June 28, 2013

nota gumbira

alhamdulillah
langit kembali biru
matahari bersinar cerah
hari-hari yang indah lagi ceria untuk kita mensyukuri nikmatnya.

apa kabar kamoo yang membaca..terima kasih sudi singgah..datang lagi ye :)
semoga yang terjatuh sakit musim jerebu cepat2 sihat...ceria
jerebu pon dah beransur.

act. semalam lagi dah boleh la nak happy
lagi happy bila kombinasi lauk selangor mama(sebab kaler merahkuning) berjaya buka selera anak2
dan dan tu up entry lemak kuning temenung dah tinggai sekor untuk ayah
kot2 balik malam kang nak makan..
eh, timun, mama?suami kehairanan..mama pon join heran *korang masak timun tak???

pepon,..asal ada kuning dan dan terjatuh berkenan la sekarang ni :D

senangnya hidup bila sesekali anak makan tak memilih
hopefully selera berterusan nak nak bulan posa nanti
eh!...dah abis ganti posa ke belom ni ;x

abihkan stok bilis tg.dawai mak bagi,
err..belom top up stok bilis untuk bulan  pose,eh?

eh!...eh!!!
ber'shawl' untuk perasaan muda ;D

kasi chance la ye
esok dah nak beralih tahun dah ni :D

June 26, 2013

jerebu..pls go away

syukur alhamdulillah...terima kasih Allah
Petang tadi hujan turun walaupon sekejap..lekat ayaq jugalah kata orang utara
terbilas jugalah sikit sebanyak sebu pandangan selama 3hari bergelumang asap
jerebu ni..lapang pernafasan...
lapang sket dada lepas tengok weather life...start petang tadi..setiap hari shah alam
akan disirami hujan sehingga sabtu ni..my day tu ;)


semoga semua akan kembali baik-baik saja lepas ni..rindu nak tengok langit biru 
dihiasi awan bergumpalan yang selalu menjadi teduhanku dari terik matahari 
tetengahari time menunggu anak keluar dari sekolah.

hmmm...anak pon masih dicutikan lagi,
tengok fanpage tadika Luqman,esok ditutup semula katanya sebab shah alam masih 
kategori "oren"(sangat tidak sihat) mengikut bacaan petang tadi.
wahhh..suka lain macam budak sorang tu..tiap malam tertunggu update dari cikgu 
kat FB sesajala dia...sabtu ni ada sukan plak tu..bila nak sambung berlatih sukan ni ?

June 24, 2013

that was saturday

a day sebelum shah alam dilanda hazylazy
a day sebelum alam kelabu asap suram berasap feeling2 di alam mimpi ;)

bersyukurlah kita sudah diberi petunjuk 
alam sebeginilah yang akan kita huni tidak lama lagi
akibat keangkuhan kepada alam selama ini.

aisyah sangat protes tak boleh jalan dengan mama ;)
cool babe...
yee mee dah terhidang di pagi hari
tengahari nasi tomato pulak
ishhhh..takmo lah terperap sepanjang hari..kata hujung minggu,kan ;D

ok..lepas asar kami pon ke MD..sesuai sangat dengan projek terbaru "misi birukuning"
park keta @bangunan birukuning lah
kot2 jumpa yang menarik terus free parking ;D


eh..eh, mentang2 @MD, TERlepak sudah kat mcD
1st time aisyah makan mcD..habis sekeping roti bawah mama punye mcChicken
fries aisyah kureng..over perisa,katanya :D

wahhh..abang yang belum mahu paham apa itu 'boikot',acapkali nampak "M" yellow tu mesti dapat seketul "chocotop"
ok, dahhh! tahun2 depan la plak kita makan mcD, kot?


project 'birukuning' pon kiv sat
time sale kita pi usha sekali lagi, k?
anyway....kunjungan ke 'daiso' kali ni...wahh..wahh..
tersenyum lebar si mama dengan hasil tangkapan ye ;D

June 20, 2013

Nikmati petang anda

Jarang2 terjadi...
ayah ada menemani kami di satu petang yang indah ;D
best sketlah bila berumah di lembah
petang2 sun dah kena lindung dek bukit bukau..sunset kami kekonon awal sejam
kot sebelum maghrib..dan ler nak lari berlari kat padang temucut di kaki bukiterr..semacam jer kat situ..sebbaek ramai pulak yang berjogging petang2.


act. Ni playground taman bersebelahan..dah tak kose nak ke playground sendiri,..bersebelahan dengan swimming pool,..kan.cik aisyah kite tu..ligatnya lipas kudung pon kalah kot..
sekarang ni,hehe..
belum tau takut lagi ni..tengok apa orang buat dia pon mesti boleh buat lah
sengih je main gelongsor..ishh..mama pon gayat diri atas tu
ada ayah tunggu sambut kat bawah baru boleh main slide tinggi tu ye..haha 
pesan dalam blog jer la..kat playground....ada aisyah kesah?
:D :D :D

June 16, 2013

udara dan kami yang tak sihat

sorang ke sorang ahli family kecik saya ni bergilir tak sihat
passing the baton,..gitewww
Mula tu selsema,..dah tu mula tak sedap badanlah..terus demam
ayahnya start dulu..pass kat si abang dan dan tak sekolah 2hari
bagi sket kat kicik..alololo, rosak plan hujungminggu mama ;D

dah tak banyak hujungminggu dah pon yang ada before ramadhan
harap ada la kesempatannya untuk projek kecik mama ni...aura ramadhan katanye ;)


as usual.. Pepagi ahad nak jalan@pasartani lah, takkan pernah jemu gitu
anak dan anak suami bawa ke giant..selesa sket
protes je muka my bayang-bayang tu tokleh ngikut mama dia,...pujuk2,senyum sket untuk mama,k :)


malap jer sun jerebu hari ni
mama yang nak sangat ber outdoor xtvt pagi tadi dah start panas2 muka plus hidung
berair..bawak2lah minum air kosong tu bebanyak

eh,..saya ada petua best ni,
kalau rasa ada tanda nak sakit tekak tu..perah dan minum separuh lemon,jangan campur air sket
pon..buh sket garam if tak tahan masam, macam sedap je,try jom :)

June 14, 2013

this is for you

Jumaat already?
...macam baru semalam update previous entry sambil tengok cinta jangan pergi;

tengok hp..banyak plak snipsnap sehari dua ni..keep it up,ya!
boleh juga buat modal update blog ;D


buahtangan terbang balik bersama atok dan tokwan tu hari
anakcucu tak balik makan..tengok;
atok tokwan dah pos sekotak untuk kita..ada rezeki merasa,..alhamdulillah
terima kasih atok tokwan..atas ingatan,
terima kasih paksu paklang yang membungkus mengepos semua

mama so syok...berisi semua balang atas rak ;)
cik aisyah tukang angkut bawa ke depan tv
sakanlah dua pempuan tu krupkrapkrupkrap...mengunyah jer kerjanya ;)

 stoplah kejap kerja menyepah mengkecai fm yang dah tinggai seketoi dua tu


jom buat kecah kat bilik mainan...hmm..lama tak top up..dah takde feel nak main mainan yang ada 
eh,..mama kecik2 main pondok2 dalam umah juga...
cikgu cakap 'play house,la mama.;..ok ok, jom bina play house guna apa yang ada

...eh, kalau diy pondok mesti best,kan..
nanti kita try cari kotak.

June 9, 2013

weekend & some goodies


..congratS to you cik pakis, the pasu is now, yours!

the best things do come in small packages after all....
act. nak tulis macam2 ni but...;cinta jangan pergi' dah start lorrr ;)


June 7, 2013

bihun goreng pertama

arini join geng sakit mental lagi KAH?
pasalnya?
suka post gambo makanan, katanye
err..takde2...kat fb ke insta ke dah insaf kot..sebab klau dah share situ memang takde maksud lain melainkan nak bagi orang tengok
Lain maksudnya bila post kat blog..ehem, ye la tuuuuew :D

Ok,..nak letak gambo bihun goreng pagi tadi
heran awat tak pedas sebab banyak juga masuk cili masa tumis2
rupanye.. jadi rezeki bihun goreng pertama cik aisyah kite
even first time makan bihun keluarga..pandai je cedok dan suap sendiri,..yang bersepah atas meja atas kerusi atas lantai tu takyah cerita la ;)

Kan..kan dah cakap kenapa bihun goreng pagi tadi kena masuk blog notaharianmama arini :)


dah alang2.. nasi lemak malam tadi pon nak la join sepinggan, anak dan anak suka sangat
yang abang tu pagi2 tadi minta nasi lemak lagi
nasi lemak mama ada kangkung celur dan temenung celup tepung
makan sambil suap anak2 sambil tengok tv,..eh,kita simpan satu temenung untuk ayah ye :D

June 6, 2013

kepulangan...& salam Israk Mikraj

di hari bertolak...25.5.2013
alhamdulillah..mak dan ayah selamat pergi dan balik
dah sampai ke kampung halaman kul 4pagi tadi
pagi2 kul 8 mak yang tepon anak..ish..ish..ishhh!
suara ceria sihat alhamdulillah, ayah pon sihat, dah botak kata mak :D

sayang tul..takde rezeki ke klia petang semalam tengok mak ayah sampai :(
so..tak jumpa lagi la,..mak ayah dah balik ke kampung dengan bas yang telah disediakan pihak agensi

bila pulak boleh jumpa mak ayah
bila berpeluang balik kampung, eh ;D

June 5, 2013

alkisah di dapur


ikutkan..berjela la pulak kot caption setiap gambar punya ceritanya....sebbaek rabu :X
tengok pic last tu...ceria sungguh tengok aisyah ber'dress bunga tok belikan, 
buat mama dapat idea nak cari baju raya kaler gini untuk aisyah barang sepasang.

Sekinchan best!

suka makan pulut macam saya sukanya makan pulut kuning dengan kari ayam or daging.
well...makan pulut boleh sakit lenguh2 badan kot..pehtu siap pakej malas2 nak baring2 jer kalau boleh.

satu hari suami ke speed mart@sek13,area bertentangan pintu utama stadium
shah alam tu dan telah membeli sekampit beras yang sangat murah..ni.


first time masak terus suka..lebihkan sket air lagi suka...lauk semata pon dah
terlayan..feeling makan nasi pulut, ada kari daging pekat2..tambah telur dadar lagi..Luqman pon bertambah 2x...perghh..pandang sebelah mata jer la ke pulut kuning lepas ni.
tapi..tak sesuai kot..macam tak kena bila di buat nasi goreng.

eh, nasi ayam kat azira yang rasa macam nasi pulut tu..jom try nasi ayam kan sekinchan best ni, tengok, sama tak ;D

sentapan pertama si rantai

tangan kanan goreng ayam salut tepung,tangan kiri kendong aisyah...rutin sejak
menjak aisyah sangat berminat belajar masak,..ok, harini kita belajar masak dinner plate
set ala kfc ;)

tiba-tiba aisyah tarik-tertarik rantai kat leher si mama
mama: eh, naper tarik2 rantai mama, aisyah pon ada rantai,kan?
(....dulu masa aisyah belum ada rantai, memang suka nau dia tarik2 rantai mamanya)
dannnn...darah tersirap naik ke muka..seram sejuk semacam bila tersedar rantai kat leher aisyah tak ada!
terus teringat kepada si penghadiah rantai yang kini nun jauh di tanah suci,
moga atok dan tokwan sentiasa dalam perlindunganNya,...yup!tok yang belikan rantai hadiah hari lahir pertama aisyah.

cepat2 tos ayam yang sedang digoreng, tutup api..tutup selera..cakap kat aisyah, jap..ayam goreng panas lagi...sesambil dok ingat balik tempat2 yang kitaorang pergi pagi tu.

hati terdetik..nak tengok kot tersangkut kat toto yang selalu dibentang depan tv di malam hari,
buka jer lipatan toto tu,..terus dengar ada bunyi benda jatuh...alhamdulillah, itulah 
rantai aisyah.....lega seleganya.


orang cakap..bagi anak pakai barang berharga ni bahaya..kena sentap dek peragut lagi lah..sakit leher anak..tapi sebab aisyah ni suka tarik2 rantai mama...pakaikan dia rantai..baru ok,..my girl :)
Luqman pon masa aisyah dapat rantai..macam protes sketlah dia tak dibelikan rantai,
satu hari tu dapat rantai manik dalam jajan apatah..dalam goodie bag birthday kawan dia,
laju-laju pakai..tengok cermin..macam perempuan sendiri cakap,..terus simpan dalam accessories box mama, bagi mama ek?
lega hati seorang mama...alhamdulillah.

June 1, 2013

mulakan dengan hati...yang bersih

hati yang indah
hati yang cantik
hati yang tenang
hati yang lapang
hati yang luas.......datang dari hati yang sentiasa bersyukur dengan nikmat Allah
sehingga kita nampak kecil sahaja ujian demi ujian yang didatangkan kepada kita

jauhi sikap suka mengeluh yang tidak mendatangkan apa2

elakkan "kalau" yang hanya menjadikan kita gusar dengan ketentuan Allah.

belajarlah untuk melupakan keburukan orang kepada kita kerana hanya mendatangkan sakit hati,
mungkin dendam juga.

maafkanlah mereka untuk beroleh ketenangan hati yang dicari-cari.

Sentiasalah bermohon..berdoa kepada Allah untuk menganugerahkan hati yang membahagiakan mensejahterakan, amin 3x