December 29, 2014

the day "orientation"

hujan renyai2...menyambut Luqman di hadapan pagar sekolah pagi tadi
park pakcik Biru..pastu berpayung 4sekeluarga ke dewan sekolah
elok jer pastu hujan mencurah2...sejuk nyaman sepagian di sekolah...sesak sket takpe lah

cikgu yang bertugas tak berapa nak cukup...ramai yang terkandas banjir di kampung.
pastu cikgu2 dah siap2 bagitau...persekolahan tunda lagi seminggu...balik nanti tengok berita :)
overall..ok lah, 
kat bilik spbt jer kot yang tegang sket...ramai yang tak cukup buku teks nye.
Luqman masih ada 4buah buku aktiviti yang belum dapat...
dah balik rumah baru terperasan buku teks matematik ilang 'page' nye pulak...
hmm, nak tegang jugaklah ;D

pic extra-large hari ni :)
kumpulan demi kumpulan bergerak meninggalkan dewan...boleh tahan ramainya.
kumpulan 5 bersedia untuk ke kelas sementara...untuk mengambil ujian saringan.
Luqman...:)
tekun menjawab...antara yang last hantar kertas jawapan, resah ayah yang menunggu ;) "soalan susah2 ke?" 
ayah yang semakin jarang rambutnye...ditemani gf cilik, tengoklah tu..pegang2 tangan lagi ;)
yes!...gf cilik kena tinggal bawah bumbung, tunggu ayah bawa pakcik Biru datang jemput.

December 27, 2014

Persiapan untuk ke Tahun1 #2

...patutnya #3 dah kot?...alaa,...masa gi shopping tu takdonyo sompat nak petik2 gambar
tak best aaa' #2 cerita shopping2 tapi takdo gambar pon

dah balik rumah baru nak tangkap gambar...
first time belaka...kita masuk "notaharianmama" la kan ;D

pertama kali dalam hidup...tak sabarnya nak tau cemana nak bubuh kapur kat kasut sekolah
tak peduli hari hujan takde sun nak jugak main kapur tu...kering bawah kipas pon boleh.

berkilau aihhh..kasut baru ;)
part ni mama yang belajar dengan ibu2 kat blog...pakat tulis nama kat barang2 sekolah ni
excited nak buat jugak...cakap kat suami, dia gelak jer
tu belum mintak dia buatkan sticker print cecantik lagi tu ;)
tak kira..nak tulis juga, siap beli sticker kecik2 tu...tulis tangan jer nama kat sticker tu 
jenuh jugak la nak penuh sekeping pon..hehe


act. suami dah buatkan cop nama untuk Luqman, nama penuh siap nama bapa sekali
cop kat buku latihan yang bebanyak nanti lah, jenuh jugak nak ulang tulis benda yang sama berkali2
nasib baik nama Luqman 2 perkataan jer :)
err...acik aunty kalau nak buat cop nama untuk anak2...bagitau lah :)

hari tu kan dok berkira2 nak tukar susunatur serba sikit kat ruang belajar Luqman tu
sesambil pikir cemana nak elak adik2 usik buku2 abang
ketinggian abang pon wajib ambilkira juga..hehe
at last usung sebijik "kids wardrobe" kat tesco tu...semangat orang tu pusing screw almari baru


cepat jer gantung baju sekolah yang ada 2pasang tu :)

tengoklah aisyah, si kak ngah yang tak pernah mau kalah dengan abang
apa abang buat...dia mana boleh terkecuali :)
dah la separuh meja tulis tu sarat jadi storage ayah...elok jer 2ketul pc landing situ
ada sesapa nak cari pc/flat screen monitor..accessories bagai yang secondhand...bagitau lah.
meh la tolong clear kan sket meja belajar Luqman ni :)
kotak yang ada gambar monitor lama tu bapa sedara punye..
entah bila dia nak ambik ntah...letak situ bolehlah Luqman tampal segala jadual waktu/kalendar semua kat situ..sedap sket kot mata memandang lepas2 ni :)

aisyah in action :)
err...serius tau..mama nak let go pc 2 ketul tu..zoom sket bahagian depannye :)


December 24, 2014

WW;...minggu-minggu kuarantin


mulanya macam takde idea nak berceloteh...nak "ww" la kononnya, rabu kan
err...kita tulis sketlah...kot aisyah nak baca nanti2 ;)

musim hujan2 ni...orang 'chicken pox' elok dok rumah aje
sebab ramai yang pesan jangan kena hujan...nanti begitu begini, seram uiksss.
nak main air laut pon kurang2 kena tunggu 6bulan selepas...
hoho, lepas 6bulan nanti baru la boleh pikir nak ke pantai kalau camtu

dok berkurung hujan2 ni,...berhidang sakan orang tu kat meja mama...meja no.10 katanya.
laparlah..cuba mama ke dapur buat jemput2 ke, sedap tu ;)
asik kat meja computer ajerrr...meh aisyah hidangkan steamboat 'itik kuning', nakkk :D


aisyah dan pampers pon ada ceritanya sendiri
mulut pot pet pot pet tapi belum free diapers lagi ni,..malu ahh, 
dah kena chicken pox ni...mama pon try lagi untuk kali ketiga kot kalau tak silap 
act. dah pandai pi toilet sendiri dah...kalau rasa nak buang air tu
dah pandai buka tutup paip sendiri sebab memang nak cuci sendiri
tapi datang malas dia nak ke toilet..."mama, nak pakai pampers aisyah lahhh"...huhu
nak buang air besar pon..cari pampers jugak...pakaikan dalam 5minit camtu datang bagitau
"mama, aisyah dah beyakkk, nak cuci."
tido malam..memang berpamperslah...musim hujan oihh :)



December 22, 2014

7 years and counting, kuar shopping...yeay!

syukur dengan segala rintangan, cabaran yang telah dilalui
mengajar kami untuk sentiasa mencari "hikmah di sebalik kejadian"...pastu semua kembali ok :)

in shaa Allah tahun ke 7 kami ini akan penuh berwarna-warni
akan ada tuah yang menanti dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah, amin3x.

tema tahun ke 7 is "jimat-cermat"
cool  eyh?...sejuk sket dengar dek telinga ni compare tahun lepas punye...which is "cut cost"
err...lebih kurang jer kot perlaksanaannya tu pon ;)
cuma,...tahun ni mesti mau kerjasama, sama2 kita penuhkan balik tabung ayam mama ok :D

anniversary...seminggu yang lepas
dupdap dupdap menanti weekend...sebab nak dapat hadiah terpaling suka
"shopping time"yeay!
dah 50hari lebih oits ku mencutikan diri dari pi membeli belah ni...even groceries sekali pon
bertabah jer goreng temenung mata merah...suami beli on the way balik kerja..huhu.

ok...jom bawa 'mama okb' pi shopping...kata suami
fuhh...fuhhh, semoga masinlah mulut suami...jap, nak goreng terubuk masin untuk abang ;D
doakan mama selalu2 ya,..bukan setakat kaya harta dunia
kaya dengan bekalan untuk ke sana juga...aminnn.


paling keutamaan...nak cukupkan keperluan persekolahan Luqman dulu.
dalam kepala memang nak ke mydin usj...tetiba dah ada depan sunway piramid, acaner tu?
err...u-turn aje lah,
sampai jugak ke mydin usj...makan dulu kenyang2..pastu meredah lautan manusia sambil melayan karenah 2beradik tu.. huh! lepas2 ni nak bawa 3beradik plak...semoga dipermudahkan.

pilih pilih pilih...ada lagi yang kurang, jom...jom pi cari tempat lain plak...
orang semakin melaut,...mama dah hampir kelemasan dah ni :)

nak minum petang kat kfc...minum petang dengan dinner plate gittew
burger lagi..sedapnya lahai ber'kfc' sambil tengok hujan mencurah2 di sebalik cermin.
layankan ajelah sesambil ayah & mama gilir2 ke surau.


balik shah alam singgah tesco yang tenang beli kasut sekolah :)
dan hadiahkan dapur mama sesuatu..."inspire your culinary creativity" katanya ;)
pastu cari serba sket keperluan nak deco sudut belajar Luqman...masih ada yang kurang.
suami kata...krismas ni lah sambung cari.. :D yeay!

jenguk surau tesco...ayyo, air melimpah ruah
kena randuk air kotor tu, nak pergi ke tempat solat...takmo lah
suami kata kat surau lelaki siap ada lipas2 melampung...tapi belum melimpah ke ruang solat lah
suami & Luqman je lah yang maghrib kat surau tesco....
mama?
shopping punya pasal..sampai ber'qada solat maghrib?...mama2x..takmo buat lagi tau!



December 19, 2014

Aqil Firdaus...baby ke-3 mama

dah 10hari tak jumpa aqil...
ada la sekali dua dengar suaranya panggil tokwan yang asyik dok bercakap telefon jer ye ;)
dah sebulan 3minggu 1hari umur aqil hari ni :)
bila dapat jumpa aqil ni?...abanglong & kakngah pon hari2lah dok tanya bila aqil nak balik sini?
jawapan mama...nanti bila kakngah dah sihatlah.
kakngah tu..bila ingat aqil nanti mesti pergi kat tempat tido aqil pastu berlagu 
ala-ala tokwan mendodoi aqil...pandai dah kakngah nak tidokan aqil ye :)

hari ni...nak letak gambar aqil.

aqil 1hari...kat hospital lagi ni.
aqil-1minggu.
aqil-2minggu.
aqil-3minggu...siap2 nak ke klinik, last-check kuning.
aqil 1month...balik kg. baru aqil cukur rambut, ayah cakap "aqil smart" :)
act. ayah pon botakkan kepala juga seminggu dua lepas mama lahirkan aqil..7tahun sekali katanya.
masuk bulan kedua...mama dah takboleh jumpa aqil...cemana nak snap pic aqil ni???


December 18, 2014

"sesuatu" yang mama terlepas tahun ni......

tak kira...tetap nak letak sini
walaupon gambar tu blur kelabu asap langsung tak nampak mana satu anak ngko..hehe
act. ni hasil print screen dari video yang ayah rakamkan untuk tatapan mama
kat video cun..bila jadi gambar...asal ada ajolah yo :)

kejadian adalah pada hari sabtu start cuti sekolah nov. tu hari
mama demam berdenyut kepala haritu...dok dalam pantang pulak
nak bangun tengok anak bersiap pakai baju melayu bersampin bagai pon tak mampu
ayahnya lah yang siapkan, aisyah ikut sekali
...diorang dah gerak baru teringat Luqman tu pakai kasut ke selipar?
....haaa! berselipar sponge bob jer pi konvo sudahnya.


untuk mama tengok...clear punye ;)
taknak masuk frame gantung kat dinding ker :D

dan dan datang semangat nak deco sudut belajar yang baru untuk Luqman,
bagi semangat  sket...nak start persekolahan tak lama dah ni.

December 16, 2014

layan mengidam...& hantaran bertunang

lama tak upload gambar makanan
dah melepasi pantang 44hari ni meh nak upload sejenis eksotik yang dok melintas di pikiran masa mengandung aritu
tapi saja buat taktau...takmo layanlah makan benda cenggini time pregnant.

yang ni la..kena pi cari kat padangBesar baru dapat jumpa banyak terjual...special sket tang rasa kalau yang beli kat sana...kat sini tak pernah jumpa ke tak cari betul2 ke taktaulah.


masa dok kuarantin kat umah mak menakan kat kampung aritu
ada satu hari tu dia pi padangBesar...lelajulah ku mengorder jeruk limau ni :)

alang2 dah bercerita pasal mak menakan ku yang sorang tu
sekalilah upload gambar hantaran style orang lama...
act, ni hantaran balasan dari keluarga perempuan yang mak menakan pi meminang
untuk 'AnuarHassan' sepupu kami tu :)


hantaran dari pihak lelaki..ofcourse lah moden style sebab ada sentuhan orang sakit bintik2 sorang ni :)
dah siap..bangun pi ambik phone nak tangkap gambar...tengok2 makcik2 rombongan meminang dah angkut masuk kereta...so, tadak gambarlah..huhu...snap bunga lebih kat atas meja je lah...:(


kami sudah!

sudahkah anda...menjelaskan hutang PTPTN...eh!..di hinggapi chicken pox :D
KAMI SUDAH!
2pompuan yang gemar berbaju belang...terkena sakit berbintik-bintik,
heee, pakai baju polkadot kot plak lepas ni ;)
aisyah telah berjaya menggaru pecah abis bintik2 tu,
ishhh...menjaga parut la plak lepas ni.
paksu D...welcome to the group :D

December 13, 2014

Persiapan untuk ke Tahun1 #1

kurang lebih setengah bulan camtu jer lagi dah nak ke tahun baru...tahun 2015.
anak pertama dah nak masuk sekolah...darjah 1
mama pon excitedlah nak pi shopping persiapan...sebab macam ketinggalan dah ni
katanya sebaik abis pantang ni lah nak mula mencaribeli keperluan Luqman tu
sementelah adik aqil pon nun kat kampung...
hmm...kakngah aisyah pulak tak sihat.
mama sendiri pon masih risau nak bercampur ke khalayak...kot bersaki baki lagi virus kat badan ni.

alhamdulillah...masa kat kampung aritu, tokwan ada bawa Luqman pi c-mart kat jitra tu
tokwan pon belanjalah Luqman 2pasang uniform dan sepasang kasut sekolah :)
terima kasih bebanyak atok kg & tokwan.

darjah1 dah beli baju kain licin...tak panas kata si promoter, jangan kena reject dengan sekolah sudahhhlah.
tang kasut sekolah ni...nak kena beli sepasang dua lagi kot, stokin 6pasang ok dah tu :)

balik dari membeli-belah...haruslah menerai...pastu calling2 mama suruh tengok kat tingkap
nak tunjuk kat mama...
huhu, dah nak sekolah anakku :)
beg sekolah takde lagi...nak yang beroda katanya...
pastu yang kecik2...segala isi keperluan di dalam beg sekolah tu lah kan

err...apa lagi nak kena pi beli ni....set untuk ke kelas KAFA!
lagi......?

merindu aqil...

sambung entry semalam.....
bila dah sampai balik ke kawasan perbukitan ni, reda la ruam merah2 kat badan aqil
sejuk nyaman tido lena lah aqil.
tapi...
tapi...kasihannya aqil...sempat tido 2malam jer kat sini
pepagi rabu ayah terpaksa hantar aqil pergi menumpang kat rumah makngahpakngah nun kat Lumut
sebab...
kak ngah Aisyah kita dah dijangkiti chicken pox mama, huhu.

lelaju ayah hantar aqil&paksuD pi transit kat Lumut...sementara tunggu tokwan datang ambik bawak balik kampung semula
panas tak kat kampung?...kesiannya aqil, harap2 ruam tak naik balik
dok dengan tokwan pakai bedak sejuk bebanyaklah aqil :)

kasihan juga dengan kak ngah aisyah...tergaru-garu, mengerutu tubuh badan
doc cakap 7-8bulan baru parut ilang...say no kicap untuk kakngah aisyah yang suka makan kicap :)


December 12, 2014

pakcikBiru bawa aqil tido hotel laa...

tiba masa untuk babai kampung...
ayah ikut jalan belakang kampung...lalu sawah bendang rupanya nak tunjuk mama sesuatu
sesuatu yang baru ada...penyelamat kampung mama dari banjir
sebab masa kitaorang kat kampung...ada sesetengah kampung bersebelahan yang dinaiki air.

gayat la pulak lalu taliair time air melampau banyaknya..

aqil 40hari,
kita gerak balik ke shah alam
tok suruh stay lagi seminggu sampai mama abis pantang...&parut chicken pox padam semua
tapi kesian anak2 dah abis merah2 gatal2...panas dok kampung kot
kesian ayah juga yang susah hati dah 2minggu tinggalkan kerja2 dia
lega sangat paksuD sudi ikut bersama.


perjalanan memula lancar lah sebab yang dua orang tu (abang&kakak aqil) dah rindu umah sini
memasing tak buat hal pagi tu...bersemangat sangat nak balik shah alam.

..........ku sangka panas hingga ke petang...rupanya hujan di tengahari :(
pakcikBiru sakit di perjalanan.
...di pendekkan cerita,...kami ditunda dari rnr Ladang Bikam ke sebuah bengkel di Bidor.  
nasib baik kat shoplot sederet bengkel tu ada restoren dan sebuah hotel untuk tido malam tu.

aqil tido lena...sejuk nyaman lah tido hotel :)..err, aqil letih travel jejauh lah mama :D


pagi isnin kul 11camtu..kami check out...pakcik Biru dah sihat
kesian ayah muram jer...kena charged kaw2 la tuuu,kena sembelih, kata ayah...
konon bengkel berdaftar *Plus yang rekemen
nak sedapkan hati..oklah, spare part pakcik Biru yang mahal.

dari Bidor jalan ikut jalan dalam..sesambil tengok tempat orang...sampai slim river masuk highway
sebab dah kering air liur mama melayan Luqman yang potpetpotpet..tak sabar2 nak masuk E1 dia tu
iskh Luqman ni,...kalau lalu jalan dalam kan ke boleh save duit dalam kad touch n'go tu sket ;)

masin plak mulut ni masa 40hari tuhari...terlebih makan ikan talang masin agaknya :D
apa yang terdetik di hati...tercakap kat mulut ni..itulah yang terjadi...
macam...ayah bagitau pakcikBiru macam tak berapa sihat jer ni...terus mama terpikir kita tido hotel jer la..biar pakcikBiru rehat dulu...tapi ayah & paksuD nak teruskan,..jalan pelan2 katanya
haaa...kan dah meletup tali perut pakcikBiru
pastu anggaran kos baiki pakcikBiru pon tepat seperti yang terdetik di hati mama
ayah pesan lainkali buat anggaran murah2 dah lah..hehe
tapi..tapi mama cakap ikut apa yang terdetik kat hati...hmmm...mulut mama kena zip lepas ni!

lokasi "wad kelas satu" berjaya dikesan ;)

tengok gambar lagi...gambar anak-anak hilang ibunya...

err...perasan sedang diperhatikan...
gadis pink ternampak hp mama di tingkap...iskh iskh...kenal phone mama dari mama sendiri yer?

satu petang bawa kawan plak datang jengok mama :)
sapa ni?...kawan aisyahlahhhh, katanya :)

hujan2 pon datang jengok mama jugak...