October 25, 2014

'bout oct.19...kenduri sambut menantu #pakLangdahkawen

1 muharam arini......
salam maal hijrah 1436H

dengan nama Allah yng Maha Pengasih lagi Maha Penyayang
segala puji bagi Allah, tuhan pentadbir seluruh alam
rahmat dan sejahtera  ke atas junjungan kami Muhammad SAW,
ahli keluarga dan sahabat Baginda sekalian.

Ya Allah!
dikaulah tuhan yang kekal abadi, yang maha Qadim(sedia ada) lagi Maha Memulakan!
demi kelebihanMu yang amat banyak dan kemurahanMu yang melimpahruah;

kini telah datang tahun baru yang muncul di hadapanku
daku memohon pemeliharaanMu di sepanjang tahun baru ini  daripada tipu daya syaitan yang direjam,
para pembantu dan bala tenteranya.
daku memohon pertolonganMu mengalahkan hawa nafsu yang sentiasa mendorong ke arah kejahatan,
dan daku juga memohon pertolonganMu dalam usaha mendekatkan diriku kepadaMu;

wahai yang mempunyai Kebesaran dan Kemuliaan
wahai yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang
selawat Allah ke atas junjungan kami Muhammad, nabi yang 'ummi' dan ke atas ahli keluarga serta para sahabatnya kesejahteraan
dengan rahmat Mu wahai tuhan yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang,
Perkenankanlah!

assalamualaikum...
hari ni harapnya dapatlah abiskan satu lagi entry kenduri kat kampung...
kenduri sambut menantu perempuan pertama...dah seminggu pon kejadiannya :)


dimulakan dengan tugas cucu pertama tuan rumah.... sapa lagi mr.Luqman kitalah
suka dia nak menolong...dari mengisi hadiah2 ke dalam goodie bag sampailah ke part pi pasang bunga manggar kat simpang masuk kampung...signboard ayah dia tolong buatkan
pastu naik motor ngan pakLong anuat pi pacak bunga manggar...ayah takmo ikut dia kata orang dah tak pakai bunga2 manggar lah sekarang..huhu
tapi buat2 lupa plak nak sponsor segulung dua bunting ada gambar pengantin ;D
so,takdelah gambar kenangan orang tu pi pasang bunga manggar


puan rumah in action :)
awal dia bersiap kenduri kali ni...nak pi menjemput menantu bawa datang rumah
pastu dok seboklah panggil geng2 yang nak ikut pi menjemput suruh makan dulu

yang ni anak perempuan kedua tuan rumah pon sebok nak ikut pi menjemput jugak...
bawak sekali 2hero kesayangannya...
eh, tetiba ada mr.ustaz kat belakang tu..dok meronda ditemani si 'miasara' nya ;)
kemain depa..balik kampung mama sorang jadi ustaz sorang jadi miasara aihh...hehehe

makbuyong dah ready kat meja goodiebag ganti jadi puanrumah sementara mak pi jemput menantu
lega sket hati bila nampak bayang kakak puan rumah dah sampai diiringi kakak2 sepupu
boleh ajak wa duduk sebelah..pasai puanumah muda ni tak berapa nak kenai dah sedaramara yang jarang2 jumpa tu..satgi tak pasai2 kena duatiga daihh..hahaha


my adik perempuan dengan anaknya..danish iman (no.2)
baru balik dari pi menjemput menantu...

ok...menantu dah sampai....pink belacan tema pilihan pengantin di majlis sambut menantu

pelamin tak buat, makbuyong kureng mood malam eddy excident tu..
so, terus dok kat meja pengantin dan makan...
time tengah ramai..rombongan pengantin terpaksa masuk dok dalam rumah sementara tunggu ada meja kosong..laman tak berapa nak luas kot nak tambah khemah khas untuk rombongan pengantin..tapi sat saja..geng2 sekampung puan rumah expert dah bab2 nak adjust meja ni :D


jadi mc plak depa....:D
siap tetamu jerit minta si abang tu menyanyi...hehe
mr.ustaz dah buat muka dahhh...perasan tak?...hehehe

pengantin dah datang...puanrumah utama pon dah balik...dapatlah puanrumah muda dok di kerusi
belakang2 meja sambut tetamu tu

baru teringat nak snap sekeping dua gambar tuanrumah...my ayah yang baju biru tu
kat sebelah dia yang cool tu tok imam 

puanrumah kembali mengambil tugas bersalam dengan tetamu...
rileks je dok kat kerusi tunggu orang mai bersalam...salam bersambut gittewww

dengan geng2 sepupu sepapat depalah ;D...awat pakat takmo tengok camera aihh
mentang2lah snap guna hp saja..hehe

alhamdulillah...makanan berlebih2, sampai ke petang...risau jugak sebab boleh tahan ramai yang datang
geng2 sekampung puan rumah siap masak gulai nangka dengan talang masin, acar buah, kerabu mangga bagai kat belakang rumah..persediaan kot lauk abih awal
ada booth laksa lagikkk..bermangkuk2 makbuyong makan..hehehe

gambar hantaran tak tersnap...kan?
masuk snap kat dalam bilik pengantin..sekeping dua yang pengantin perempuan bawak mai
hari ni...bunga telur dah tinggal tunggul :)

pastu terus bersiap2 kemas beg gerak balik shah alam...mr.Luqman nak exam isninnya
singgah tengok eddy kat spital sat
bergambar dengan pengantin pon takkkk???

October 24, 2014

di ujung2 kehamilan #2-aura rumah sakit

kita skip sat entry kenduri hari ketiga kat kampung...which is "majlis sambut menantu"
tak terpilih gambar lagikkk
makbuyong lagi syok nak buat entry minggu ke-38 lattewww :)
sebab ada sekeping gambar pink-pink kaler ni haa...

aura rumah sakit
sehari sebelum deepavali..buat BSP, alhamdulillah result sume cun
sehari selepas deepavali pi la review dengan doktor KK dengan senanghati :)
masa scan semua ok...sekali bila check jantung baby....dup dap dup dap?
laju dari sepatutnya?
dan dan doktor buat surat refer ke hospital...sepetanglah melepak kat dewan bersalin,
tengok orang kerut2 muka menahan sakit...dengar bunyi baby baru lahir menangis...
....ambik aura nak bersalin katanya 
alhamdulillah.... result jantung baby pon keluar...semua ok, bolehlah balik :D

sekeping gambar kenangan harap2 ini BSP yang terakhir...in shaa Allah.
2nd last BSP?
 alang2 dah cerita bab rumah sakit....jomlah kita buh gambar ni :)
tragedi oct.- sorang kawen sorang kat spital...huhuhu
sapa ni...inilah pengapit yang hensem berbaju melayu kuning kat previous entry
petang 18oct....excident tak sempat nak pi beli telur...tak bertelur bunga pahar di majlis sambut menantu...huhu
abis lubang sana-sini...siap ambulans bawa pi hospital....
boleh bayangkan perasaan ayah dan mak yang sebok2 di malam nak berkenduri tu?
serba tak kena...terus dah tak minat nak siap2 apa dah...
tapi majlis tetaplah diteruskan seadanya...lagipon pakai katering..tuan rumah rileks la sket.

October 22, 2014

oct.18' 2014...#pakLangdahkawen

dalam dok debar2...dah genap 38weeks arini,
gigih makbuyong pilih2 gambar kat hp...gambar pon tak banyak..dah tak berapa nak ada
ghiang*(read:kudrat) menggigihkan diri tangkap gambar bebanyak :D
....janji boleh sambung update kisah kenduri kat sini...heee

hari ni majlis kenduri kat rumah pengantin perempuan...
jom! sapa nak ikut rombongan pengantin lelaki...pi makan kenduri kat rumah pengantin perempuan
tapi nak gerak kena tunggu signal dari pengantin perempuan dulu...dah ready ke belom?

nak penuhkan masa..marilah kita main tangkap2 gambar dulu...hehehe

err...tetiba dah sampai rumah pengantin perempuan...gambar kot jalan takdok..sibuk dok menikmati saujana tanah sawah yang belum ditumbuhi anak2 pokok padi
hanya ada air dihiasi ribuan bangau2 putih yang berterbangan bertebaran mencari makan.

siap duduk kat meja nak bersantap dengan raja sehari dah pon,
pastu baru teringat nak snap sekeping dua........
ohhh...anak2 ku, pantang nampak sirap bandung...yang tu lah dok pulun dulu
lauk semeja main jeling jer?
tapi si abang makan banyak jugak...al maklumlah ada nasi tomato kegemaran.


ok..lah sekeping gambar yang ada mama...Luqman snap gambar ni
err..pengapit yang hensem di sebelah mama...
lepas ni kita cerita sket pasal pengapit tu di petang 18oct.2014 :(

October 20, 2014

oct.17' 2014... #pakLangdahkawen

alhamdulillah...selamat balik ke sarang...
letih sangat kejap2 terlelap, pastu terkejut dengar ngauman lori2 gedabak
sian en.driver..tak dilayan berborak
sebbaek en.driver gagah perkasa...minum 'lembumerah' la...kejap singgah  'nescaffe panas' la
sampai sini dalam 2.30pagi jugak.

balik kampung paling singkat...2hari 2malam lebihkurang..
tapi padatlah aktivitinya tak sempat mr.ayah nak tido siang ;)

gerak pepagi jumaat...belom subuh lagi, 
sampai rnr rawang baru subuh..tapau breakfast nanti makan dalam kereta jer sebab nak sampai kampung sebelum jumaat cadangnya..tapi kita hanya mampu merancang....
tayar pakcik biru kempis sebijik..menunggu mr.ayah tukar tayar spare
sebbaek kat rnr bukan kat tepi highway...tayar kanan yooo!

bila nikmat ditarik seketika...
pastu gerak cari kedai tayar...alhamdulillah, nikmat dipulangkan...dapat drive laju2
sampai SP dah masuk waktu...kita singgah jumaat dulu.


menunggu dua jejaka ni kadang2 bisa menggugat kesabaran jugak
sampai lengang masjid..tok2 haji imam masjid berjubah berserban putih pon dah balik...
dua jejaka ni tak jugak keluar2...nak melawat toilet la itu la ini la..lalalala
pastu singgah makanlah pulak..lapar kot.
pung pang pung pang...dah asar belum sampai kampung
.....terus jer ke masjid tempat pakLang akan dinikahkan

anak teruna sedang dikutbahkan.
pengapit tumpang dup dap dup dap sekali...???
alhamdulillah...selamat sudah, dah ada isteri sekarang!
wajah lega seorang pengantin baru
wajah kegembiraan seorang anak menakan...dah ada maklang baru yooo!
wajah keletihan seorang abang ipar

pakLang dan makLang baru kami....yooo!
jomlah ke rumah family makLang baru, area depan2 masjid tu jer...untuk menjamu selera :)

ada rezeki mama petang tu dapat makan tepung talam dan pulut sekaya sedappppp'
even cancel singgah beli kat pekan jitra...

selesai semua...jengok2 pengantin dok bergambar...makbuyong takmo menyelit
kemain selekeh berlengas..dengan baju yang ntah apa2 :D
sampai kampung...kalangpukang jugak rumah rupanya mak berkenduri nasi bihun bagai tengaharinya
pergh...pergh..perghhh...gulai ayam kampung dengan rebung pucuk lembut2, sengkak mak buyong :D
temenung goreng garing2 cicah sambal belacan...bihun goreng lagikkk...
err..lupa terus pada makan bersukat ye ;)

October 16, 2014

di ujung2 kehamilan...#1

adik beradik dah pakat2 berkumpul di kampung
mak dah siap selesai gubah hantaran untuk bujangan kesayangan
kami?....ya allah, murahkanlah rezeki untuk sama2 berkumpul bertemu saudara di sana, amin.
lelagi yang makbuyong ni...selamat melangkah ke minggu 37
masih berkeinginan nak berjalan jauh tuuu.

gambar atas ni langsung takde niat nak tunjuk rajin mengaji...
sebaliknya sedang melayan mood "pelamin anganku"...sejadah tu, telekung tu, inai kat kuku
juga senaskah al-quran (maksedara tak bagi dijadikan hantaran),...memasing ada ceritanyalah ;)
kenangan kita kawen2 dulu
lagi satu, anak2 pakcik Siru...nikahkawen takde bersanding2 pelamin bagai...pemalu kami ni
tapi tetap la layan keinginan letak kerusi2...deko2bunga tepi langsir...photobooth la ni orang kata..kan ;)
tu yang dok pikir2 jugaklah..cemana rupagaya diy kali ni..........?

apa2 pon tengoklah dulu...sampai balik ke kami ni.....?

isnin depan...Luqman start exam...huhuhu
walaupon tadika? exam tetap exam pada mama..;)
cikgu pon ada bagi surat...takmo ada yang tak datang...aci dak mama balas surat cikgu
Luqman tak dapat datang...balik kg punya pasal?
study yuk!

ok...tu semua cerita di hari depan...
sebelum ke hari depan tentulah ada hari sebelum...apalah yang cuba kutaipkan ni huhu
nama pon blog...haruslah cerita2 hari sebelum...benda yang dah lepas tak gittew?

cerita pergi pasar malam...pon best sebab bukan selalu pi pon
sesekali pi....lelagi time langit kelam2 mendung nak hujan...kasi bilas jerebu petang tu
terus nak cerita kat blog, tapi takdo ngambek gambarnya..
hurmmm, kurang urmphhh kat situ

smooth jer sepetang di pasar malam tu...berbunga2 hati nak pi lagi sekali..dan kot?
semua yang nak
yang dok bayang2 di pikiran on the way ke situ....dapat!
happy dapat pilih2 buah 20biji sepuluh ringgit, yang 10biji sepuluh ringgit pon ada.
seminggu ni...kejap makan buah tu, kejap rasa buah ni..:D

abang dah pandai pi main kat rumah kawan petang2...pepandailah membawa diri juga menjaga diri.
"pisang awak"....pon susah nak jumpa lately, merata cari...jumpa "pisang abu" manjanggg
tertunda hajat makbuyong nak buat pisang goreng cheese ;)
jumpa kat pasar 2sikat tu jer ada pon...rezeki, alhamdulillah..
goreng sesikat...esoknya cekodok pulak lagi sesikat....
makan panas2 di kala hujan pepetang...syorgaaaa :D


anak dara yang sorang tu...asik makan nasi ngan kicap plak sehari dua ni
mak masak laukpauk hidang semeja..ayam ke sayur ke even telur dadar ke telur mata ke semua kutip buang kalau kita dah siap2 gaul sorok dalam nasi dia tu..hamboiii
semua takmo..cukup nasi dan kicap basah berkuah dituangnya
seram mama tengok nasi dia
terus mama takmo masak nasi putih dahhh
masak nasi lemak...ok, lupa jap kat kicap dia


ikan tongkol....pon dari pasar malam...pilih2 2pinggan 5ringgit..dapat 2ekor.
nasi lemak goreng tongkol...lah mama :)
tang nasi tu kena controllah...lastweek punya BSP, result lepas breakfast nasi lemak
naik kemain cecah 7.7..tapi doktor kat hospital best..BSP monitoring every 2weeks :)


dah masuk 37weeks, check up kat KK tiap2 minggu...
berakar berumbi la menunggu nombor giliran... 
sejak ber GDM ni...tiapkali ke KK, doktor scan...save, tak payah ke private untuk scan :)
semoga adik baby baik2 saja kat dalam perut mama..ameen.

October 13, 2014

terkenang ujong2 80an dan makbuyong pon ter..laa..jatuh mengidam

dah dapat dahhh ;D
tqsm to encik suami.....hehe, dah namanya week end, of course lah gambar makanan yang menerajui

#versi moden
pagi2 keluar tapau roti canai kat restoren abang melayu yang buat roti canai tu 
...sedap, lembut even bungkus balik makan kat umah...carik2kan sendiri cedok kuah sendiri
err..err...tapi masih terkenang versi ujong2 80-an punya;
ada roti canai kampung sedappppnya ya ampunnn..sebiji 3kupang depan sekolah rendah 
tapi kena seberang jalanraya...dan saya adalah dilarang keras dari melintas jalan tu!
sabar berhari2 tertelan2 airlio tengok kengkawan makan...
hari2 tertunggu2lah bila ayah ada *eh, ayah kerja apa ye time tu asiklah outstation manjang ;D
kalau ayah ada kat umah..nanti dia hantar pi sekolah...yahooooo!
hari2 yang ayah hantar mesti singgah beli roti canai 3kupang tu...sebiji dah cukup, kenyang!
nanti uncle tu terus carik2 roti tu atas kuali panas2 masuk plastik biasa yang bungkus kuah tu
pastu curah kuah panas2 kasi banjir dalam plastik tu...masuk sekolah baru makan 
dah kembang semangkuk roti canai dalam plastik..koreksuap pakai tangan je..dapnyeeee..gulp! 
hehe, sekarang dah takboleh makan dalam plastik, pendek umur! 

October 11, 2014

it's packing time!


seperkara yang aduhaiii...bercinta nak start buat
this week berderet beg menunggu mama, mama MESTI!...tak boleh tak ;) 
#mamaanakramai :D(pentiru)

beg paling wajib...pon tak settle lagi
beg ni sepatutnya dah berbulan dok dalam kereta kan?
adik2 jangan tiru penyakit "lastminute" akak sorang ni

#belekbarangbabybuatmoodrajinmamadatang ;)

October 10, 2014

nak yang baik-baik fikir yang baik-baik ajelah

tadinya...berkobar-kobarlah masuk sini nak up entry tutup cerita makan-makan
sekali masuk dashboard...kemain berderet memasing gambar hidang2 makan jer kat bloglist tu
iskh...entry kesukaan tu..harus 'bw' lepas satu ke satu blog kengkawan follower..
kenyang ngintai masakan...
jom..ke nawaitu asal :)


catatan @36 weeks,
scan 2hari lepas...adik baby kat dalam perut mama ni dah berpusing ke kedudukan yang sepatutnya, syukur alhamdulillah.
now..mama perlu fokus ke 'diet controlled' tu betul-betul
takmo runsing-runsing pikir itu ini lagi
jaga pemakanan betul2...takmo curik2 makan yang tak sepatutnya tu dahhh, heee
baru tahu...susah juga ye nak jaga makan
lagilah kepada yang suka makan
kesiannya..pregnant tapi takboleh nak layan selera mengidam
durian tak dapat makan lagi ni..haritu dietitian cakap bolehlahhhh tapi 2ulas jer tau ;D

adik baby 2.6kg@36weeks...more less nak tunggu 3-4weeks lagi..........inshaa Allah.
semoga dipermudahkan semuanya..ameen.

October 6, 2014

nasi pendek nasi panjaaangggg

salam aidiladha
malam raya?...pon boleh update blog :)...anak2 juga suami letihnya amboi
perut dah kenyang sorang2 masuk tido
mama juga yang takmo nak tido...assignment tak abis2 kata si ayah..tewww?

nasi ooo nasik, cerita makan lagik?
heee..takde gambar aidiladha tahun ni, raya kampung ayah katanya, tak sampai 20minit perjalanan.
makan hari jugaklah orang tu dok potpetpotpet tak puashati
dah knapelah mama ni takmo balik raya kampung mama... 
dah knapelah mama duduk jauh sangat dari kampung mama...
kita pindah ipoh nak?
nanti Luqman nak beli rumah kat Penanglah..hari2 boleh lalu jambatan...gittewwww?

ok lahhh...tak balik kampung mama pon boleh makan nasi sedap ape?
meh mama masak nasi sedap macam kat kampung :D


nasi tomato love & ayam merah kurang pedas menceriakan hati si anak berdua di hari sabtu
tokwan kat kampung call cucu...tanya makan apa malam raya?
mama masak apa..nak makan raya esok?
huhuhu....
ayah balik kerja beli beras panjanggg...
tapi...tapi...sebab tertidur panjanggg...


tak tercapai hasrat ayah nak bawak Luqman solat aidiladha kat masjid negeri..
tertangguh ngidam ayah nak makan nasi arab mama masak...gittewww?
selesai solat raya laju2 gerak ke rumah atok
makan minum itu ini,coffee bagai...kepala denyut bagai...muka "chomm" layan mama nak jugak2 singgah beli barang masak...hehehe


petang raya...menjadi jugak nasi panjanggg mama...
terima kasih ayah belikan set ini ;D ;D ;D


nasi arab di aidiladha...ok, boleh tido dengan lena...selamat malam semua :)