May 31, 2013

jom pudding!

lama kot tak snap gambo makanan,eh?
..kat kg 2hari minggu lepas mak ajak jenjiran mai buat ketupat palas cicah gulai ayam..perghh,feveret 
tu..cicah siang mlm tapi langsung xingat nak snap barang sekeping dua :(


eh! terselit sekeping gambar dessert jagung 16ketul buat masa hari guru lepas,
kengkonon nk suruh luqman bawa untuk cikgu2 dia..sekali tau apa dia kata?
mama buat sket mana cukup..kawan2 luqman ramaiii semua nak rasa dessert luqman...lorrr


cerita pasal dessert,...mangga dari kg yg masak sekali harung dek kepanasan seharian perjalanan naik kereta balik shah alam dah ranumanum,..moh le kita pudingkan ia..berangan nk buat sesedap mango pudding jual kat pasaraya :)
kecoh sket...sbb takde susu Ideal dan dan tang rasa lain sketla..but layan jer time panas2 ni


May 29, 2013

sepetang di klia


@anjung tinjau,....untuk meninjau rupa bentuk kaler kapal terbang 'Saudi Arabian' yang akan menerbangkan atok & tokwan.
Selamat jalan diucapkan...semoga semua urusan di sana dipermudahkanNya, in shaa Allah.


May 28, 2013

cuti awaiii aih depa ;D

cerita minggu lepas ni...
rabu dan khamis dah tak ke sekolah..tak nyempat2 nak tunggu jumaat daaa
tapi dah bagitau cikgu awal 2 laa,kan


pagi2 rabu tu,..selepas subuh terus gerak balik ke utara
semangat nak jumpa atok dan tokwan sebelum pi hantar depa ke Penang airport esoknya tu, khamis.
wahhh!..lagi semangat jadinya boleh pi Penang kot ;D
tapi.....alaaa, last minute cancel pi Penang..flight tukar sabtu @KLIA

Jumaat laju-laju balik semula ke shah alam


on the way tu singgah 'masjid Abdullah Fahim' kat Bertam...jumaat kat situ.
tak sempat ke pulau..kita pusing kat tanah besar Penang sketlah. eh ;)

May 20, 2013

gedung ilmu

.....lama kot tak sebut...kurang lebih sama lama dengan tak jejak situ.
ada anak kicik eh,acane nak masok?
alasannye lah ;)

soooo....sini2 jer lah kita,..banyak bukunya,..sesoai sangat nak melepak tetengahari terik ni :D


May 18, 2013

sabtu penghujung semester 1

parents dijemput datang ke 'Report Day'...dengar komen cikgu tentang Luqman
so far so good
struggle anak beranak untuk 5bulan pertama..banyak jugaklah perkembangan yang memberangsangkan, alhamdulillah.



memana yang terketinggalan sebab selalu dipontengkan *salah parents di situ ;D..
kita try ketch up time cuti 2minggu ni, nak?
cikgu dah offer nak buat class tambahan tu,..memandangkan ayah pon sebok...dan belom ada perancangan bercuti ke mana-mana..mama dan anaknya rajin2lah ke sekolah ye :)

uishh..umur belom pon masuk 5 tahun dahhh sebok dengan kelas tambahan 
dunia...dunia...kesian nasib anak-anak hari ni.

May 16, 2013

DIY...untuk cikgu

"Selamat Hari Guru"


ehem...apa dalam kotak...sekuntum hiasan untuk cikgu :)

Terima kasih cikgu!

May 15, 2013

kali pertama nak ber'Hari Guru'

tergerak la nak bagi Luqman rasa pengalaman bagi hadiah kat cikgu
Bagi la apa2 asal ikhlas budget comels gitew ;)


eh!susah plak nak carikan hadiah untuk seseorang..err, beberapa orang sebenarnye
bagi pihak orang plak kan..dengan budget seminima mungkin plak tu
2-3x round daiso..kaison..banyak sangat yang cute kot sudahnye satu pon tak terbeli untuk dijadikan hadiah...hari guru,..acaner ni?

Luqman nak beli apa untuk cikgu?..suruh dia pilih..err,boleh tahan jugak le taste dia
paper bag hello kitty..cawan plastik kecikk ada smile..pastu kotak bentuk hati yang cute @daiso tu,
tapi takkan sorang dapat paper bag,sorang dapat cawan plastik, sorang dapat kotak love kosong?
Hadiah tak siap kot?
Nak siap kena cukup set,..lah..cawan plastik masuk dalam kotak love pastu masuk dalam hello kitty bag..pehtu kena 5set untuk 5 cikgu..pehtu macam tak best jer nak bagi tu..pehtu macam over budget lagi...pehtu mama pon kata..no no no,..biar mama je la pilih :D
pehtu suami pon komen..ni hadiah dari Luqman ke dari mama ni..err, ehem! ke dari ayahnye?
pehtu malu2 taknak g jemput Luqman balik pada hari guru nanti...tuuuuuew :D

errrr..nak tengok tak hadiah budget comels yang mama sediakan pehtu ayah pon jadi malu2 nak jumpa cikgu Luqman?......tungguuuu.......
*bagi cikgu tengok dulu la,..untuk dia kan ;)

May 10, 2013

back to normal

dua entry sentimental
takde gambar plak tu
eh!..saya ke yang type semua tu...jauhnya pergi
dah..dahh, dah sihat kan?
jom balik jom..balik ke pangkal jalan..politik ni walaupon hak semua tapi kalau setakat dengar sana sket sini sket janganlah dok simpol bebukan..kannnns
dah terima hukuman pon hari ni
belom apa-apa...selangor pon tak sempat cari mb lagi,
..saya pulak dah ada masalah dengan elektrik ni ;D
huhu
dapoq ku kelam..satu plug pon tetiba tak fungsi ni..oh!suami, help me ;D

selamat melangkah ke bulan........

"REJAB"

May 9, 2013

Ada beri dapat

Prof. Muhaya selalu cakap..kan
Tak kira lah baik ka buruk ka..bila kita ada kita beri..satu hari kita akan dapat balik.

kat tempat asal saya..amalan memberi ni memang perkara biasalah
Orang yang lebih tua/dewasa sedekah duit kepada budak..yang agak senang bagi kepada yang kurang senang..bagi barang/hadiah ke semua tu atas niat bersedekah.
Antara paling kenangan manis dalam zaman budak saya..pagi2 hari jumaat tak sekolahkan,
arwah tok akan masak banyaaak..dan saya ditugaskan untuk p panggay*read:jemput semua budak kecik besaq dalam kampung mai breakfast kat umah tok kita, meh :D
Best..best sangat, makan ramai2 dalam satu bulatan besar.

Kerana..bila bersedekah, ikhlas sepenuh hati..kita gembira, orang yang dapat pon gembira
dapat gembira dan menggembirakan sangat membahagiakan,ok :)

saya tercerita kisah lama ni sebab rindu kot
Sebab zaman kini,..kita orang moden hari ni dah tak ramai yang nak pikir macam
tu lagi...
asal ada orang bagi apa sket..dan dan otak kreatipnegatip dia datang..
"ni apa bagi2 duit, tabur duit kat anak2 aku plak ni bagi hadiah la apa ni? baik ada makna ke ni?
haih!dah satu hal nak membalas pemberian plak ni(kpd yg berkira sket tu kan)"
lagi plak demam pru tak semboh lagi ni..
dengar cerita plak nun kat Kedah sana..YB berbe'dak duit,..buat kenduri makan2 la
sedekah/bantuan kepada yang susah, sakit, ditimpa bencana...siap bagi duit tambang lagi kat anak2 yang dok jauh panggil balik mengundi, pangkah sapa tadak hal ;D
Politik kampong,..kita kata plak.

jomlah kita berlapang dada..berfikiran lebih terbuka

dia ada
dia beri
dia dapat laa,....hehe

niat nawaitu dia hanya Allah yang tahu,..dan apa yang ada hari ini pon ketentuan dariNya.

tak seronok sket..takdak tercatat sebarang kenangan,..dalam ni
padahal debaq kemain menjelang 5Mei...tu ;)
sebbaek ilang deria rasa juga perasaan di hari kejadian,..rupanya tersembunyi hikmah untuk dinikmati....alhamdulillah.
Ada..beri,.......Dapat!

May 8, 2013

Ceria dalam suram

Suram kelam mendung sekeliling sama sekali tak terkesan bila hati
Alhamdulillah kembali sehat ceria bahagia
Tengok saja ceria warna warni hati yang menghiasi background hari ni :)

Seceria suara mak even hanya di corong telefon
Kedengarannya masih dalam mood berbahagia dengan kemenangan di sana
Semoga mak ayah berbahagia sentiasa..nampak kuat dan sehat selalu

Tapi tak sedap hati bila mendapat perkhabaran bekas mb yang sedang tenat
Semoga beliau kembali pulih, kembali berkhidmat untuk kawasan yang dimenangi

Tak kiralah..lawan atau kawan
Tetaplah mendoakan yang baik-baik saja, aminnn.

May 4, 2013

kapal terbang & keterujaan 1mei?

wahhh..malam menjelang pru?...dah2 tentu perihal pru topik paling hot
tapi takyah cakap pasal pru lah..kita cerita kapal terbang, nak? :D :D :D

eh..eh, bukan nak cerita balik mengundi naik kapal terbang..bukannn
lagipon naik kapal terbang free bukan luarbiasa lagi di masa sekarang ;)
lagipon saya belom tentu balik kampung ke tak ni :(
lagipon saya tak pastilah dun ayer hitam boleh claim tambang macam sebelum2 ni lagi ke tak ;D

ok!..tak payah nak pikir bukan2 sangat;


saya lagi excited nak tunjuk keropok kapal terbang pedas ni..tapi tapi...
dah tak pedas gemok2 pulak tu..*err..sory terkomplen plak 
sebbaek beli 3ringgit saja...eh!3ringgit boleh dapat 10cucuk sate keramat @pasar malam kg.Melayu Subang yang saya terpergi di malam 1mei..err..terrruja.

saya bertambah teruja bila dapat melihat kapal terbang di atas kepala,err..mungkin beberapa meter di atas kepala..masa tu  keropok kapal terbang saya ni sedang ditimbang penjual @pasar malam kg.Melayu Subang :D

saya teruja lagi sebab terjumpa balik kakak jual pelbagai nasi sedap di makan dengan ayam goreng berempahnya..err..saya pernah makan sekali lama dahh

ehh..saya memang teruja lah dengan pasar malam sebab boleh jumpa makanan murah sedap pulak tu
ada yang geli2 eh nak makan makanan pasar malam..err..saya pon semacam sketlah kalau terpaksa makan makanan mamak je.
selera memasinglah kan, ok!tersasar, better STOP!

& terima kasih :)