September 30, 2014

sept. & kenangan & pengalaman &......etc.

entry terlebih gambar...
main tangkap2 gambar pulak ye :)
ada yang mama snap...ada yang aisyah snap...candid lagik..aisyah dah teror guna hp mama..kejap2 tangkap gambar...video pon pandai dahhh
sebbaek mama takde keek...selalu tengok mommy keek anak2 tapi my case...anak2 keek 'hari2 seorang mamaku'...tak pepasal terglamorrr mama sorang ni...sebbaek..sebbaek.

"mai secawan"
sept. dan "BSP'...anak dan anak automatik terangkut sama
sukalah si abang tak pi sekolah..jalan sana jalan sini satu hari..kuar gelap balik pon gelap.

"weekend & groceries"
ni weekend rasanya...groceries jer dalam troli tu
pergi giant memanglah best tapi time bayar jer....aci tak nak jerit.."mana hak kami sebagai pengguna"???..mana?..mana?
giant lagi lepas ni?....bolehhhh, jalan2 makan2...no hal lah :)

"nak simpan beras dalam ni lah ;)"
tempek2 rose kat perkakasan dapur...agak serabutlah kalau semua benda bertepek
tapi kalau ada seketul dua kat dalam cabinet yang bertepek rose cenggini
...macam comel jer..macam cantik jer :)
berkenanlah pulak...

"aisyah #selfie"
sejakmenjak aisyah dan hobi menangkap gambar ni..huish...jenuh mama nak delete aihhh
simpan sekeping sini untuk tatapan di hari depan :)

"si manja ayah"
yang ni mama tangkapkan...senyum kemain tayang dua gigi tu ye
jeleslah makngah misi tengok gambar ni...asal jumpa aisyah jer mesti gigi tu yang ditegur makngah
makngah mesti nak gigi cam aisyah kan :D

"boy @ girl"
first round...'spring cleaning' abanglong dan kakakngah punya...untuk diturunkan ke adik baby
walau semua pon nampak baru...tetaplah mama belikan lagi baju baru,tuala baru..bedung baru..semua baru2 lah untuk adik baby :)
duduk elok2 kat dalam perut mama...sampai masa nanti keluar elok2 ye :)

"mama dan checklist"
refer balik aisyah nye checklist...apa nak beli...apa nak ada dalam beg nak bawak ke spital
imbas balik pengalaman terdahulu...semoga semua dipermudahkan...amin 3x.

"bunga 'iris' di laman bunga"
weekend keluar menemani sept. boys nak berambut baru
the girls jalan2lah...mama beli kelengkapan untuk adik baby lagi...
aisyah tengok baju tengok kasut...tak beli apa2 untuk aidiladha ke?
nak masak apa untuk aidiladha pon taktau lagi...balik kampung memang taklah
sehari  lepas raya ada appoinment ke hospital lagi....kena buat BSP juga jangan lupa!

"posing tunjuk rambut baru"
mama nak ke tesco mencari groceries...tapi anak takmo ke tesco shah alam yang kena bayar parking tu
eh, kalau dah beli groceries...tentulah free parkingnya
ke ara damansara sudah perginya...
lenguh kaki menapak cari satu persatu barang dapur kat tempat tak biasa...
banyak yang hold..taktercari


dapat diskaun boleh pi makan nasi ayam kat food court tesco...
mama makan koeyteow goreng basah udang beso2 bangla masak...sedap sungguh aihhh..hihi

gambar selepas makan...aisyah snap ni :)
"mama snap aisyah plak :)"
oh..tetiba lapar teringat sedapnya koeyteow bangla masak hari tu...
terus ilang idea nak makan je rasa ni :)
bye bye september.

September 27, 2014

"today"

sept. boys!
the card & cake yang dah kena cincang...tak abis makan baru teringat nak snap gambo.......
gigil mama tahan takmo makan kek...tapi..tapi...termasuk 3potong..hurmmm!
2014...with 2 kids...+++

September 26, 2014

34 weeks - makan sikit tapi kerap

pregnant kali ni...makan nak bersukat :D
untuk yang tak pernah ada dalam sejarah..nak berdiet bagai ni
takde lah pengalaman nak kira kalori bila makan...
lepas makan..makan, rasa semacam...pepandai adjust sendiri guna logikal akal...gittew :) 
minum air perahan lemon ke...camtu lah, cecepat bertindak sebelum kepala start berdenyut sebelah.
err...sakit sebelah kepala tu biasanya sebab dah lapar tapi takde apa nak makan
sangkut dalam jammed ke,.. pastu pi makan pula yang berlebihan perisa tu...mulalah.

eh, macam lari tajuk jerrr.

September 24, 2014

hari bertemu dietitian


appoinment 8pagi
kuar umah lagi 5' nak pukul 8...cari penyakit ler tu....
sebbaek jammed kat Persiaran Mokhtar Dahari(belom buka plastik) ni jer
pastu berdesup...30' kemudian sampai destinasi tujuan.
register semua...pastu melangutttt
ramai baby check up hari ni...isi masa dok perati kerenah baby je lah
syoknye ada baby...eh :D

10.15 camtu baru dengar nurse panngil nama suruh naik tingkat 2 jumpa dietitian
ada 5orang tapi yang sorang tu dah mintak balik...tinggal 4orang.
dietitian tu tengok result BSP sorang2
me...rileksss la..BSP#3 minggu lepas normal semua, kan ;D

pastu dengarlah dietitian tu pung pang pung pang bagi penerangan
yang adik2 rajinlah bertanya..sampai bab cucuk insulin semua
tengok badan gempal2 camtu jer...terkejut dengar berat cecah 80-90kg sorang2.
kurang sket down akak sorang ni..hehe.

info yang dietitian bagi tu..ingat nak share sini jugaklah
yang bab jadual pemakanan seharian tu...
sat nak pikir kot ada idea lagi best selain dari snap gambo :)

September 23, 2014

bento katanye ;)

hari ni jadi follower satu puan blog yang tersangat rajin bangun pepagi
masak macam2 untuk bento anak2 seharian kat sekolah.
*read: lama sangat dah kot tak follow2 apalagi berblog walking ke blog2 yang di follow..kena curik2,..blog jog. pon jadilah, kan :)

dan dan teringat ada satu hari tu bangun pepagi tumis sambal sardin..haha, masak sardin 5' je kan :D
zupp zapp zupp zapp...siap 2 tupperware sandwich, roti wholemeal untuk mama
yang roti putih untuk suami dan anak2...
takdelah berhias bagai...memang betul2 tepawe di isi makanan..hehe.


anak dan anak..ohh, anak2 ai...roti sandwich pon nak yang panas2 kena grill dalam kuali jap
baru nak makan, manjer nau lah haiii kalau nak suruh makan kat rumah ni
untuk bento jarang kot orang grill roti untuk sandwich...
kalau dah lapar dalam kereta tu...sudi lah kot nak jamah roti sandwich mama bekalkan tu

terpikir nak try ajar anak2 suka makan makanan bekal...
memikir ke aisyah yang pantang nampak petronas..dan dan cakap nak beli uti *read:roti
memikir ke Luqman yang bakal ke sekolah tahun depan.................???

September 22, 2014

terasa comelsss ;)


kumpul gambar lagi....
berkenan sangat tengok ke benda cenggini sejak menjak ni,
hmmm...kot terbawa penangan ibu membuyong...bakal timang sorang gegurl lagi kot
baby sorok abis, sebolehnya taknak bagi tengok dulu...malulah :)  
mana2 lah boy ke girl, semoga sihat sempurna...in shaa Allah.
mama redha bila tak boleh beli barang baby berunsur pink..walau berkenannya ya Allah
Luqman si"abanglong" dan aisyah si"kakngah" dah ready..siapa bakal dapat roomate :)
surprise!

September 21, 2014

demam harijadi

seminggu bercuti...ahad yang dinanti tak seperti dirancang
boleh pulak birthday boy demam pepagi hari lahir
melepek seharian tapi badan idaklah sebahang mana...kasi birthday boy rehat betol2.
malam baru bangun makan nasi berlauk ayam paprik dan telur dadar
maaflah mama masak ala kadar jer malam ni....
senang hati bila birthday boy nak tambah nasi.

gambar malam semalam...berebut2 2beradik menyudu bandung cincau air tangan ayah


21 sept. 2014
selamat hari ulangtahun ke 6
untuk
anugerah pinjaman terbesar dari Allah ini
sebesar anugerahNYA
sebesar itulah tanggungjawab yang datang bersama.
doakan semoga anugerah yang dipinjamkan ini
dapat kami tatih dan didik sebaiknya
agar dapat kami pulangkan semula kepada penciptaNYA
dalam keadaan suci bersih sama seperti permulaan kehadirannya dalam hidup kami,
ameen.  


September 20, 2014

warna-warni seminggu cuti sekolah

pejam celik pejam celik...abih dah seminggu...esok lusa sekolah balik ye :)
hmm..apa buat seminggu tu?
of course lah berwarna-warni, walau sini2 aja pusing2 nya.... 
sedar2 kering minyak pakcikBiru
sedar2 kosong ayahnye purse....acane tu???


mama yang sarat tu taunya nak shopping aja...selagi berkesempatan lagi ni
...shopping untuk baby yang bakal lahir
...shopping siap2 apa yang sempat untuk persediaan Luqman ke tahun 1*2015
...shopping ala kadar untuk Luqman yang berhajat sangat nak sambut harijadi kat school isnin ni ...hari2 dok lah menyanyi lagu happy birthday to diri sendiri..kesian pulak nengoknye
...nak le jugak beli sehelai dua baju baru untuk aisyah...mana tahu kot ada rezeki balik makan kenduri 3hari 3malam kahwin pakLang nun kat kampung pertengahan bulan depan.
aisyah jer ke?..mama?...mama takde baju nak pakai pi kenduri..pergi duduk ward ajelah,
hari2 pakai baju spital :(
eh!...baru teringat, mama belum beli lagi keperluan dalam berpantang...sebbaek!
wahhhh...seminggu shopping belum tentu dapat abih semua lagi ni..hehe
shopping...shopping...shopping...amboiii sapa nak bayar semua tu....baru nak ingat ayah ye?
err...janganlah terlupakan ayah..ayah pon nak jugakkk!
minggu depan birthday ayah tau! ;D ;D ;D

penat shopping part1,..cuti hari malaysia dok umah makan biskut kering
kudap2 terpaling sedap dah untuk mama..ingat! esoknya nak ke klinik untuk BSP#3


alhamdulillah, result BSP#3 normal kesemuanya
hari khamis boleh pergi hospital jumpa specialist dengan hati yang sedikit lega :)
err..bukan kat hospital ni
sejak aisyah dalam perut lagi doklah menunggu hospital ni yang tak siap2
ni dah adalah rupa hospitalnya...tapi rasanya tak berjodoh kot nak bersalin kat hospital ni
takpe lah kita ke hospital yang cantik jugak ni..bak kata Luqman :)


dah ke hujung2 tahun ni kemain ramai ibu mengandungnya...
bertabahlah dua beradik meneman mama...puas buat lawatan seceruk rantau hospital :)
hehe...bertabahlah ayah yang mengiring.

penutupnya, kita letak sekeping gambar di minggu ke 33
macam2 cerita ada kat dalam tu.
"bertabahlah mama menghadapi ujian ini..."

September 15, 2014

HAPPY me :)


"being a mother is learning about strengths you didn't know you had...
and dealing with fears you didn't know existed."
-source-

September 12, 2014

mendung tak bererti hujan


mood untuk menulis perihal BSP#2 yang "ada udang di sebalik bihun goreng" tu belum nak mari
result canteklah sket dari minggu sebelum..sebab yang 8pagi sahajalah pulak yang tak normal nya
makan bihun goreng rasanya sebelum start puasa pukul 10malamnya.
next week BSP lagi lah.
baru nak masuk kali ketiga...nak bakar semangat jom borak2 korek sukaduka adik kakak sebelah menyebelah yang dah berderet result BSP nye....
siap suami teman pagi petang siang malam datang cucuk jari kat makmal.
rileksss jer diorang ;)

tapi belumlah  dapat nak melegakan gulana di hati
sebab.....sebab untuk BSP#3 minggu depan...review dengan doktor pakar kat hospital pilihan
jeng jeng jenggg!
tu yang dup dap dup dap lebih kat situ

BSP bukan lagi tajuk utama
ada yang lebih serius untuk di review dengan yang lebih berkepakaran.
doakan semuanya baik2 saja, ok :)

September 9, 2014

hashtag 'kelabu t**k anjing'


apa ke buruk nau le  plak nama kaler kesukaan pon taktau lah..nak type pon tak sampai hati
takpe lah....
takpe lah....
hanya jauhari mengenal manikam...tak gitewww ;)

September 5, 2014

BSP#1...satu pengalaman baru

amannya suasana klinik sekitar jam 1.30tghari :)

first time....'blur... ingat2 lupa dah akan penerangan panjang lebar dari nurse last week.  
penerangan hanya di talian telefon...dok berebut telefon dengan aisyah pon satu hal dah..hehe
mula la main redah je lah, bolehhh?
ok'; tak boleh!
7.30am kuar...sampai klinik 8.45am, huhu...tak dengar ke nurse suruh sampai klinik 7.30am
dengar nurse kat kaunter pot pet2 10minit sambil2 reg.kedatangan...kena kuar pi makan cepat2...
makan cepat2???
sharp'10am datang cucuk jari kat makmal.
9am...terputar2 sampai ke syed @sek.9 nun haaa..kemain lama tunggu dia masak sekeping roti sardin,
lapar oihh..puasa dari 10mlm tadi tau dak?
abih separuh gelas ais kosong baru dapat roti sardin...ok, makan cepat2
siap makan..bayar..terus gerak ke klinik..sampai ngam2 dah kul 10.00am...terus ke makmal cucuk jari
result?..."7.1"*(taknormal)
*err... agak2 kalau makan cepat2 selepas je cucuk jari yang kul 8am...mungkin boleh dapat bacaan rendah sket lagi ke?..next BSP kena standby breakfast siap2...settle cucuk jari terus makan kat klinik je.

10.00am lelebih kuar cari makan lunch plak...mesti makan sebelum 12tengahari...pastu puasa 2hrs
jam 2.00ptg datang cucuk jari.
nak makan apa?...ok, nasi ayam Faizal nun kat pdgJawa jadi pilihan.
bungkus pastu pi makan kat tasik, makan sambil direnung tajam dek gagak2 hitam..haha
memang makan cepat2lah sedar2 dah abih sebungkus..lupa patut makan half je kan
takut kena rampas dek gagak punya pasal lah ni..:D
takde la..gagak2 tu tunggu tengok kita makan je..lepas kita dah beredar baru dia geledah meja tu
memang takde apalah..semua dah kemas masuk tong sampah..sorry gagak!

pastu makan angin kat tasiklah...puasa 2hrs, 2ptg pi makmal cucuk jari...result?..."6.9"*(taknormal)

lepas tu keluar cari apa nak makan petang plak...makan sebelum 6petang, pastu puasa 2hrs
jam 8mlm datang cucuk jari.

destinasi seterusnya adalah mengikut ayah ke tempat kerja...opposite masjid ni jer :)


jenjalan area situ2...petang makan roti canai dah la..mama ni..
err..makan lekor sempoi ke apa ntah yang panjang2 kat seksyen7
err..termakan roti berinti coklat juga sebijik...lupa!
kul 6ptg..start puasa...singgah maghrib kat umah atok.
pastu cecepat ke klinik...result 8.00 malam tu..."6.6" *normal :)


pastu baru ada selera nak makan malam...hehehe...yong tau fu jadi pilihan.
tu pun kena makan cepat2 jugak...pukul 10malam dah kena start puasa...
untuk cucuk jari lagi 8pagi esok.

kali ni kuar 6.30am....ok!7.30am sampai klinik
reg. kedatangan kat kaunter ibu dan anak pastu ke makmal...cucuk jari 8.00pagi....
result? ..."4.6"*normal :)
pastu melangut tunggu nombor naik untuk masuk jumpa doktor
sekali kena jumpa nurse dulu sebab semalam tak attend sesi kaunseling dengan dietitian.
takda sapa inform pon semalam..cek pon blur2 langsung tak ingat apa lagi nak tanya..haha.

rileksss dulu..jumpa doktor.
pastu terkejut..doktor cakap tak boleh makan yang tinggi carbo...nasi putih, roti putih..kuih2 berasas tepung gandum semua tu...
sila ganti dengan pasta, beras perang, roti wholemeal....
pagi2 breakfast ambik oats, cereal + epal hijau strawberi etc.etc.....
gittewww...
kena jadi omputih balik la..makan macam zaman malas2 si anak dara dulu lah nampaknya
ok gak tu..renyah jadi orang kampung, kan...haha..mood tak sedaq diri mai dahhhh :D :D :D

next week..BSP lagi...sebab ada 2bacaan tak normal tu
huh!...very the challenging aihh..hehe


google jumpa ni...
list yang tinggi GI tu..kena cuba elakkan dulu lah
yang sedehana GI...bolehlah nak ambik secara bersederhana...
kita makan yang rendah GI tu lebih sket
kena try n error sendiri2 lah sementara nak tunggu next appoinment dengan dietitian.
hopefully membantu :)




September 2, 2014

haruan alamjaya

my lil bro...si kaki pancing abihkan cuti merdekanya kat sini
sesambil meninjau lubuk2 haruan on the way lumut ke puncakPerdana.

alhamdulillah dapat gak rezeki
seekor haruan tasik from alamjaya
kecik ja...standard sekolah lagi kot ni..yang beso2 dah sekolah tinggi.hehe
almaklumlah area uitm puncakAlam situ.


hitam berkilat aihhh..hidupan eksotik yang satu ni
ini baru betul2 liar punya...sila makan tanpa was-was, terima kasih :D


goreng garing2..buh bawang cili padi sket..
perghh..orang yang tak makan ikan darat tup2 teringin nak rasa..abih diratahnya dengan telur2 sekali..hehe
tu...dalam gambar tu tinggal kepala ja baru teringat nak snap.