March 28, 2013

...the last day of school in march, which is pagi jumaat lepas..krik..krikk..krikkk!

semangattt lah pulak..template baru katanyee
tangkap gambar anak dara dok bercermin buat penyeri entry hari ni..hehe


sambil-sambil kerling anak dara dok bersikat..sambil-sambil mengimbas memori...ehemm, anak tergolek tak tauuu :D
teringat pagi jumaat tu suami kejut bangun..pehtu penuh romantik bagitau baru pukul 4pagi...err?
nak ajak berbincang suami isteri rupanye...subuh satgi nak bawa anak-anak mandi kat mana?
uiksss..pertama kali sepanjang usia bersuami isteri...nak pikir bangun pagi nak pi mandi kat mana?

what to do...terbangun kul 4pagi masuk toilet air tak adaaa!
susah hati tau...kami takde kolah *tetiba ;d

bincang-bincang..kata sepakat dah dapat, memasing pon berhasrat nak pejam lah mata sat, sat lagi kita bangun; buka mata balik...orang tengah azan subuh...sudahhhh
apa yang sudah?
sudah ada airnyaaa! :D :D :D *sengih sampai telinga.

kenangan pertama kali alami masalah air ni..even tengok syabas dah bawak balik tong hitam yang dah beberapa hari tercongok kat playground tu(tak dan nak merasa pulas paip tong tu)
..masalah dah selesai harapnya.

eh!kawasan mana yang paip pecah bercampur air dari pembentungan dengarnye?
err...semoga air yang sampai kat umah kita selamatlah untuk digunapakai hendaknya..amin.



masak dan makan TITIK!

tajuk...apakah? tegas kemain..if suami cakap lagutu, confirm sentap ;(
ish..takmolah tegas nau cuti sekolahkan..even boleh tahan jugaklah homework cikgu bekalkan...pujuk2+garang2 sket siap jugalah se page dua sehari..sedang eloklah kan..eh!ada yang komplen tadika pon ada homework?..ish..ok jugaklah ajar susah sket start dari tadika lagi..karang dah masuk primary, steady lah hendaknya...ok.ok...intro dah ke laut :D

now angin nak masak memasak yang simple cepat sedap ofcos berkhasiat untuk family tengah landing baekkk punya..katanyee ;) so..memang akan laju2 klik blog yang ada update bab makan2
lagilah kalau ada gambar sehidang combination laukpauk tekak melayu..tertengok kat memana bloglist sesape..confirm teringat2 punyalah if tak klik masuk tengok.
dah dapat idea teringin nak masak kombinasi yang mana then baru terkedek2 ke blog2 resepi la plak kan ;D...oh..gigihnya saya.
suami suruh beli jer setakat nak makan dua beranak tapi setakat makan sesuap dualepas tu geleng dengan bermacam alasan..air tangan mama yang tak seberapa tu jugak kena dengan selera anak...
nak suruh mama rajin2 memasak la tu :)

lagilah..sejakmenjak ni nak dapat sakit pening kepala senang sangat...untuk diri sendiri is penambahrasa secukuprasa..chupps;bukan maggi punye tu..eh, mana tau apa depa punya brand penambahrasa..
yang tau..memang tak boleh terima masuk apa pon makanan berperisa berlebih2 serbuk perasa..tak abih makan lagi dah berdenyut my kepala..ohhh..petanda apakah selain usia?
sedap tengok orang makan kfc..tapi kami dah tak mampu melawan power perisa si kfc..nak suap anak jadi tak sampai hati..hmmm,
jomlah mama goreng ayam bersalut tepung yang sedang2 rasanya untuk kita.
*panjang nau mengarang..buh gambar lah sket ;d


 gambar tak berkaitan no.1...snap sambil tunggu kuah mendidih nak masuk sawi 
*daun hijau kat atas tu ;)

 gambar tak berkaitan no.2...aura menggulai mai dahhh...dan dan tayang lesung kesayangan
gambar bawah is gulai daging kami dah masak dah :D


sambil belek gambar masakan..sambil mengirai helaian putih bercambah secukuprasa atas kepala..eh!positif..positive! tak lama lagi ada chance berambut blonde..dah lama teringin kot ;d
..jom inai rambut tanpa was-was :D

eh!kaitan apakah rambut dan masak-masak..sungguh tidak bersopan santun...
sila simpul cucuk simpul kemas-kemas....&

minum milo, jom :)

nite! 

March 24, 2013

Happy school holiday!


mencari port terbaek untuk bersila cicah roti canai..ayah kami tu segan plak kot nak dok makan kat bangku-bangku kayu tepi laluan orang dok jogging tu..ye la..pepagi ni majoriti datang sini nak jogging tapi kami mai sini untuk bersarapan :) 
err..ada sorang tu tetengah jogging siap berludah kahak..erk?
sentap selera i tau;cecepat pi cari tempat untuk menyorok*read:bersarapan yang tersorok atas bukit nun.

perut dah kenyang...hati pon senang..melepak tengok bebudak+mak budak..eh; bapa budak pon ada..syok depa dok main panas..rileksss ja.
kami yang naturally keperangan ni plak sensitip nau dengan matahari terik ni..risau melegam pon ye jugaklah kan..heheh.

kan si kecik..kan :D


tengok si kecik kami ni..takmo langsung matahari kena muka dia..
(risau ayah nak sponsor fair n lovely je..kalau bagi aurawhite ka..worth it jugaklah men panas tu kan)
ngehehehe.


March 21, 2013

siapkan 'homework"

anak bertuah saya yang dah bersekolah tadika tu tetiba ada homework cikgu bagi...pepahamlah boy,kan :)
saya pon prektis satu cara ni..is bagi ganjaran..err..untuk anak bawah 7tahun ni ok lagi even ada yang kata kecik2 dah ajar anak 'rasuah'..amboi amboi boiii.
kalau kat sekolah dia dapat 'bintang'..kat rumah mama bagi makanan kesukaan..paling best, ice cream favourite seisi keluargalah.
almaklumlah..bila masuk bab tulis huruf yang sama banyak-banyak ni memang meliuk lentuk letihpenat sakit tangan semua adalah, dari dok elok atas kerusi sudahnya turun ke lantai..tapi menjadi plak bila ditemani secawan ice cream kat sebelah..dan dan tulis cepat-cepat sebelum ice cream cair. :)
kita pon dok sebelah terus bagi galakkan...siap sebaris suapkan sesudu dulu ke, at least dia pon happy..sengih jer..pulun tulis cun cun,almaklum piawaian mama tinggi la plak...sket-sket nak padam ;)
kita pon idak la stress sangat nengoknye..sebab dah bersudu-sudu ice cream masuk ke mulut sendiri :D
alaa...siap homework tu..kita topup secawan lagikk..


hmm..camner cara uolsss..share jom :)

March 20, 2013

tak ada air laaa....


ohh..masalah berbangkitkah ke dah bangkit ni ke berjangkit ke sini dah ni.....heeee
dah dua hari kejiranan bersebelahan tak ada air...sampai ada yang datang beratur tulis nama kat guard..nak masuk tumpang mandi kat swimming pool kitaorang..oh  sila..sila,time orang susah kita tolonglah kan.
sambil dalam hati dup dap dup dap lah..berapa hari sangat tangki kita mampu tampung...dan dan nak buat kolah *read:kolam dalam bilik air, boleh gak tadah simpan air siap2 ..ngee.

dan....yes!za
pagi tadi air kat paip semakin halusss..tetiba eh! dah stop terus..alahaiii..sebbaek semua sempat mandi.

tengahari..balik rumah...tengok ada notis makluman dari maintenance...redha!
masuk bilik air..aik?..lapang rasa tengok air laju boleh tahan..err?
baru dok plan nak mintak izin bawak anak-anak balik kampung cuti sekolah minggu depan, kalau masalah air berlarutan macam belah-belah ampang hari tu,tapi..air dah ada ni..reason pon jadi tak berapa nak reason dah la plak...ok, dah la..cakap banyak dia di hari rabu ye :D

March 18, 2013

cerita kita

senin berlalu tenang,
indah di hati...syukur sangat bila yang terdetik terjadi seperti kemahuan hati,
remeh pada orang..besar nikmatnya kepada yang melalui..rahsia DIA
terima kasih ya Allah.


memandangkan tengah dalam mood 'bw' tengok gambar jer lebih...makanya update blog pon nak letak gambar je lelebih...kurang kata..takde idea nak menjela katanye ;D


March 15, 2013

cubaan meng "afrika" kan ayam dari malaysia

dengan sket rasa tak sedap hati (sapa tengok 'cinta tunjuk-tunjuk' @semanis kurma semalam?)
err..saya upload jugaklah gambar masakan saya hari ni.

tengok gambar terus tak payah pikir jauh sangat,kan?

 adaptasi dari resepi asal "ayam afrika" namanya

masih dalam percubaan memasak ayam masak kicap simple supaya jadi seperti stail digemari(pernah makan di suatu tempat 'jalan-jalan makan angin')
sayangnya.......
tak jadi-jadi lagi..dah berkali try and error.hasilnya biasa-biasa macam selalu dok jumpa kot sini.
apa rahsia cara memasak dia agaknya?
mungkin pada brand kicapkah?
ayamnya hitam legam bersalut kicap tanpa ada rasa kicap yang kuat yang kebiasaannya hanya memotong selera orang yang tak berapa gemar kicap ni
terendam dalam kuah kicap(bukan kuah minyak) yang agak banyak..pekat hitam macam air kopi giteww..hihi, tapi cair..eh?..bersih tanpa dicemari serdak maknenek rempah kisar yang sume tu hanya akan memberi rasa ntah apa-apa..pasal ia hanyalah ayam masak kicap simple!
lawang kayu manis sume tu pon taknak,boleh?

adakah ayam diperap dengan kicap sebelum di goreng style ayam nasi ayam tu?
ok, hasilnya seperti gambar di atas :)

atau ayam tak perlu di goreng..masak terus dalam tumisan kuah kicap...ermm, tak best lah kot ayam kalau tak di goreng,..oh..belum dapat idea macamana nak masak ayam kicap berkuah yang best..please ajari ku sifu :)


dap nyee...hati lembu goreng..tapi kalau dapat daging tetel,goreng kicap lagi best,kan :)

March 13, 2013

hero hati mama


terima kasih Allah atas pinjaman harta yang tak ternilai ini...
hari ke hari bertabah melayaninya..tapi pot pet pot pet sang ibu tu memang terlepas punyalah
dan bila hati dibuka untuk melihat hikmahnya..ya allah, syukur alhamdulillah..detik hati si ibu.
semoga anak ini membesar dengan penuh kasih sayang di jiwanya,
semoga anak ini sentiasa berada dalam perlindungan Mu ya Allah...rahmati dan berkatilah dia dunia dan akhirat, aminnn.

March 11, 2013

tentang "susu"

since aisyah dah setahun beberapa hari umurnya...mamanya pon gediklah membeli susu formula,
takut anak tak cukup susu kekononnya.
lagipon bila bagi dia minum susu full cream dutchlady kotak kecik 1-6tahun tu tengok steady jer dia minum susu lembu...tapi takmo yang sejuk kuar dari peti ais tu..
geli geleman i, minum sejuk-sejuk tau ;D

sayangnya..tak mainlah formula milk..reject terus.
lagi serius bila makan pulak macam nak tak nak sehari dua ni, proteskah?
google dan try resepi baru..sebbaek ada abang si pembuka selera..bila makan berebut dengan abang..mau jugaklah nganga mulut tapi tengok2 simpan penuh sendat kat pipi labuh yang tak berapa nak labuh dah tu.
foods yang masak ada campur formula milk memang luah dan dan tu jugak..eh, cerdik tul..dah pandai beza food yang campur formula milk dengan food yang campur fresh milk?
abang juga yang kena tolong abihkan formula milk tu kalau cenggini
tapi abang nak 'susu sayang ibu' jer..ok.ok.

*sayang nau dengan pinggan serpih tu aihh?

sebagai penutup letak sekeping ingatan keberjayaan mengkucaitogekan si abang,..knape?
sebab kucai dan taugeh kan sayur ;D
sambil pikir nak hidang apa minum petang ni...hidangan yang boleh sekali harung untuk budak umur setahun dan 5tahun :D

March 9, 2013

"cuakness" *read:baca boleh gunapakai?sila tepuk dada sendiri :)

stop jap dok pikir apa kaitan gambaq ni dengan 'cuakness' ya?..err..sekadar gambar hiasan ok kot :D


risik-risik..mostly yang dok area u10 ni sekolahkan anak kat Bukit Jelutong, sekolah paling dekatlah kiranya tu..
ada juga yang berhaluan kiri..sekolah area kg subang kot paling dekat
belom lagi jumpa yang hantar sekolah kat jalan Paip,Meru tu macam dekat jer kat belakang ni, kawasan kampung jugaklah..macam aman jer tiapkali lalu situ..tapi mungkin sebab sudah lain daerah...
faktor di bawah jajahan meru satu hal kot..pastu faktor sekolah di kelilingi ladang kelapa sawit???
err...err...errrr?

orang dah siap daftar online tinggal nak print dan hantar ke sekolah pilihan...kita?
masih nak jalan-jalan survey pilih-pilih sekolah..ketinggalan dah tu..dan dan "cuakness"!

jiran ajak mohon pra-sek untuk tahun depan..molek sangat if dapat.untuk biasakan anak dengan sekolah..senang sket kot bila nak masuk tahun 1
*macam Luqman ni,for sure kena mohon..harap ada rezeki dia, amin.
if nak sambung manja lagi setahun kat tadika pon no hal...in shaa Allah ada perkembangannya nanti.

March 6, 2013

mode;...tenung gambar dan telan air liur..gulp!

di tangga kedua mengungguli carta entry makan-makan tahun ni...'baru entry kedua? kurang nafsu makan agaknya' :D

banyak kali dah dok sebut 'halwamaskat' dalam entry lepas-lepas kalau ada yang perasanlah..kan,
hari ni kita boh gambaq dia plak..kot ada yang nak kenai-kenai ;)


sapa tau cara nak buat halwa ni sangatlah tradisionalnya..err..ada ke cara moden menyediakannya?
ok..saya sangat suka makan halwa ni (versi kurang manis)
sayangnya stok dibeli dari pekanRabu haritu sudah saya abiskan...macam mana sekarang?
ada yang sudi tapaukan..bagitau ye :D


March 4, 2013

dapat kaki

ada macam risau pulak..bila macam dah jarang sket update sini..err..risau..terkilan kot?
risau orang tak berkunjung?..hmm..ye kot,padahal personal blog..;'d
oh;terima kasih sangat pada yang sudi singgah..please do say Hi..hi ;D...boleh berbalas kunjungan.
act. lebih risau kot terkilan satu hari nanti..pasal dah terlepas pandang pada satu-satu hal yang mesti update tapi takdatang mood punya pasal..perkara tu pon tinggal lupa camtu.


contohnya...time si kecik dapat kaki..wajib tu update sini, kalau tak bukan notaharianmama namanye ;)



maaf aisyah...
mama sudah tak dapat nak pastikan tarikh aisyah mula berjalan..ke sebab macam dah lama dah aisyah mula berjalan sambil dok meniti cuba-cuba lepas tangan ke sana ke mari tu kan.
aci dak kalau cakap aisyah start berjalan sebelum umur setahun lagi...kira kategori cepat berjalan jugaklah tu kan;
err..apsal orang macam penting sangat bab umur boleh berjalan ni?..selain nak compare anak sapa cepat boleh berjalan la kan...persaingan sehat katenyeee...

eh;..setiap anak kan berbeza..tak sesuailah nak compare2 dengan anak orang tu orang ni
even dengan siblings pon tak digalakkan.

March 1, 2013

segaring 1march

berapa suhu siang tadi agaknya...lupa nak tengok tapi memang garing sangatlah,
bawa aisyah keluar sat..dia macam susah nak bulatkan mata..kena cari sunglass dah ni :)

semalam-semalam kan mendung tup tup garing..tu yang rasa sangat tu
semalam lagi lah..anak tetiba tak sekolah..makbapak yang cutikan,nak suruh rehat
memang rehat betul..makan dan tido..no ipad apalagi internet
sejak asyik muntah sehari dua ni lepas main game/youtube pepetang lepas balik sekolah.
letih belajar ke stress ke apa ni?
rabu dah muntah 2x kat sekolah sampai pinjam t-shirt untuk pakai balik.

kesian plak..mungkin sebab nak tunjuk dia sangat good boy kat cikgu..pulun juga abihkan food yang disediakan...takdan cikgu kemas pinggan dah selambak keluar balik..adoii..kesian cikgu.

semalam masa baring-baring rehat kat rumah tetiba bangun nak menulis,
sambil cakap kawan semuaaaa datang..nak belajar yang kat dalam buku,
eh!..badan je kat rumah...hati kat sekolah?


sekali dengar macam bagus sangat....padahal?
stress oih si mama nak mengantar mengambil si anak ni 
tiap hari tuhan je yang tahu..sebab karenah jadi lain macam sket...
pagi...susah nak berpisah dengan mama..tengahari,susah nak berpisah dengan sekolah;
taknak balik plak dahhh?

tu pasal hari ni..kul 8pagi dah rasa bahang garing semacam
cakap ke cikgu Luqman nak balik petang..bagi dia try stay ngan kengkawan @'daycare'
tup tup kul 3 cikgu dah bawa balik :D

at least..syukur sangat dia dah mula suka menulis melukis mewarna semua tu,
kurang sket nyesal makbapak pasal ajar anak tulislukiswarna guna konsep touchngo sebelum ni :'d