...isnin dini hari...

akhir..nya..lewat dini hari camni baru la mama bekesempatan meng'update' buat kesekian kalinya..
perasan sesuatu tak?
YES!..orang ada nufnang..mama pun nak jugak..terkial2 reg,..
pastu taktau cemana nak guna..haru tol..anyway TQ to viruspadu..
mama terjumpa tutorial kat blog dia ler..tu yang bekobar2 nak ada nufnang gak tuu..
budak baru belajoo...pada yang dah expert..lagik kaya raya tu...sudi2 la curahkan sket..ilmu tu ;)

Hokey..la..memandangkan esok pepagi Luqman n mama ada appoinment kat klinik govt...
buat pertama kali..nya ni..last 2 weeks dh pegi hari rabu..seperti yang dibagitau oleh my ipar..
ramaiiiiii..pegi jer kat kaunter..cakap baru first time datang..nurse tu terus bagi tarikh..ermm selasa la plak..
kata hari kanak2 hari rabu jer..maybe nak elak kesesakan kot..

Luqman baru masuk 15 bulan..sepatutnya lagi 3 bulan, 1 tahun setengah baru kena amek lagi satu suntikan..
tapi mama risau sebab Luqman macam kurang selera makan nasik..lagi la nak makan sendiri..pandai dia pilih sayur n lauk jer.nasik sume tolak ngan sudu sampai terbalik pinggan,kita nak suap..menggeleng..asyik2 minum susu jer..
bila mama cakap ngan nurse hari tu..dia cakap dah boleh bagi makan ubat cacing..bila umur dah setahun lebih..
ermm...kecacingan kah anak mama ni..so..masa amek kesempatan google malam ni..cari info..


Ooo..bila baby dah masuk setahun lebih pun dah boleh kena..terpulang berapa cepat dia dapat 'kaki' n lepas bebas kat tanah@ baru jalan2 jatuh..tangan dah sentuh tanah bagai..hmm..Luqman memang aktif...pantang lepas..kutip daun pegang tanah bagai..
kalau tengok tanda2 cemana nak tau anak kita tu kecacingan plak..kadang2 dia suka usik diapers dia coz gatal2 la tuu..tengok kat sekeliling kawasan bedekatan merah sekeliling, maknanya dah dijajah cacing la tu bila kita usik kawasan tu..dia macam asyik..gatal agaknya..malam tdo asyik terganggu sebab cacing kerawit lebih aktif sebelah malam...
pastu takde selera makan..yang ni Luqman memang ya..tu yang mama risau tuu..
ada sesetengah plak..kurang berat badan walaupun beselera makan..pucat, ruam2 badan..alahan makanan..etc..etc..
kalau pendapat orang tua2...anak yang suka tdo menonggeng..mata bertahi..etc..lagi satu..memalam time nak tdo anak akan batuk2..
poo poo anak banyakkk dah tu wangieee gilerr, kaler macam tanah liat tp cerah sket..ermm Luqman sekarang pepagi breakfast cococrunch....sah2 poo poo dia coklat gelap..hmmm..
kalau mulut berbau pun ye jugak...ooo..yeaa..sesapa oarng dewasa yang nafas berbau pun bley try makan ubat cacing..tengok cemana..heheh..sebab cacing ni menyerang tak kira umur tauu!
last balik kampung hari tu..tok Luqman ada bagi mandikan dengan air daun..hmmm, tak hengat plak nama daun tuu..masa tok tengah ramas2 daun tu punya le banyak berbuih..macam air sabun tp kaler hijau air daun laa..tok Luqman cakap..sah!memang cacing Luqman nehh..tapi skali tu jer la mandi nya..kalu dok kampung lelama sket..bley la mandi air daun hari2..
masa tengah google2 ni..ada gak mama jumpa petua2..untuk mandikan anak dengan air daun letup../kacang ridik...hmm, nak mencari..nye..kena kat kampung jugak nak jumpa pokok2 cenggini..kalau ada pun kat bukit2 tepi umah ni..mama plak yang kenal..hehehehh..
iskh..macam ni agak nya mak2 kita dulu2,anak tak selera makan mama yang susah ati..
Ada lagi tak mama2 yang boleh share bekenaan anak2 dan minum ubat cacing ni...ksian kat anak2..

You Might Also Like

0 comments

sudi-sudikan... :)

Like us on Facebook