December 31, 2013

Let's "umie Sue 1st giveaway"

hye...salam kenal untuk aqilah, buat apa tu?...jom kawan :)
saya aisyah,..umur masih 1tahun tapi nanti february 2014 aisyah 2tahun la.
ermm..sudi tak kawan dengan aisyah :D :D :D


ooo...sebab umie sue ada buat giveaway..boleh la aisyah join sekali
harap2 penyertaan last minute aisyah ni diterima umie sue..hee

aisyah pilih gambar aisyah kemas meja tulis abang aisyah ni sambil borak2 ngan spongebob dia
lepas guna kena kemaskan lah kan baru abang bagi aisyah guna barang2 dia lagi dan lagi dan lagi..hehe


ok lah..babai aqilah,...babai umie Sue 
jumpa lagi yaaa :)


December 29, 2013

the year's final weekend is here!

kurang lebih 3hari camtu jer tinggal..dan mama masih dalam baru dok berkira2 lagi ni
nak lancar misi sebelum masuk tahun baru
mama rasa sarang kita sudah terlalu penuh dengan barang yang simpan tapi taktau 
bila nak gunapakai lagi
setiap bilik mama nak rombak kalau boleh menjelang tahun baru ni..mood tahun baru la kononnya kan

sambil2 boleh cari balik barang yang tersorok..sesaja disorok atau lupa letak mana 
kemudian cari tak jumpa2
eh..memang bikin panasaran tetiba botol air baru beli pagi tadi tetiba tinggal penutup semata..
main sorok2 pastu tanya balik dahhh tak tahu...geram oh, bisa mama jadi mak mentua fashasandha malam tadi.."time anak kecik2 lagi tu"..hehe
sebbaek suami dapat kesan remote tv yang dah lebih 3hari menyorok di kutub khazanahnya
angkara siapalah ini?
ahaa..'lenovo' paksu yang lesap senyap sunyi menyorok celah manakah gerangan..tak jumpa2
oo..pisau bawang mama terpaling tajam pon dah berminggu lesapnya
ada la tuuu..yang buat projek lobangkan tikar evamatik..pastu takut terus sorok pisau ntah mana2
haaa..tahu salah bebudak main pisau,kan?
ye..ye..salah mama, simpan pisau dalam laci.

ok!..kelihatannya mama sedang merungut..tak elok! tak sesuai masuk "catat. elok-elok"
maaflah buat kamoo terbaca yang tak elok hari ni
hmm..
nak lepas habis2..pastu boleh ambik aura baru di tahun baru...semoga sempat!

last minute is always best..hehe, not good.not good ;D
sebab macam thrill camtu kot..lepas dah settle sume..dia punya 'perasaan selepas' tu kan...masyaallah!

oklah..sekeping dua snipsnap di hujung minggu :)

 sabtuday is openDay!..mari pergi reg. persekolahan sessi 2014.

 ada orang nak temankan mama ke pasar pagi..konon nak tolong bawakan pisang sebab nak beli banyakkk boleh cekodok hari2..antu cekodok ni la orangnya :)

 holoholoholohhh..tissue pon nak vintage, beli untuk suami plak tu..hehe


good luck untuk diri sendiri...3hari dari sekarang!

December 26, 2013

pic makanan lagi

masakan rumah katanya
percubaan demi percubaan untuk memikat selera anak2 untuk lebih suka masakan rumah berbanding makanan luar...
alhamdulillah, yang ni kena selera berdua tu
berkali2 sendawa tapi stil berselera berebut nak tambah banyak2 dalam pinggan memasing
tapi kenyangnya tak seperti makan nasi
sejam dua pastu yang sorang sebok usung balang biskut ke sana ke mari
yang besar pulak sebok dok check pisang yang tergantung..dah cukup masak untuk di cekodok kan ke belom tu mama...


mendung2 ni memang nak makaaaaaannn jer rasanya.

such is life

cuti hari2 terakhir 2013 ni harus dinikmati sepenuhnya..rileks cukup2
standby fizikal juga mental
banyak cabaran menanti awal tahun baru tentunya


weekend just dalam daerah sudeyhh
putar2 sini2 aja
kejap ada yang nak gunting rambutlah
kejap ada yang nak pisang gorenglah
kejap ada yang nak ke sana ke sini ke sinun...end up; lampu minyak pon menyala jua..tehee

sehari dua ni dah start balik hujan di kala petang
weekdays..ok lagi petang2 perapkan diri dalam rumah hadap buku or tv..
tak pon layan youtube kat pc lah dua orang tu
sampai terkagum-kagum...hujan, makan apa pon best,kan :)


"wahhh...pandainya mama masak cucur tepi jalanraya"
nampak sangat sesekali benar mama menggoreng pisang...selalunya beli tepi jalanraya jer ye?

rindu pisang goreng banyak serdak kat kg pulak, mana ya nak caribeli kapur makan yang pek kecik2 dah la?
sedap sangatlah kamo ni..lahaiii, jumpa weekend nanti ya ;)


tapi bila weekend memang tak la
hujan lebat cemana pon nakkkkk keluar jugak2
geramnya Luqman...malam pon malam laa
sejuk2 bak chocotop sorang seketul sementara pikir xtvt seterusnya
mati kutu juga  saja2 keluar memalam tak ada hala tuju ni


December 25, 2013

satu hari di pekan Lumut

eh,..jap..maybe bandar tapi kalau sebut pekan macam best jer macam old skool camtu
haha..abaikan, vintage tak abih2 sorang ni..hihi
ok..since masih di tahun 2013 ni mari click2 folder..ada lagi se set dua gambar yang 'Q' tunggu turn nak masuk  sini sesungguhnya
tapi uploadnya just sekeping dua as penyeri..as always la pon ;)...takde peluang edit gambar2 tu act.

krik krikk kriiikk...
bila hold camni la, tak tau nak start macamana
tepek gambar sekeping kot mojo tu menjelma mari..tehee


lumut..mesti la letak gambar laut. ye dak
tengok feri balik dari Pangkor laju menuju ke jetty...kami?
tak pernah nye lagi rasa nak naik bot tu..sebab kemain tinggi keupayaan berimaginasi bebukan terus takut sendiri.. tunggu anak2 besar sket la kot ye pon teringin nak ke pulau2 tu.

act. suka jer datang ambik angin laut ke Lumut...boleh juga jumpa adikberadik & anak2 sedara
boleh jugak calling2 makayah mai la Lumut kita picnic2 jalan2 ambik angin laut :D
just jalan2 makan angin ibu beranak kecik..makan2 jalan2 beli hasil laut ye makcik..hehe

err...bila nak pi tidoq Lumut pulak...orang sana dah ngajak tu :)

December 20, 2013

december well spent

kata hujung tahun
kata cuti sekolah
kata bulan meraikan cinta...ehem ;)
sooo...jomlah kita mencipta lagi dan lagi kenangan nan indah2 before say bye bye 2013

nak ceriakan anak2 kekanak ni tak perlu jejauh pon satgi letih dek perjalanan jer lebih cranky ke apa ..elok nak jalan dah bertukar stress
pi kl pon dah cukup jauh sebab jammed

postpone lagi hasrat si mama nak ke ganu sesangat tu
nak cari apa ntah musim2 tengkujuh ni tatau ke dia la..heee
harus impian orang cuti sekolah diutamakan si ayah


anak bertuah nak gi KL tower :D
tapi nak naik sampai ke tempat orang azan @tv9 tu tak dapatlah nak tunaikan..
jarang dibuek orang nak oii


jalan2 ke tempat lama tempat kenangan ayah dan mama
ok la ok la...dah lama kan tak ke klcc tu
just jalan2 makan2 tak naik pon jejantas tu..tak plan, mana nak cari tiket last minute kan
so janji nanti kita datang time bukan cuti sekolah ye.


selamat berhujung minggu :)

December 19, 2013

sok sek sok sek di dapur

sekali terbeli ayam busuk daaa;.....kat pasar ok!
......lepas ni sila beringat; ambik masa sket tengok2 dulu masa nak beli tu
ambik nafas seround dua dulu ke...hehe
act. masa tu memang ada terbau ayam2 kat stall tu memang berbau lebih kuat..bau ayam la kan
tapi terperasan pon masa tengah tunggu orang tu potongkan ayam yang dah dibeli dah siap bayar pon
tu yang macam...alaa, tak tercakap nak cancel..huhu take noted!

err..word 'busuk' memula tu over sangat kot..kita tukar 'berbau'
ala..bau tu standard jer macam bau ayam yang kita beli kat tesco ke giant ke bungkus plastik tu
pastu kita suruh potong siap2..pastu balik rumah tuang dalam sinki nanti dapat cium satu bau ayam tu, kan..haa bau tu laa yang kita kureeeeng sket tu
hmmm...kepada yang memang dok beli ayam supermarket..tak payah susahkan diri pi cuba beli ayam kat pasar, nanti korang akan jadi cerewet macam saya...hihi

saya ni jenis beli ayam seminggu sekali ni pastu nak bekukan haruslah nak ayam yang fresh
sekali terbeli yang dah keluar bau even cepat2 bawak balik rumah..jadi bayak kerja sket la
nak cuci air beras ke bilas tepung ke ke perap halia ke..sebelum nak bekukan tu
masak pon yang goreng2 jer kot
perap rempah2 kasi hilang sume bau
nak buat rencah dalm mee goreng ke pon nak garamkunyit pastu goreng sekali lalu baru macam confident bau tu dah takde masa makan nanti..
kalau2 ada tip nak segarkan ayam berbau kuat ni..share jom :)


pic ikan sebagai hiasan
cara mak kita ajar kita makan ikan jaket..kena tanggal kulit ikan tu
kalau makan yang dah masak tak buang jaket tu kan nanti tekak kita gatal2 tau..
hishh..cerewet nau la haii..
sebab macam tak cun macam kesian jer ke ikan tu kalau kita buat
so..pergi pasar nanti orang tu guna alat khas nak koyakkan jaket kulit tu
goreng garing sira sambal..ermm..dap! ;D

December 18, 2013

happy Rabu!


"....enjoy the little things in life,
for one day you'll look back and realize they were the big things...."

December 16, 2013

our dec15 keenam kalinya

alhamdulillah
kami suamisteri masih diberi kesempatan duduk bercerita lagi detik debar saat bergelar suamisteri pada tarikh ini...6tahun lepas
dok becerita dalam kereta je pon...sebok jer ke sana sini hujung2 minggu ni
alhamdulillah ada jemputan makan free jugak hujung2 minggu ni :)

beranikan diri cuba kambing golek ;)
black pepper sosnya yang tak menahan..pastu blur sekejapan..haha
cepat2 cover dengan tembikai tak manis tabur asam boi ke asam kulit limau tu yang diblend kasar2
menarik di tengok tertarik nak makan bebanyak sila ler buat sendiri..hee
eh, sampai terlupa nak tanya nama babyboy yang di akikah kan tu
sebok jer nak tahu tapi memang suka ler nak ngambek tahu..sedap kemain nama bebudak sekarang, kan..dapat tengok baby+dengar namanya yang sedap dengan maksud yang indah2 pon membahagiakan, tahu :)

sebahagia menikmati brownies yang sedap ni ;)
alhamdulillah...
tambah gembira lagi sebab berjaya dapatkan hadiah anniversary gitteww
satu untuk u satu untuk i, hehe...beli guna duit u la of course ;)
biasa2 jer tapi sebab beli pada dec15 terus jadi luarbiasa kepuasan di hati tu :D

celebrate ke jalan2 makan2 ke...ada la juga tapi sehari sebelum punya cerita
sebab terlebih gambar ke sebab ntah belum mari mood becerita tu...kita hold dulu kot :)

December 13, 2013

keep calm & have a nice day

err..ok, hari thursday tak ada "tatoonka"
so tak dapat petik ayat dia yang......'dalam kehidupan..bla..bla...bla........'
hee..sila perasan kat my previous entry ;)

act. bukan nak cerita pasal tatoonka pon
...............................stil berbaki rasa pasal semalam2 tu
bukan terasa lebih kepada terkilan sebab tak boleh bersuara..hormat!...hormattttt!
seindah sabarmu...eceh,..pelan2 kita maafkan.hehe AWAS!

ok, cerita lain;
.....malam tadi panas lain pulak mai
tak perlu cerita lelebih...rela ku pujuk kuciwa ini
walau beria pujuk lembut ada pujuk ganas pon..si bongsu tetap dengan pendirian takmo hadir ke interview tapisan akhir dengan satu company tu
apa nak di kata...sebelum company tu reject dia rupanya dia dah awal2 reject company tu..
kemain dia ye!
paksa pon tak guna..harap2 itu kata hatinya..bukan ego bukan nafsu semata

eh, tak senang duduk si sulung nan sorang bila kawan yang sama dapat rilek jer datang jejauh untuk hadir ke interview tu tapi dia yang dah dekat ni senang2 lepas camtu jer
bujang senang sungguhlah.
mak ayah pon takmo paksa2...pakat2lah pujuk hati untuk memahami kemahuan
bujangan bongsu itu..haha

ok, makan coklat sekarang :D


December 11, 2013

mood 11.12.13


"dalam kehidupan
ada banyak perkara yang pelik
yang sebolehnya kita mencuba untuk tidak perlu melaluinya
tapi ada ketika kita perlu redha dan menempuh segalanya
dengan senyuman yang tulus dari hati 
kerana kita tahu...setiap satu pon ada bersebabnya........"


December 10, 2013

suasana satu hujung minggu

suasana suasini...ohhohoho
hepp! sua tangan sua sengih bertemu sedara act.

ok, let's sinopsis;)
so..hari sabtu satu hari kuar berjalan
keletihan but puashati abih en.luqman kita
ye la..pepagi masa nak keluar dah siap2 pesan..'malam baru kita balik rumah,ok!
pagi tu nak breakfast burger..dapat! fresh bukan panaskan semalam punya ye.
tengahari plak..lunch kat restoren, cancel tapau lauk makan kat umah atok
nak minum milo yang dibancuh sejuk ayah orderkan..pekat kaw senyum memanjang gelas dia paling tinggi..esok2 sembelit..tatau ;D
dah makan nak jalan2 window shopping pon dapat,
sempat beli sekotak baby gift untuk "aqilaHumaira"
..sedaplah nama tapi tang ejaan tu tak sure betul ke idak ler
bertambah sorang lagicucu perempuan atok shah alam..penutup 2013.

sepetang di Padang jawa menengok baby yang dah kena kuning
..hari ketiga cucuk kaki kat klinik..cian aih
cepat2 pulih ya aqilaHumaira
dapat lagi satu berita gembira..in shaa Allah tahun depan giliran atih pulak, best la atok
tiap tahun mesti terima cucu baru.


eh eh..terpaling best mama la juga..dapat ke karnival coklat kat kilang seksyen16 tu lagi
dah tau mana yang sedap yang rasa kena dengan kita baru la syok nak membeli
yang dalam tin ni sungguh mengimbau kenangan dolu3x
ambik la satu kan..of course tin paling menarik paling besao..isi kat dalam..wallahuaklam.


tak boleh balik rumah sebab tak malam lagi?
singgahlah kedai yang close ari sabtu...maghrib situ
pastu tu dapat la pi mencaribeli groceries juga makan malam dengan senang hati :)

ahad mama lagi sekali terpaling best sebab dapat ke pasar tani stadium..haha
siap dah rindu2 nak pi pasar tau padahal ada la 2-3x ahad kot tak pi situ..hihi
terus borong sayur sampai tak muat kotak sayur dalam peti ais sudahnya
lepas dendam kat laksa penang yang perghh...kalah laksa jitramai kot

rileks2 jap, lepas zohor siap2 untuk pi makan lunch free..hehe
majlis kahwin sepupu suami..pi yang kat shah alam jer


sorang lagi kat kajang majlis sambut menantu anak perempuan maktih bandarBahru
jumpa tokPah dan mak2 sedara sepupu sepapat en. suami
dapat la tompang2 kasih sayang di perantauan..huhu

besa la..dengan keluarga ikut undang-undang ni, kena la buat2 takdak perasaan trademark "en. suami"
baru ngam nak join family yang macam2 datangnya..
orang ado2 juga yang kurang adonya pon sememangnya memacam problemonya
memasing ada yang tak kena kat dalam lattewww...! huhu


December 5, 2013

december...huhu

wehuu..musim sojuk dah sompai ni haa 
dah berope ari tak nampak sun kot
ape kobar kainbaju ket ampaian,..better beli dryer or ngangkut pergi self service laundry
err..dengar pulak tarif elektrik naik bulan depan..hurmmm

krik..krikk...krikk


sejuk2 ni kaki tido sedaplah
cadang tu bila anak2 tido lama sket dapat la buat sumthin..me time :)
tapi time ni la anak bertuah berdua tu nak sakit bersama2..me time pon ntah dah ke celah mana larinya..huhu


ada ketika melepek tak bangun2
ada masa bangun meloncat macam takde apa2 tapi badan panas kemain
turun mak yang berdarah panas..sekali mak ni juga yang confuse anak demam ke tak ni?
lagi sejuk cuaca lagi panas badan tu bila rasa tapi bukan demam..mamalia katanya :D
bolehlaa..klasifikasi sebagai sakit ada batuk dan bersin hidung berair sume tu
bawang putih boleh tolong harapnya.


paksu pon mohon beransur
masterchef dah balik sapa nak masak sup kesihatan tersohor plak ni...:)

December 4, 2013

sekitar menutup tirai november...ecewah ;)

masuk ke hujung2 tahun ni hari2 la tertunggu2 sun 
baru merasa keluar main kat luar rumah...


dedua tu pon berebut nak manja2 dengan paksu my adik bongsu
sedang happy2 tetiba sampai mai kawan paksu..ajak paksu kuar jalan tiap2 hari
....start hari tu,..siap la kawan paksu & paksu, berani2 calarkan perasaan Luqman ya!

hari sabtu...kita orang pon keluar sama2
kul 8lelebih dah kat sg.Choh...mengantar paksu&kawan paksu mencuba nasib
kot berezeki dengan Perodua


sementara menunggu paksu&kawan paksu tu..kami berlegar ke pusat bandar Rawang
bawa baju spare kot tersinggah waterfall tapi dengan cuaca lately
..jenjalan supermarket lagi menarik eh?
view dari parking...selepas 2-3x pusing tatau nak singgah mana ayah decide naik sini
kot boleh nampak satu bandar Rawang..pastu jalan kaki pi panjat jejantas yang ada logo 'Perodua' tu


panjat tangga..tinggi oih, gayat mama ;D
seberang ke sana terus cari apa nak makan..pastu panjat jejantas jalan balik ke parking dah lapar balik
haha.


ambik paksu&kawan paksu..balik rumah letih kemain
malam pakat soksek hidung berair badan dedar bagai
kuar makan kat gerai2 area puncakPerdana sudeyyy
dengan si mama migraine sebelah kepala je la tepek koyok..biasa kepala ni sesekali dari pagi membawa ke malam makan luar...mula la dia berdenyut, terlebih perisa kononnya
sangatlah ngengada seiring penambahan usia..tocang rambut tak boleh bertudung lagi lah
segan juga dengan kawan paksu..dah budak tu nak cepat2 balik
bila perasan puan rumah tak kuar2 dari bilik...padahal tak mampu nak pakai tudung dik oii