steak tenggiri blackpepper panggang by me

hahaha..sesedap rasa nak bagi nama, dah nama pun steak by mama, bahasa tungginglanggang belakang kira, betul tak Luqman :)..me memang suka try yang pelik2 cenggini..sebab musabab utama dapat menarik perhatian Luqman..mesti mama dihadiahkan senyuman manis pemikat kolbunya itu..cepat2 capai garfu dia..rasa dulu..pastu baru teringat kot, terus tadah tangan untuk baca doa..:)
macam segansilu la plak nak tempek pic selekhmekeh ini..dah kenyang baru tingat nak snap..heheh, apa punya blogger la ini orang, kan :D

papepun 2 tulang itu..saja yang tinggal..membuktikan Luqman dan mamanya ini telah menghabiskan 2 ketoi tenggiri panggang itu..oleh kerana gravy recipe by mama sedikit pedas gara2 tambah black pepper sos lagi..dan lagi..maka untuk Luqman, thousand island dan mayonis pun ok sajorkk
okeyla meh nak copy paste tang sini, resepi steak by hanieliza ini..karang2 boleh refer balik :D

Bahan:
ikan tengiri
lada hitam
garam halus
[ikan dipotong nipis dan gaulkan dgn lada hitam dan garam. Bakar dalam oven 180'C selama 30 minit. Terbalikan dua2 bahagian]

Bahan untuk sos:
Tomato sos
cili sos
bawang putih
bawang merah
lada hitam
sos tiram
[mesinkan dan masakkan semua bahan ini]

Hiasan:
Salad lettuce..potong kecil
Timun.....potong serong
Tomato ..potong gelang
Kentang ...goreng garing

Hidangkan:
Dalam pinggan Dinner susunkan ikan yang dipanggang dan tuangkan sos yg dimasakkan dan susunkan bahan hiasan disebelah ikan.

You Might Also Like

1 comments

  1. loooorrr awat letak pic dah abishhh.... huhuhu...

    ReplyDelete

sudi-sudikan... :)

Like us on Facebook