August 31, 2013

update,...seawal pagi 31 ogos

yeah! Salam Merdeka!
menjelang 31ogos kami di rumah sahaja..suami sampai rumah kul 11 malam
bersama 3ice cream..makan la ice cream sambil tunggu detik 12 nak tengok bunga api

abis ice cream..uikss..terus ngantuk plak dua orang tu
tinggal mama enjoy sensorang tengok bunga api kat tv..aisyah plak terbangun tapi
tido semula

Tinggal la mama terkebil mata langsung takde signal nak tido pon
effect minum teh tarik yang dok teringin sangat petang tadi la ni
minum berdua dengan Luqman
tapi tengok Luqman rileks jer..siap ngigau dah pon tu
tapi lambat jugaklah..dia tido tadi..kul 12 jugak la lepas makan ice cream tu


err..pagi nanti nak berjalan merdeka ke mana ye?
bawa ke Alamanda tengok rocket making contest mama setuju sangat la, hobby Luqman tu

err..mana Zarif tak confirm pon lagi jadi datang tak ke umah Luqman ye?

August 28, 2013

just because it's wednesday....

nak hold kejaplah upload pic cerita cuti raya yang seminggu lepas tu
masalahnya..hold ke?
semakin ditangguh...semakin berlapuk...takmo la tinggal terbiar sebolehnya
kenangan bertambah-tambah pulak ni..bulan raya la katakan

dah balik sini baru nak nyesal tak tersnap even sekeping orchid mak yang bergantungan sarat berbunga
kat kg hari tu...tenung je la orchid plastik tu ye :D

August 27, 2013

semalam dibuai bayu laut


wahhh...merasa jugaklah seaview satu malam cuti sekolah cum cuti raya tahun ni
free plak tu..siap dinner&breakfast sekali tau..perghhh!..TQ3x ;D
tapi malam tu tak keluar jenjalan pon..almaklumlah dah sepetang berendam@Teluk Batik(previous entry)
sampai sunset pon boleh tak ingat nak tengok..dah malam..ni je la hasilnya

 

bangun pagi...snap sekali lagi...versi siang, baru la ketahwan mana kubah masjid..mana kubah sekolah
ohh..ni view kat balcony belakang..tingkat7...i is gayat,sebbaek ada buah jentik ilangkan mual,..beli kat tepi jalan area Padang Perahu(kot la ada yang teringin nak rasa :)


ok..jom tengok view kat balcony depan...yang seaview sangat tu
boleh nampak tambak..marinaBay...nak ke Pangkor?


aisyah lepak dalam rumah jer pon dah ok...banyak benda nak di explore

jom lah kita turun bersama-sama...tetiba mama jadi penakut dengan lif..sebab lif macam problem sket
aisyah bukan main ligat bila berpijak di bumi nyata...set gayat eh :D


sekianlah cerita satu malam di rumah zarif&danish anaknya Pakngah(my bil) yang kerja as TLDM berpangkalan di Lumut.

 nak ikut jenjalan tengok laut lagi tak?...jommmmm :)

August 22, 2013

cuti sekolah katanye

err...cerita minggu lepas
tatkala masih dalam mood raya...senanghati cuti raya sekaliharung cuti sekolah ye
mana-mana pergi pon ramai oihh..meriah giteww :D
eh,.,apsal bising sangat komplen sanasini jammed time beraya,
padahal hari-hari redah jammed pergibalik kerja, ok jer :D

ok..raya raya jugak,..bila dah kata cuti sekolah kena la selit aktiviti cuti sekolah sket ye
well...untuk kami yang suka picnic ni..ke pantai la kitaaa..yeay!

bonding time :)
ok..dah!..jom balik, tido umah zarif malam ni,k :)

babai Teluk Batik, till we meet again....

August 20, 2013

desa yang sentiasa di hati

sepertinya macam sudah berjanji...kalau ada yang terbaca my previous entry lah
pilih punya pilih..tak terpilih sebetulnya, sedikitlah sebagai pencetus kenangan :)

..impian ke menara gading di negara 4musim utuh di situ dan rambutan kenangan...masih sama, 
semanis kenanganku di sana :(

ahaaa..banyak-banyakkk makanan di kampung...2 ni jer yang masuk gambar

anak dan bapa mengambil peluang pegang buah kat pokok.. ;D

peluang untuk bebas main bunga api kat laman juga hanya ada di kampung mama,
so..sapa yang takmo balik kampung mama tuuuu?

wajah-wajah bonda kanda dinda yang hanya sesekali bersua

anak-anak dan gadget...cian aisyah terjengok2 tumpang tengok...terkotangkating takde geng.

zarif dan danish...anak menakan mak wa?..makchaq?...mak apa ya..sempat pikir lagi ni sementara tunggu depa pandai cakap :D

sepasang harta yang dipinjamkan...yang semakin macam-macam..bertabahlah wahai sang ibubapa

eh...sepatutnya cerita kawin sedikit di atas...
kenduri kendara sedara-mara kampung sebelah menyebelah ni 
kalau tak salah hari raya ke3 ke4 camtu...eh..eh, PakLah tuuu..yang dukung anak tu..sedara-mara rupanya..patutlah ngutuk tak hengat kat "siputeh" dulu :D

August 19, 2013

hari raya...sekitar balik kampung Eid 2013

Selamat Hari Raya Aidilfitri, 
maaf zahir dan batin.

tahun ni Luqman ikut ayahnya ke masjid area umah ni untuk solat sunat di pagi raya
first time ye,..balik tu terus dah pandai takbir raya :)
kemas2 sebab terus balik kampung lepas beraya kat umah atok shah alam

dalam kul 1tengahari lepas semua adik beradik iparduai  bersurai,..memasing kuar beraya
kami pon gerak balik ParitBuntar..bawa atok shah alam sekali
Jammed oihh..nak dekat kul 6petang baru sampai
ramaiii kat rumah tokpah..terasa jugaklah ketiadaan tokwan..sebab dia orang pertama dicari nak salam...bapa2 sedara belah suami takboleh salam,kan..segan pon ye :)
bila tokpah dan mak2 sedara yang kebanyakkan dari kl tanya kenapa anak menantu abah lelain tak ikut balik kampung sekali?...tersengihlah tatau nak jawab apa..ishhh, lenkali kena minta alasan siap2 kat biras2ku yang takmo balik kampung tu
Time raya je baru nak jumpa ramaiiii sepupu suami..yang dah bekeluarga..
yang belum kawin..lagi ramai,..mostly dah bekerja..balik beraya kat kampung
wahhh, tak menang tangan mama kumpul sampul duit raya..alhamdulillah rezeki
Luqman dan Aisyah

kul 9malam camtu teruskan perjalanan ke kampung mama..dah takboleh nak tido umah tokpah..ramaiiiii sangat,..eh..kalau nak menyelit boleh je ;D..anak2 kecik tak selesa kot
tu lah sebab musabab iparduai biras2ku tak berapa nak mau pulang ke kampung rasanya,
tapi takkan nak cakap camtu kat tokpah kot :D
dekat kul 12 sampai kampung mama, abislah raya pertama..ok je even cuma sempat beraya dua rumah jer tapi dah jumpa hampir semua family belah suami.
err..sebab suami tak suka enterframe sini...family dia pon tak payahlah ye:D

sebagai penyeri entry raya ni..jom letak pic sekitar berkampung di hari raya ke2,3,4,5 & 6
sambil dok pikir banyak juga gambar di hari raya ke7..beraya ke Lumut, picnic@Teluk Batik,
bermalam di Pengkalan TLDM...sightseeing@MarinaBay,jeti baru nak ke Pangkor...sekitar jalan2 makan angin..err, makan nasi ayam kot area jetty point di hari raya ke8,...sebelum gerak balik shah alam petangnye

oishh..berepisodlah nampak gayanya..harap berkesempatanlah update semua tu kat sini sebelum terlupa jalan cerita.

August 15, 2013

intro raya tahun ini

Khamis bertemu khamis..8hari jalan travel raya tahun ni
alhamdulillah selamat balik ke sarang petang tadi
sarat kereta,..murah sungguhla rezeki bila balik dari kampung,..bawak balik untuk iparduai kat sini merasa buahan dari kampung..sudi2 kan lah harapnya.

lama eh blog bercuti raya
plan nak buat entry "menjelang raya" before balik kampung pon tinggal plan sudahnya
hari ni nak jugaklah flashback sket, intro katanye ;)

tahun ni gilir beraya @shah alam
syahdu jugaklah hujung2 tu sepi sangat bila jenjiran sume dah balik ke kampung
weekend yang last tu..ziarah arwah nenek..pastu singgah kilang coklat ada warehouse sale

geramlah mama tengok coklat time2 pose tu,kan,sebbaek ayah dah bagi limit untuk budget borong coklat..lagipon tak pernah tau rasa coklat tu cemana..kan?
jengok plak biskut raya @kompleks, yang best dah abis..yang biasa2 jer tu belom lelong lagi
kurengg jer rasa nak menunjuk biskut raya kali ni
beli krupkrap sejenis dua
cadang tu nak jengok pasartani pagi ahad tapi cancel..terik bebenor pagi ahad yang last tu
masuk giant jer caribeli barang basah
pastu dok la membilang hari..lambat nau nak hari khamis aihhh :D

err..
maaf if ada yang tak selesa dengan gambar;


August 3, 2013

merah yang jambu

selamat berhujung minggu
selamat berpuasa
selamat berangkat pulang ke kampung halaman
selamat menyambut hari raya aidilfitri
maaf zahir batin


berhati-hati di jalanraya
semoga selamat di perjalanan, amin.