booster dos...

isnin bebaru ni pagipagi lagi dah sampai ke KK *klinik kesihatan
kalau pagi ni ramainye sedikit menggerunkan..beza sangat kalau pi time kol 2ptg

check2 sume okey..sebelum balik kene cucuk sejarum..:D
















 ...suntikan vaksin Tetanus,
pasal ni dah kandungan kedua...sebbaek :)
cuma satu jer lah suntikan booster dos diberikan
kalau baru kandungan pertama..kene 2 jarum tau!
hmm..tak pasti plak masa Luqman dulu ada tak ambik suntikan vaksin tetanus ni
(sekali pon tak penah ke KK)


...suntikan agak menyakitkan..ada yang sampai demam..ada juga yang bertindakbalas elergi..
tu pasal kebanyakan gynea kat swasta memang skip terus suntikan ni,
hanya kat KK jer..diberikan secara percuma..elok saja menerimanye.

"tujuan suntikan vaksin tetanus adelah untuk melindungi ibu hamil
.......juga anak yang bakal dilahirkan,
antibodi yang terbentuk dalam badan ibu akan dihantar kepada bayi
untuk melindunginya sehingga beberapa bulan selepas dilahirkan
juge menghalang kelahiran pra matang."

kerana.....
kuman tetanus ni katanya boleh masuk ke dalam badan kita melalui lukaluka yang terbuka
seterusnya merosakkan sistem saraf,...juge boleh membunuh pesakit.
ishh...
jangan memain kalau luka terkena pisau ke gunting ke..kuman ni ada di mana-mana.
yang accident lagi laa..memang terus disuntik vaksin ni rupanye....


....syok juge kalau dapat nurse yang rajin berkongsi info ni..taklah seram nau tengok jarum tu :)


ok. dah abis cite jarum cucuk bagai ni, 
jom layan cream cookies sejuk-sejuk ni :)

You Might Also Like

0 comments

sudi-sudikan... :)

Like us on Facebook