October 31, 2013

sejam dua tanpa bekalan elektrik

semalam blackout
memang gelap gulita sebab emergency light problem
anak-anak sebbaek dah lelap kat sofa luar ni
so..tido luar dulu la sementara tunggu dengan harapan kejap2 lagi ada balik la letrik tu

maknye ambik kesempatan pasang api
ke lilin2 yang dah berabuk tu

rasa bersyukur dan sayang juga dengan rumah 'evening sun' ni
rumah pilihan suami mestilah terletak nun di perbukitan lagi terceruk dalam hutan..huhu
kitteww tatutttt ;d
ye la..if nak compare  dengan tinggal kat hutan batu..kat bandar luar sana tu

time blackout rumah jadi pengap'..tapi lepas buka tingkap sliding segala
terasa lah angin malam sepoi2..eh, menderu masuk sebenarnya
nyamuk?...macam takde tapi besa la bila rumah tetiba udara macam tak bergerak
mula la nak tergaru duduk salah baring tak kena..serba serbi kurang selesa.

...buka kelambu moden hadap sliding
bangun pagi sejuk gediii..hujan agaknya malam tadi
atau kipas terover setting
kawasan perbukitan jalan batuArang ni feeling2 macam kat cameron...padahal Celcius dia tu >< je :D

...sempena "Deepavali" kot :)

October 30, 2013

ole-ole sabtu


".......knape ayah gi kl tak ajak kita sama, mama?"

October 28, 2013

lalalala...akhirnya!

...sepinggan telur ikan yang dok berhajat sejak bulan posa rasanya
kadang terlupa...bila teringat dan dan teringin gigihlah misi mencari diteruskan
akhirnya...puashati dia dah ready dalam peti tunggu nak goreng jer tinggai lagi ni
risau kot meletup pop pop pop..bila google ada resepi rebus dulu sebelum goreng?
malam sabtu tengok makan angin@tv9..pengacara dia makan pais telur ikan
pheww..sebbaik tadak daun pisang :D
petunjuk la tu..pagi esoknya pi pasar jumpa sepinggan telur ikan nih..alhamdulillah rezeki.

eksotik la sangat...
kalau saya..goreng jer la..pastu nak kena garing benda dalaman ni
pastu ratah bagi terubat teringin tu..cukup dah la
at least..dah tau camner rasa telur ikan beso
tapi ni dah kategori tergaring perang nak rentung
masih ada rezeki nak rasa telur ikan goreng berempah...serdak perapan jer yang sedikit hangit tu :D
iskh..iskh...jangan dok buat drama batu belah dah la..."mak kempunan telur ikan pe ntah ;d"
besa la kan bila menggoreng sambil mandikan anak..huhu

...sebbaek suami takde..kalau tak boleh gak dengar dia nyanyi....
"goreng lempeng lempeng yang hangusss..."hehe

October 26, 2013

boy & girl

orang yang dah banyak pengalaman selalu dok kata...
anak lelaki ni susah nak handle time diorang kecik
tapi anak perempuan paling susah nak jaga bila dia semakin besar panjang
..............................;
paling terkesan pada parents yang anak no.1 tu girl..then dapat no.2 lelaki
aman damai la hidup anak pertama girl..memang always good baik jer kekecik tu
ragam pon alahaiii
sekali pastu no.2 dapat boboy...baru tercelik mata si parents.
ok..tu cerita orang kita ambik buat panduan.

cerita sendiri lain plak..lain kes la kan no.1 boboy then no.2 baru dapat our genit girl ni :)


now..ramai la pon asyiklah menegur kegenitan si aisyah ni
saja lah tu nak panikkan mama nak suruh campur susu lattewww
belum masanya..in shaa Allah..bertabahlah, kurang2 sampai umur 2tahun,
...semoga murah rezeki aisyah, amin.

cerita pasal anak no.2 ni bila ada abang yang "i'm the King"!..huhu kasihanlah adik
boleh tengok how  no.2 nak survive mental dan emosi...everyday!
rajuk si adik memang tak terkesan pon..tak pernah perasan rasanya.
yang adik jugalah kena beralah..berkorban perasaan buat itu ini nak curi perhatian si abang
tukang buat kelakar pastu gelak sendiri pon dia lah sejak menjak ni
ada jer idea dia nak bagi abang gelak..iskh
main terjun sofa paling abang suka tapi mama sangat anti
tapi sebab adik tau abang suka adik pon mula dulu abang terus on jer...terjun 3-4 round
yang kecik molek tu la jugak yang kadang tergolek peleot melecet semua ada la
...tetiba teringat girlfren2 brutal kat sekolah dolu dolu dolu...asuhan abang-abang kaH?

err..."memerhati dan cuba untuk memahami situasi...bukan menghakimi"!



October 25, 2013

ada apa dengan 25 oct.

eh!...dah jumaat, dah petang pon
then perasan satu hapa pon tak update minggu ni..huhu

by the way...arini..25 oct...happy Birthday to somebody..ehem
mr. hantu laksa di kampung sana,..mesti makan laksa ari ni, kan :D
err..macam nak calling2 en.suami tapaukan laksa Jitra mai sebungkus kot :)

sat..nak cari pic sekeping tempek sini.


sangat risau bila muka dia berjaya di snap...confirm masuk blog. katanya..hehe

October 20, 2013

sesekali di hujung minggu...

sesekali memilih untuk abiskan sabtu dengan xtvt bergolek-golek dengan anak-anak di rumah
if diorang tertido memang bonuslah
sesekali mahu juga si mama mencuri masa untuk diri sendiri
sambil2 tu ubah susunatur ofis untuk tambah aura rajin memasak yang membuak-buak..hehe

semua pon nak susun tinggi2 bagi aisyah tak dapat capai ;D

sebab dah tido petang,..ayah pon bawa kuar jalan tengok lampu di malam hari
boringlah mama tak boleh tengok2..semua pon dah berbungkus..:(


pagi ahad sesekali mesti nak pi section idaman ni
hopefully satu hari ada rezeki dapat sebijik rumah teres setingkat kat sini..,di ulang..setingkat sebab takmo la tangga2, ..in shaa Allah, rumah lama boleh dicantikkan :)
semoga suami redha dengan isteri yang terlalu bersederhana ini :D :D :D


puas jalan..puas main..puas shopping
jomlah pulang ke rumah yang dah sedia ada ni..walau terceruk dalam hutan sinilah rumah kita syurga kita sekarang, alhamdulillah.


October 18, 2013

baju raya micro, pinggan tesco casserole aeonBig

weekend before aidiladha ada la jenjalan tengok apa ada kat aeonBig KD
eh..ada mrDiy..dan dan masuk membelek..kendian sketla baru masuk aeonBig tu pulak
agak teruja lah membelek itu ini tapi cekalkan hati tengok jer tau!
balik rumah rasa ada yang perlu then kita pergi lagilah untuk sesi membeli..gittewww.
tapi..
tak dapat tahan terambik juga baju untuk microwave..tinggal satu jer pattern tu
sedapkan hati kata ukuran tu ngam..balik ukur sekali salah saiz daaa
tak dapeklah microwave nak berbaju raya..hihi
lepas raya mama outer, K!


pastu baru teringat..eh, nak masuk aeonBig lah..tengok 3x
tahu apa saya jumpa dan buat saya tak senang duduk sekarang?
........mangkuk casserole w/lid youuuu
pattern dia sebijik pattern pinggan cun yang saya dah pilih tapi letak balik di jualan penghabisan stok@tesco..nape letak balik?
sebab tak bawa troli..jinjing bakul jer time tu konon nak elak ambik yang bebukan..huhu
tapi..happy dah time tu sempat grab lagi 2pieces koleksi pinggan mangkuk putih pelbagai bentuk @bhg. penghabisan stok tu..of course lah tak terkata berbaloi harganya.
teruslah eksyen kat yang pattern cun tu kansss

tahu bagaimana perasaan saya selepas jumpa casserole aeonBig tu?
setiap hari pattern cun tu dok mai berlalulintas di kepala ni haa
tak dapat tak..saya mesti ke tesco lagi menjengok pinggan tu..if rezeki saya
otomatik ke aeonBig lagi la
nak grab casserole yang sama pattern tu before abis promosi..kelibutlah nak satu set punya pasal,kan 
murahhh...cantekkk plak tu, wahhh..debar2 ni :D

harap suami memberi sokongan padu buat sang isteri yang gigih mengumpul pinggan mangkuk..tetiba :)
walau bukan pinggan mangkuk mahal ada nama..dia tetap cun dihatiku.


October 17, 2013

raya katanyeee

..tahun ni melepas sesi cicah ketupat palas & gulai ayam pekat mak di malam raya..huhu
malam raya weyhh..ketupat berasap baru kuar peyok..mengelepiaq lawan panas
nikmatnya lahai berbuka lelagi bila macam confirm dah esoknya tu raya.

in shaa Allah..semoga ada kesempatan itu lagi di tahun-tahun depan.

raya shah alam.., rebus ketupat instant je la kita

mood raya ada lagi ni,..;D
dah ada keluarga sendiri..mula la belajar2 menikmati masakan sendiri plak kot
malam raya terhidang juga ketupat nasi bersama rendang
tak pedas..bolehla aisyah join merendang
sedang elok untuk si ayah yang perut dah menipis tu,..tapi kalau makan amboii
nak yang berdesing sesajorkk..karang asyik memerut kami juga yang tak dapat kuar beraya ;)


solat sunat aidiladha..ramai pulak yang kena tinggal dengarnya
Luqman antara yang "masbuq" solat sunat aidiladha tahun ni ;D

lepas solat baru gerak ke rumah atok
seperti biasa memacamlah terhidang atas meja atok..potluck anak menantu walaupon atok awal-awal dah balik beraya di kampung..macam tau2 jer atok tu nak terima cucu ke-11 di malam raya.
"Tahniah lah untuk adik ipar dan isteri kat Taiping sana"

kami-kami kat shah alam tetaplah berkumpul kat rumah atok 
pakat bawa juadah..laksa lemang rendang ayam daging..nasi arab..kek itu ini semua adalah
tapi semua tu di pandang sepi dek bebudak..esp. Luqman dan aisyah.
sebbaek a'chu rajin goreng nugget cicah jalapeno sos..memang tak pandang nasi dah la
even arab sekali pon
kesianlah tengok dok ngulang bahulu dan kek ijo mama diorang tu je
tu yang kurenggg beria nak masak juadah raya bagai ni
next2 raya kita hidang pizza, ok kot :d

October 14, 2013

rumah ceria...salam aidil adha


tetengahari saturday...bermalas-malasan rumah belum berkemas...
jom tengok ni..dan dan tu adrenalin mengemas sampai ke puncak, puncakPerdana kot ;d


apalagi..cepatlah berkemas,..esok hari raya :(
mulut terbalik...sebab tak balik beraya ke kampung..huhuhu
belum datang idea..nak masak apa untuk di makan pepagi aidiladha???
err..kalau aidiladha, lepas balik solat baru bersarapan, is it sunnah? 

October 11, 2013

nak raya

dan dan cat umah...umah maya :D

balik kampung..katanyeee

October 9, 2013

nama pon budak-budak

suami belikan bendalah ni pulak
selepas wife dia takmo gantung mangga yang dibeli malam sebelum tu


besalaaa...wife yang kekononnya apa-apa pon mesti nak sedap mata memandang tu, kan :D
tapi..ish..ish..comot lah peti ais bekas sealed tu.

ok..semangatlah pasang tengah malam tu jugak, lekat jer pon.
dah pagi..bangunlah bebudak dua beradik bijaklaksana mata setajam helang tu
macam tau-tau jer menonong pi belek bendalah tu 
termoncong-moncong si aisyah cuba buka pintu peti.ush ish ushh ishk
si abang tetiba hangin awat nak kunci plak ni..bergegar peti aisku
terpaksa si ayah demo ke abang..pasang untuk si adik jer pon

tup-tup...
petang sket tengok aisyah dengan selamba sebelah tangan jer buka kunci azimat mama tu..huhuhu
tak sempat ais kiub mama nak beku cek oii..abis lah tumpah ke lantai
air kosong rileks laa
tapi part mandi seliter susu depan peti tu...oish..gigil tahan sabar
nama pon bebudak..tak gitewww :D

haha...bertabahlah eskrem mahal ayah tu sembunyi diri celah tepawe2 ayam ikan mama
jangan nak complaint tetiba eskrem mahal bau ikan ke udang ke ;D

nak tak nak..kuasa mama tiger diaktifkan semula
aisyah melintas depan peti ais pon dah kena "haipp!"
tersengih2 lari ke depan
tengok diorang dok elok main, bawa la sedulang makanan kesukaan hias mau cantek
makan sama-sama

harap anak-anak bijak mama cepat belajar...mama baik bila anak-anak mama baik :)

October 7, 2013

cerita si ikan kembong

alololo...janji update, katanyeee ;)

kembong pon kembong la ye
eh, kembong yang kecik2 & melonjong sket bentuk badannye tu sangatlah sedap 
bila digoreng sat saja guna api besar sket...luar garing dalam wallahhh!
sepinggan penuh pon boleh abis..sayangnye takde gambar kembong a.k.a temenung itu
tu yang tak pernah jumpa kat sini
oo..orang bandar tak makan ikan kecik latewww
err...bab nak membuang segala isi perut dan cuci bersih tu sakit sketla
tu pasal kalau balik kampung jer baru dapat makan ni
paling best ada tukang siang yang sentiasa offer diri

err..tu kembong biasa jer tu nak buat kuah laksa :)

kembong a.k.a temenung borek jer selalu jumpa kat pasar sini-sini
buat gulai sangatlah sedaplah oii kembong


kalau bakar plak..kena pilih yang lebih besar la,kan
adik beradik kembong ja pon nengok ke gayanya
tapi taktau la ada bau2 bacang dengan temenung ke tak
pasal sini-sini namanya "mabong"


balik kampung bebila nak pi tengok-tengok ikan @market lah :)

October 3, 2013

first entry october saya :)

trauma lagi ke puan mama tu
dah berapa hari tak update sini ;D

hatta...terkebil lah dok rewind ingat balik perkara happy moments yang sweet sehari dua ni....

tentang my son yang termerungut...
sehari entah berapakali tpon kg cakap ngan kesayangans dia kat sana,
sudahnya....
knape sume orang yang sayang Luqman suruh Luqman pergi sekolah...:(
haha..misi dapatkan sokongan takmo pi sekolah is gagal.

haihh laa
dah masuk bulan ke sepuluh persekolahan
kurang lebih sebulan setengah lagi nak happy school holiday dah pon
masih lah ada statement camtu
alam kindy kan ke sangat best :D

sangat best!
opsss..sangatlah best tengok..err, baru tau 'moneyplant'(namanya) yang nyawa2 ikan kat dapur tu hari
segar melebar@beranda..kesian sketla asyik skip bagi dia bersiram, kontang kawan
siramkan dia jom..siramkan kebahagiaan kepadanya..biar dia tumbuh segar indah dipandang.
"hanya mereka yang bahagia yang dapat membahagiakan...tetiba ;')

tunas pertama