December 31, 2012

hari-hari penghujung tahun

banyak perkara menggembirakan...dipermudahkanNya..alhamdulillah

hati bertambah senang bila masakan menepati selera




hati bertambah senang hal tadika settle akhirnya dan orang tu dah tak sabar-sabar nak ke sekolah;
mengidam ke pasar malam..mahu cari sate pasar malam..
sampai juga di malam minggu 

Luqman katanya rindu atok..atok dia kan ala tok dalang upin ipin tu
so lepas ke pasar malam singgah makan bersama atok

paling teruja gigi cik aisyah kita akhirnya mula menampakkan diri,
menjejes air liur la 2-3 hari ni
hujan-hujan ni main pelampung atas darat udah la yer ;D


dalam suka terselit yang kurang..
tentang ayah yang perlu ke tapak baru..adat orang berbisnes
tentang debar resah si mama anak pertama mahu mula bersekolah

cabaran baru di tahun baru
semoga diberi kekuatan dan ketabahan melaluinya
 semoga dipermudahkan Nya..amin.

selamat tinggal 2012

December 28, 2012

jam sudah 1:28am

dah 2x suami berkata-kata tapi mata tutup macam bercakap dalam tido..
"mama, tidoo..esok susah bangun subuh"
oh.saya mesti cepat sebelum suami panggil kali ke-3..

saya suka merepek juga sebenarnya
eh..bukan azam 2012 ke..nak kurangkan mumble mumbling bagai ni
ok! ok!
saya memang tak punya waktu untuk itu

sekali lagi kalian disajikan sehidang foto dengan sebaris dua bicara 
pemecah sepi orang kata
penyeri gambar saya kata
eh, kalau takde caption cemana nak sampaikan apa yang dirasa..gambar punya 1001 cerita




apsal bahasa macam semacam lain macam..tetengahmalam ni ye..
baik tido cepat..assalamualaikum  :)

December 26, 2012

menjelang 2013


stil dalam mood busy dengan kerja-kerja pengubahsuaian
act. lebih kepada mengemas lap habuk @nest kesayangan


semangat baru menjelang tahun baru...

December 22, 2012

manisnye anniversary

lahaiii..dah terskip perihal anniversary
gara-gara excited donut ku gebu lembut sekali..kat previous entry tu kalau nak tengok ;D

tapi tak boleh skip terus lah kan..setahun sekali jer jumpa anniversary ni
seperti tahun sebelum-sebelum ni..ada la makan-makan special sket
makan luar bukan masak sendiri ponnn ;D

then suami akan beli sebiji kek for makan kat rumah pada malam anniversary tu

tapi tahun ni..lain sket
pasal wife dia pula yang pi pilih dan beli kek 
ingatkan beli sebiji rupanye sepotong jer?
iskh..iskh..iskh..motip?
since dah banyak kumpul resepi kek...diulangi..kumpul resepi ye bukan mencuba resepi
nafsu untuk membeli kek adalah merudum..oh!i is tak suka..tak suka!

sebbaek ada nampak dua jenis kek nama indulgence haritu..so beli dua potong lah.



kenapa indulgence?
anniversary katanye...*wink *wink :D

December 18, 2012

demam donut

anak bertuah yang sulong tengah kemaruk main masak-masak la plak
seminggu kebelakangan ni...
asal ada rancangan masak-masak kat tv..tercongok la situ tak gerak-gerak
kat youtube jangan cakaplah..abih dah khatam agaknya
esp. makanan favourite dia la

pastu pagi petang siang malam dok ngulang ke mama...
bila nak buat donut ni?...boleh buat sekarang?...dah boleh sekarang?
jom buat donut sekarang?...hadoiii
abih alasan mak dia;

suka nau ulang repeat youtube mat saleh mata ntah ajar buat donut krispy kreme
bawak ke kiosk krispy kreme kat setia city mall weekend bebaru ni..
buat muka takdak perasaan plak..mama pon nak bernafsu nak pilih

gigih la si mama uli tepung
penuhi hasrat si anak nak buat donut





'Big Apple" juga tetap di hati
frust sket coklat 'alien' dah abis time kitaorang pergi tu
lepas ni kita beli dan beli dah la ye
setakat nak makan 3-4 biji tu
hmm..banyak voucher donut free kat calendar big apple tu ;D

December 17, 2012

15 december ke '5'

5 tahun setia berdua
kini ditemani sepasang cahayamata
alhamdulillah...




menjelajah ke suatu alam bernama 'setia' di hari ulangtahun setia aku dan dia ;)

hee...kebetulan jer kot 
pasal nak ke daiso yang dekat-dekat dengan umah jer pon
tak menyabar nak beli barang tu pastu nak kemas cabinet..inspired sangat tengok kat Pinterest ;)

December 14, 2012

coklat untuk ceria

alhamdulillah..beransur pulih derita lidah berlubang
even lubang masih berkawah
dah berani untuk gerak lidah tanpa perlu bazir air mata...sob sob sob
tak sampai hati nak imbas derita ditanggung 3-4hari semalam2
tobat takmo kena dah :')



ice cream sebagai ubat tahan sakit..percayalahhh ;)

suami memang tak pernah cuti
lagi sakit lagi cecepat pi keja
keja sendiri camtulah
kalau bini sakit terpaksalah kena cuti
ish..takmo la ngada sakit mulut ada mata ikan sebijik suami kena cuti kot?
err..ulser tu sampingan tapi paling terkesan untuk dideritai

anak-anak pon terus jadi lain macam hover sesekali ayah ada kat rumah
si mama nak sakit pon tak sempat
hoyong hayang bangun goreng nasi bila si abang reject masakan si ayah secara halus..
semakin bijak berbicara anak bertuah mama tu

ayah..kena belajar masak sesedap kalau ada hati nak tambah adik baru lagi ye ;D

December 11, 2012

selera kailan




Selangor cuti tapi suami tidak cuti ;(
masak simple untuk makan tengahari..asal kena selera anak dan diri sendiri

ada lauk dan sayur,berkuah sket-sket...
dah cukup membuka selera tatkala hujan mendung begini

layan kailan ala warung dua beranak tu..ye ;D

December 10, 2012

update hujung minggu

ada memang ada jugaklah xtvt bukan rutin yang ok jugaklah
sebagai bahan entry
tapi sebab tiada gambar di tempat kejadian
automatik mood mengarang hambar ;(

layankan mood 'flash' pada satu penghujung malam minggu...


si yellowish selepas 1minggu | goodie bag kerjakawen from sg.Besar |
sedang cari mood nak tomyam kan seafood 
dari pasar sg.Besar | project keceriaan dapur on progress...........;')


December 8, 2012

time to buy......


aisyah punyer accessories rambut etc. ..etc. la mama..
nak buat pokok kelapa atas kepala...rambut depan dah cucuk-cucuk mata ni
 mama taknak gunting dulu la...kan
nak tunggu panjang sket lagi pastu nak gunting style kan rambut aisyah cam rambut 
seseorang..;)

bile tu?....

December 7, 2012

entry ringan di petang jumaat

sekali datang mood bercerita perihal anak-anak
sekali memang sapu bersih..la..sebbaek anak baru dua..ehem ;)

lama eh tak kuar entry pasal cik jelita aisyah
anak dara ayah yang sorang tu ;D
geng mulut kecik cam ayah ;)
sengih..suka ayah panggil cik jelita aisyah ye?


kecik-kecik  belom pon 10bulan umurnya dah bijak mengusik menyakat si abang..
rebut mainan abang memang dia no.1
abang marah..cecepat cilok seketul mainan abang pastu laju-laju bawa datang ke mama
mama nak berpihak abang atau adik..tolong jawab sat ;D


bekenan betul aisyah dengan suar pendek abang yang ada bear tu
asal nampak mesti tarik-tarik dari longgok kain belom berlipat..ehem ;D
try pakailan..eh..macam sesuai jer..terus pinjam satu hari dengan abang ;)

December 6, 2012

dari hati seorang ibu

bercakap pasal perkembangan anak dan teknologi
pasal anak-anak dan sepahan gadget di pasaran
memanglah ada pro dan kontra nye..pheww..ayattt?..back to normal lah ye ;')

belek-belek pendapat parents kat luar sana....
lega sket rasa hati pasal our Luqman memang tak pernah disemai minat ke arah segala maknenek
games...angry bird pon tak pernah tahu camne nak main..so kesian
game bowling ni  kitaorang suka main :)













selalunya dia akan cari ipad time nak tido
tengok youtube..upin ipin terer taip sendiri ..cerita teladan bebudak tu mama yang search la kan
inisiatif sendiri sebagai bed time story..how berdikari my anak sulong :)

kalau kawan or cousin tengok ipad Luqman
memang boring giler la
penuh dengan asas-asas academic jer
ABC,..123...islamic ada la sket...huruf hijaiyyah dan al-fatihah
belajar kenal-kenal shapes, colors..animals
kira belajar sendiri so tak jauh ketinggalan dengan kawan-kawan yang start kindy umur 4tahun.
sayang sket..semua pon in english..
tak pepasal slang mat saleh en.luqman kite

next year..
act, bulan depan la kan.5tahun kena pergi belajar kat kindy bebetul lah
asyik belajar dengan ipad ni..advance melampau
nak tulis nak color..touch jer
buat art pon main drag2 dah haaa
bila pegang pencil baru tulis nama..pastu tulis huruf sebaris dua
dahhh melintuk liuk badan..hadoiii

pepun alhamdulillah..basic academic kira dah lulus umur 4tahun
niat hati nak dia sekolah kat kindy yang more to islamic...belajar mengaji..doa2...solat etc.
banyak buat art dan fun activities..sport esp.
pasal mama dia cuma tau bawa pi swimming pool takpon playground sokmo sepanjang umur 4tahun ni

takmo lah asyik tertumpu ke academic jer nanti kat kindy tu...
ilang nikmat zaman kekanak anak ai :)

December 4, 2012

mama tersirap anak minum sirap?

betul lah kata orang berpengalaman..
dengan anak-anak ni kena banyak...banyakkk...banyaaaakkkk bersabar
kan dah sayu rasa hati bila tengok diorang time mereka dah tido

tadi..bukan main lagi si mama pot pet pot pet
geram dengan si abang yang asyiklah menyakat si adik
geram dengan si adik yang asyiklah nak rebut mainan yang abang tengah main
sekali disekeh si abang..menjerit bingit tak tau nak stop plak tu

time maghrib plak tadi...
si abang sekali lagi menduga kesabaran mama
diteguknya sebotol paracetamol syrup macam minum air mineral
pastu cepat-cepat buang botol kat tingkap..cakap ubat demam dah abih!
dah la tak demam...grrrr

anak minum syrup..mama yang tersirap!!!
abis sebotol minum?
maunya ke wad kecemasan jugak nanti
tapi nengok ke dia..nampak biasa saja
abis jugak semangkuk nasi goreng..suruh minum air kosong banyak2

sambil pot pet pot pet mulut si mama search cari maklumat kat internet
pastu baca kuat-kuat tang effect terlebih dos bagi si abang dengar
tau takut.
hubby sampai balik..pergi tengok botol ubat yang buang kat tingkap tu
lega bila tengok ada 3/4 lagi cecair dalam botol tu.

nasib ngko la abang..sapa suruh buat gimik takutkan mama cenggitu
kan dah kena pot pet pot pet
rosak mood cintan cintun ai bulan ni tau...


December 2, 2012

bulan iniii bulan cintaaa...

..dangdut eh?
blog automatik beraura cinta
tercongok love kat title blog..;D

jalan-jalan shopping mall
nampak decoration love2
..ingatkan dah tak buat keja snap-snap kat shopping mall eh?
stil berkeinginan rupanye, bagus lah tu :)