulillah 3-4 kali push..lahirlah baby perempuanku..jam 12.02 tengahari
(tak dapat tarikh 12.02...dapat jam 12.02minit plak...tengahari litlit tuuuu)


aisyah..beberapa jam selepas dilahirkan...
lahir secara normal+episotomi..berjahitlah lepas tu...
sakit sket..even doktor lemah lembut yang sambut babyku tadi yang jahit
tenteram sket bila widwife cakap..coet jer yang nak dijahit tu

senang hati bila dapat tengok muka garang midwife tu tersenyum mesra
ku perasan lagi muka bengis dia..garang sangat tengking patient kat LR
(masa yang ku datang pasal baby dalam perut yang kurang gerak pastu kena tahan ward satu malam tu)
time ku bersalin plak..dia tak marah-marah..siap puji kata ku pandai..pandai..lagi..lagi sket jer lagi
even dah jadi mak-mak ni..tetap rasa best bila orang cakap kita pandai..kan..kann :)

Alhamdulillah..sepanjang dok check-up mengandung..dan pada hari melahirkan ni
nurse..mak bidan..doktor sume yang ku jumpe nice-nice sumelah
tak marah-marah..tak de yang buat ku tersentap sakit hati makan dalam sume tu la
camni..barulah tak serik nak ke klinik atau hospital kerajaan lagi..kan
tapi ..tak tentu jugak..nasib gak benarnye..
macam tak pasti..macam tak mampu nak berjam2 dengan baby ke KK lepas ni
Luqman dulu..bab cucuk suntik sume kat klinik alam budiman tu jer..
aisyah?...jangan sampai nurse call..sudahhh :)

You Might Also Like

1 comments

sudi-sudikan... :)

Like us on Facebook