sesekali ter..PK cenggini??

zaman kite kocik2..10..20..30 tahun yang dulu...semua pun nak suruh kita belajar pandai2..supaya dah besar nanti tercapai cita-cita yang berderet kita dok senarai dalam report card tu..dapatlah hidup bersenang-lenang :)
tapi..orang2 tu tak bagitau plak yang cita2 kita tu susah kerjanya..setelah berhabis-habisan belajar..dapatkan kerja yang didambakan tu..haa,..sendiri baru tau..seteruk2 zaman belajar..teruk lagi zaman dah bekoje..yerr?
kat mana yang terasa teruknya tu??..kat habuan setiap bulan, hasil dari penat lelah tu..kerana apa???
kerana adalah sama@lebihkurang jer dengan kengkawan zaman sekolah yang belajar setakat SPM..pastu p training lebihkurang..skejap pastu terus dah keje..keje melayan makan minum penumpang dalam flight :D
takpayah pun nak susah2 belajar teruk2..pastu bonus lagik..sesenang jer around the world! ...kite???
haa..jenuh plak mengorek segala tabungan yang ada.heheheh.


..dari pengalaman sepanjang meniti kedewasaan inilah.."cewwwahhh"
selepas sudah punya anak ini..tetiba mama ini terPK..ya!memana parents pun for sure nak anak belajar secemerlang yang tercemerlang selagi boleh...tetapi, bila masuk bab untuk pilihan course kerjaya masa depan anak itu???bukan lah hak ibubapa
untuk membebankan diorang,..set dalam kepala diorang???..besar nanti mesti nak jadi doktor?..lawyer?..arkitek..etc..etc.
kerjaya kebanggaan makbapak itu...mungkin jugak kebanggaan kepada yang empunya diri...kepuasaan???
tetapi...berbaloikah dengan habuan yang idaklah semewah mana tu..???
Pepehal pun..rezeki itu ada di mana2..ghajin dan usaha yang sehabis luarbiasa??..insyaallah!
bersyukurlah dengan apa yang ada :)

P/S i luv u:dunia makan gaji...jangan makan gergaji sudah :D

You Might Also Like

1 comments

  1. betul hehe..tapai kalau nak express buat bisnes..high risk high return..tapi cam ai yang risk averse neh sesuai makan gaji jek la :)

    ReplyDelete

sudi-sudikan... :)

Like us on Facebook