...maugemoK...

hahaha...maugemok...Gain weight?..mahu tambah berat badan?..
okeyh..jom..mama nak share kat sini...
emel yang mama dapat dari..mauGemuk.com :)

ramai orang yang nak cuba naik kan berat badan...
Tapi tak berjaya...

Okeyh!

Nak tambah berat badan kena makan banyak,lift weight and etc la.

Ramai jugak yang berfikir angkat berat adalah kunci untuk gaining
weight,memang tak dinafikan, it is an extremely important part. BUT,
there is another thing that it just as important when it comes to how
to gain weight, and that is your diet.

There is 5 step to gain weight:

1. Count how many calories U eat in a normal day. (Even though tak
tau nak kira macam mana u all agak-agak je) Jangan ubah apa yang U all
makan, just eat like U normally would and count how many calories U
many calories u consumed. Ini adalah salah satu cara, so try to be as
exact as possible.

2. Starting the day after U counted calories, eat 500 calories MORE
then U normally do. Lets pretend that day U counted calories U counted
2000. Instead of eating 3 big meals a day or eating all day the time,
spread those calories out over 5-6 smaller meals. Makan satu meal
every 2 jam 30minit hingga 3 jam. Nak besar or gain weight, u all kena
makan banyak! EAT BIG! Remember that!

3. WEIGHTLIFTING DUDE! GET IN THE GYM AND LIFT! Ini pun penting
jugak, so make sure u are doing it correctly.

4. Setiap minggu, timbang la berat anda. U'll notice u're gaining
just after one week! Jangan pulak U all expect boleh increase naik 5
kg dalam masa satu minggu. Kalau nak berat badan 3kg dalam masa satu
minggu memang tak sihat,itu bermakna U all putting on way to much fat.
So look for 0.5 kg or 1 kg gain at the end the week. Don't sound like
much? U can gaining 2-3.5 kg a month.

5. Here's an important thing! At some point, U will stop seeing
weight gain. Masa ni la U all perlu makan (makan,makan,makan). Bila U
all stop gaining at least 2 minggu, bermakna U all kena mula tambah
calories intake extra 250 calories sehari. Setiap kali U all cuba
menambah berat badan dalam masa 2 minggu tapi tak berjaya, tambah dan
tambah dan tambah extra 250 calories.

Additional tips:

* WATER! drink more water! More!!!!

* LEMPOYANG!!! ok...ramai yang tertanya-tanya 'Apa benda LEMPOYANG tu?'.
Nama saintifik dia 'Zingiber Zerumbit'. Kegunaan LEMPOYANG ni
untuk penambah selera makan. Rupa dia macam HALIA (memang adik-baradik
halia pun~). Sedap buat ulam.

* Sleep! YES! at least 8 hours of sleep a night. You're gonna need it.

You Might Also Like

0 comments

sudi-sudikan... :)

Like us on Facebook