February 28, 2015

Penawar denggi

untuk aisyah rupanya dah ada dalam kabinet dapur mama :)


kalau ada yang terbaca entry sebelum ni...tentulah dah tau yang aisyah dah seminggu dok ulang-alik
pi check darah kat klinik setiap pagi
hari2 kena cucuk tangan kecil tu untuk diambik darah
memang jeritlah hari2...sampai tido malam pon mengigau..menangis takmo cucuk tangan
macam2lah orang petua..itu ini suruh bagi makan...macam buah kiwi ke jus kiwi jus oren 
tu semua ayah dia belikan untuk si manis kesayangan ni...tapi hampehhh..ayah dan abang yang bersungguh makan ;D
dia?...jangankan jamah, pandang pon takmoh..huhu
aisyah ni kalau tak sihat memang apa pon takmo...ubat pon camtu, time sihat pantang lepa, segala ubat wajib disorok :)

yang dia nak hadap...air kosong sebab doktor pesan suruh minum air kosong banyak2..goodgirl :)
pastu minum susu dia lah campur milo sket...

pastu ayahnya teringat sesuatu yang aisyah sangat suka makan...."madu tualang" si ayah :)
of course lah yang asli..wild forest honey katanya
manis melekit sampai semut takut nak dekat...original abih dah la tu katanya

alhamdulillah...mencanak naik platelet darah aisyah masa check pagi semalam
selera semua dah ok...malam tadi minum lagi sekali madu tu..sesudu makan jer pon
sila guna sudu plastic.
alhamdulillah...result pagi ni naik ke tahap yang sepatutnya...esok dah tak payah cucuk tangan lagi.

apa2 pon...semua pon atas izin dariNYA juga,..banyak2lah berdoa..in sha Allah.


February 27, 2015

leher bak di kelar, nyamuk dan denggi...siap ugut bunuh2 plak dia ye?

assalamualaikum...
perghh...tajuk ngeri di minggu penghujung february tahun ni
penuh cabaran!
sorang ke sorang disentuh...ujiannnn!
mula2 kita buh gambo orang yang bertanggungjawab buat tajuk ngeri di atas ;)
act. nak letak gambar aqil 4bulan...bulan ke-4 rileks2 ajelah takde injection.


kes ngeri yang pertama...untuk orang yang sedang minum susu botol kaler pink kesayangan dia tu
biasalah bila badan agak berlipat2 ni...mulalah nak merah melecet sana sini
paling ngeri kat lipatan leher yang tak berapa nak berleher lagi tu...sebijik macam di kelar dah haaa
sebbaek cepat jumpa penyelesaian...google jumpa ada yang letak tepung sagu
tetiba teringat nak belek talcum anakku ni..dok tersimpan jer sebab jarang bedakkan aqil kang dia bersin tak benti2..sapu baby oil sampai berkilat dia maulah...baru macho kot ;D

lepas 2-3kali lumur talcum tepung jagung ni...settle masalah leher aqil, bersin pon bersinlah
janji leher tak busuk...
tapi leher busuk pon ada hikmahnya pula...abanglong dan kakngah takmo dekat
dapatlah aqil tido nyenyak tanpa gangguan :)


cakap pasal abanglong dan kakngah pula...
ok, kakngah dulu;

kes ngeri no.2...nyamuk dan denggi adalah untuk kakngah.
act. kakngah mula demam sabtu yang cuti cny aritu lagi...ahad dia dah kebah..dah bangun makan roti canai ayah buat dengan abanglong 'entry bawah"
isnin demam balik...alang2 dah ke klinik check up aqil check kakngah sekali lah
sekali check darah..."suspek" di situ
bermulalah part pergi cucuk tangan tiap pagi untuk kakngah...hari ke hari...result makin menurun
check pagi rabu..disahkan positif denggi ngko kakngah
pagi jumaat dah naik sket, lega sketlah, kesian kalau kena masuk hospital, kena cucuk nak masuk air semua tu...tiapkali kena cucuk tangan untuk disedut darah pon dah kemain melenting cek mek ni
so hari2 balik kira parut tangan kena cucuk lah...cian kakngah.


dah berapa hari takmo makan nasi...nasi sup ayam kesukaan pon dah tak pandang
sup ketam..sekali jer makan...hari kedua takmo dahhh...result tetap turun even dah makan sup ketam
ketam biasa agaknya...mana plak nak cari ketam nipah tu, kenai pon idok :D


last case...ugutan bunuh untuk abanglong...taiko bebenor bebudak sekarang ye?
sebbaek kat sekolah kafa je jumpa bebudak tu
bila start takmo pi kafa sebab takmo mati lagi...terpaksalah ayah hantar sekali jumpa ustaz kafa
alhamdulillah, takde dah rungutan setakat ni...semoga semua pon kembali baik-baik saja lepas ni, amin.
sekadar gambar hiasan
...gam canggih ayah beli untuk abanglong...sebab tak serasi dengan glue stick
ikutkan mama, gam yang tiub ala ubat gigi tu jer lah paling senang guna..sekupang jer satu time mama sekolah dulu2..heee

February 22, 2015

cucu ke tujuh tokei roti canai tunjuk skill

arini kita spam gambar makan2, raya lagi kan ;)
semestinya masakan di masak by my dapor...gambar makan2 luar stil tak gheti2 nak tangkap gambo laie ;D

orang cuti sekolah tunjuk skill rahsia atoknenek...
sanggup tido lewat sebab nak menguli mentega...cuti sekolah, takpe :D
bangun pagi2..tak sompek mandi terus menepek tepung 
kata cucu tokei..tak mainlah tebar tepung belakang bontot dulang ;)

tadaaa.....
anggaran 1/2kilo tepungandum dapatlah 10biji roti canai...ada bulat ada segiempat :)
tepung tu gaul dengan sket garam...pastu buat lubang tetengah...pecah sebiji telur
gaul2...buh 2sudu makan susu pekat manis or gula pasir..sila pilih satu jer tau,
pastu curah sesudu makan mentega yang dicairkan...buh la air sket2 sambil di uli sampai tak melekit
terus uli sampai licin doughnya...rehatkan kejap...dalam sepuluh minit dah boleh bulat2kan macam Luqman buat kat atas tu...lumur dengan mentega sebelum susun dalam tepawe :)


mamanya sila tumis kari dhal...nak sambal tumis kaw2 punye jugak ya :)
resepi macam2 style kat internet tu...silalah pilih yang berkenan di hati.
maybe kena kisar dhal tu lepas ni...anak2 tak sukalah...

dah, jom sarapan...banjir style of course lah mama yang punye ;)


afternoon session...dipndip style pon bolehhhh ;)


err...errr...kununnya, dipndip style tu kira lunch dahhh..tidak ye
tu just alas perut sebelum masak lunch yang sebenar...nasi lemak kuning youuuu
feveret anak2 buat masa ni,...sambal tumis lebih pagi tadi..kita buh sotong dalam tu...
phewww..puehati merah menyala sambal sotong...timun pon tarak, kangkung celur pon sodappp ;D


wahhh..esok hari isnin :D
wake up...wake up, abih dah cuti!

February 18, 2015

sesekali kualitam nak enterframe

eh,..of course lah kuali special sebab dulu dia putih..hiks
sekarang?
...err..sudah boleh tolong top up kopi pakBelalng tau..boleh dah kot usha2 kuali baaaaru :)

jasa dia kali ni...is menjadikan ini;

kepada ini ;D

haha...nampak sangat nipunya...masak sayur jadi ayam kah?...kahkahkah, opsss gelaksyaiton plak ;'(

ok..ok..pic hari lain2 lah tu...entah bila dah lupa dah pon
pic first tu stok sayur berbaki lagi
mai hari pic no.2 tu..tinggal serai ngan daun limau jer ada pon
yang penting rasa paprik tetap wujud dalam kuali ayam goreng tu..hihi
makan ngan nasi panas berasap...wallahhh, satu lauk jer ke mama?...moh letak tetengah meja ;)

pe juadah makan besar petang ni ;D

ada apa dengan "february16"

yezZa!...isnin semalam
selain hari best sebab hari first&last Luqman sekolah minggu ni..selasa dah start cuti cny
kemain, 6hari tuuu
so,..arini first day cuti memang ollallaaaabislah dia lepas balik dari sekolah kafa
kejan suruh siapkan homework semua baru boleh buat xtvt bebas ;)

ok, stop dulu cerita selasa
isnin semalam february16 belom abis cerita lagi

act. semalam aisyah genap 3tahun.

selamat hari lahir cik pinkish :D
now semua dah pandai pilih sendiri..kaler pink selalu jadi pilihan cik pinkish kita ni
ikutkan ajerlah kang memandai tukar kaler..kena reject..mama jugak yang rugi ye?

le kakak dah boleh main playdough sendiri ;)
kakak sangat ni...dah boleh lipatkan baju2 aqil pon :)
aww..penimbang daiso in action ;)
ahad tu mama ada la buatkan aisyah brownies resepi martha steward lagik
makannya sepotong dua jer kot time brownies suam2 mama sebok2 dok potong tu pastu takmo dah
isnin ayahnya belikan la kek harijadi...pon tak kena selera jugak
main tabur2 siap pakej lompat bagi penyet kek melekat kat lantai pulak dia...sabarrr je lah
ooo..ok, manis2 ni bukan taste aisyah...bagus di situ
sama2lah kita menjaga kesihatan :)

nak tahu apa aisyah paling suka makan masa malam ulangtahun ke 3...
3keping cheddar cheese,...so mari buatkan pizza roti gardenia untuk aisyah
tabur mozarella banyak2 atas sosej tu...berebut2 makan dengan si abang :)


February 11, 2015

kisah "early february"


masuk bulan kedua...abanglong kita ni mula diberi kepercayaan untuk naik van a.k.a bas sekolah 
pada waktu tengahari
ya..di ulangi...waktu tengahari sahaja.
means...pepagi ke sekolah kafa behantar, balik dari sekolah kafa naik van 
kurang lebih 11.50 camtu van ke sekolah kebangsaan plak sampai...
van dan uncle yang sama dok naik balik dari tadika tahun lepas...senanghati abang long
first day naik van ke sekolah siap bagi duit belanja bila abang long mengadu tertinggal dompet
padahal elok jer dompet tu dok kat dalam poket beg sekolah dia
bekal pon bawa...ishhh
eh, sapa ajar sebut dompet ntah..dah mama pon panggil dompet dah ni..hihi
baik kan uncle tu...hari abanglong bawa beg taarik nanti uncle tu tolong angkat beg masuk van
tqsm lah tolong tengokkan abanglong ye uncle yang muda belia lagi tu
hmmm...tapi petang balik sekolah nak jugak2 dijemput si ayah...alololo..anje2 angat ni ;)

nasiblah punya apak yang mampu sukasuki keluar masuk kerja sesukahati tu kan ;o
mama tumpang senang kat situ..yeay!
adik yang berdua dapatlah rehat bersenanglenang kat rumah
biar yang berurusan ajelah yang bersesak2 kat atas jalanraya tu kan.


February 9, 2015

bila "update blog" terkeluar dari rutin...

February warm up!
gigil2 mencuri masa...huhuhu, "update blog" sudah tekeluar dari rutin daaaa
kata hobi
kata terapi...???

belek2 hp...pic anak2 jer yang memonopoli lately...
tapi sebagai penyeri petang2 ni...meh nak hidang minum petang ;)


crunchy thin crust ni...jangan memain, abis anak2 makan, simpan 1slice jer untuk ayah
dah sejuk terus jadi crunchy thin keras! haha
act. don't know lah why takmo naik gebu gebas ala2 classic hand tossed macam january pizza aritu
takkan nak salahkan jab.kesihatan yang sebok nak masuk spotcheck dapur kami cari jentik2 
time kami syok2 dok start menguli dough ni..dah terseparuh jalanlah kejap jadinya..heee

and.....taraaaa!

gambar selepas keluar dari oven, tup-tup jadi chocolate cake..
memburung hantu di malam hari; tu jer lah time baby kami nyenyak tidurnya
sempatlah...siapkan kudapan untuk anak2 di kesiangan
buat bekal ke sekolah pon boleh gak ni ;)