January 31, 2012

pink zone

we end up here......




























selepas berputar sekitar bandar
lepas tunaikan hasrat Luqman mahu digondolkan kepala dek atok barber
lepas langsaikan idam Luqman ke mc donalds ;)

encik suami saje la tu lalu depan karangkraf yang havoc di hari terakhir karnival
saje nak layoq ler tu
pasal dah tahu bini dia tak kose nak singgah
panas litlit boleh pitam situ
layan kelakar tengok macam gaya stail parking asal boleh kome ke karnival tu ajelah

singgah umah mertua berlengang kangkong
...apa punya menantu pon tatau la
mangkuk tingkat tadak ka...hehehe
nak balik mertua bagi seplastik bawang besar comeylote saiznye
abah mertua teror bab masak memasak kalah abih sume menantu..tahu?
jangan tak tau...
roti canai abah mertua tersedap kat shah alam
kalau nak try bagitau dulu
biasalah hari-hari pon permintaan melebihi penawaran
kudrat semakin dimakan zaman
apatah lagi separuh jiwa telah pergi bersama pemergian pasangan pembuat kuah karidal tersedap
*al-fatihah untuk arwah ibu mertua...




























ada sesapa nak rekemen nenek baru untuk Luqman?
don't worry..atok dan Luqman macho kat luar tapi dalam hati ada taman..yooo :D

January 30, 2012

mencuri perhatian

dah lama....
saya admirer set jug kaca hijau cun kepunyaan 'longYun' jiran sebelah umah arwah tok guarnapai

view kat depan halaman umah arwah tok guarnapai..damai

yer...lama sangat
zaman tadika dikala umur 5tahun
eyh...macam auta saja umur 5tahun sudah pandai simpan minat dengan benda sebegitu
kitchen ware bagai?
kalau dah perempuan..kansss ;)

sesekali ke pasar pagi memana pon
pasti tak lepaskan peluang ngintai intai kalau tersesat datang set/loose jug seakan
even ke pasar karat kat stadium
tapi belum pernah tergerak hati untuk membeli
entah kenapa ada saje yang tak puashati dengan barang secondhand ni
...sekadar cucimata sudah cukup gembirakan hati :)

hijau yang mencuri perhatian
..anna rafali yang hijau di pentas ajl malam tadi...serius mencuri perhatian ;)

for me..plastik lebih mengujakan ;)

January 28, 2012

cabaran berkebun part1


extra kerja umah untuk mama di pagi hari minggu
protes mama last minute cancel plan nak gi barber & makan mcD kot?

dah seminggu rajin nau dok siram tak kira waktu
tengok-tengok dah selamat gemboq tanah dahhh
patutla senyap jer time mama sebok dok kemas bilik pagi tadi
aihhh...kalau ye pon tunggu la mama alih ke pasu besar lagi cun dulu...

nampak gaya kena tunggu ayah ni,
dah mendung tu harap tak hujanlah...kot
tak daya mama nak melepok kat lantai tu kang krem kaki...hadoiiii
dan melepok susah nau nak bangun plak nanti...
haa..barulah merasa camno susahpayah orang yang terlebih berat badan..insaf..insafff... 

January 26, 2012

did i miss something.......

something so cute..sweet... charming....funny.....pretty,...inspiring...lovely....
that have made my honor roll......

photo courtesy of.........*so sorry ;(
yup!
makan tahun dah tak bertukar deko kat wall umah
eyh.....
lama tul dah simpan idea photo frame ni
dah tak ingat copypaste dari mana

memang bekenan jatuh hati nak realisasikan idea ni kat umah
nampak senang tapi berpeluh gak nak men'drill nih
nak frame gambar mende kendian boleh pikir
pasal cadangan nak tunggu adik lahir pastu nak frame gambar family syok sendiri adalah tak baik,
tak elok letak gambar hidup dalam umah...kans
papepon...pi borong dulu frame 'bingkai putih' kurang-kurang 50pcs
kalau jumpa yang memurah memang satu bonus ;)

*projek deco-deco 2012!

January 24, 2012

sunshine in the morning...

bangun pagi-pagi sarung uniform macam nak pi jogging
pastu berakar bontot....bungkus roti canai punye pasal
........
ngidam roti banjir tercapai sudah...
breakfast picnic dengan roti canai banjir...laju jer suap
sambil cuci mata tengok orang jogging...hehehe




















selesai breakfast...mari keluarkan peluh cara kami...
temankan si anak beraktiviti di sini
bila dah terlebih berpeluh...buai laju-laju sampai ke ranting pokok




















makan sudah...
main pon sudah...
peluh sebadan kering sudah...
matahari pon dah segalah
letih ngantuk pulak dah...
jom balik umahlah :)

January 23, 2012

snack time!

roti @ bun...
masa kat Penang panggil mexico bun pasal bakery depan usm tu bagi nama camtu
dok kl..orang kl panggil roti boy
tadi jumpa ada jual kat usj...tau tak orang usj panggil pe...'roti coco'
sebbaek ada coco cair camtu tetengah dia
best ni..lagi-lagi kalau makan masa dia masih panas-panas


apepon..
ada satu bakery kat jitra..yang dekat dengan pizza hut tu
lagi best...
...with a variety of filling...ada blueberry, jagung cream...etc.
eyh!..orang jitra pon panggil mexico bun tau...kelassss gitewww ;)


January 22, 2012

balik umah kampung...nak?

dah 3hari dok dengar Luqman dok ulang ayat tu ke ayah dia...
macam tau-tau saja weekend ni orang pakat dok balik umah kampung,
macam tau-tau saja ada CNY minggu ni...
asal masok keta cepat-cepat on gps tunjuk jalan balik umah kampung...
macam tau-tau pulak harini tok&wan kat kampung buat kenduri kesyukuran..
ada majlis makan-makan la depa harini..
makan apa ye...
baik jangan dok ambik tahu..satgi teringin plak *mama dia la ;D


antara xtvt kat kampung yang buat dok ingat sangat nak balik umah kampung tu...
"nak pi congaiii..."

hmmm...
cny 2012...kita kat sini-sini udah ler yer..
no umah kampung...
no cuti-cuti malaysia...
cny tetap cny...kupas limau sepuloh biji sehari pon tadak hal..punye, 
ye ke?....;D

January 18, 2012

kecoh rabu kite....

lepak'ing berdua as usual..kat mana?
kat umah..dah tak kose nak bawak kuar berjalan ditemani si hero buat masa ni
dalam kol 11 camtu
hero request ..mama masak ayam kfc nak makan dengan cikyen*read:nasi goreng

macam minggu lepas punye...:)
elok siap perap ayam dan nasi pon tengah mendidih
tetibe bunyi 'pop'..dannn..o..ooo..blackout!

sebab dah penah jadi..terus pi check dan memang..on balik
nasi pon sambung mendidih..dan sekali lagi bunyi 'pop'..oo.o..blackout balik

yup!rice cooker si pinkish kesayangan sudah buat hal nampaknye
terus angkat letak atas dapur gas la pulok

hero datang spot check apa cerita nasi goreng tak dengar bergoreng lagi ni..
sambil mendayu-dayu...'lapaaarrrr'..ishhh,bikin mama rasa bersalah saja
laju-laju gorengkan ayam kfc 3ketul dulu
sambil sedia bahan untuk nasi goreng
sambil dok kata dalam hati..ala tak bestnye nak goreng nasi panas-panas tu
tak goreng lagi dah boleh agakkan hasilnye nanti
alih-alih masa nak on dapur yang sebelah tu..alahhhh..dapur pulak dah buat hal..majuk gak ker?
langsung tak dapat nak on..jadi macam peristiwa abis bateri aritu...eyh, tahun lepas tu ;D
pastu dua-dua dah takboleh on dah
makan ayam kfc 3ketul tu jer la share ngan hero
nasi putih ada tapi hero mana layan nasi putih kosong macam mama dia la jugak
*sket hari lagi nak berpantang...sedap plak nasi putih kosong tu :)

bila tak makan nasi tu..mulalah hangin semacam
semakin nak ke petang..semakin berangin jadinye
ditambah angin mengantok tapi gagah takmo tido jugak-jugak
eiii..saboo..sabooo..
sebbaek cuaca mendung sambil renyai-renyai gak,kan
selagi hero yang tengah berangin tu tak tido
selagi tu..ler si mama ni tak dapat nak kuar pi caribeli roti ke apa kat kedai berdekatan
membawa ke senja...call domino's abis cerita

1st time try double dekker...hmmm...tipah tertifuuu...indah kat gambo jer ;(
sebelum maghrib domino's sampai
bagi si hero makan kenyang-kenyang..sebbaek redeem free pizza favorito dia 'extravaganza'
dan dan tu mood bertukar baik
terus request buat apa yang mama selalu bising petang-petang..is "mandi"
terus pandai pakai baju sendiri..
pastu siap tukar tv3 suruh mama tengok ..citer mama...citer mama...
dan si hero..nak tambah pizza ;)..makan lagi selepas mandi pulak
ishh..mama kena belajar uli doh pizza klau cenggini

dannnnn
berita kat tv tak abis pon lagiii...si hero dah zzzzzzzzzz.......

pocoyo nyer stail ;)
*bila nak settle problem kat dapur tu..si pinkish kesayangan tu jugee...jom bagi tunjuk ajar sket :)

January 15, 2012

uniform pink & weekend @katil no.11

penangan check-up @ KK barangkali...
dek gara-gara fetus movement chart kurang memberangsangkan
merasa tido semalam kat hospital..hehehe..
first time tuuu,harus perasaan taktau nak kata lagumana *time memula dibagitau kena tahan tu..la ;)
dan hospital govt. yang menjadi pilihan is Hospital Sg.Buloh

waahhh..
even kuranglebih 1hari 1malam jer kat situ
banyaaaak sangat rasanya benda baru dipelajari
bermula dengan setengahari melepak kat spital bersalin
perghhh..ngeri ngilu dengar macam ragam gaya meneran bersalin
campur hiruk pekik misi pom pom girl..chayukk...chayukkkk!
...bila didengar dek kita yang belom ada tanda ke sakit nak bersalin ni
dan dan tu tukar pikiran nak ceaser pulak dah ;D
tak perlu tungkuslumus meneran camtu...*eh..macam ler tak pernah bersalin lagi..ekekekek

petang sket,...bila dah masuk ward
haaa..memasing yang ada sume tu tengah tunggu hari untuk dipotong perut la tuu
dan malam tadi gak berpeluang tengok sendiri...
dari dia start pose..dan malamnya disorong ke dewan bedah...
pastu nampak plak disorong kembali ke ward setelah selamat selesai sumenye
perghhh..kite yang dok nengok ni plak yang berlebih gerunnye
apatah lagi yang menghadapinye..ye dak?

sampai ke pagi..tengahari..membawa ke petang...
time ku discharged pon..tak gerak-gerak lagi mommy tu
suara pon tak keluar lagi time pakar datang check tadi
baby kat sisi..pepandailah cik-cik misi uruskan
alahai kesian si baby asyik melalak minta belaian...dah semalaman belom minum susu,kata misi 
si mommy yang masih belom mampu
even nak angkat tangan sekalipon..*eh, kat govt. tak boleh bawak peneman,ek?

sebok tengok orang..apalah nasib diri sendiri plak ni..dup..dup..dup...
insaf betul malam tadi
hargailah masa sihat sebelom datangnya masa tak berdaya tu yer.

memang jakun abislah kali ni
yerlah...masa Luqman dulu..private....sume pon private'lah,kan
mana ada nak ambik tahu perihal sekeliling ni
memasing buat hal sendiri-sendiri..kat bilik sendiri-sendiri :)

satu masalah problem besar bila ke govt ni...
Luqman tak lepas kat guard...
mama haruslah berdikari sendiri tanpa bantuan/sokongan ataupon sekadar lawatan dari encik suami
sob...sob...sobbb....
*harus ku import adik beradik bujangku dari kedah sana mai tolong kak chaq sat naa ;)

hehehe..bab menu makanan kat spital?
malam tadi...orang ni, kan sihat walafiat
diberi menu spital
paham-paham jerlah..kansss..*eh, abis jugak meratah 2ketul ayam berkuah blackpepper tu ;D
tak aci,time breakfast..ku cuma sandwich tapi akak sebelah yang ada diabetis tu dapat koew teow goreng lagik..aitss?
tapi sandwich ku sedap..dia punye makan sesudu dua dah stop pastu cari roti dlm drawer ;D
gambar?...nanti kita update yer :)

January 13, 2012

terkesan...

apa yang kita dapat harini...
adalah apa yang telah/pernah kita berikan sebelum-sebelum ni

...bila tetiba kita didatangi sesuatu yang agak negatif tu
ambik masa pikir balik..
renung sat...
rupanya kita lupa atau mungkin tak sedar langsung
yang kita telah/pernah memberikan sesuatu yang negatif sebelum ni?
..mungkin dengan kata-kata
..mungkin juga dengan penulisan..perbuatan...
yang mana telah pernah menyinggung hati sesape
seribu kemaafan dipinta...
dari yang hujung hinggalah ke yang terhujung.....P.E.A.C.E :)

January 12, 2012

cerita kedai dobi

...di suatu hari yang mendung...*bukan ke hari-hari pon mendung ;)
kelihatan sorang pompuan sarat mengandung berjalan kepenatan
sebelah kanan memimpin tangan seorang kanak-kanak kecil
dan sebelah tangan lagi mengheret seplastik beg yang sarat berisi beberapa helai comforter.

sebaik sampai depan kaunter di kedai dobi
pompuan yang kelihatan termengah kepenatan itu diam seketika untuk mengambil nafas
dan bagus gak ler...
dia telah disapa walau tak mesra oleh pompuan kat kaunter dobi tu

pompuan dobi: nak hantar basuh?

pompuan sarat mengangguk dalam kemengahan mengangkat plastik beg comforter2nya
ke atas kaunter...tak mesra pelanggan langsung kedai dobi ni
senyap jer pompuan dobi tu, tak macam yang sebelum-sebelum ni...terus tulis resit

pompuan sarat cuba beramah mesra...

pompuan sarat: agak-agak berapa hari boleh siap?

pompuan dobi: tak nampak ke mendung ni...tak boleh jemur

pompuan sarat: ?????

pompuan dobi: u tinggal area sini?...boleh tengok sendiri, tengok tu banyak lagi yang tak berjemur.
kalau panas, 2hari dah siap.

Tercengang si pompuan sarat dan nak taknak kenalah buat ayat sendiri untuk menjawab sendiri soalan nak beramah mesra dia tu ;D

pompuan sarat: ..minggu depanlah saya datang ambik sambil terus membayar jumlah kat bill...
masih cuba untuk beramah dengan senyum sket, takboleh senyum lelebih kang lain plak dipikirnya.

pompuan dobi: nak bayar harini?...terima kasih.

pompuan sarat:...sebbaek tau cakap terima kasih...cakap dalam hati jerla ;)

hishh...muka cantik pakai pon dah seksi..tapiii..memuda lagi dah hangin, banyak sangat masalah negara kot?

January 6, 2012

awwww....


.....tetiba rasa nak tukar professionlah...
nak jadi teacher kat kindy
hari-hari boleh tengok bebudak cute memacam ragam
hari-hari nak main ngan mende cute-cute.....heeee

January 4, 2012

kepulauan....



*thanksss a lot kak Dinas...
fm pertama di tahun 2012...
nak tunggu fm from kepulauan PNG (*read:Papua New Guinea) pulak ;D

January 3, 2012

menjelangnya 2012...

bertahun sudah dok tengok bunga api kat tv jer
lagi best pe..sebab kat tv tunjuk merata tempat


since Luqman pon dah 3tahun lebih
jom bawak dia keluar berembun sesekali,kans
tak yah pi jejauh..kat i-city pon best dah tu.

jalan-jalan snap-snap
lepak atas rumput makan cekedis...
dapat main rumput pastu geli-geli orang tu orang ni pon dah cukop happy
layankan ajer sementara menunggu detik 12 menjelang 2012


G'if pon datang dari Lumut...jenjalan ke i-city
menjelang 2012..G'if tetiba pandai minum air kotak pakai straw



pastu G'if jugak telah tertomoih sembam batu kerikil...
di perdu pokok letrik berkalerful kat i-city tu
luka kecik beberapa tempat kat dahi dan pipi kiri G'if
sket jer..tadak kot sampai tinggai parut malam tahun baru plak
kalau tok ani tau..mesti mamaabah dia kena marah..hehehe


pic G'if selepas kejadian "tertomoih'
merah kat dahi tu...berpeluh abah G'if..mengepung anak nan sorang tu.

bunga apinye???
tak feel ahh..tengok gambar...upload video barulah thrill sket kan
macam panjang pastu ada aksi kitaorang plak...yang ayah rakamkan tu..
sory..seganlah nak share sini.. 
alahhh..tengok jer kat youtube....macam-macam ada, ye dak :)

Selamat Tahun Baru 2012
semoga kita sentiasa berada di bawah perlindungan dan keberkatanNYA, amin.