January 31, 2014

malam tahun baru

cina!
prappp...prrrraaappppp keboom..chiuuuuuu kepoooM!..macam bagai lah bunyi mercun depa
meriah sangat
siap dapat bau asap terbakar2 tu feeling2 malam raya kita dok melayan bebudak main bunga api sambil tunggu api ketupat serunding bagai..hihi, terus ingat kampung :D
....tahunlepas time ni baru balik dari kola Perlis..sekeluarga pi makan besaq tepi laut..


tahun ni, sini2 ajer..pakat tak berapa sihat katanya

lepas maghrib tadi bertelefon dengan mak...
mak kat kampung pon tengah demam, dah 3-4hari tak lalu nak makan apa pon..huhu
tapi tak bagi anak cucu balik tengok, nak suruh pakat balik bulan 3nanti nak ajak buat kenduri
nak aqiqahkan mana2 cucu yang belom di aqiqah kan
tak boleh nak tunggu sampai raya haji nak tumpang lembu qurban  ke apa, lama sangat
kot satgi mak mati dulu...erk! terkedu anak mak ni tau :(

mohon doa untuk kesihatan mak ayah di kampung
al-fatihah dikirim buat emak juga ayah...semoga sentiasa beroleh kesejahteraanNya, aminnnn.

January 29, 2014

nota ringkas hari rabu

we @home; tak sihat :(
again...selsema datang balik, kali ke dua lah bulan ni
"Luqman ni asik sakit je kan, mama"...huhu, luluh hati mama anak cakap camtu
*sakit penghapus dosa..ye, mama banyak dosa, dugaan untuk mama

balik dari kindy monday tu, badan dah suam2..mata merah kemain
harap mata merah tu bukan sakit mata yang berjangkit tu lah
memang tak dapat nak kuarantin salah sorang tu kalau kat rumah ni, berkepit manjang :)


jadi selasa dan rabu sudah mencutikan diri...esok???
asik tak pergi kindy jer ni..apa nak jawab exam bulan depan
huhu..mama yang nervous lebih...."rileks la maaa, exam budak 6tahun"..kata si ayah.

dok umah jer 2hari..aisyah dah protes..nak kuar, nak kuarrrr
dia pon dan dan dapat selsema balik
luka calarbalar memang tengah juara la tu, memanjat jer kejenya sekarang.


January 28, 2014

melempeng di pagi hari

tengok..kari daging malam tadi ada baki
orait la tu, boleh buat sarapan cicah dengan roti gardenia yang dibakar rangup*bak kata myLuqman :)
sekali paginya,..lepas dah siap panaskan kari..tengok2 stok gardenia tinggal 2-3keping
rupanya si ayah dah supper roti gardenia cicah kari malam tadi

takpe,..meh mama buat roti ekspress,..kampung style 
tadaaa.....


saiz comel2 jer, tak heranlah bila aisyah bertambah2 habis 3keping cicah kuah kosong 
try tak masuk telur..ok jer..just tepung, air dan secubit garam...&sesudu mentega..simple kan :)

January 27, 2014

kalau dah berkenan...

dekat2 nak cny ni..."love letters" kegemaran seisi keluarga lebih murah dari kebiasaan..mari pergi beli :)
tapi sudah tergugat dengan tin2 biskut yang juga keluaran julie's ni...


hmmm....nak tin ke nak biskut kat dalam tu???..err..'love letters" ada 3batang jer la plak ;d

ambik mood,...katanya


bila ayah merancang untuk panjang langkah pada hujung minggu nanti...cny kot, huhu
bertabahlah...dah berderet pengalaman berjalan jauh time cuti cny ni..siap tersesat dok ke pelosok ceruk
ber'gps' katanye ;)
yang penting best!..tetiba boleh sampai ntah mana2 yang memang kalau takde pasal memang tak sampai la situ


January 26, 2014

jiwa masak memasak yang membuak-buak

...nakkk, nak sangat rasa tu,..please come to mama ;)
moga dengan berkobarnya rasa itu..idaklah mama asal ada jer masaknya..dengan alasan rimas berlama2 kat dapur..dah tak kuasa melayan mood selongkar kecah laci&cabinet dek anak dara kecikku :)

err...kat blog pon dah kurang sangat jumpa yang upload gambar hidang2 laukpauk yang di masak,..kan?
tak best aaa' saya suka tu..nak cari idea nak masak katanya...sampai sanggup lah selak entry ramadhan orang2 yang rajin upload gambar hidang2 lauk kadang tu, heee

ok lah meh nak upload sekeping pic hidang2 lauk saya pulak


tema goreng menggoreng je satu malam tu..sayur tak goreng..just potong timun panjang2

err..act. nak cerita pasal goreng tepung tau tadi..
pasal jiwa memasak goreng tepung yang membuak2, tapi mukadimah panjang sampai ke mana2 la ..dah confuse, stuck tak boleh nak reverse dah ni ;)

ok, goreng tepung tu jer yang masuk gambar..tu jer la..takpe jom kita tulis resepi..boleh refer balik lepas2 ni, 
keciwi  resepi cuba2 agak menjadi..bertahan plak kerangupannya
lidah pon kurang pijatnya macam selalu guna tepung2 segera yang sememangnya terover masin pada lidah orang yang dah semakin berusia ni je la ye.
..paling penting "NO telur"

bahan utama...is sotong yang di gaul secubit dua garam
2:1 untuk tepung beras:tepung jagung
rempah kari ikan
serbuk pasti sedap
dan air...bancuh pekat bersalut dan masukkan sotong ke dalam bancuhan tepung tu
golekkan pula setiap satu dalam tepung jagung yang disediakan berasingan..pastu baru goreng
tutup kuali dengan penutup kaca..nanti dekat2 nak masak akan ada kejadian percikan minyak tapi bukan yang meletup pop pop tu..so, senanglah nak intai dapur pon tak melekit.
haha..camtu la resepi saya,..susah paham..buatlah ikut gerak hati..in shaa Allah menjadi :)


January 25, 2014

cerita pagi sabtu mama

sejukkkkk kan sekarang pepagi...
memang on time sangatlah sebab dalam sebulan ada la satu sabtu kelepasan yang 
'apsal mama tak bangun2 lagi ni'???...naik hairan anak2
yang hari sabtu lah paling awal paling senang nak bangun pagi tu...pastu dah ghupe cacing kepanasan
on tv pastu boring pastu meloncat atas katil sampai tercabut cadar separuh katil dah
...pon mama depa dok kejung berbungkus selimut tebal tak gerak2..heeee

ayahnya pula?..yang kekonon nak baring2 selepas suboh of course senyap menyelinap ke bilik lain
haih, bahaya tu..pasal tak boleh ada maid kot ;D
eh!mana ayah?
...dan dan aman damai seketika katilku sementara 2orang tu pi cari si ayah
tak lama..percayalahhh
aisyah pon kedek2 datang panjat katil mama
'mama,..angun2..eyak2'...sambil dok londeh seluar.pastu..prappp...buka pampers atas katil mama!
...automatik; berdezuppp mama melompat bangun cempung aisyah masuk bilik air..hehe

huhh!..eyak cuma tau cakap kat mama je ye
nak kena ajar bgtau eyak kat ayah la lepas ni
kasi chance si ayah entertain anak eyak sesekali..kang tua2 mana tau anak takmo cebok ayah eyak,
dah nak kena cari nurse peribadi plak :)

bulan depan mama punya sabtu yang satu tu cakap kat ayah nak apa2 ye :D
boh pic mama sekeping...


menatang apa kat baju mama tu...scary arghh..hehe
ada cerita tuuuuu tapi nanti2 lah kita bercerita ye.

January 24, 2014

us...by Luqman.

now,..mama tak perlu nak google sana sini mencari clip art dah kot
sebab Luqman anytime akan draw untuk mama..mama suka kan :D


yes, mama suka sangat, walau kejap ilang tangan, takde matahidung semua..tapi style sangat :)
sayangnya..ni tahun lepas punya style..tahun ni tengok...
macam dah bertukar pulak rupa bentuk style orang2nya...cecepaat cari balik snap sekeping dua boh sini, kenangan katanya :)

"do not educate your child to be rich
educate them to be happy,
so when they grow up,
they'll know the value of things...not the price."


January 23, 2014

selamat pagi

seawal 1pagi...suram2 @ironing corner teringat plak bilik suram si ammara batrisya
wahhh...bersungguh saya mengikut cerita tu
suka ke pelakon suka takmo lepas jalan cerita esp. part suspen2 tu
even debar la jugak..biasalah 3series, kan :)
act. malu2 nak ngaku yang benarnya dah tak berapa nak boleh masuk/layan cerita muda-mudi 
padahal...tercongok jugaklah berkali kala if tetiba pelakon dia tu tertawan dek mata..heee


sebelum masuk tido nak tulis balik pesanan seorang ustaz,
untuk panduan diri sendiri yang suka nak perasan muda juga kawan2 yang sudi mengingati diri...

"rasulullah kasih kepada orang muda yang berperwatakan orang tua,
rasulullah tidak kasih kepada orang tua yang berperwatakan orang muda."



January 22, 2014

cerita hari ni

semalam dapat memo
kerja2 pembersihan tangki utama bermula hari ni sampai jumaat,...meansss


tadak air la kita...
tapi diorang buat keje ikut time keje opis so satgi petang ada balik la air tu hopefully.
esok datang sambung keje baru off balik...
apa pon.....
bermula lah kerja2 seorang emak untuk menyusun stok air dalam bilik air
dan juga kegirangan anak bila nampak bekas2 penuh berisi air dalam bilik air
esp. aisyah yang sat-sat nak mandi...sat-sat nak mandi, syok nak main cedok air la tu..huh!
tak boleh nak biar dia main sendiri kot satgi menyelam pulak
so...jom lah kita keluar... tak boleh dok umah hari ni :)



January 20, 2014

ceria monday

hari ni sesuatu sudah mencuri perhatian
dan dan snap pic aisyah & sesuatu itu,as the......backdrop, mungkin ;D


tak ingatlah nama keluaran Perodua yang ni...adik beradik kancil kan
kotak sket penampilannya
but comel sangat dia dengan pilihan color merah old skool tu..tapi dalam gambar ni tak nampak sangat
biasa nampak kuning hitam..tapi merah old skool ni cun arghhh
nak mini macam si ammara batrisya..dalam angan cukuplah
tapi kalau ada ni,..nak dok sebelah mini si ammara batrisya confirm tak seram..hehehe

macam comel je macam ceria sangat kalau drive kamoo...nak wishlist sebijik ah ;D ;D ;D

January 19, 2014

bangkit semula

hidup ini terlalu singkat untuk perkara lepas...let's start the next chapter :)


sebenarnya saya mau melawan mood tulis2 sini yang sedang merudum...
takmo diikut sangat,..mungkin sebab ada terselit secebis impian kecil saya di sini

sepanjang minggu lepas..gigih hari2 nak ada entry tapi bila baca balik...hambar sangat
takmo mengalah!
sedapkan hati dengan reason itu+ini..yang minggu lepas tu,kan
hey!...ok, sedar sekarang,banyak reason pon tak elok lahhh!

January 17, 2014

kerana SEpasang mata sotong...

friday OFF!
rasa nak makan nasi lemak,pilih untuk buat sendiri dari bersiap & keluar membeli
boleh adjust kepedasan sambal sesuai dengan kesihatan tekak anak beranak
..alhamdulillah lah hidung sokseksoksek tekak gatal2 tapi stil ada hati nak bersambal lagi


actually dalam dok menunggu sotong defrost..sempat abiskan stok frankfurter
anak-anak yang dah lama bangun tu perlu dialas perut..bagi kenyang skali lalu
terus pandai buat hal sendiri sementara tunggu set nasi lemak siap dihidang.
almaklumlah nak mengkelebek sekor ke sekor sotong saiz kecik molek..apalah mama tu masak tak siap2 lagi?
jom lite2 dulu dengan...food yang simple senang cepat nak sediakan,janji menepati selera si anak :)


pastu....ingat sat ke tajuk entry...hahaha
dek kerana sepasang mata sotong..rosak sambal sotong sebelanga ke?
paling obvious tang kaler sambal..elok2 merah berdarah terus bertukar maroon*no belacan ye :)
sambal berdarah air mata hitam si sotong youuuu
err..bila beli sambal sotong selalu pon merah menyala sambalnya padahal mata sotong tak di buang?
sotong direbus tos dulu sebelum masuk sambalkah?
cuba habaq mai tips nya :)

hehe..persoalan dapur pagi tergantung menunggu jawapan.......


January 16, 2014

bila virus menyinggah...

ok...setengah bulan berlalu
stil bersakibaki aura bertahun baru kot...tak dan dan virus selsema menyinggah di teratak kami
mula si abang..dan dan pas kat kecik sket..mama pon nak join jugak..last sekali sampai le ke ayahnya
tu la..musim sejuk2 pon nak minum sejuk2..abis lah!

bila tengok folder tahun ni asyik2 kuar pic boboiboy jer kan
meh lah hari ni tepek pic the girl pulak


saje jer biar rambut tu tak terurus..protes kat si ayah yang takmo dipotong rambut girl dia tu
terus nampak the girl sangat..tak syok la mama nak feeling2 baby girl lagi
weekend kita pelekoh ayah ajak potong k :)
bila selsema ni lagilah rimas mama nengoknye..


sooo anak daranya...today aisyah 1year & 11months old.

January 15, 2014

oh SNAP!

my favourite ever!


semalam post ni,..boh pic seketul terus publish
ala nak buat style wordless macam orang buat tuu
sekali bila masuk blog sendiri..tak syok sangat nengoknye, nothing sangat
tak kena dengan jiwa plak
alaa..jiwa yang semakin di tambah usia...tahun lepas2 rileks jer kan ;D
so..nak jugaklah merepek sebaris dua..err..dah berbaris2 act.
update balik...haaa'a
ber..ayat jugak murtabakku sudahnya..tq :)

January 14, 2014

'project' sang HERO

salam maulidur rasul
cuti.
masa untuk dua hero kat umah ni membuat project mega yang tertunda.

kata si ayah;
kalau ada cita-cita bila besar nanti nak mengelilingi dunia...nak pergi belajar ke..nak mengembara tengok negara orang ke...
atau nak kerja oversea macam ayah..ehem2
kecik lagi dah kena ada minat tengok peta dunia
excited nak tampal besar2kat dalam bilik..hari2 tengok hari2 belek
boleh tahu semua ceruk pelosok yang ayah pernah pergi bekerja situ..penting tuuu ;D


memang excited abislah..si anak nak pergi situ sana sini!


di mana ada kemahuan di situ ada jalan...berusahalah wahai anak
semoga dibukakan jalan untukmu
pergilah meneroka...menjelajahi dunia..mengembara mempelajari...semoga bermanafaat untuk diri sendiri..untuk agama,..err bangsa juga negara, aminnnn.

January 13, 2014

i'm doing it & i'm love it

monday yang best...esok cuti kot :)
anak suka mama lega...ayah?....complicated dalam style tersendiri..ujiannnnnn.

hurmm...terus weekend yang berlalu dibiarkan berlalu..looking forward katanya
sesambil pilih pic berhujung minggu yang best tuk tompang enterframe sini :)

routine di hujung minggu seperti biasalah keluar mencari keperluan harian
pastu selit seketul dua kehendak si anak, kehendak si mama, kehendak si ayah...mesti punyalah
jom tengok kehendak mama minggu ni..hehe, makaaaaan jer mama ni..sebbaek tak mokmok.


selera celup2 goreng pon mari...
maka selain mengendong pisang untuk dicelup goreng buat si anak...cendawan juga sotong, udang pon berbaki lagi dalam freeze tu, menunggu masa untuk dicelup goreng...tempura mood katanye :D

January 10, 2014

jumaat yang dinanti-nanti

....amboi, kemain serius bona entry2 pembuka tahun, takut bila baca balik
pelan2 cool down sket eh
dah jumaat ni entry haaaarusssantai ;)


wahhh...bahagianya orang tu
hari2 balik school mampu kerling jeling jer..hari jumaat baru ayah bagi duit poket untuk beli makanan merapu tu..tu pon tengok dulu cukup tak 5hari ke school minggu ni..banyak songeh tak pepagi?
kira reward jugaklah ni.

January 8, 2014

kasih ibu sepanjang jalan


bertungkus lumus tepis segala ada imaginasi yang bebukan
yakinkan hati tabahkan perasaan melepaskan anak untuk berdikari 
naik van a.k.a bas sekolah balik dari kindy
alhamdulillah...first day...success!
turun jer van mulut macam bertih cerita pengalaman pertama naik van a.k.a bas sekolah tu
siap sekal ngan komplen knapa van macam buruk plak dahhh..sebbaek driver van tu "kakak cantek"

memacam la pulak terpikir tengok ke driver muda belia
tapi sebab dekat jer jarak kindy ngan rumah..dalam satu kawasan perumahan jer pon
sampai ada terpikir macam mahal nau la plak harga tiket bulanan..takpe lah
harga pengalaman..harga keberanian si anak mahu berdikari tu yang mahal tu..so, pejam mata jer bayar.
sekarang..semua pon mahal, rileks laaa, lalalala.

January 6, 2014

nak naik bas sekolah

lapang hati jumpa lagi si meow meow celoreng yang berkeriau sepenuh hati 
minta tolong keluarkan dia dari longkang jumaat lepas,
haha..cuba tengok kaki aisyah dah naik sampai ke mana tuuu :D
..siap geli geleman tengok meow meow cium2 roda kereta dia


...entry santai2 boleh letak pic santai2 @bus stop depan sekolah..eventho hati belom boleh bersantai
bas sekolah pending laie ni..huhu
takde yang nak berlalu lalang ke ceruk habitat..but stil dok berharap ke gb tolong tengok2 tanya2 kan la
err..mama jadi driver bas jugak karang..ehem, suami; ingatkah dikau akan kata2mu suatu hari lepas
"mama drive alphard hantar Luqman p school tahun depan"..ehem2x
wahhh..'jualikan' sangat tu kereta beso tapi ambik anak seketul...mau tak jammed
if mama ada alphard elok buat perkhidmatan bas sekolah :)
ok ok pending dulu proposal sykt. bas sekolah..yuk kita cari bas sekolah untuk anak ulang alik ke tadika tahun ni dulu, k.
even baru 6tahun.nak lah ajar anak pelan2 berdikari
at least kurang sebuah lagi kenderaan yang menyumbang kesesakan kat BukitJ if anak pandai pergi balik dengan bas sekolah.
tengok anak orang lain steady je naik bas sekolah..anak kita pon kena steady jugaklah
mama pon buang2 la risau maha melampau tu...satgi migraine pulak

bak kata prof.M;
yang selalu dok pening migraine sebab risau itu ini sebab kurangnya keyakinan,kepercayaan, rasa perhambaan, penyerahan sepenuhnya kepada DIA yang maha berkuasa

hmmm..tips nak happy nak bahagia hari ni..mari mulakan dari jiwa dalaman kita dulu.

January 4, 2014

jumaat yang selalu membahagiakan



alhamdulillah3x
jumaat pertama berlalu meninggalkan kesanan sanubari nan indah di tahun baru
btw, sape tak suka jumaat, kan :)
bukan satu bukan dua bukan tiga..lima lah senang!..mungkin lebih perkara kecil tapi menggembirakan amat bila kita belajar untuk bersyukur dengan pemberianNYA
teringin sangat-sangat nak list down setiap satu...
inilah rahsia gerak hati seorang hamba dengan maha penciptanya
sayangnya...sukar kot untuk dihuraikan oleh seorang yang tak berapa nak 
berkebolehan menulis seperti saya ini....saya bermohon sentiasa...perasaan sentiasa perasan saya mendapat perhatianNYA..berterusan amin amin aminnn.
semoga lebih ikhlas selepas ini..in shaa Allah.


January 1, 2014

welcome 2014!

Selamat Datang ke tahun 2014
selamat melangkah ke tahun ke-7 perkahwinan...
err...bila meter bertukar kaler merah..maknanya kehidupan sehari-hari yang semakin mencabar bakal ditempuhi...semoga bertabah selalu :)


Keep calm & be happy 2014