April 30, 2013

London, Paris, Milan &

Paradigm!
*.....tajuk sangat kemain :D


..wee...wee...weee, aisyah bernyanyi girang teman mama pilih bunga,
spring&summer style katanye :)
its hard man to snap aisyah buat catwalk...situ,jap2 stop belek munge.


...padahal @kaison jer ponn ;D
boleh la nak feeling spring..ada background berdentum dentam spring&summer fashion show @upper atrium *read: seperti tajuk entry :)


April 28, 2013

suweeetssnye bilik bertema polkadot


....sebuah ruang untuk baby :)
cute sangat!

tapi jangan tak tahu..polkadot tu sangat menarik kita untuk masuk & dalam masa yang sama boleh membuatkan kita untuk cepat-cepat keluar dari ruang itu ;)
serabut kepala kalau dok dalam tu melebihi 5minit
idea yang bijak untuk "public baby room"

pernah la ada angan2 nak cat colorful polkadot @wall/background putih untuk feature wall
kalau keseluruhan bilik mungkin berserabut jugaklah 
lagi-lagi bila bawa masuk barang/mainan yang so warna-warni ke dalam ruang tu nanti,
err...kalau dapat wall sticker lagi senang kerja, ek?

April 26, 2013

tak payah nak vs sangatlah

last balik kampung..cny ..uishh..2bulan lebih dah nooo
maknya kami buat laksa,...rasmi semula sessi makan laksa..setahun pantang,kuah takpa
sebbaek bukan hantu laksa dahh tak larat bersin ja benarnya ;D
..err, tapi kalau terserempak dengan laksa jitra mai tu..berat ja kaki ni kalau tak singgah menapau..apa kesah..tak boleh makan laksa kita slruppp kuah sajalah,
pehtu boleh pakat lawan bersin..kehkehkeh

laksa mak kita buat memang tak bersin, yes!


err...tengah syok kat johor style pulak..tapi tak best aa' tukar spaghetti, 
azira pon spaghetti..kuah boleh tahan jugaklah even tak rasa ikan pon

setakat ni..mil cha'om punya laksa johor paling kusuka
orang utara masak lagi ngancam..acaner tu?
err..jangan mare ek orang selatan..
orang utara sudah adjust bagi kena selera orang utara lah

p/s: cha'om...nak belajar masak "laksa johor utara style" dengan your mil, lah :)

keep calm and smiling

b'coz
weekend is here :D


anak rusa nani baru kembang ekor
sorang malu-malu sorang pose bertocang
eh,pantun ke? macam tak tentu kepala ekor
apa-apa je lah..weeekend kan hari untuk bersenanglenang :)



April 25, 2013

akibat ringan-ringan'kan cakap suami

malam jumaat baru nak insaf sket...alhamdulillah hikmah malam penuh barakah
lagilah lepas di celik hati oleh Prof.Dr.Muhaya.


err...sebenarnya nak cerita pasal seluar petak yang suka menarik perhatian ni :)

dulu...sendat bila dipakai...suami cakap pakai dalam rumah saja..*read:mana boleh bagi orang tengok isteri kita pakai ketat-ketat sendat-sendat.

sehari dua ni...terasa longgar pulak,
nak jadi cerita..satu tengahari tu..datang confident...tak tukar seluar time keluar p ambik anak balik sekolah,
sekaliii...kena tenung dengan mamat driver van sekolah daaa..
silap sendiri gedik sangat berpayung bagai pastu lintas dekat-dekat dia..
eh,van sekolah tu knape nak parking depan pagar sekolah tu..heee..
dah-dahhh...nama pon van sekolah ye tak ;D

lepas dah ambik anak..lintas lagi situ..saja nak bagi mamat tu nampak ni mak orang,
bukan student ipt yang banyak dok berlalu-lalang sekitar situ...
janganlah dok tenung semacam sangat.
sekali dia senyum siap angkat tangan penuh hormat gitew.

tak perlu nak bengang pon...salahkan diri sendiri yang malas tukar seluar..settle!

ampun suami,
redha kenapa suami dah tak izin isterinya ber 'jeans' lagi.


April 24, 2013

mengecil terkecil dikecil hatinya

semalam belajar sesuatu..seriyes baru sebab macam baru tahu perlu pikir macam tu...

ambiklah masa jap baca perbualan ayah dan anaknya ni,..mana tahu dapat sesuatu :)

" berdosa kita buat orang kecik hati...
lagi berdosa kalau kita kecik hati dengan orang yang buat kita terasa hati "


Ayah: Jika seseorang hina kita, dia berdosa. Jika kita terasa hati dgn penghinaan dia, kita juga berdosa. Tetapi dosa kita lebih besar dari dosa dia.
Anak: Wah... Tapi kenapa pula? Kita tak buat apa-apa pun?
Ayah: Kerana orang yang menghina kita itu adalah peringatan daripada Allah.
Anak: *blur
Ayah: Kenapa kita dihina oleh orang tu? Kerana itu adalah ujian dari Allah. Kenapa Allah hadiahkan kita ujian itu? Kerana DIA nak mengingatkan diri kita yang dah terlena dengan dunia. Bila kita berkecil hati dengan orang tersebut, bermakna kita tak redha dengan ujian yang Allah turunkan. Kesimpulannya, kita bukan kecil hati dengan orang, tapi kecil hati dengan Allah.
Anak: Ooooooo... Ampun Tuhan...
Ayah: Lagi parah bila kita pun cerita pada kawan-kawan kita. “Dia dah banyak buat aku macam ni, macam tu…” dan sebagainya. Dan kawan-kawan kita pula akan cerita pada kawan-kawan lain. “Kesian kawan kita tu.. Orang tu dah banyak sakitkan hati dia…” jadi keredhaan kita terhadap ujian Allah itu akan lesap.
Anak: *termakan cili
the conclusion is...
Jangan mudah terasa hati...
Maknanya kita tak redha dengan Allah...
Nanti Allah pun tak redha dengan kita... Na’uzubillah.

April 23, 2013

sabtu yang sesuatu...

macam lama dah tak becerita pasal sabtu or ahad kami ;D
meh nak update sket...sabtu bebaru ni,

sabtu yang sesuatu...
sebab?
kami tak keluar,...bukan taknak tapi tak boleh!huhu


tyre dah expired tapi buat2 lupa tukar baru
kengkonon nak tunggu adik yang keje buat tyre belikan
lama kot nunggunya...cik tyre ponn protes!
cik tyre spare pon join..sama kempis, kes kurang perhatian lah tu
*sila isi angin tyre spare setiap 6bulan sekali,ok!

papehal..syukur lah tyre pancit kat rumah.

krik...3x
kedai runcit sekitar rumah semua tutup
lengang dah macam pekan mati plak time2 student cuti ni

lagi plak ada tetamu call nak datang rumah malam tu
dup dap dup dap..sambil selongkar cabinet dapur
adoi..boleh stres jugak bila tak cukup itu ini sesekali nak masak untuk tetamu
sebbaek suami balik malam tu bersama sebuku kek pisang...ada gak dessert :)
..sengih jer tetamu bila puanrumah tercakap hidang apa yang ada jer malam tu...ish, mulut ni!

April 19, 2013

strawberi

lorrr...langit kemain hitam...semangat kemain jugaklah nunggu untuk menikmati hujan...
tapi...
turunnya setitik dua..langit kembali cerah..
berharap punya pasal..frust sketlah..ala-ala nak bersin tak jadi giteww..tau cemana rasa tu kan?

tak dan pon nak feeling2 makan strawberi di tempat sejuk..heee 

err..baru nak cuba perisa baru gardenia ni



tapi..roti strawberi beli kat kedai mamak sebelah azira tu cukup mengimbau kenangan,
rasa dia seakan 'roti azan'....*err..rindu tokwan..sob..sob...al-fatihah.

April 18, 2013

mood

jarang-jarang dah nak ber update
bila nak update....macam..macam banyak sangat nak di update
sudahnya,...satu pon tak ber update..huhu

tak semena-mena terhasil entry begini
kasi chance empunya cerita tenang-tenangan dan hasilkan entry abih style dah kiranya ni :)
sambil cari mood kegilaan menangkap gambar yang ntah lari pi mana taktau
sambil belek gambar aisyah di hujung minggu lepas3x...gegaq2 pon takpa la kot ;d


April 16, 2013

kata hati

hari ni adalah episod kedua terakhir philippines bersiri yang buat saya tertunggu setiap selasa dan rabu,
julian dan jasmine yang menarik tumpuan, sangat!

perghh..pedih mata jugaklah hari ni tapi dapat satu yang terkesan;

"apa yang ada dalam hati kita adalah takdir yang sebenarnya untuk kita"

biasa, semua orang tahu tu...
tapi tak kurang yang memilih untuk menipu hati...salahkan takdir,
sian takdir.


*hati berharap..adalah takdir saya untuk tengok last episod esok,
berusaha!
...jangan berharap sangat kat tonton tu ;)

April 13, 2013

debaran 5.5

pung pang pung pang...memasing kan?
calon yang nak masuk bertanding pon bisa kecut perut kalau tengok,..kemain.
err..rilekss sudah laa..main cakap ikut sedap bahaya tul..dah tu siap bertokok penambah rasa..
politik katanyeee..pedas sket la ek..hikss ;)


ok, takmo cakap politik sini....

"stop complaining and you'll feel better even people who hear you complaining also don't feel good   about you"
*source

.....complaint (3x)
semakin banyak kita complaint
semakin banyak benda/perkara yang kita tak suka
semakin datang kepada kita...
sebab?
..kita sebok pikir benda/perkara yang kita tak suka tu berbanding yang kita suka..yang kita tak puas hati...
kita sebok fokus pada benda yang boleh untuk kita complaint.

jom tukar fokus kita kepada 
benda/perkara yang boleh menggembirakan jiwa, 
benda yang buat kita rasa lebih bersyukur....in shaa Allah.
*source

April 10, 2013

duit kecik

dalam slingbag ada sepeket not singgit baru balance duit raya tahun lepas
...semakin menyusut menipis, hari2 tarik kot..anak beli corntoz la mamee la lalala
suami pon pernah tukar duit kecik untuk bawak kedai...cari dalam slingbag mama jugee..heee

lagilah bila kedai/gerai yang sering kami singgah pernah nampak not singgit sepeket ku itu...
ada satu hari tu...di gamitnya kami..*lambai2 tangan panggil nak mintak tukar duit kecik
uiksss..perasan bank bergerak sesekali
happy dapat tolong orang dalam kesusahan...eh, wonderpet!..*err..aisyah jer layan wonderpet sekarang.

tiba-tiba rasa macam nak upgrade rupa paras penampilan..err
..cakap jer nak slingbag baru FULLSTOP!
nak isi duit kecik dan syiling banyak2...berat kot?
eh, makcik tokey tempat biasa ku menapau lauk makan tengahari suka juga ngintai syiling dalam my purse..ada sekali tu bayar guna syiling semua..ringan purse.

hmm..kalau slingbag besar boleh bawa tabung sekali dalam tu..hahaha..melampau!


bekenan tabung atm machine ni :)

April 9, 2013

strategi pemasaran; katanyee...

dalam takmo2 layan drama melayu penuh emosi,..syok pulak tengok 'kerana Lelaki itu'
kan dah semacam bila kejap2 tunda..bila nak abis ntah..grrr
ok..bersambung minggu depan.

pagi satu hujung minggu bila ntah...minggu lepas..lepas camtulah..saya ke pasar tani.
selesai membeli keperluan..kesempatanlah berlegar ke lorong-lorong kehendak
kemudian tertarik nak ngintai satu khemah/gerai tu..ramai sangat kerumun sampai tak nampak apa xtvt dalam khemah tu,
rupanya ramai-ramai kerumun mencangkung pilih selipar/sandal ada nama...selonggok atas tikar alas
tergantung rm10 sket punya besar..sapa takmo,eh?
tompang sekaki mencangkung, bahagian kasut budak lapang sket..pilih sepasang untuk anak
bila nak bayar...


orang jual: ok, ini i bagi u 12ringgit sudah lar
orang beli: eh, 10ringgit tu yang mana?
orang jual: ......blablabla......*ok, malas nak type...bayar dan cecepat kuar dari kerumunan

sah,..sudah terkena dengan strategi pemasaran sengaja mengelirukan itu,
apa ada hal..penjualnya bukan orang melayu pon :(



April 5, 2013

menjelang hujung minggu...

kekadang bila datang mood berjiwa kekanak..dalam blog pon boleh nampak
awal-awal dah siap nyanyi..'kalau rasa gembira tepuk tangan' haa..kan ;D
menjiwai anak sangat.
dan bila asyik meneman aisyah melayan babytv plak,..
eh, macam senang jer tengok diorang sketch orang lidi simple sangat..dan dan teringin nak lukis jugak..as watak sendiri2 dalam blog ker..boring takde gambar boleh upload orang lidi sini..heee
eh! ado ko maso nak melukis bagai tu..hikss ;)

ahaiii,..buh sekeping notahati gembira si anak bujang lepas balik sekolah..di hari jumaat..
esok kita nak jalan ke mana?..selamat berhujung minggu :)


April 3, 2013

no.2

sempat kerling tengok mendung jer atok1M kat tv pagi tadi..macam cuaca pagi tadi pon, apakah?
atokM peneman kat sebelah manis sket la air mukanya...suspended eh?
..no.2 kan semulajadinya kontra...baru menonjol;
update sket lah..hari ini dalam sejarah tahun 2013 nih...pepon,selesai dah yang ke-12,..next?
ok,bersedia untuk mengundi!
memasing semangat kibar bendera dah tuuuu...saya?

saya sayang Malaysia!


no.2 kami pon in progress...maju ke hadapan!

apa abang ada, saya pon kena ada juga;...apa abang buat, saya pon nak buat juga;..dah tentu-tentu abang suka, saya yang rajin ni boleh jer tolong siapkan 'homework' abang tu.
bak mai sini pemadam tu macam sedap jer ;D

April 2, 2013

jap-jap lagilah kita pikir........

teringin nak menulis..eh, menaip malam ni; ...tulis syok2 sendiri sahajalah..mode:idea tak mari


janji...ngam dengan 'blog title' terbaru kek ataih nun...hikss..perasan tak(2x)
*motip sangat....entry pon tak pikir lagi nak letak tajuk apa?

weekend..weekend...weekend; school holiday maaa...sinopsis la sket eaa :)
.......so?weekend adalah hari kuar merambu cari makan kat luar, tapi sebab anak-anak akan moody if terlambat breakfast so dah takde lagi istilah "brunch" dalam family kami.
pepagi dah tumis sardin..lenyek2, moh ler layan diri di meja makan.
dah kenyang bolehlah bersiap kita balik kampung..yeay!

pasal kampung dekat sangat..20minit dah boleh sampai..*kampung kat shah alam jugak :D
maulah melencong singgah ke saloon barang sekejap,
mahu pangkas sanggul..makin disimpan makin besar bonggol bila bertudung..bonggol bikin kontroversi, tambah dosa pulak tu.
kepala dah ringan..jom pi makan nasi di rumah atok :D

lepas asar mendung semacam..anak dah tuntut janji nak ke pasar malam beli sate, atok kata kat kompleks kan ada sate?.tak pe lah tok,..kami ni jarang jumpa pasar malam :D
so..ke pasar malam lah kami di petang hari..kul 5 camtu.
elok jer lepas beli sate nun tetengah kelompok pasar tu,..menderu hujan lebat tak terkata
ada la sediakan payung sebelum hujan tapi lencun sekerat badan jugaklah bila share payung berdua dengan anak tinggi 1m ni..jauh nau nak sampai kat kereta...
singgah berteduh bawah khemah jual barangan plastik yang dah abih diangkut masuk dalam van,
lapar?...sate kan ada kat tangan :)

hujan reda sket..on the way balik ke kereta..kita menapau lagi...dan lagi...
tu pon rasa macam ada lagi yang teringin nak beli..tapi tak beli..
perut dah kenyang makan sate sambil berdiri bawah khemah di pasar malam.
so kurang sket napsu nak membeli,...so, lepas ni kenyangkan perut sebelum keluar mencari beli makanan...confirm tak membazirkan :)