September 29, 2013

jari-jariku sakit semuaaa....

sept. dah ke penghujungnya....

letaklah sekeping dua gambo my sept.boys yang memasing berambut baru tewww ;D

tak ketinggalan...cik aisyah kita yang wajib masuk cerita hari ni,
cianlah adik manis jari jemari dikepit cermin kereta
menangis bersungguh bukbakbukbak jatuh air mata orang yang susah nak menangis kalau sakit tu...
maknanya...sangatlah sakit bila jari jemari disepit cermin kereta,ok!

kalau si abang dulu kena sepit time ayah tengah drive
si adik lagi kasihan sebab lepas sepit jari-jari kecil tu ayah matikan enjin siap cabut key dah tau
terjerit-jeritlah mama&aisyah kat belakang tak boleh nak turunkan cermin
sementara nak tunggu ayah kelibut on balik kereta

ok, ngeri!
takmo cite lagi..mama yang over trauma la plak..anak rileksss jer :)

moralnye...susah cakap la kan..lain orang lain ragamnya, lain anak lain peelnya
lagi bijak seorang anak tu lagi perlu bijaksanalah kedua ibu dan bapanya ya.

September 28, 2013

demi sebilah gunting idaman

amboiii!
ada orang tu since dah genap 5tahun dah tahu kira apa tu milliontrillion
terus buat permohonan kerja dengan ayah sendiri..feeling2 drama tv plak anak keje  dengan company bapa,...bapa mesti kayaraya sokmo
so...hari ni tak sekolah bolehlah datang interview kerja di enterprise ayahandakanda tu
eh, bukan interview,..training terus rupanya


malamnya balik keletihan kelaparan plus jari telunjuk berlubang dek kekaguman first time jumpa stapler..haha
err...camno la rupa stapler ganaih ayah tu agaknye ye?..stapler cikgu kat sekolah comel kan 

kerja satu hari tapi takdak gaji sudah kena potong bayar gantirugi...haha lagi ;D


iskh..iskh...tak dapek la nak gi shopping gunting idaman esok ye :D

err..siap la mama,..plan B nak buka gerai ayam goreng macam mail upinipin tu dengarnye..hadoii
nak kena calling2 paksu mai tolong usung kuali...nih, heee.

September 27, 2013

susu panas & chocolate cake @12.01pagi


to my Husband on his birthday...

"sometimes our way is rocky, sometimes it's a gentle sand...
 but no matter what the path holds,

 ...........i'm glad you hold my hand"

Happy Birthday! 

September 26, 2013

sedikit rajin

tengok iklan ikea 'make space better'...
elok jer dok liplapliplap bawah gambar my Luqman@cornerstore tak semengahku itu(previous entry)
dan dan tu semangat up entry baru :D

eh...sepicis gambo makanan
mamamiaaa...best masak benda yang buat anak-anak makan bertambah-tambah ni
rileksss jer cincang daging sendiri youuu..act. bukan cincang, dadu jer kot :)
setakat 300gm camtu daging tu,untuk makan dengan anak-anak...eh!rajin ghupanyeee :D


alang-alang dah rajin tu, kan
memang rajinlah melayan siap asah pensel guna cutter macam my ayah yang sentiasa melayan setiapkali anak-anak dia minta asahkan pensel kaler..Terima Kasih Ayah.

act. asah guna "germit"..eh..pasaipa nama dia germit haa?...kedah versi omputeh kot
ok la..ok la..dok shah alam depa panggil sharpener;...sian dia takdak nama ke'malaysia'an kah?

...tunggu Luqman siapkan drawing dia tu..amboiii merahnye skirt mama
sesambil melayan aisyah yang sentiasa mahukan perhatian :)



September 25, 2013

kurang sepuluh jamnya lapan

cara menengok jam yang bikin pusing esp versi omputeh perlu penumpuan yang betul2
sekali dengar versi bibik terus jadi tajuk entry..haha
act. bagus untuk anak yang sedang belajar baca jam berjarum,eh ;)

dan dan up gambo munge omputeh ;D
tapi..lain kali kot cerita anak belajar baca jam tu
sebab pencapaian terbaik hari ni mengatasi pencapaian membaca jam setakat ni :D:D:D
abislah jenuh gigit cili kalau dengar prof.M bincang tajuk anak lepas ni


ohhh, teruja mama seteruja Luqman
...Luqman berjaya pi kedai paling terdekat dengan rumah sensorang petang tadi
dengan rela hati..., tanpa diawasi camera macam yang kitaorang suka tengok kat tv tu.
dan berjaya beli apa yang mama nak...
dan berjaya tahan diri dari beli jajan etc.etc..even ada balance auntie kedai tu pulangkan
first time, kan :D

...fyi (to Luqman), itulah waktu mandi pagi dan petang favourite kamo di usia 5tahun ni :)

September 24, 2013

rindu

campur tolak...dah 5hari Luqman tak jumpa cikgu kesayangan
L:"cikgu Fadz pegi mana mama?"...mama:"knape tak tanya cikguBesar?" 
L:"...dah, dia cakap taktau"...ohhhh?

err...boleh pecaya ke cikguBesar tatau..maleh nak layan lateww
ramai sangat yang sayang cikgu Fadz tu, kan
but..ok jugak ler sesekali cikgu menghilangkan diri, laju jer nak pi sekolah pepagi
tertunggu2 nak jumpa cikgu kesayangan
senyap jer bila mama teka..cikgu Fadz pegi sambung belajar kat kualaLumpur kot?
macam cikgu upinipin tu...monyok mengalahkan upinipin plak nampaknya..ishh
tengoklah sehari dua lagi kalau takde gak cikgu Fadz tu...mama plak tanya cikguBesar :D

eh,,best la cikguBesar ajar...cikguBesar Luqman tak garang tak besar macam cikguBesar upinipin pon
simple origami fish tu cute sangat :)


si adik plak...rindu kasih sayang ayah
merajuk ngan mama nak solat tak layan rengek dia...masuk melepak ambik bau baju seluar lama ayah...alahai ciannye
moncong jer dok lama-lama dalam tu takmo keluar...si abang datang pujuk ajak main..baru ok
asal petang nak protes merengek nak mandi kolam...letih mama nak berendam dalam kolam tu hari-hari oihh..err..tunggu la kepala lutut yang cedera semalam tu pulih dulu kot ;)


September 22, 2013

what's on sunday

takde benda sangatlah nak becerita panjang 
just nak letak 'art piece' lah sangat tewww ;)..untuk kenangan hari ni


ohhhh...ada pengalaman tak dapat dilupakan...
"hari ni bermasaalah dengan public toilet"...tolongggg!
saya mahu delete semua tentang itu dari ingatan,....please...pls go away!

"

"

"

"

"

"

"

last but not least,....
minggu-minggu happy meraikan hari lahir yang sambut bersambut ni
molek letak pic kek cun ni..sinonim gitewww :)

kek bertema 'orang selangor suka makan coklat' ;D

bittersweet sept.21

kalau letak tajuk "peristiwa berdarah pagi 21sept." drama sangat kot
padahal kitchen cabinet jer yang berdarah sebab semalaman anak sorok daging kisar ramly dalam tu :D
belum la ada ulat just banyak terbang2 yang kecik2 tu
kesimpulannya..tak menjadilah spaghetti kita ye anak-anak

gorenglah kerisi tu jer yang tinggal dalam freeze
nak tak nak jamahlah sket nasi putih [paling tak suka] dek Luqman berlaukkan kerisi di hari jadi ke-5
alahh..kangkung goreng pon taknak birthday boy ni
tumis setin kecil sardin at least berkuah sket la nasi tu
tapi sesenduk nasi pon tak abis
grill pulak roti ngan planta..sandwich sardin la birthday boy alhamdulillah abis 4keping roti
alahai cian la makan sandwich jer di hari birthday
lagi kesian pagi-pagi dah kena marah..rosakkan daging kisar yang disangkanya daging burger
semalam pon kena marah takmo pi sekolah..cikgu marah katanya
haa..sekali mama pon marah sebab tak pepasal ipad jadi mangsa dihempas pecah retak seribu kawan tu


ada rezeki kita antar repair la, tenang-tenang aja :)

oh Luqman
mama yakin anak mama berjiwa besar
tak cool la if sket2 nak sentap, kan.

ok, dah.
cerita sweet plak.....happy birthday to emirLuqman...luv u so much :D

September 21, 2013

sept.21 ke-5

err..baru semalam tukar title blog kali ke berapa ntah..
mood semangat nak catat elok-elok takmo miss itu ini lagi dah......;D
so;

happy 5th birthday to Luqman :)

yeay!..birthday boy pon kuar dinner makanan kesukaanlah
good boy sangat dia di malam hari jadi.

September 17, 2013

bila anak dara minat susunatur...

hari ke hari dok tengok mama dan project susunatur organizing la konon tu kan
puas tengok sesekali dapat peluang tolong sket2...
oh..bahagia betul dia dapat tolong mama susun suarkecik sendiri dalam drawer
sehari..ke sehari..tup-tup rasa macam mama dah stop plak aktiviti susunkemas dia tu
apsal ye?
....dah malas ek?..takpe2..biar anak dara mama ni continue lah ;D

 settle kat laci sendiri dulu...
 "project" kat drawer t.shirt abang pulak

ada masa kita jengok lemari makayah juga kekalau ada yang nak tolong kemas
drawer dalam fridge pon nak susunatur juga tau ;D

hahaha...bertabahlah mama hari ke hari menghadap dugaan dunia susunaturnya.


September 15, 2013

cerita tulang

semalam dok la berangan nak bersup gearbox kat pasar pagi tadi
sekali suami takmo lah pulak
nyutnyut kepala dek kemanisan berdonat abcfrado bagai petang semalam tak ilang lagi kot
alaaa...takde geng,..kalau nak menyedut sensorang ni..alahai gerun la plak nak menghabiskannya kot
dah la sup sekarang ni amboii sangatlah power bahan perasa, migrain makcik :D

tup-tup ada rezeki jumpa plak tulang campur daging gentel2 lemak tu selonggok rm10
yukk!...menggulai tulanglah kiteee
Selamat Hari Malaysia!


lelemak tetel plus lemak santan..amboiii
takpe2...at least bebas sebarang anasir bahan perasa
stanby limau nipis sebiji dua,..orait la tu
err..untuk mangkuk suami diam2 kasi tabur secubit knorr pasti sedap
suami cakap mama tabur dadah daaaa,..terpaksalah kan nak buka selera orang yang siangmalam makan kedai tu, kan
wahhh..puehati la rasa dia even guna santan kotak..m&s tau ;)
Err...
mesti sebab ikut petua rahsia mak kite ni...letak sesudu kerisik dalam pes rempah yang nak tumis tu
otomatik terserlahlah kemanisan sebenar tulang dan daging...ecewwahhh :D

Selamat Menyambut Hari Malaysia
cuti dok umah layanlah krupkrap 1Malaysia :)


ok..cukup2lah tu, lepas ni tukar label k :D

September 13, 2013

'project' petang dingin

alahai...boring kot asik-asik tengok pic bunga pic langit
nampak sangat diri yang ke'boring'an
atau.......
kes terpengaruh tengok orang buat letewww
tadak hal nak tiru kot,..tapi berpada la,kan..dah rasa normal tu cecepat la pulang ke asal..eh :D

chapati stok bulan pose tetiba dapat sambutan bila try wrap recipe

dingin bangatttt
duduk-duduk rasa nak makan itu nak makan ini
sebab kat rumah..makan pon apa ada kat rumah sajelah..hujan petir sangat luar tu, nak keluar p kedai area rumah pon pikir 3-4x

makan pon nak ber color tema dah knape ni
nampak sangat kegilaan pada color background sedang bermaharajalela....aptb#

sakurasa

boleh kata..asal tak mengantuk memalam mesti nak main edit2 gambar
yang tup-tup ada banyaklah pulak yang just suka-suka snap tu
tapiii...
betullah sebab ada la macam terbaca kat satu blog yang tak ingat pula sapa ntah empunya
dia tulis..time mood tengah swing angrybird bagai tu
tak payah nak gatal update blog,..nanti semua pon nak hambur dalam entry tak bersalah tu

eh,...saya ada banyak random pic ni
rugilah kalau tak upload...nak tunggu esok-esok nak tunggu goodmood
kang gambar dah tak fresh otomatik ke laut la gambar-gambar tak bersalah tu

sakura@shahalam ni sangatlah menarik
bila dah takde selai daun pon kat pokok tu, i likeee ;D

ohh..puashati berjaya type sumthin..yang walaupon nothing sangat
at least...'be happy laaa..lalalalalala...

September 9, 2013

life after the raya month

haha...abaikan tajuk yang ngengada tu

act. lama sangat kot cuti entry makan-makan, cian label makan-makan
sesuai sangatlah time sejuk-sejuk hujan begini...;)

jom tenung jagung ni kot satgi dia bertukar jadi bubur jagung....slruppp!


tenung punya tenung..jadi jemput-jemput rupanya..tekak anak-anak didahulukan
pic jemput-jemput memang tak tersnap la...
panas-panas baru keluar kuali dah di kidnap dek jari peace tu :D

melayan tekan anak dan anak jugaklah..mee turut di goreng
time ayah takde ni, nasi masak kendian2 pon ok..
untuk diri sendiri jer yang goyang semacam kalau sehari tak jumpa nasi
pastu boleh goreng untuk anak dan anak pulak..nasi goreng layan jugaklah dek 2 beradik tu.


err..sudahhh..stuck sini..
saya punya life after the raya month..yang tak habis-habis becerita pasal makan
err...err...oklah. :D


September 8, 2013

snip snap hujung minggu

susahpayah berebut mouse,berebut menaip jugak dengan my aisyah tu,..tertukar jugalah template  notaharianmama petang tadi..penuh harapan bersemangat update blog pasni
sakit mata tengok color berterabur...anggap saja colorblock punya stail eh ;D

akhirnya;

tiba juga "hari sukan" yang tertunda-tunda tu
buat kat Sk seksyen18,bergabung semua cawangan..meriahlah.
act. dekat kul 9pagi baru kitaorang jumpa sekolah tu..tergagau-gagau ayah mencari, boleh plak sekolah tu ilang dalam gps ayah ;D

andddd...itu orang mood sudah spoil..terus takmo join sukan
sebab tak sempat join perbarisan yang dah start separuh masa sampai tu kot?
ke masih dalam proses nak belajar terima adat kalahmenang dalam bertanding..cian anak manja ayah
lepak2 jap..belum kul 11 kami dah beredar dari kemeriahan kat padang sek18 tu.



ikut ayah gi cari hadiah kawen untuk kawan offshore dia
beli dan bungkus sesiap..balik umah mandi dan tukar baju..err, ayah masakkan burger untuk alas perut ;D..lepas solat zohor gerak ke Jeram yang jarang2 dengar tu, memang tak pernah sampai lagi.
30minit jer perjalanan ikut jlnPaip,yang tembus Meru..lalu Kapar sume tu
umah pengantin pon tepi jalan jer
saje la pergi majlis belah perempuan, next week sebok tak dapat nak ke majlis sebelah kawan ayah tu kat Gombak

on the way balik belok kejap sebab nampak signboard Pantai Jeram
ada muara ikan bakar tapi buka malam jer kot?



singgah asar @masjid as-Syariff kat Meru tu
telekung banyak sangat bergantungan..bersih wangi lagi..permintaan Luqman nak singgah masjid ni masa on the way balik malam tu,katanya, tapi kita balik petang..singgah petanglah :)


balik ke pangkal jalan..sampai Puncak Perdana, hujan!
terus ke bukitJ..shopping groceries........
ahad pepagi sambung shopping groceries lagi....amboiii
siap ada terapi lagi..even bukan untuk diri sendiri...mama happy bila anak-anak happy :)

September 4, 2013

syoknya raya


last entry raya...menutup syawal tahun ni
for sure yang julung2 gitewww...like........? "sambutan hari raya @school"
err..bila?...jumaat lepas-lepas(minggu pertama persekolahan lepas cuti raya cum school holiday)
pic..from fb cikgu :D
Q..nak salam cikgu kesayangan ;)..'ni la cikgu pertama Luqman'
sampai makan tangan asyik tengok persembahan senior'6thn'

knape Luqman kecik mama?
...buang gusarmu wahai anak...kalau nak tau cenggitulah juga saiz ayah juga mama kecik2 dulu bila dibandingkan dengan rakan sebaya...kita sememangnya baka kecilmolek gitew ;D
"kecil-kecil cili api yaa..jangan memain!" hehe

September 2, 2013

hujung minggu Merdeka

Oo..O!..i'm in trouble...stil dijajahan "teh"!
kuat juga effect teh tarikku punya penangan..even sengaja buat kurang manis kurang kaw sebab yang tukang buat air nak rasa secawanlah..minum bersama tetamu :)
layan petang dingin hujan
suami pulak tapau char koeyteow kat ttdi jaya sana hidang untuk tetamu kami dari Lumut tu
kembang sket la tapi stil panas..tapi tang rasa stil terbaeklah
memula nak singgah makan situ jer tapi hujan dengan anak2 memasing sedap tido
Oh..bungkus dalam plastik panas2 sangatlah tak bagus tapi maukah suami bawa mangkuk tingkat gi menapau food kat restoren?...err..ok, intro sangatlah merapu panjang pulak tu :D

so...now!..pukul 3lebih kebil2..segarbugar matanya..update blog la..jom :)

31ogos di shah alam..biasak saja la, jalur gemilang adalah seketul dua
bawak anak ke Putrajaya..dapat jugaklah tengok bunga api antarabangsa tu kul 10malam 31 tu
sampai sana pon dah nak maghrib..tunggu tetamu dari Lumut tu,kan
sempatla pusing2 tengok kemeriahan petang hari merdeka di Putrajaya
at least..untuk bebudak..dalam fikiran si anak 31ogos ada jalur gemilang selain tengok bunga api.
tapi..

tapi hujan la..dan sangat ramai dan sangat jammed lah
dapat tengok bunga api..dari dalam kereta pon ok dah
time nak balik tu..terpisah dengan kereta tetamu kami dari Lumut plak
alhamdulillah..balik sendiri2..sampai rumah kul 11 camtu

tido laju-laju..bangun pagi ahadnya p GM Klang
suami2 lepaskan isteri pergi berterapi jiwa raga dan minda..selamat bershopping
happy dapat slingbag sama..ok dah kot mood ntah hape2 semalam2 tu hendaknya

azam merdeka..nak kurang dan kurangkan angin nak menyinga melayan peel jadi2an my
Sept.boys ;D

alamak..pic mental sesat seketul...err, aci la..
naklah juga sesat sekeping pic durian ni dalam notaharianmama
orang belanja ni...harus tepek kot tanda tq daun keladi :D