March 30, 2012

DIY-ing

baru 44hari...dah gediksss nak menjahit..guna mesin jahit lama peninggalan tok,
..kan dah kena sound dengan mak ;d

pelan-pelan surfing cari pattern kat internet...potong kain cotton lebihan baju mak ;d
pastu pujuk adik bujang kat umah ni tolong jahitkan.

diy project...dari kehendak dah jadi keperluan..nursing pillow in progress...

dah abis pantang nanti baru mak bagi keluar pi shopping kain yang style sket...untuk buat cover
pi Jitra dah la..jangan dok berangan nak tinggalkan baby lelama kat umah dengan mak, satgi dia kereyau..
jenuh nak berdodoi..susu pi jalan,kan ;)

'pattern'...print jangan tak print ;)...from 'icemoonstudios.com'

ehemss..my diy-ing...'nursing pillow'
harini show off 'the togel one' ni dulu ;D 


March 27, 2012

Pancing with style

a few snapshots of my lil hero....





a'chu topi's versi memancing di parit sawah,
......nak tengok a'chu topi's versi memancing di tasik2...di laut2...ermm..bawah Penang bridge?
tungguuuuu...haha.

March 26, 2012

5 days to go!

minggu yang sangat penting, kata mak.
time ni..sume benda kena buat betul2
jaga pemakanan betul2,..makan ubat betul2,..bertungku..berbarut..berbengkung bagai betul2....
kiranya berpantang betul-betullah..betul betul betul!
kalau main-main...?..hmm.."tiada esok bagimu", heeee

..orang sekarang..camtulah,
bab membangkang serah ke dia
jenuh mak-mak nenek mengarang cerita nak gempaq itu ini..bagi takot sket..
ermm..penah dengar.."copcangkoidukmerancang"....hee, coba tanya orang lama ;)

ok..ok..stop pot pet..layan random photo lagi bagus :D

rasa-rasa apa yang menarik kat situ ;d

my lil hero..melepak belakang umah tunggu mempelam luruh...kena bersaing dengan encik2.puan2 ayam tau
puan ayam yang garang...selamba dek mengeram kat mesin jahit peninggalan tok kite
aww...jemari sape yang manis sangat tewww...;D
mentang-mentanglah dah sebulan cuti masak .

see..see..apa mak kite masak harini?....kari ayam mak "yummeh! forever :D

March 20, 2012

page 33 of 44 ;)

cabaran sunggguh nak siapkan entry ni
2hari type...sempat kot publish harini..tu baru anak 2 tu...err...
kiranye ni cerita semalam la ye ;d

hari ni usia aisyah 33 hari
pagi-pagi lagi aisyah ke klinik Padang Sera untuk cucuk sebulan
kul 9 camtu..aisyah sorang jer kat klinik..
sampai aisyah naik timbang 2x, ukur lilit kepala pon 2x..
pasal nurse asyik nak borak dengan aisyah 
sampai lupa nak catat
aisyah jerit kuat-kuat masa nurse cucuk kat peha kiri..tapi sekejap jer
balik umah tokwan bagi aisyah makan ubat yang nurse bagi..kot-kot demam
aisyah tak suka dan jerit kuat-kuat lagi sambil keluarkan sume ubat dari mulut :)
lepas minum susu mama..aisyah cepat-cepat tido.

aisyah sangat kasihan bila tengahari
merah macam udang galah

*source
mama pon click2 nak order online 'angel baby bottom balm' yang very d' recommended tu
kite try ye..manalah tahu lepas ni jadi cun macam Izzara Aisyah vanilla cokelat tu..;d
pulak???
ehem....izzara aisyah..iris nuraisyah...kan dah lebih kurang bunyinye tu..."wink wink"


hehehe..ini sayur favourite mama dalam pantang
penambah khasiat untuk susu aisyah juge
lain-lain yang berkuah macam sup ayam..pastu ikan yang masak rebus ala singgang tu..tapi kuah dia ala asam pedas utara tu pon suke juga,..kena snap pic letak sini..lah,kan :)
tapi..tu laa,...even hari-hari makan sume yang berkhasiat dah pon
orang datang mesti cakap mama dah kurus
takmo..takmo..mama tak suka kurus...err..apsal tak seropa orang ntah???

oleh itu,
mari buat sesuatu yang menggembirakan hati..like?
ermmmmm...
dah lama tak tempah baju,kan?
baju raya pon beli yang ready made selalunya
since dah berminggu berkampung kat kampung ni
nak pulak tailor sepanjang zaman...mak sedara tersayang umah kat sebelah tu jer
mana tak panas ponggong dah hari-hari dok nengok orang datang tempah baju dengan dia

belek majalah mak yang bersepah tu..dan jumpe ini!

terus dapat idea..untuk design maxi dress inspirasi dari dress pengantin tewww ;d
sesuaikan apa yang patut...apa yang penting senang nak bf aisyah nanti.

hmm...nak try cotton viscose, kata percubaan,kan :)

March 18, 2012

a month old 'aisyah'

aisyah....di hari kelahirannye...16 february,2012
aisyah...minggu pertama..kenangan bersama rambut sebelum dibotakkan.
aisyah...di minggu kedua...sehari selepas majlis mencukur rambut,
aisyah...di minggu ketiga...muka merah-merah...tokwan letak bedak sejuk :)
aisyah...di minggu keempat..dah belajar senyum-senyum senget tu ;)

March 17, 2012

makan kenduri

aktiviti paling best bila cuti sekolah
memang rugi ooo..kalau lepaskan :)
makan sedappp...tengok pengantin cantek...jumpa sedara taulan lama tak jumpe
err...dapat buahtangan lagi untuk bawa balik ;)
...especially untuk orang yang masih dalam pantang ni..kan, cuci mata tengok apa orang bawa balik ni..jer laaa...
sebbaek cute ;D




*pssst...menjadi suatu kemestian untuk memenuhi jemputan orang, kan?

March 15, 2012

berhajat

seronok tengok saudara mara..sahabat handai berebut-rebut ke tanah suci
bertuahnye badan.
diri sendiri bila agaknye?
...ermm..tumpang gembira sempat berpesan..kat sana nanti ingat-ingatlah orang di sini..
doa-doakan untuk yang di sini juga...moga dipanjangkan umur..dimurahkan rezeki..
insyaallah..giliran yang di sini pula berangkat ke sana.

alhamdulillah,
yang pergi telah selamat balik ke sini
dan seperti kebiasaan..balik bersama ole-ole ;)
untuk di..beedak sesama keluarga rakan dan taulan...:)



ada rupa ada gaya orang kat sana pulak dua cucu ni :)

March 13, 2012

berkorban apa saja

si abang stil dalam fasa...culture shock;
belum sepenuhnya menerima kehadiran si adik
even sebelum tu beriya suruh adik keluar cepat-cepat...ermm...
salah mama yang tak cukup persediaan mungkin?

..dah banyak yang terpaksarela abang korbankan demi adik..mama..juga ayah
ya..banyak yang abang perlu korbankan..pikul tanggungjawab sebagai seorang anak lelaki sulung
even belum pon mencecah umur 4tahun.


setiap hari mama jadi tertunggu kerana ada saja idea spontan
yang memang menerbitkan kemarahan..untuk menarik perhatian ;)
padahal hari-hari ada atok kg, tokwan..paklang&paksu..yang sabar dok melayan
terlebih perhatian...manja jadinye

tak apalah
setimpal untuk pengorbanan abang...
menahan rindu berjauhan dengan ayah dan bumbung umah puncak anenye*(read:perdana)..nya
yang tiap hari mesti nak kena tengok kat google earth
rindu nak pergi swimming..dah hari-hari dok berendam dalam bath tub @ bilik air tokwan :)

sume pon ok..kat kampung ni
selain yang satu ni...
cuaca!....sangat over panas..dan badan abang pon jadi merah dan gatal-gatal
tapi petang selalu pon mendung
dan kalau bernasib baik..hujan mencurah-curah menjelang malam.


tiba-tiba semalam badan abang panas...oyhhh..abang demam!
cepat-cepat atok kg pasang kelambu...dan masuk tido
no tv...no wifi...even tido kat ruang menonton tv..
undang2 by atok kg&tokwan bila hari hujan + ada kilat guruh berdentum-dentum.

abang demam sebab cuaca mungkin...
ke rindu ke ayah tapi dah hari-hari mesti nak skype dengan ayah
tapiii...bila nampak jer muka ayah dok tersengih kat screen tu
abang jadi malu-malu..
takpelah kalau cuma malu..bukan marah sebab ayah tinggalkan abang kat kampung
kan..abang dah janji dengan ayah..abang nak jaga mama dan adik aisyah kat kampung :)

pssst....kenapa abang delete abis sekeping tak tinggal gambar-gambar aisyah kat Ipod..huuuuu ;(

March 10, 2012

lovely memory;

imbas sekejap 16 february yang lalu
terjaga dari tido seawal 3pagi
sebab rumah sangat terang benderang
mungkin terlupa...maybe sengaje tak switch off selepas blackout malam tu

baring tapi tak tido plak
start rasa sket-sket...mild contraction camtu
setengah jam kemudian makin kerap berjarak 15 minit camtu
baring lagi melayan contraction sementara tunggu azan subuh
lepas dah pegi toilet...baru nak panik lepas tengok dah turun tanda
bagitau mak..mak pulak nak suruh cepat-cepat sebab dah turun tanda darah,kan
cepat2 mandi...cepat2 siap...cepat2 breakfast
pastu laju-laju pergi start kereta..dan tunggu dalam kereta sambil melayan contraction
sementara hubby bangunkan Luqman dan angkut sekali ke hospital
risau plak kalau nak tinggalkan dia berdua ngan mak kat umah..
memacam mood dia selalunya pepagi lepas bangun tido tu

7am...pagi khamis..seperti biasa, kat traffik light Puncak Perdana lagi dah jam
sabar...sabar...sabar...melayan contraction dalam jam
sambil makan...makan...makan...roti coklat
ikut guthrie...jauh sket takpe, tol lebih takpe asal kereta gerak laju-laju
8am sampai...register bagai...time ni dah rileks sket pasal dah sampai hospital kan
contraction pon macam dah stop plak...eyh..tak pepasal disuruh balik plak ni kang
masuk buat ctg bagai..dup dap dup dap....doktor datang buat ve
dah 5cm..ooo..dah kena masuk LR ni...
nurse plak suruh cepat2...apsal sume pon macam nak kejan2 ni...takutkan orang jer
cepat2 tukar baju..cepat2 keluar jumpa suami kat luar minta ready baju baby bagai
cepat2 mak suruh makan lagi..sempat makan karipap pulak 2 biji
time tu memang ilang jap kot..macam tak rasa sakit langsung
pastu cepat2 masuk semula..dan nurse dah cari nak bawak masuk LR

tengok katil kat LR..dan dan nervous balik
masuk toilet...kene masuk ubat berak sendiri..ayyo..tak penah buat
hantam sajelah...takdan seminit dah membuang...
wahh..kalau sembelit kena cari benda ni..lah ;)

sesaje lambat-lambat..takut nak baring kat katil tu yang sebenarnye
ngeri eyh berbaring situ kalau tak rasa sakit ni
kejap pastu midwife datang masukkan air..abis sebotol..rileks lagi
doktor datang jap..pecahkan ketuban..tapi tak berjaya
risau jadinye..pastu midwife yang pecahkan..sakit sket time midwife buat..
doktor buat lemahlembut sket ;)
masuk botol air ke2..dan dan sakit sungguh-sungguh
sakit lagi banyak dari time tak rasa sakit
sendiri plak..nak semua pun berlalulah cepat-cepat..nak cepat2 lahirkan baby
midwife cucuk ubat tahan sakit..tapi sakit juga..tak kurang ponnn
sakit sangat-sangat
abis sume tips pernafasan dipraktikkan..baca sume ayat-ayat doa yang terlintas kat fikiran

doktor masuk..pastu buat ve kali ke2...ooo'fully'..dia cakap
dan dan pastu ramai datang keliling katilku...sempat rasa malu jap :)
dah tak sempat nak tunggu nurse pergi panggil hubby masuk temankan dah kalau camni
ku cuma nak cepat2 jer...
bersungguh bersemangat dah nak push ni
alhamdulillah 3-4 kali push..lahirlah baby perempuanku..jam 12.02 tengahari
(tak dapat tarikh 12.02...dapat jam 12.02minit plak...tengahari litlit tuuuu)

aisyah..beberapa jam selepas dilahirkan...
lahir secara normal+episotomi..berjahitlah lepas tu...
sakit sket..even doktor lemah lembut yang sambut babyku tadi yang jahit
tenteram sket bila widwife cakap..coet jer yang nak dijahit tu

senang hati bila dapat tengok muka garang midwife tu tersenyum mesra
ku perasan lagi muka bengis dia..garang sangat tengking patient kat LR
(masa yang ku datang pasal baby dalam perut yang kurang gerak pastu kena tahan ward satu malam tu)
time ku bersalin plak..dia tak marah-marah..siap puji kata ku pandai..pandai..lagi..lagi sket jer lagi
even dah jadi mak-mak ni..tetap rasa best bila orang cakap kita pandai..kan..kann :)

Alhamdulillah..sepanjang dok check-up mengandung..dan pada hari melahirkan ni
nurse..mak bidan..doktor sume yang ku jumpe nice-nice sumelah
tak marah-marah..tak de yang buat ku tersentap sakit hati makan dalam sume tu la
camni..barulah tak serik nak ke klinik atau hospital kerajaan lagi..kan
tapi ..tak tentu jugak..nasib gak benarnye..
macam tak pasti..macam tak mampu nak berjam2 dengan baby ke KK lepas ni
Luqman dulu..bab cucuk suntik sume kat klinik alam budiman tu jer..
aisyah?...jangan sampai nurse call..sudahhh :)

March 8, 2012

balik kampung

4 hari @Puncak Perdana...hari ke 5 gerak balik kampung
pasal hari ke 4 tu...mak perasan macam ada kuning kat muka aisyah
hari ke 6...ke klinik berhampiran then terus gi check darah sekali..bacaan 10.9
esok pegi lagi...turun sket..hari seterusnya pegi lagi..dan turun lagi dan tak perlu pegi dah
pasal pepagi hari ke 8 tu..navel dah jatuh...alhamdulillah
tapi mak stil teruskan mandi air daunan ikut petua orang kampung tu..
dah alang-alang nak masak air kann..masukkan jer daunan tu..wangi sket :)

hari ke 9..siap berurut 3hari berturut..
buat sekali majlis dan cukur rambut aisyah oleh mak bidan yang mengurut tu


heaven sangat dibenarkan merasa sepinggan pulut kuning makan dengan kari ayam
makan cara orang sakit..bak kata mak bidan mengurutku..pelepas teringin jer ;)

so..hari-hari berpantangku akan dihabiskan kat kampung bersama anak-anak :)

March 6, 2012

indahnya 16 february...

.....last update february 15,
even today dah 6 march...indah kenangan antara waktu itu..dan hari-hari seterusnya..
mesti ada di sini :)


yup..kurang lebih.dah nak masuk 3 minggu
syukur alhamdulillah..thank you Allah
selamat sumenya melahirkan seorang baby perempuan kecil molek :)
pada tanggal 16 february 2012
dan sepakat sekata menamakannya..."Iris Nuraisyah"
hari ni baby Aisyah dah berusia 20hari :)

"pic Aisyah di hari ke-4"
lebat rambut masa lahir...sebelum licin dibotakkan mak bidan :)