Tuan puan boroimoncet sekalian;

Oppss!...sila terasa sekarang ;p

cool beb, takdak niat mahu persenda perlekeh sesaper..kalau uols antara boroimoncet sekalian..
meh baca ni, mehhh :)

...sebut jer boroi,moncet..dan dan tu nampak lelaki jer, ek?....tapi jangan tak tahuuu
yang perempuan pon ramai yang dah join geng boroimoncet ni...

tapi...kebanyakannya menjadi moncet selepas melahirkan anaklah,

tapi...tak kurang juge yang dah pon boroimoncet even masih lagi anakdara..di ulangi...anak dara :)
bukan boroimoncet sebab hilang dara, sila jelas dengan maksud ai tu, okey?
sekian, terimakaseh ;p

kalau lelaki tu, biasalah..bila dah kawen...hati senang, selera makan bertambahtambah,
sedar tak sedar perut makin ke depan :D

kalau yang belom kawen, apsal dah moncet tu?...a'aaa,sendiri pon boleh jawab,kan ;p

apo nak buek?...
jangan gusar masih belum terlambatlah..masih ada cara..tapi bukan mudahlah,
kesabaran dan disiplin mesti kuatlah...nak try?

meh baca tips, mehhh laaa ;p

Pertamatamanya...is mesti minum air putih banyakbanyak setiaphari..2liter; at least ;)
makin banyak air putih yang kita minum, makin kuranglah selera makan kita...
tak percaya?
cobalah coba minum segelas dua air putih sebelum lunch/dinner, hasilnya kita hanya mampu makan sket jersebab dah rasa kenyang*perut dah penuh air.
'arwah tok ai dulu cukup marah kalau cucu dia sebok nak minum air sebelum makan..satgi kenyang terus takmo makan nasi, katanya"...*point di situ.

next is garam, tahukah dengan pengambilan garam yang berlebihlebih  menggalakkan penakungan air?
orang yang dikategorikan jenis berat air tu banyak makan garam ghupenye ;p
so, kurangkan garam dalam pemakanan sedapat mungkin, okey?

...air putih dah minum, makanan kurang garam pon dah sedia..makan jom!
makan tu sopan sket..buang gopoh pelahap sume tu,..kunyah lelama sket,
baik untuk penghadaman juge,
dengan mengunyah perlahan tu secara automatik hantar isyarat ke minda *perut dah kenyang :)

Kalau rasa nak makan jajan bagai lepas tu, cepatcepat berus gigi,
tak pon kunyah chewing gum,
kan ke pipi tombam tu dah bersenam kat situ.

..errr..bermasalah untuk kurangkan garam sebab pagi petang siangmalam.."order plsss!"
orderlah air berlimau nipis/orange juice..etc lah memacam pilihan air masam ada sekarang ni dengan syarat harus kurang gula nyeee ;p
takpe lah kurang sket enaknya kat tekak..asalkan......*jawab sendirik!

makanan/minuman masammasam ni sket sebanyak boleh bantu bakar lemak jugak tau...tang makanan tu plak, taburlah sket lada hitam, membantu pembakaran lemak gak tu.

Satu lagi cara efektif nak kempis perut is...pilih makanan yang direbus, kukus atau panggang sahaja,
kurang kalori di situ.

...ermm, suka makan nasi campur kat restoren yang heaven pilihan laukpauknye?
tips ni!
...mulakan mengisi pinggan uols dengan sayuran terlebih dahulu, lagi banyak lagik bagus,
then baru ambik nasi dan lauk utama.
elok amalkan kat rumah juge..habis sepinggan, bila rasa nak tambah?..tambah sayur saje okey!
takkan malam pon nasi bertambahtambah???
dannnn..jangan makan sambil tengok tv!

..kata dah taknak boroimoncet,kan..kan..kan ;p

Selalu pon nampak iklan..nak perut kempis makanlah bijirin juge kekacang, sumber tenaga gak tu.
karbohidrat kompleks, protein, vitamin, mineral sume ada dalam tu...
tapi...
tapi...perut orang malaysia, lembik kalau tak masuk nasi...nasi pon nasilah,
adakan hadnye, lebihkan sayuran dan buah setiap hari, okey!

macamana?
senang jerkan?...jommm, berubahlah sebelom terlambat!

kepada yang belom join club boroimoncet ni,...elok amalkan, takyah lah join.
mencegah kan lebih baik dari mengubati.

Good Luck...uols!

*entry terpanjang penutup suku tahun 2011 :)

You Might Also Like

3 comments

  1. blog ni pun terkena serangan malware?? sama lah kiteee

    ReplyDelete
  2. huhuhu pewot dh membukit gak ni..nk berfeseyen pun dh x leh sebarangan nnti nampak cam preggy lak...sebelum terlambat baik jaga2..nnti nk ikut tips2 tu..huhu

    ReplyDelete

sudi-sudikan... :)

Like us on Facebook