( ^_*)....

tentang jumaat,..sepatutnya publish la di hari semalam..tapi ini bukan kesah jumaat semalam tapi jumaat sebelumnya jumaat semalam :D
...heheh, baru start dah nampak ayat dah start berbelit..dah tau entry berbelit lagi ni..kalau takmau otak jadi terbelit2..
sempat lagik nak lariksss...ohh..mau test power???..yaa..sila-sila jom teruskan penerokaan kita...okeyh!

Bermula cerita..arwah tok pernah berpesan, kira ni kategori pesan orang2 tua la..supaya mengelakkan dari menghulurkan duit a.k.a wang kepada orang lain di pagi Jumaat..kalau ayat zaman la ni jangan ada sebarang urusan jualbeli la di pagi2 Jumaat tu,korang penah dengar tak tentang ni???
sebab??/..oh ya, sebab musababnya adalah..heheh..pantang orang2 tua suatu ketika dulu...sebenonya macam terlupa sket, kang kalau terhurai sesedap rasa..dah kelaut pulak maksudnya, kan dah jadi ajaran sesat kat situ?nak refer balik..nenda dah takdak.."Al-fatihah!

di ingat2 balik..ada la hubungkaitnya serba sket berkaitan rezeki..murah rezeki..kurang rezeki bla..bla..bla..sume tu laa.
haa..mengingatkan balik zaman 'student' dedolu.."me" ini antara yang paling kuat ikut pantang ni..almaklum la duit poket cukup2 makan jer..sooo..sangat2 prihatin la akan pesanan nenda tu..bila dah kontang, tertunggu2 ayah bank-in duit belanja..kekadang terlebih ayah bagi..;) haa! kan dah murah rezeki di situ..ekekek
kengkawan lelain memanjang murah rezeki diorang..gedebuk PTPTN bagi habuan.."me" ini jer yang tolak rezeki..konon2 biarlah susah time belajar, bila dah keja nanti tak payah susah2 nak bayar hutang PTPTN..haa!sebab terpikir cenggitu laa, haa! sebab dah pilih nak susah laa, haa! susah laa jadiknya..sakit sket laa :(

ok..ok..berbalik kepada rezeki murah..rezeki kurang tadi tu..sebenarnya nak cerita pepagi Jumaat sebelum Jumaat semalam tu.."me' ini dah keluarkan a.k.a membuat pembayaran menjangkau ratusan ringgit gak laa..lega dah selesai sume tu..tup..tup..terhengat pantang yang satu tu..ler..alaaala macam tak best sket ada rasa, apsal semua nak settle pagi tu,kan?
petang tu kan boleh?..pepehal sume dah berlalu.
elleleh..macam sebelum2 ni tak penah langgar pantang itu..kalau balik kampung dedolu tu..pepagi Jumaat laju jer p nat Tok Jalai borong itu ini sampai merah jari dan lengan jinjing berkarang-karangan kantung plastik..syok memborong tu tak perasan pantang dah terlanggar yer :D

sooo..nak sedapkan hati..ooo..takpa2,malam sebelum Jumaat kejadian tu.."me" menerima tetamu..pernah dengar ada la dari sumber2 yang boleh dipercayai...keikhlasan kita menerima dan melayan tetamu + umah kita yang sering dikunjungi tetamu ..alhamdulillah tetamu itu sebenarnya adalah rezeki kepada kita...

point kat sini..rezeki datang, rezeki pergi..berlaku di hari kejadian itu...arghhh..u got what i means??fakta sedikit merepek di sini..yang pasti ia tetap lagi fakta..bukan auta..bukan kepercayaan..tahyul or sesat whatever lagi la..bla..bla..bla..
pepehal pun sila berfikir dengan waras ketika membaca entry kali ini..okeyh :D

P/S i luv u: kredit to google untuk pic shomelss itu

You Might Also Like

0 comments

sudi-sudikan... :)

Like us on Facebook