pilih..pilih..:)

ohhoho..sukanye dalam hati..buka jer pintu peti tu..pilih jer nak yang mana..best'kan?
Pintu peti??peti ais laa..bukan peti besi :D..takdak harta pun nak isi dalam tu..
Peti ais yang dalamnya ada 3..4..5..mungkin 10 jenis buah,,heheh..suka makan buah la katakan.
kejap2 makan buah tu..kejap2 lagi buah ni pulak..ermm..bestnyeee...
Apa susah..belilah buah bebanyak..berapa jenis buah nak..sumbat selagi dapat.beli..beli..beli..jom beli buah.

Bila bab nak beli buah ni yang problem sket tu..tang nak pilih..pilih buah tu,..selalunya failed!
Buah yang cun melecun..kulit halus mulus tu..belom tentu cun melecun gak isi kat dalamnya tau!
Selalu sangat dah terkena ni..kenapa?..sebab tak tau pilih..beli apple..apple gabus..tak crunchy :(..beli honeydew..tak manis :(..
sunkist..anggur..mangga..masam :(..dah tu apantah lagi kalau nak pilih durian..sebbaek ada jual yang siap untuk di makan :)

ahhh..merepek pepanjang ni..senang cerita jom kita share tips laa...tips semasa nak memilih buah..haa..pilih..pilih..betoi2..
belek sepuashati..jangan senanghati time nengok ada banyak buah dalam peti ais tu jer..
APA YANG PENTING???..senangkan hati time menikmati buah tu :D


Epal..epal merah kepada yang tak berdiet macam mama ni.
Kulitnya mulus..licin, jangan yang menggerutu..masih keras bila ditekan jejari secara lemahlembut ye..kalau dah picit sekuathati..sian plak kat epal tu :D..dan berbau harum epal...jentik2 manja..kalau nyaring jer bunyinye..nyaring???aw..eu.
cik epal menjerit nyaring2 manja..for sure banyak airnya..kalau digigit..arghh..crunch..crunchyss...AWAS! jika sebaliknya jeritan akibat jentikan manja tu kedengaran ala2 berat..cam malas jer..hmmm...dah takberapa nak ada air dah tuuu..
Epal hijau pun lebihkurang la..kan?

Melon/semangka..honeydew pun kira geng diorang gak la ni...pilih yang kulitnya segar..tidak lembik..Ada yang mengatakan melon yang manis..permukaannya dipenuhi urat2 yang sangat menonjol sehingga menutupi sebahagian besar kulit melon itu.jika di ketuk2 manja ngan jari terdengar bergema..maka segar dan baguslah melon itu...biji2 juga dapat kita dengar seakan2 bergerak2 bila buah itu digoncang2.tengok gak kat bahagian tampuk tangkainya..masih mekar??seakan kekuningan..ermm..buah itu dipetik setelah tua..heheh..nak petik buah..petik yang dah tua/matang...barulah bila diperam..manis jadinya.

Begitu juga lebih kurang dengan si mangga..pilih yang bahagian ujungnya(ke tangkai) kekuningan, harum dan lebar bontotnya..heheh..cium ala kadar...harum manisnya sampai ke hujung buah..walaupun itu bukannya mangga harum manis :D
kulitnya mulusss..dan kalau nak memilih si harum manis..pilihlah yang hijau kulitnya agak tua/suram dan berbintik hitam..yaa..puan2,yang berkulit kusam dan banyak bintik2 hitam tu..harum manis isi di dalam...oleh itu berkawan baiklah dengan semua..jangan memilih rupa...iklan la pulak :)

Suka buah Pir jugee...yang selalu okey..pilih yang masih keras...ermm..sooo crunchyy!

Buah papaya yang sedap lagi bervitamin itu..seeloknya pilih yang panjang dan lurus..bukan yang atasnya kecil bawahnya besar ataupun sebaliknya.

Anggur plak..nak senang rasa sebijik :D..seeloknya belilah yang masih terlekat cantik segugusannya tu..pilih yang kelihatan tebal kulitnya kerana dipercayai yang kulit nipis tu banyak kandungan airnya...macam orang la jugak..yang kelihatan terlebih air tuuu..geram dipandangkan..heheh,tapi anggur takkk..yang kurang air yang terbaekkk!

Buah ape lagi yer..oooo..itu raja segala buah..Ohh durian..pilih yang berbentuk aneh, bukan yang bulat cantek..lagi bagus isinya,..kalau dipukul..buk..buk bunyinya..berat mantappp you..tapi sanggupkah memukul si durian itu dengan jemari yang sentiasa dielus losyen ni ;)..harumnya semerbak setaman..duri semakin mengembang..dan bahagian tangkai..potong sket..kalau tengahnya kuning..bagus la tu.

Buah apa lagi yer..rasanya itu jer la yang selalu dok beli every hujung minggu..kalau kamu..dan kamu berpengetahuan dalam bab2 memilih buah ni..jom la kita share bersama..lagi2 si buah2 macam manggis..cempedak..yang juga my feveret..dah la jarang2 nak jumpa..kalau rambutan/dokong/langsat sume tu..mesti minta rasa dulu kan :)

P/S i luv u:..tips diolah mengikut formula senang ingat versi ibu yang memacam nak kena save dalam memori mudah lupanya.

You Might Also Like

2 comments

  1. Sangat sangat sangat good info! Thanx dear..akan ai jadikan panduan semasa pemilihan buah..terutama Melon tuh hehe memang ai tatau :)

    ReplyDelete

sudi-sudikan... :)

Like us on Facebook