March 29, 2015

this week on snaP2

buat seketika..ecewahhh ;)...mood tulih2 diari ni merudum sekali
tu yang wujud "thisweekonsnaP2"...at least tercatat jugaklah seminggu sekali kot?
ya..memang kot...sebab last week punya mana?..mana? mana?

9hari tuuu..cuti pertengahan penggal pertama...
ok..untuk orang yang cuti sekolah tu..yeay! sebab cikgu tak bagi homework pon just pesan suruh baca buku...hmmm, memang takkk lah..
ustaz kafa jugak yang best!
sebab buat extra class...isnin sampai rabu sila ke kafa macam biasa
next week buka sekolah kita buat test...ullalllaaa


semua jawi buku kafa uitsss
mama dan dan dapat job baru...penterjemah ke bahasa kebanggaan negara,boleh?
tu yang tetiba abis bersticker semua buku teks..tu baru nak mengenal nama buku...tang isi dalam belum tengok lagi tu...???
esok nak ujian mama yang semangat baca buku lah nampaknya ;)

ohhhh!
permulaan cuti sekolah si ayah diuji tahap kesihatannya
risau eh..bila ketua keluarga tak sihat...semoga si ayah kembali sihat seperti sediakala,amin.

kesimpulannya...kami taklah ke mana-mana...balik kampung?
balik, balik kampung shah alam
sempat singgah makan angin kat padang kemerdekaan lagikkk :)


something yang mama sudah terlepas pandang...
budak berdua ni tak pernah belajar tiup2 bubbles pon...
so...sila main sekarang! 
gigih singgah kedai runcit mencari yang jenis kena tiup ni...ikutkan ada jer orang jual kat padang tu..tapi semua jenis untuk baby tak pandai tiup bolehlah..
main spray2 tembak2 ke celup2 bawak lari tu kan ;)

errr...kegigihan mama mengarang tetiba hilang sebab tekerling jam..sudah 2.28am..haaa!
terus teringat aqil yang berkemungkinan akan terbangun nak susu...
oklah..jom letak gambar aqil terkini...alaaa..check up 5months tak snap gambar pon..huhu


pic minggu lepas rasanya...aqil dah meniarap dah...punyalah bising mulut dia sepanjang proses menterbalik badannya tu..lepas tu dah pulun nak maju ke depan dah tu
tak sabar2 kata si ayah :)...semua gambar bergegar-gegar di buatnya :D
dalam dok bising2 tu kadang tiba2 jer diam...dok pikir rupanya..kadang tertido pon ada...


Good luck, aqil!

errrr...semua gambar last week nampaknya...mana pulak gambar untuk thisweekonsnaP2 ni?
harus tukar tajuk atas tu ke lastweekonsnap2 la plak dahhh???
hadoiiiii...
better pegi tido sekarang!


March 17, 2015

sabun buku tanggalkan kotoran

teringat zaman2 asrama  zaman kolej dulu2...cuci baju cuci kasut semualah sabun buku
yang serbuk2 tu semua reject...tak tahan rengsa, tangan puteri nak mencuci lah katakan ;)

-google-
ada terbaca yang sabun buku *(sabun mandi yang wangi2 tu) sangat membantu di kala bermasalah nak sental kotoran yang degil pada pakaian.
ooo...terus rasa nak share sebab dah lama pon dok buat sebab dalam bilik mandi manalah ada stok sabun untuk cuci2 pakaian ni
bila terkena kotoran dan dan ke bilik mandi terus cuci dengan sabun mandi yang sedia ada kat sinki tu jer la kan ;)

sekarang sejak menjak anak dah sekolah...hari2 lah kot cuci pakaian putih
setakat selai dua..memang cuci tangan jer pon..pi mai nak kena sental yang degil2 tu sebelum masuk washing machine kan
kalau asik2 campur cuci sekali harung pakaian bewarna..baju yang putih ni sure cepat nampak kusam tak berseri dah keputihannya tu.

tips kita hari ni...untuk kotoran yang masih baru memang berkesan amatlah bila gosok dengan sabun mandi buku tu,
tapi untuk kotoran yang dah kering kat baju sekolah anak-anak ni...seeloknya gosok jer sabun mandi buku ni kat tempat yang kotor tu tanpa perlu dibasahkan pakaian tu...
means tak perlu nak rendam2 lah
pastu biar semalaman...esoknya baru sental
eh,..dah tak perlu sental sangat pon..berus sekali dua...and..taraaaa! berseri muka si ibu ;D

March 13, 2015

this week on snaP2

jom santai di entry huha huha minggu ni...baca sambil makan kacang...ermmm, dap!
takde kacang boleh jer share maameee aisyah ni ;

haruslah dimulakan dengan keriangan di hujung minggu
walau tak pergi pon ke kota keriangan tu
kami always jer riangria putar2 sekitar masjid kubah biru tuuuu..nampak tak?
selesai itu ini kat sana...
dapat set hellokitty seketul..beli kat 'SuperSave' @sacc mall
lepas ni takmo dok aim tasbih atok yang banyak2 dalam goodie bag dapat kat kenduri kawen tu
bukan boleh pakai pon...nak lilit kat tangan tak cukup panjang..nak sarung kat leher tak celuih kat kepala..heehehe

seperti biasa si mamanya ada jer groceries yang perlu dibeli sebelum balik umah ;)
sawi kedut...kesukaan terkini ;)
anak2 lompat2 dapat ikut mama beli ikan dan sayur
haihhh...separuh troli penuh isi anak2 jer
sampai part gaduh..lunyai kot ikan dan sayur dalam troli
yang kecik sangkut kat badan..tu pon macam tak sesuai bila part nak pilih barang2 dapur ni

i is kagum sangat dengan orang yang boleh bawa anak ramai2 pi beli groceries
sorang lari sana sorang lari sini...makapak rileksss jer pilih barang
if anak tak dapat dikesan...tunggu jer nanti mesti ada announcement...pastu pi lah kutip anak kat counter tu...ileksss jer
erkkk..jangan memain, sekarang anak hilang salah ibubapa dah tauuu..sebab tak jaga baik-baik
haha..mak paranoid camginilah
anak pon jadi takut2..ilang kelibat mak jer dah cebik2 cengeng2...acaner tu???

mari kita namakan borang ni borang serbasalah.
macam kesian plak ke abanglong kalau tak join
macam kesian plak ke diri sendiri kalau join..haha

kia join lah yeee..tanda sokongan, takmo anti sosial sangatlah :)

abanglong jangan nak pocoyo sangat...mu tu dah sekolah kebangsaee' pong
dah jumaat ni..marilah kita mengucapkan "Happy school holiday" untuk semua yang bersekolah juga kepada yang ada kait2 dengan sekolah ;)

selamat menikmati perjalanan eh..percutian ya!


March 11, 2015

roti canai lagikkk?...barulah Malaysia


satu petang jom makan roti tebar ber suasana kampung...heee
...jumpalah kedesaan nya tu
...adalah malay stall nya tu
kureeeng nya tu roti di tebar si abang immigrant...huhu

semakin berkoba lah semangat si isteri nak meneman si suami tebar roti tepi jalan
alaaa...kita buka gerai catok jer pon
suka-suka..part time hujung minggu gittewww...pujuk si isteri
owhhh
mau lompat ke bintang si isteri IF si suami mengangguk
maunya nak ngangguk...???
yang teruk
yang letih
yang penat
yang lenguh...menguli menebar..dia lah juga kan...hehe

ehhh..yang teruk yang menitik peluh tu lah baru betul hasil titik peluh...berkaaaattt!

March 9, 2015

Lady First shower cream @mydin

shower cream superBEST!
kenapa mydin...tempat lain pon ada la,....lalalalalaa..sebab kat mydin harganya pon superbest ;)

saya dah cuba dua...dua dua pon superBest!
err...sebenarnya dah lama jugak guna ni..dah banyak kali ulang beli pon
....memang superbest lah untuk kami satu family
sesuai serasi dengan kulit dengan cuaca sekarang...dengan dompet jugak :D

steady sket ber aicond lelama tak perlu nak ber lotion sangat..especially yang lelaki2 tu kan
sebotol untuk setiap bathroom...sesuai untuk seisi keluarga.


selain yogurt tomato...dan orange susu kambing ni
ada lagi 3-4 perisa lain yang tak kurang hebatnya...ada untuk age-defying nya, collagen nya
whitening semua tu pon lah..yang buat kita nak rasa nak try semua tu ;)

ohhmyyy...just sharing ;D

March 6, 2015

cawangan Tabung Haji di Shah Alam

tengahari semalam sempat ke Anggerik Mall...tujuan asal ke tabung haji 
hmm..sejak tabung haji berpindah ke situ rajin pulaklah saya singgah cuci mata di anggerik mall :)
tingkat bawahh jer lahhh pusing2nya..cawangan tabung haji tu kat tingkat bawah jer ;)

Lot G-09 Anggerik Mall, Precint 2.6 Jalan 14/7, Seksyen 14
40000 Shah Alam, Selangor.

Anggerik mall @shah alam, Selangor
macam malu2 jer tangkap gambar ni
nak tangkap gambar bangunan pon nak sorok2 balik pokok, barulah "art"...katanya ;D
ada sampah sekali dah haa..kat bawah tu kan..hee
view ni di ambil dari parking sebelah menara maybank(rm2.50 sekali masuk) tu
sebab lepas pi tabung haji...pi maybank pulak, kebetulan dapat parking bawah pokok
eh, tengahari terik, of course lah nak park bawah pokok..kereta pon nak berteduh gak.

sambung cerita anggerik mall;....kata pi tabung haji.
saya tertarik dengan design kerusi kat gambar tengah tu even kerusi tu buat saya tak selesa.
terlalu terlentang dan lebar untuk badan saya yang kecil ni nak bersandar
err...tak payah nak bersandar sangatlah,..baru jer letak bontot no. dah naik selalunya
"layanan yang cepat dan mesra pelanggan"..selalu buat saya suka jer nak ke tabung haji tu :)

-source-
oh, maafkan saya yang nak jugak2 letak gambar 'art' saya tu paling atas sebab tu jer lah satu2nya gambar yang ditangkap sendiri untuk entry ni
sudahnya cerita agak kelam kabut...
semalam parking kat anggerik mall tak seperti kebiasaan saya singgah sebelum2 ni
penuh...sebbaek jumpa satu selepas berputar2 ;)
rupanya ada event di ruangan tetengah anggerik mall tu,

sambutan Hari Mara peringkat negeri Selangor...sehingga ahad ini...macam2 ada situ ;)

-source-

esok ke lusa ke...jom ber week end kat sini lah :)