November 30, 2011

burok perangai di musim ujan

mama borek anak itik..eyh!..rintik ;)
*pesan orang lama...time pregnant kena rajin mandi...untuk elak bayi terlebih mengelupas kulitnye???

the banana story

lama tak merepek
dalam kepala dok bersusun plak idea nak merepek..takde kene mengene dengan kerepek
banana dah ranum pon ;D























sebab masalah permasaalahan nowadays.....
tetiba menjadi sangatlah suke kan si pisang yang nama...emas dan awak sahaja!
last week dah try si abu...tak setanding si awak lah ;D
*elakkan sebarang double meaning di situ ;)

weekend tahun baru..jumpa pisang lagi...
siap ambik masa pilih yang keras lagi ijao merenyau kulit dia dengan harapan 3-4hari nanti baru kuning
yang jadik geram tu..baru bawak jenjalan naik keta tak sampai 10minit nak balik umah
dok dalam econ tu..bukan letak kat boot
sampai umah dan dan abis bertukar kaler...
sudahnye..cekodok pagi petang lah jawabnye

kalau goreng...baru nak feeling garing sket, takdan;
abis perang bercampur jusnye si pisang






















try google untuk selesai masalah permasalahan yang ni...
jumpa tips...dah terlambat..si banana ranum sudah

molek share sini..
kalau-kalau jumpa pisang nanti boleh pakat-pakat try

ada yang bagitau orang jual pisang tu letak ubat bagi pisang cepat masak
so kita kena cuci..sabun,bilas dulu buah pisang tu
pastu lap-lap kering-kering..bungkus dengan suratkhabar...masuk dalam fridge...
hmmm...kalau ikut kes sepertiku..takkan nak cuci bilas sedari kat pasar kot...
*ni yang tak sabo nak pi caribeli pisang lagi ni...nak bereksperimen punya pasal ;) 

November 24, 2011

yang suwet-suweetsss yang chic-chic ajerlah ;)























tengah mengumpul-ngumpullah ni
nikmatnye..lah..haiii
perasaan survey-survey...tengok-tengok dulu..belek-belek beli selai dua yang betul-betul suke
baru betoi..camtulah cara perempuan ber'shopping' ;)

kalau shopping barang bayi time si abang dulu...sekali hadap jer
takde survey-survey dah
satu tempat jer..ambik tu ambik ni..check list, sume ada..dahhh..bayar!
owhhh..itu shopping time preggy si anak lelaki kot...
betullah..memang style lelaki shopping pon,kan :)

tetiba teringat kat tent purple lavender ke lilac ni plak...
balik jitra bebaru ni..dalam sebok-sebok itu ini..sampai plak ke padangBesar
dapat tent nyamok ni sebijik dengan rega yang sangatlah wallahhh!
belek-belek sume kaler yang ada...purple ke lilac ni..paling berkenan di hati si mama

bawa balik sini..
berhari-hari gak ler keciwi si abang yang tak pernah jumpa kelambu siap ada pintu berzip bagai..berenda-renda jugak youuu ;)
siang malam terpasang tetengah umah..layankan ajer ler..
sekarang dah tak minat dah pon...kejap jer kan
nanti dah ada baby..ramai-ramai masuklah nampaknye..:D




















eyh...eyhhh...
tiba-tiba rasa nak satulah
mana ada jual mendalah ni..erk?

















rainbow gitewww...
babykan suke kaler-kalerful ni
mama baby pon like sangat-sangat ;D
masa google ni dengan si abang...
si abang long dah choppS nak simpan baju bobiboy dia la...mainan dia lah dalam drawer kalerful ni
so...
kalau dapat yang lagi banyak drawernya lagi baguslah..kan ;)



November 23, 2011

hamparan karpet hijau terbentang seluas mata memandang

alahai anak...anak-anak padi tu sangatlah sedap kelihatannya sehingga dipanggil pokok sayur :)

November 22, 2011

mengenali apa tu....GM Klang?



GM klang....GM Klang.....sampai termimpi2lah nak ke situ
bila hubby tanya..apa tu GM Klang?
yang ada dalam kepala adelah "pusat pemborong"....adakah?
nak berbisnes kah plak sampai termimpi2 nak ke pusat pemborong cenggitew ;)

eyh..takde..takde..kena pegi jugak-jugak ni..
shah alam ngan klang kan sebelah-sebelah jer pon :D
dah hubby pon nak taknak melayan jugeklah ngidam mak buyongnye tu

singgah makan dulu kat EON Bkt.Tinggi..
haa..mana GM Klang nye, kata depan EON Bkt.Tinggi
sebbaek en.Garmin sedia membantu....

oooo..kat Tmn Botanic, boleh nampakkan EON Bkt.Tinggi kat belakang tu


hishhh..acapkali beno ke EON tu
tapi tak pernah sekilas pon terperasan GM tu..padahal bertahun dah tercatok kat situ,kan.

wahhhh..berpintu-pintu betullah
keluar pintu ni masuk pintu ke blok lain plak
entah berapa blok yang ada tak ambek tahulah plak


kalau nengok ke pic google ni...ada 6blok yang berkalerful tu lah

hmm...
rasanya tak sempat jelajah sumelah weekend aritu...
memang layan mata abis-abisan
angau sudah..berjam-jam dok belek baju-bajan baby...esp.baby girl..
lagi-lagi bila nengok ke rega...geram woo
*sabo-sabo...dah confirm gender nanti kite pegi lagi ye

psssttt!...rajin-rajin jelajah ke blok belakang lagi  ke terkebelakang..lagi berbaloi tau :)

November 18, 2011

ulangtahun terindah

mood : countdown to the 4th anniversary :)


"kalau tak mampu untuk menggembirakan...janganlah pula sehingga mendukacitakan........"

nota/tips dari semanisKurma...malam tadi;

*sujud syukur dan banyakkan berdoa untuk kebahagiaan keluarga....
sampingannya...menukar suasana rumah, sediakan hidangan special dari hari biasa,
memberi kejutan buat pasangan...;)
selain memberi hadiah ataupon merancang percutian sedari awal.

kalau pasangan jenis suka buat-buat lupa tu...janganlah ambik hati,
kita yang ingat ni...ingatkan dia awal-awal pagi (tanda beso-beso kat kalendar tu)

antara doa yang dititipkan;
*surah Ibrahim, ayat 38
(doa untuk pasangan)
Wahai Tuhan kami! Sesungguhnya Engkau mengetahui akan apa yang kami sembunyikan dan apa yang kami zahirkan dan tiada sesuatupun di langit dan di bumi, yang tersembunyi kepada Allah!


*surah Al-Fathir, ayat 34
(doa elak kerunsingan)
Dan (sebagai bersyukur) berkatalah mereka: Segala puji tertentu bagi Allah, yang telah menghapuskan perasaan dukacita dari kami; Sesungguhnya Tuhan kami Maha Pengampun, lagi sentiasa memberi balasan yang sebaik-baiknya (kepada orang-orang yang taat); 



November 16, 2011

wordless everyday ;)

apom yang dok ngidam sangat tu....merasa akhirnye..alhamdulillah :)

*eyh...tetiba nak lagi...mana nak cari erk???

November 15, 2011

pagi itu...pengalaman bermakna buat Luqman











Akikahnya Luqman di usia 3tahun 49hari...
dah pandai pi tengok pilih beli lembu sendiri tapi ayah bayarkan lah :D
Luqman yang berani...mama pon kalah tak mampu nak tengok tang
part kekejaman tu *read:saat lembu itu disembelih.

November 14, 2011

yang bestnya edisi terjah kampung kali nie.....

hari-hari pon best
hari-hari pon ber'xtvt
hari-hari pon mesti snap...snap....snap!
sebab mama dah handover camera pada si Luqman...
*Luqman adalah sangat obsesss dengan camera 2,3 menjak ni.

ok...untuk entry ni...
jom join Luqman's n family jalan-jalan,makan-makan angin petang kat Kuala Perlis....

minum teh tarik dulu...
lokasi pilihan adalah kat deretan gerai menghadap laut area depan PutraBrasmana hotel tu jer



sory, pic G'if dengan mamaabah dia...gegar la Luqman snap :)

apsal makngah tak off flash...kan dah jadi malam, terus taknampak laut,
takpetakpe...sebab Luqman n mama jadi putih melepak di situ ;)
senja @ Kuala perlis...view dari jendela PutraBrasmana hotel..
deretan gerai yang ada banyak keta parking tu la tempat kitaorang lepak tu :)

November 2, 2011

packing time!


wahhhh,
beria dengan entry wordless wednesday..bukan satu bukan dua sebbaek tiga jer ;)

nak balik kampung,kan?...walau bukan malam ni atau esok pagi...
ok...ok!
dah boleh dahhhh kumpul2...iron bagai masuk beg teruslahhh
better prepare awal...better bawak lebih...

musim hujan cenggini
sedang elok SANGAT...'sediakan payung sebelum hujan'.........sini hujan kampung pon hujan.

*jangan nanti ada yang merungut tak cukup itu ini....
yang ini lembablah...yang itu berbaulah...., butang baju abang mana pahhh, eyh? :D

mom's legacy#1

a.k.a wordless wednesday la tu;
*well,...mom's *(read:lady) and wednesday adelah SANGAT bersangkutan (..abaikan, barat jer sume tu)



*..tak main la tido sianghari...kang petang sket nak senja gitew ada chance kite ngamuk
sebab dah ngantuk,kan :)...ehemm...lain la mama.

*part berebut favorito foods dengan si ayah memang tak tahan.....sejibik si mama,
cepat-cepat choppsss! tarik pinggan buat pinggan sendiri...kes taknak kasi ayah abihkan ;D

*ehem..ehemm...dua jer untuk harini :)


time to say goodbye


..........to my lovely and glamorous day.....curtain ;D

sedikit barai,..comot kekal bertompok sanasini...tapi maintain lovely cun pada penglihatanku...
eyh!..pre-wordless wed. kah ini???

*memang berbaloi ferasan glamer w/langsir murahan ni,..bosan-bosan tukar jer baru :)

November 1, 2011

color crazy.....


mood adelah ferasan minahsalleh ;)

tak perlu riso-riso...
"mood gurly girl bertambah seiring pertambahan umur" :D  

does life begin at 30'?....adakah!.....adakah???

ok...ok,
let's go crazy dengan color combination for babies,
and mommy too ;)



*abaikan apakah itu...just enjoy the colors!