July 19, 2014

mood masak memasak yang semakin simple dimple


mengenangkan anak yang gigih berpuasa...si mama pon bersemangat masak makanan kesukaan si anak versi try test resepi2 dari internet :)
"sedapnya mee goreng mama masak"...bertambah 3x pastu sengkak sampai kena sapu minyak gamat.
resepi cucur udang kak besah...style orang lama takde letak penaik segala...kebetulan guna daun sup, kena sangatlah sebab stok daun kucai pon dah abih,...sempoi tapi best!

July 18, 2014

bila rumah takde "kc" *(read:kitchen cabinet)

 mood kedesaan semakin berkobar2...tak menahan nak pindah rumah takde kc..haha
sabar3x ;)


July 16, 2014

...aha! nicely noted :)

ambik angin petang kat playground,..bawak balik sekuntum bunga untuk mama yang tengah kelentung kelentang sediakan juadah untuk berbuka, tq :)
musim orang demam bola..kita pon ambik tahulah serba sket...
satu malam di hujung minggu,....sepasang jr. superman  singgah sahur  :)

July 12, 2014

random photo @ramadhan

dah masuk hari ke berapa belas ramadhan hari ni?
...takpe jap lagi check fb sebbaek ada sorang hamba allah tu yang hari2 membilang hari kat status selamat paginya..
bermanfaatlah kepada yang macam saya ni :D....tq.

err..blank la plak..upload gambar dululah


lagi hasil seni anak yang sulung...si 'abang long', tapi aisyah selesa panggil "oman" jer
iskh..iskhh...mama yang patut start dulu nampaknya...panggil abang tu "abang long"..tapi yang kelakaonye tu si abang tu cakap dia short..so nak adik2 panggil "abang short" ke,...grrrrr!
hmm...mama pon bagila contoh suruh Luqman tengok ayahnye siblings...abang ayah yang sulung kan ke short kecilmolek orangnya..tapi tengok ke adik2 dia..tapi semua pon maintain panggil dia 'along'.
sebab...sebab..."aku kan abang", hehe..belom tercapai dek pikiran agaknya.
ooo...frame magnet, anmum bagi susu materna perisa vanilla mango, dengar macam sedap tapi tunggu kita try di sianghari la ye..hehe.
malam2 sekarang pulun telan ni jer...sebijik jer pon tapi sizenye tuuu....
simpan jer angan nak berset2 shaklee bagai kot2 dapat baby cerah kulitnya..belajar telan ubat pepandai dulu ye..hihi.



rutin hujung minggu di bulan ramadhan..is meramaikan giant
fokus utama nak beli ayam dan daging fresh dia..ikan pon senang suruh orang tu siang semua siap2
'tinggal sangup dengan tak nak "Q" tu jer la...anak2 pi "Q" ayam goreng uncleJack :)

kek cokelat giant rm9.9 ni kena selera anak2 so beli letak dalam peti ais untuk minum petang diorang
ishhh...tengok siang2 ni..alahaiiii tergugat aihhh!

usah ditenung lelama, jom tolong aisyah
yang belum dapat cari baju pagi raya pertama se tema ayah dan oman laie ni........

tengok, dah protes..takmo berbaju sebab tak ada baju raya
bila keluar nak pi cari baju raya nak dok seat depan time panas2..kan dah kena baring cenggitu baru tak kena silau matahari..hehe.

 moga2 aisyah dapat cari baju raya hujung minggu ni :)


July 11, 2014

selera berbuka...

hari ni ingat nak tulis/salin resepi la kat blog...
sebab ada try sejenis dua kuih kesukaan keluarga versi cedok resepi orang kat internet
pastu macam best
pastu macam suka pulak dengan hasil kejadian kuih2 tu
pastu macam suka la anak2 tu makan
pastu,...macam boleh la buat lagi nanti2 :)

ada satu petang tu buat karipap kentang,...mencabar jugalah time menguli mengelek pastrynya tu
posa katanye ;)
tapi tang mengelim tu best,
eh, pandai juga ku mengelim ghupanye ;D hehe..untuk makan sendiri bolehlah
tengok suami tak comment apa2 pon tang rupa kejadian karipap ku itu selain kagum dengan saiznya yang dah mengalahkan saiz karipap ss ali yang sedap sangat popia dia tu :D

ok, resepi kulit karipap kesukaan;...tak liat a.k.a tak rangup relai2 macam spera mini tu
2 cawan tepung gandum
1/3 cawan minyak + marjerin
air sejuk dan garam
caranya....gaul tepung dan garam, minyak dipanaskan campur marjerin pastu biar suam sekejap,
kemudian curah ke dalam tepung..gaul sebati.
masukkan air sejuk sedikit2 sambil diuli sehingga menjadi doh.

pastu ada tips plak...
* kalau sedikit airnya....kulit karipap akan jadi liat selepas digoreng.
* kalau terlebih tebal kulitnya pon akan liat juga karipap tu nanti.
* pastu kalau mengerutu kulit karipap tu sebab minyak gorengan yang terlalu panas.
so...pepandailah adjust ikut gerak hati ye :)

part intinya plak...,elok campur udang kering untuk lebih naik rasanya selain isi ayam/daging tu.

pastu inti lebih simpan esoknya buat roti jala berinti yang sedaplah sangat kat klcc tu
kat pasar ramadhan ada jual tapi versi murtabak jala...letak blackpeper sos mayonis bagai
hmm..jom try menjala, resepi cedok sini...tapi try separuh adunan dulu, tu pon dah gigil lutut berdiri lelama menjala dalam kuali..hehe

kepada yang empunya...minta izin share sini ya :)

masa nak gulung tu masukkan inti karipap semalam, pastu gulung comel2....sedapppp :D
nak special tambah2 macam blackpepper sos mayonis ala2 murtabak jala kat param pon boleh ;)

satu lagi resepi cucur udang rangup...ngup ngap ngup ngap, eh,..dah licin
resepi saya ambik sini/printscreen...from 'delimazamrud.my'


nak tengok gambar cucur udang rangup yang menggoda bolehlah ke sana..siap dengan keterangan bergambar semua
untuk saya yang simple ni...just campurgaul jer bahan bertanda*...tepung tu masuk last sekali
dah puashati bersalut baru masuk air mengikut kepekatan disukai...eloknya pekat bersalutlah..
then, goreng leper2 ;D

hari ni nak buat kudapan apa plak ye................ ???


July 6, 2014

roti 'gardenia' di bulan ramadhan

roti 'gardenia'...stok mesti ada kot2 ter...tak sempat masak time sahur tu
ke ter..takde selera nak makan nasi ke time sahur tu
ke..satu kemestian bila ada anak2 kecik kat rumah...
macam aisyah, breakfast sekeping..minum petang sekeping...tengahari takmonya hadap roti tu
pandai request nak acikkk (read:nasi) la, mee la.....lalalala

alhamdulillah, ter...ter...kat atas tu belum la lagi
ooo...dah, dah ada sekali hari apa ntah,..memang terlajak abis tidonya..sedar2 dengar imam tengah baca doa selepas subuh, huhu...but, syukur alhamdulillah ok jer puasa hari tu
err..suami jer katanya tak dapat fokus bila tak sahur..hari tu dia sampai terlanggar apa ntah kat Petronas..sampai pecah tayar...tertonggeng2 tukar tayar...sebbaek kat Petronas, senang nak pam angin kat tayar spare
pastu Allah hantar pula sorang hamba Allah yang kebetulan singgah isi angin tayar motornya
pastu lepas tolong tengok apa yang patut..sembang2 tukar2 kad,
rupa2nya hamba Allah tu mekanik yang baik hati, terima kasih :)

err..sambung cerita roti 'gardenia' kita tadi ye ;D


berpandukan "membazir amalan syaitan"....jangankan makanan2 enak yang tak abis makan tu jer,
roti gardenia pon sayanglah sangat kalau dibeli sekadar untuk di tong sampahkan...kan :)
ada sekali tu roti dipudingkan...
buat yang pelangi tu..tapi anak2 menurun ayahnya, kuih-muih lembik2 agar2 puding ke bagai ni
makannya sekadar rasa2 takpon sekadar nak ngambek hati omaknye saje
paling laku buat roti gulung..inti sardin ke sosej ke celup2 telur pastu goreng...dekat2 nak waktu berbuka tu, makan panas2 cicah sos..memang tak pandang yang lain dahhhh :)

err...tu jer la yang dah pernah di buat nak mengabihkan stok roti gardenia bulan2 posa ni...
ada idea lain yang lagi best tak...yang simple2 senang dan cepat nak membuatnya...share jom :)


July 5, 2014

dah seminggu......

alhamdulillah...masuk hari ke-7 berpuasa
diari mak buyong, elok catat la se sikit ;)...moga2 ada manfaat kepada yang membaca
sehari dua ni ada la terasa kelat2 mulut macam nak pitam pon ada petang2
perut pon senak berangin gitu...padahal hari2 sahur makan nasi kot
tapi otak laju jer dok pikir menu ringkas2 untuk berbuka
paling wallahhh...if dapat masakan panas2 5-10 minit dekat2 nak berbuka tu,
kena adjust time mandi anak2 la lepas ni
kalau nasi..nak nasi yang ada kaler jer yang teringin time2 berbuka tu..ha, tumislah selagi mampu ;D
anak2 pon laju jer makan nasi cenggitu
nak cepat jom goreng koey teow ke mee ke, baru la sedap makan panas2

semalam...dah plan elok2 dah
dalam 7.10 camtu nak start goreng koey teow...sekali gas abis daaa
gas spare memang dah ready, tapi...tapi...ada ngengada la plak time2 posa ni
jejari sakitlah itulah taklah dapat nak mencabut penutup yang plastik kaler hijau kat mulut tong gas tu
ek ellehhh sangat...sebelum2 ni tadak hal pon
laju jer ngadu ke suami yang masih jammed kat klang nun
....rileks2 buat air,
berbuka dengan dessert yang dah siap2 buat sesambil dok menumis mee sup untuk aisyah tengaharinya


puding paling best di bulan ramadhan, ala2 tofu fa, act. gula hangus tu
tapi versi no telur so no kukus2....kacau2 atas api sejukkan, siap :D
resepi?..google je "puding gula hangus tanpa telur"

akhirnya...merasalah koey teow goreng panas2 malam tadi, ada chance taruh telur dalam tu..mmm
siap goreng 7.55 camtu..hehe