..barli tuk en. somi..

dah makan minggu...encik somi a.k.a ayah beli barli tu..dah tu..hari2 mesti tanya..mama dah rebus barli untuk ayah?
...oohhh..terasa sangat kebersalahan di hati ini kerana melambat2kan permintaan encik somi ini yang satu itu..maka,
malam tadi sebaik teringat..cepat2 mama ke dapur merendam secawan biji2 barli itu..
bila dah direndam..maka boleh la direbus..no excuse lagi pasni...nak cakap tu..cakap ni..tetapi...
setelah mama confirm dengan tahap kelembutan @kekembangan biji2 barli itu..yang dari secawan telah menjadik seperiuk kecik mama tu..mama pun tutup api..dan biarkan dia sejuk sendiri sebelum disejukkan oleh fridge pastu...
eh...ehhh!sekejapan lepas tu mama tengok semula..ia dah kembang semangkok la plak.dah tak cun..kaler pun dah bertukar
dari yang putih tadi kepada putih2 kelebaman..rasa bersalah bertandang lagik??
tak sampai hati menghidangkan ayah barli yang sudah kelihatan sedikit low class ini :(..tak setanding keputihan dan kecomelan
barli kat kedai2 mamak tu..apa harus mama buat??..merebus secawan biji barli lagik?..uish..bukan masa yang dipikirkan tapi makan gas itu la plak..maunya 1-2 jam plak mereneh kesekian kalinya...
takpa2.kita tengok dulu..hasilnya setelah disejukkan oleh fridge plak yeaa...


Kepada yang teror dalam bab2 merebus barli ni..kot2 ada cara tersendiri..sudi2la share ngan mama ye :)

P/S:...ayah dan tema moden minimalis..nya,..sedang ditewaskan secara perlahan2 oleh mama..semenjak berlangsiran
bunga2 cinta..kini dulang dan cawan pulak telah berbunge..bungeerr...heheh.dua-dua pun hadiah kawen tuu..takkan nak simpan ajer kannn?

You Might Also Like

0 comments

sudi-sudikan... :)

Like us on Facebook