keperluan berpantangku

just in case..........
ku bersalin kat sini *read:tak balik umah mak
mak pulak tak berapa sihat untuk travel jejauh ke sini
molek nau ku buat persediaan untuk berdikari selepas bersalin nanti

memang nampak struggle kalau nak dipikir
bila anak dah bertambah nanti
dah tak nampak orang len dah...encik suami sesatunye tempat bergantung harap
harap semua dipermudahkanNYA..amin.

baik buat to do list siap-siap untuk encik suami :D
karang dalam dok sakit..nak duduk pon tak berapa betul lagi tu
tak dapek dah nak pikir benda bagai ni kot
...untuk seminggu pertama lepas bersalin tu...
arwah mak mertua pesan anak tu biar orang lain tengokkan
kite ni jaga diri sendiri bebaik dulu
hmm..so anak adalah di bawah jagaan encik suami...si abang dan juga si baby
tak dapat nak bayangkan kekokkah encik suami memandikan baby
ditambah plak nak melayani kejelesan si abang long tuuu..harap-harap dia okey
dalam sakit-sakit sempat ke mama nak videokan saat-saat tu..heee


benda wajib macam set bersalin dan barut tu...
selalu pon start penggunaan pada hari ke-4 selepas bersalin
nak beli set mana satu..macam berminat dengan HPA ni
okey kot..sebab tak berapa nak kurangkan berat badan pon..insyaallah.

lepas bersalin nak mandi air rebusan daun-daun tu..*noted!
so..kena belilah herba mandian dah siap pek..just balik rebus tu.
harap kesannya best macam air rebusan daun-daun yang mak sediakan kat kampong dulu.

hari ke berapa plak nak start bertungku ..lupa dah
paling ingat pepagi sebelom subuh mak dah datang hulur tungku batu berat lagi panas tu
sementara mak pi solat subuh..nyempat ku sambung tido sambil peluk tungku tu :D
satgi mak mai jengok plak..haa..kan dah kena pot pet pot pet
kena tanya mak masa -masa untuk bertungku dan kawasan yang nak ditungku
memang nak kena beli tungku moden yang charge pakai letrik tak sampai 10minit tu *noted!
kalau tungku batu..
menggagau encik suami nak carikan daun kayu nak bungkus dalam kain bersama tungku batu tu...
encik suami nak bangun panaskan tungku pepagi sebelom subuh?
nampak gaya tak bertungkulah ku agaknye..iskh..iskh..so beli jangan tak beli tungku moden tu!

hmmm..pelagi ye?
ooo..nak kena tanya mak jugak bila nak panggil orang datang berurut..*noted!
siapakah orangnye...
encik suami jugak yang kena pi berjemput mengantar balik makcik tu 3 hari berturut-turut jer kan?
eyh..ku kena tingggal berdua bertiga dengan anak jer kat umah..neves ni
orang lama kan selalu pesan time dalam pantang jangan dok sensorang
iskh..jangan pikir bebukanlah...mintak simpang sume yang tak baik tu...
harap sume pon dipermudahkanNYA...amin.

ooo..penting ni,
koleksi resepi semasa berpantang untuk rujukan encik suami..heee
bila lagi nak manja-manja mintak encik suami masakkan hari-hari tu...44hari boleh, abang :)
masak lunch n dinner jer
yang snek-snek time tu...encik suami pastikan ada stok jer
pandai-pandailah cari roti biskut..minum milo horlick
eyh..kalau nestum pun best..juge...kenyang sket :)

ada lagi tak yang penting lagi ek?
jom tolong pikir sat :)

You Might Also Like

2 comments

  1. Dik Aiezza, nama adik termasuk dalam senarai. Sudi tak bagi alamat, akak nak poskan fridge magnet tu :)

    zilndnas@gmail.com

    ReplyDelete

sudi-sudikan... :)

Like us on Facebook