January 31, 2013

one fine afternoon

suddenly......
ke penghujung 'january' sudahnya kite...
pikir-pikir balik some good things sepanjang january...
ke huru hara jer yang lebih,
almaklumlah memasing dalam proses menyesuaikan diri dengan rutin baru.
in shaa Allah..semoga lebih terurus di bulan-bulan seterusnya.





mempraktikkan aktiviti kecergasan di petang hari..cepat lagi senang sket nak tido malam karang ;)
awal tido malamnya..awal sketlah bangun paginye ;D


January 29, 2013

think out of the box

idea sendiri...
nak simpan 12batang crayon dia dalam kon aiskrim..kotak masuk tong sampah...erk?





boys are always boys...
leceh kot?..ambek masa gak nak susun satu-satu crayon masuk dalam kotak tu..kan,

act. tak perlu bawa apa-apa pon g school tu
tetiba plak request nak crayon...layankan jer la
boleh belajar jaga barang sendiri. :)

January 27, 2013

rutin ahad

bangun pagi-pagi tak sah kalau tak ke sini
eh...first time datang kot sejak 2013 ni.

hubby kagum..sendat satu starex orang tu pergi pasar..cari apa panas-panas ni?


hubby dan anak-anaknya ofkos takkan nya nak join bersesak ke pasar tu
lepak kat tangga stadium lagi best


mama sorang je gigih redah ke pasar untuk cari barang basah..sayur mayur..etc.
padahal bersepah lagi..siap berpenghawa dingin sekitar situ..u name it?
mydin..tesco..giant..hero...hubby kata dalam bangunan HPA tu pon ada jual barang dapur..ye?

takmo..nak pasar juga!
knape?..sebabbb settle barang dapur
boleh juga tersesat ke lorong-lorong perabih duit selorong dua pon jadilaa
at least terubat letih panas penat ke pasar bila balik boleh belek hasil perabih duit lebihan blanja dapur hari ni :)


January 24, 2013

keropok bersira dah tak pedasssss :)

fuhh..entry makan makan pertama untuk 2013..
:D
dah start minat balik dengan kopok ni
now dah rangup..paling penting dah tak over pedas dah..
dah cuba 2-3 keluaran berbeza..memasing terjamin kualitasnye :)


belek lebih sket ke rupa kopok tu sebelum beli,
dah pandai beza kot mana yang rangup mana yang tak pasni...
rasa nak borong..rasa dulu lah kan :)

sedapnye kalau dapat makan halwamaskat tetengahmalam ni...eyh ;D
*sabaq naa..tunggu balik kg kita pi caribeli kat pekanRabu, k!

January 21, 2013

my heart will go on...


and on...cepatlah sihat..amin..amin...amin.

leaving our 'comfort zone'

memang betul betul leaving nampaknya
nak singgah jengok blog pon tak berapa nak datang mood sejakmenjak ni...


betapa mula merasakan nikmatnya menerima kedatangan jumaat
lelebih bila anak dah mula sekolah..baru sekolah tadika..;D

zaman-zaman makan gaji pon tak beria ceria bila tiba hari jumaat,
jumaat..bukan weekend ye
maybe time tu weekend pon selalu ke opis siapkan apa yang patut..
elehh..macamlah stress bebenor anak sekolah melampaui stress makan gaji..
err..tengok jenis gaji yang dimakan tu jugaklah ye ;D

pape pon dah lepas daaa..jumaat
dah merayap seharian sabtu..ahad dah rehat secukupnya


err..
ada sket peluang ni..singgah sat sini
bilamana..err..tatkala hati masih bersisa ceria..ecewah ;)

dup dap dup dap..sambil membilang hari hari weekdays...

January 14, 2013

cabaran..dugaan,..pasti ada hikmah tersembunyi

seminggu berlalu...seorang demi seorang 
dimulai dengan yang paling kecil..


ikut pendapat orang lama..muntah-muntah dan cerryberry diikuti demam
adalah perkara biasa kepada bayi yang baru mula tumbuh gigi
tapi aisyah ada tambahan lagi...tak boleh bau atau tengok makanan..terus buat gaya nak 'huek'
apatah lagi untuk menjamahnya..
hari-hari berperang takmo minum ors..smectra apatah lagi
dan dan tu jugak luahkan balik
susu ibu semata..tu pun ada gak sessi muntah keluar juga..
ada juga yang kata..baby nak pandai sesuatu
maybe dalam proses meringankan badan untuk belajar berjalan...


adik belum sembuh..abang pulak join sekaki..
sian abang...dah la masih struggle menyesuaikan diri dengan dunia barunya


minggu kedua..gi school hari isnin,selasa dan rabu..
khamis ayah bagi cuti sebab selsema meleleh-leleh..takmo la bawak virus ke sekolah
...malam khamis tu juga..dapat muntah-muntah selepas minum susu kotak 
yang dah berhari-hari dalam peti ais
maafkan mama..leka melayan rengek aisyah ...Luqman terpaksa cari minuman sendiri


muntah dan muntah...makan minum semua keluar balik
sama juga..bukan main susah nak bagi minum ors dengan smectra tu..
badan pon bahang semacam...baik cecepat...


susut abih la badan
lega sket aisyah dah mula berminat pada makanan
si abang masih muntah sesekali 
sampai takut nak makan jadinya
dan..harini giliran si ayah pulak
sama macam aisyah haritu..muntah dan cerryberry

semoga semuanya kembali baik-baik saja...amin.


January 10, 2013

nak tahu anak suka ke tak dengan sekolah dan persekitaran barunya...

is hari ketiga...jeng..jeng...jenggg!


kurang sket sessi memujuk pagi tu berbanding 2hari sebelum
orang tu sporting jer bangun pi mandi dan gosok gigi
mama tolong lap badan dan pakaikan uniform sekolah

makan roti butter toffee kegemaran
mintak vitamin..sementara tunggu milo panasnya suam sket

dah boleh tolong buka kunci pintu rumah
juga tolong start enjin kereta

tapiiiiiii....???
sampai depan pagar sekolah
taknak keluar kereta daaaaa

ayyooo...ammaaa...appaaa!
30minit dok memujuk..statik dalam kereta
cikgu besar datang jengok cecepat turun menyorok bawah seat
abih kuasa memujuk mama sume macam tak jalan
kereta ajer yang akhirnya berjalan
gerak balik ke rumah ;(

ikutkan hati nak jer cempung masuk ke dalam sekolah dan tinggalkan dia melalak situ
ok!
ayah luluskan cuti 1hari sakit gatal-gatal
*double meaning kot ;D

January 3, 2013

hari ke-2 lain pulak ceritanya

takpe...
kita tunggu tengok hari ke-3 dulu
untuk 3hari pertama sekolah start 8.00-10.30am & Luqman sampai sekolah 8.30am
2hours jer..baru nak suka dah nak balik
tu pasal hari ni takmo balik bila mama datang jemput kul 10.30 tu
plus protes mama cecepat sangat balik lepas serah Luqman kat cikgu pagi tadi ;D
nangis ke?..cikgu-cikgu tak cakap apa-apa plak
rosak mood kat sekolah agaknya pagi tadi
time balik..pot pet pot pet cerita
'milo cikgu tak sedap la,..cikgu bagi sandwich jer..tak best :(
eh..esok jumaat makan nasi ayam la cikgu bagitau hari tu
dan dan teringat mama dulu masa sekolah hari jumaat paling best dapat makan nasi ayam sedappp kat asrama..ish, teringat plak kat ayam hitam ala rentung tapi sedapnya..masyaallah!
apa-apa je la mama :D

dan...
sebelum masuk tido jap tadi dah pesan kat mama
esok mama tunggu kat bawah masa Luqman naik belajar kat class..oh?
ok, esok mama tunggu sampai Luqman dah beratur dan naik ke class.



tu rama-rama la mama..bukan serangga
penangan belajar 'serangga' kat sekolah hari ni ye :)

January 2, 2013

hari pertama ke tadika

mestilah kena cerita detail perihal pagi tadi..
esok-esok 20-30tahun nanti Luqman nak baca kot
akan mama usahakan mungkin entry akan datang..In shaa Allah

Luqman yang ceria selepas mandi dan beruniform



alhamdulillah...
Luqman ok! komen guru-gurunya;


semoga Luqman ceria selalu seceria pagi pertama persekolahannya...


thanks aisyah..semangat bangun awal nak hantar abang g school,
kan dah ngantuk kat bahu ayah :)

January 1, 2013