Jejak-jejak february....


Happy CNY dah lama berlalu ponnn...3rd-6th..balik Kedah uolssss ;D
terperangkap dengan kesesakan?..sudah semestinyeee
alhamdulillah bernasibaek tepikir nak tapau lunch sebelum gerak..dan stok jajan lengkap sebakul raga ala nak ber'picnic *sejak azali dahhh ;)

Alangalang perjalanan tidak dirancang, bangun pagi matahari dah segalah..taktau mahu ke mana..lajulaju kemas beg..dan mulakan perjalanan jauh lagik.
selalu ponn lalu guthrie..kali ni lalu NKVE pulak..
hambekkkkk......
cecah jer NSE...maka bermulalah bergerak bersama secara *berjemaah (bak kata bloggersss)
dan...........
akhirnya......
pepakat berjemaah ke tol Slim River/Trolak, dah tak sanggup sebab pergerakan semakin la slownyeee, almaklum dah habis 3lorong ;0

Baru dapat bernafas riang dah ikut jalan alternatif...dekat 3pm..stop kat satu Petronas...memasing cari toilet..cari makanminum dekatdekat situ...
kenyang perut..perjalanan diteruskan...sampai Pekan Bidor..pastu masuk NSE pulak...
alhamdulillah...walau bergerak secara berjemaah..tetapi laju le jugeee :)

Singgah rnr Bukit Gantang buat apa yang patut..a.k.a topup stok jajan...
dannnnnn...sekali lagi berkolimeter gak ler berjemaah  sebelum tol Juru..kelam dah weyhhh..

9malam sampai rnr Gurun, mesti singgah sebab papehal ponnn,en.hubby mesti nak makan mee kari kat situ dulu...
call mak,laaa..dia ponn baru jer sampai balik dari Ipoh...dan dapat berita tekejut lagi..petang tu,eddie jatuhkan motor ke dalam sungai 'terusan LanaBulu'..sebbaek dia tak jatuh sekali dalam sungai tu...berjahit mau 10jarum tang muka sajeee..ngeri denger eyhh..
sampai umah dah 10malam lelebih..orang sakit jatuh motor berehat kat umah jer ponn..

Esoknye jumaat, pi market..ayam tadak orang nak kenduri sabtu esoknya dah borong habis..pusingpusing dapat perut lembu jer, balik panggang cicah air asam..best!..mak buat kerabu selom..ada cencaru bakar bersambal sume..perghhh!
sakit tekak petangnye.

Sabtu pulak, pi kenduri anak sepupu ayah kawen kat Bukit Tangga...



alang-alang dah dekat melencong ke sini pulak..


beli apa?...borong cokelat bebanyakkkk :)
Rosak plan en.hubby nak gerak balik SAlam pepagi selepas subuh pagi ahad tu..
sebab ai demam...pastu mandi rasa okey plak...kul 10.30pagi baru gerak..kat kedah lagi dah terasa bahang kesesakan..yup!...kat Juru lagi lerrr..dan sebelum Changkat Jering...dah kena ambik jalan alternatif la....
Masuk ikut Changkat Jering..bermulalah pengembaraan jalan alternatif weols..semestinya dengan di tunjukjalan oleh yang pakar...en.Garmin :)
Jumpa Trong' la..manjung..Setiawan sume..tuptup dengar radio bagitau kesesakan teruk selepas Sabak Bernam dan seterusnya...cepat pulak tukar arah ke Bidor dan boleh ikut jalan balik hari tu...tapi kena ke teluk Intan dulu..wallaweii..first time jejak Teluk Intan nehh...dek garagara kesesakan kat satu jalan tuu..jalan apa tatau..kiri kanan kelapasawit..tuptup jumpa plak telukintan golfcourse..pastu lalu jambatan..pastu..bla..bla.blaaa..maghrib sampai ler bandar dia..yang ada menara condong tu..meriah pulak..sebab ada karnival mende ntah..cny kot, kakak yang amek order tu cakap..dapat ler merasa koew teow kat teluk intan sambil tengok menara condong tu kejapkejap tukar kaler...selepas makan..cepatcepat beredar ler..ada bazaar ala pasarmalam bagai lagi..iskh..iskh..kalau ler esok tu tak keje, bermalam kat situ kan ke best :D



Perjalanan jauh lagi ni..dengan tatau jalannye,harapan cuma pada en.garmin, jangan dibawa ke jalanmati sudahhhh!..kusss semangat, lalu jalan bersimpang siur..lagi golap golite..alahaiiii...mau sejam gak ler agak jauhnye..sampai ler pekan Bidor..ada banyak jual buah kat bangunan lamalama tetepi jalan tu..susah mau berenti maaa...ramai plak yang ber'alternatif ke jalan seterusnya...meriah dan agak slow la jadinya..takpe..lagi sedap hati dari lalu jalan sunyi lagi gelap tadi..
cuba nasib masuk ke NSE ikut SlimRiver/Trolak tu...alhamdulillah perjalanan bergerak agak laju secara berjemaah semestinya...takde yang nak cucuk mencucuk lagi...
mau 3-4 kali gak nampak 3-4kereta kat tepi jalan..memasing dah lawan cium bontot ler tu..ada yang kemik depan belakang..ishh..minta dijauhkan, aminnn.
masuk Guthrie..ya allah..berkilometer kereta sedang beratur dengan sabar kat lorong tunai..first time lagi ni tengok tetiba meriah kenderaan masuk guthrie..kepada yang ber'smart tag, touch n' go bagai ni..alhamdulillah..jalan terus jer..alhamdulillah..selamat sampai umah dekat 12.30 pagi+singgah 7eleven BukitJ juge ..iskhh..jauh tol perjalanan hari tu...menggigil tangan en.hubby drive satuhari satumalam.

*pic from google,TQ :)

You Might Also Like

0 comments

sudi-sudikan... :)

Like us on Facebook