October 31, 2011

raya a.k.a banjir

dengar-dengaq orang kat Jitra esp. area bandar, kubangPasu my hometown
dah start dengan persiapan untuk menghadapi banjir besar yang dijangka melanda bulan depan
eyh..esok dah bulan depan :)
*eyh..pasaipa ayat cam wartawan plak ni???

....kampung halamanku pon bakal terkena tempias gak ler



kalau dah bandar jitra tu bah,kan..even kiri kanan kampung bertali air...
air dari bandar tu laaa...sila-sila mai tompang lalu nak le laut,
sampai terlimpah ruah selalu masuk gak ler paras-paras buku lali...:D..itik pon tau tak syok,
ohh..masa banjir besaq tahun lepas..bukan paras buku lali dahhh
...dah paras kepala lutut, sah-sah masok umah.

uishhh...
risau besarlah makcik mak-mak menakan ai kat kampung kalau camni,
depa nak tumbang lembu terima menantu bagai bulan depan ni haa,

kite-kite yang beria nak balik kampung makan daging lembu bebanyak ni ponnn risau gak la nampaknye
...kalau tetiba banjir time tu...
uishhh..kelam-kelibut kalau air masok umah ni,

janganla time-time nak raya ni...even aidiladha..
kalau kat kampung meriah sesajaaa
..hari-hari ada jer rumah selalu tu rumah rumah rumah yang buat makan-makan daging korban
tu pasal mesti balik kampung time raya korban :)

tetiba rasa nak bbq koleksi daging dalam petiais mak kat kampong nanti :)....lalalalaaaa....

*makan daging puas-puas...balik sini mau sebulan dua takdak hati nak caribeli makan daging kot ;)

October 27, 2011

saya dan dress....;)

wahhh...tajuk?
papehal letak pic dulu...kasi naik sket aura yang nak menaip@yang nak membaca ni,kan :) 


*ambek aura...pic maxi dress zaman bujangan..ehsan dari x-boss,
nak sarung sekarang memang tak dapeklah..sangkut tang peyut ;)


now boleh start....looooong time ago.........*hehehe,imbas zaman kekanak rebina lagilah tewww ;D

......seingat ai lah,kan...sejak zaman kekanak rebina (read:sek.rendah) lagi
ai memang tidak digalakkan memakai dress/gaun/skirt..bla..bla...bla...
segala kaum mak nenek kembang-kembang bagai tu untuk pi keluar jalan dengan my ayah
termasuk nak ikut dia pi kedai kat jalan depan tu pon...pakai mainmain keliling umah no hal lah. 
kalau nak ikut ayah ke mana-mana..mesti tukar jeans/pants...
rambut kena sikat cantikcantik kalau boleh tocang tinggi-tinggi, sememeh memang kena tinggallah :)

sampailah...ke sekolah menengah,
sampai dah masuk U pon...
sampai dah kerja....dan juga dek kerana pilihan/tuntutan kerja...
hari-hari lagi selesa ke ofis dengan ber'jeans/pants" juge...
anytime boleh terjah site kalau tetibe kena pi site,ada site visit ke site meeting ker..just tukar kasut jer :D
*jantan abis kata arwah tok ai..sebbaek pakai tudung kepala.

Keje..keje..keje...sampai jodoh...kawen..pastu pregnant :)
tak disangka-sangka mak belikan sehelai maxi dress..awww,1st time pakai macam serba tak kene jadinye...
simpan diam-diam dulu ;)
tak lama pastu...hubby balik dari offshore..pakai dan tunjuk ke dia..hohoho
macam orang kampung jerrr..katanye...sebbaek ai memang orang kampung so no sentap2lah.

sepanjang mengandung...dalam pantang sampailah dah mengandung semula ni
ai ada jugaklah selalu-selalu pakai skirt juga palazzo kat umah
time mengandung cenggini adalah lebih selesa berpalazzo bila keluar jenjalan
tu pon hubby dah tegur macam pakai seluar tido...
sesekali terpikir...
memang tidak sesuai kot aku ni pakai ala-ala lemahlembut ayu gemalai ni..memang akan ditegur oleh lelaki2 
yang paling rapat dalam hidupku...yang paling menyayangi aku.

tetibe!
2,3 menjak ni mula tertawan hati tengok muda-mudi berdress cardigan bagai sekarang,kan
padahal berzaman dah orang pakai ai tak kesah pon.
feeling macam ayu jer pakai gitewww...awww, sayakah itu?
pembawakan baby girl barangkali..mood gurly sudah datang.
bila betul-betul dah terbuka hati...
haruslah ambik kesempatan ber'maxi dress' sepanjang kehamilan kalini.


October 26, 2011

biskut sagoon

Happy Deepavali...
beraya sampai ke mana dah tuuuu :)

singgah makan biskut sagoon dulu meh...
act. sama je rasa ngan sagoon yang pernah makan sekali ada kawan jual masa sekolah rendah duluuuu;)
sebab makan sekali jer sebab sagoon tu boleh buat orang yang tak pandai makan jadi tersedak-sedak...

bila dah jadi biskut ni...baru ada gaya, ada rupa...sedap, lazat lagi banyak khasiatnye......


tunjuk sampel free dapat masa pergi jengok ke karnival makanan halal weekend lepas..
jauh biskut ni mai..dari aloq setaq nun...memang sagoon ni makanan orang utara kot?... :D


@ Uitm Puncak Perdana....

*sesekali elok juge menjengok masuk ke uitm dihatiku ni :)

October 24, 2011

weekend & rambut baru

lama sangat dah tak snapsnap di hujung minggu,
tup tup mood itu datang...*tetibe
molek sesangatlah sesekali ceriakan blog dengan sederet picssss ;)

Pagi tak pagi...
dalam kul 10pagi camtu...dah kluar ke destinasi tujuan utama...
which is..."rambut raye"

percubaan demi percubaan...
di percubaan ke3...buat kali pertama Luqman redha potong rambut kat atok barber..."22102011"
terpegun si mama sampai langsung hilang ingatan nak snap detikdetik bersejarah itu,
asyik nau nengok si anak terlentok bengkok sume adelahhh..dok tahan geligeli..digelikan mesin rambut tu agaknye :D

dah siap,
cepatcepat tuntut janji dari mama...lepaking @ McD
ok...minumminum kat mcD..pagi lagi,kannn
eyh..
takkan minum jer..alang-alang dah masuk itu mcD
ber"counter pounder"..lah kite-kite :D

lepak jap jerrr...tuntut janji seterusnye....buaisyik *read:buai tasik
oishhh..tetengahari litlit ni..act. tak sebenarnye mendung jer pon,

sebelum tu, kejaplah kasi mama ronda windowshopin barang baby jap ye,
ambik mood dulu..tak lama lagi dah nak start shoping untuk baby..yeay :)
owh..tak sabar sebenarnye...
tengoktengok jerlah dulu..nak beli?
awal lagi kot :)

Luqman dan bekalan yang jenuh menunggu..asyik buaisyik...buaisyik..buaisyikkkk....

Peace!
sampai gak ke buaisyik..
mendungmendung pon panas la juge,

eyh..sarung selipar mama plak dia..gedabak tak padan dengan kaki

usha dulu.nak panjatpanjat..selipar gedabak bikin masalah kot
ke..dah pandai...malas nak redah panas :)

 haruslah naik buai kalau tujuan datang nak ke "buai"syik, kan :)

lepaking jap makan angin tasik, hari makin mendung..eloklah kita berangkat segera
..hmmm..macam lapar pulak
tapau gorenggorenglah...dah 2ptg pon
sempat lagi tu tangkap seketul kaya sedap..kang ngidam tetengah malam, kan senang :)


balik umah bersama sebakul makanan dan bekalan dari mcD
...taksah kalau makan mcD...friesnye mesti ikut balik sampai ke umah :)


tetibe rasa macam tak bestnye kalau keluar jenjalan dan balik tanpa sesuatu yang sesuatulah :D
takpe..takpe...
ahad masih ada..so ahad jenjalan lagi dan berjaya polang bersama sesuatu itu.....yang eyh?

...simpan dululah ;)
raye nanti baru kite rasmi..lagi 2minggu camtu jer lagi,kan :)

October 21, 2011

badan berat;berat badan

*google
seriously.....
berat badan mencanak naik 10kg dalam tempoh 4-5bulan ni...mood SANGAT happy ;)
untuk yang underweight macam ai ni..time ni lahhh baru nak merasa punya berat badan normal.

badan dah rasa berat sket
confident sket bila dah kene tiup angin tu..hihihihi

tambah-tambah bila hampir mencecah ke overweight pulak nanti...
no wonder merekamereka yang overweight tu bersungguh benar berdiet bagai erk:)
...actually...bukan just nak cantek langsing confident semata, kan :)
....
banyak yang negatifnye pon bila berbadan berat ni.....
*google
except....
untuk mak-mak buyong time ni jer lah pon...
so..jangan lepaskan peluang yang ada untuk tambah lagi 10kg untuk 4bulan berikutnye..ehemzzz

normal lagi tu naik sampai 20kg kepada mama underweight macam ai ni :)
*google
perancangan awalnye,
selepas melahirkan...hopefully dapat maintain kemontelan...:D
tak adalah kot nanti mulut-mulut manis nak nasihatkan supaya bagi jer anak minum susu formula
kalau BF ni kan mencekedingkan si mama sokmo.

takkan nak cantik punya pasal sanggup tak BF'kan anak pulak
dan....
janganlah sesekali pasang niat nak BF untuk nak kuruskan badan ye..
nawaitu kena betul..

*peringatan untuk diri sendiri juge...ape-ape pon kita cuma merancang, selebihnya................:)

*hehehehe...kalau dah montel, nak taknak kena tukarlah koleksi untuk wardrobe..kan..kan..kannn 
eyh!...tu niat baik ke tak baek..erk :D



October 19, 2011

booster dos...

isnin bebaru ni pagipagi lagi dah sampai ke KK *klinik kesihatan
kalau pagi ni ramainye sedikit menggerunkan..beza sangat kalau pi time kol 2ptg

check2 sume okey..sebelum balik kene cucuk sejarum..:D
















 ...suntikan vaksin Tetanus,
pasal ni dah kandungan kedua...sebbaek :)
cuma satu jer lah suntikan booster dos diberikan
kalau baru kandungan pertama..kene 2 jarum tau!
hmm..tak pasti plak masa Luqman dulu ada tak ambik suntikan vaksin tetanus ni
(sekali pon tak penah ke KK)


...suntikan agak menyakitkan..ada yang sampai demam..ada juga yang bertindakbalas elergi..
tu pasal kebanyakan gynea kat swasta memang skip terus suntikan ni,
hanya kat KK jer..diberikan secara percuma..elok saja menerimanye.

"tujuan suntikan vaksin tetanus adelah untuk melindungi ibu hamil
.......juga anak yang bakal dilahirkan,
antibodi yang terbentuk dalam badan ibu akan dihantar kepada bayi
untuk melindunginya sehingga beberapa bulan selepas dilahirkan
juge menghalang kelahiran pra matang."

kerana.....
kuman tetanus ni katanya boleh masuk ke dalam badan kita melalui lukaluka yang terbuka
seterusnya merosakkan sistem saraf,...juge boleh membunuh pesakit.
ishh...
jangan memain kalau luka terkena pisau ke gunting ke..kuman ni ada di mana-mana.
yang accident lagi laa..memang terus disuntik vaksin ni rupanye....


....syok juge kalau dapat nurse yang rajin berkongsi info ni..taklah seram nau tengok jarum tu :)


ok. dah abis cite jarum cucuk bagai ni, 
jom layan cream cookies sejuk-sejuk ni :)

October 18, 2011

bila umah bertingkat2

leceh yang pertama..dah tubit mai dahhhhh..

masalahproblem kawemalamni...
















gambo tak molek...letak sekepingkecik udah ler ye :D

...salurgalur dari umah jiran tingkat atas yang dok terjuntai kat siling dapur
sedikit memburukkan pemandangan
...tup tup memburukkan keadaan la pulak pada ini malam 

entah banjir bocor ke apa dah agaknya kat umah jiran tingkat atas ni
kalau ke dapur dengar macam ujan lebat jer kat bahagian dapur tu
...sampai tekanan air keluar dari salur tu..
walaupon just..tap..tap..tappp...
menitiknye sipisipi alahai washing mesinku sayang

kurang sesuai ke kurang berani mahu terjah spotcheck umah jiran tetengah malam dah ni ;)
hubby takde la plak..

alahai sehabis tenaga mak buyong menyorong ngesot nye cume seinci dua...
berat nau ler apa ke benda makcik2 selalu sebut tu..."maid jepun" sebijik ni pon :D

*papehal,...esok pepagi kena terjah maintenance...MUSTI!



October 16, 2011

yakini.....

jangan pernah berpikir bahawa parents yang baik adalah parents yang tidak pernah marah kepada anak,
kerana.....
parents yang baik adalah parents yang jujur dengan anak-anak.



yakinilah bahawa tidak ada seorang anak pun yang tidak mahu bekerjasama dengan parents memasing...
yang ada hanyalah anak yang merasakan tidak didengar oleh parents mereka.
*source

October 15, 2011

ke KK pulak

apsal eyh?
kita..keje govt ke swasta ke tak keje ke... sangat beria mendapatkan rawatan swasta???
yang keje swasta memanglah panel nya swasta :)

nak tahu?
pekata...preggy kali ni kita pulak yang beria ke klinik govt. :)

ooo..okey,
1st time reg. mengandung kat klinik govt....
dapat buku pink kaler...(boleh bawak balik, takpayah baca pon..next appoinment jangan lupa bawa ye)
..hmm..no hal, buku nipis jer tadak effect pon kat dalam handbag gedabak ni :D

selalu dengar soksek soksek...
nurse kat klinik govt. ni garang..marah-marah tak tentu pasal..
hmm..maybe dengan yang sekapal kot...sama-sama govt.

ooo..1st time pergi situ kena isi borang kajiselidik, 
tulis apa jer yang tak puashati dengan KK tu...
so, saye tulis apa yang selalu sangat dengar orang dok soksek tu..boleh nurse, saye 1st time datang ni :)

ramai yang cakap...penat menunggu'..pasal ramai sangat kalau ke KK ni,
mungkin tempat tertentu kot...
kalau kat SA ni...
maybe sebab dah ramai yang beria ke swasta...menjadikan tempoh menunggu di swasta
lebihkurang je dengan KK...duadua pon ber'appoinment tu...
yup!tarikan interior kat swasta mendorong kita nak berlama-lama'an kat situ, setuju?
ai tahulah...bab2 interior tu kan keje ai :)

preggy kali ni di beri kesempatan ke KK
act,...bukan sesape bagi pon tapi sendiri datang kemahuan...
kalau asyiklah asyik dengar yang bukan-bukan...lagi menakutkan
sesajer kalini mahu cuba pula.. :)

eyh...semua pon PERCUMA!..kagum jap :)
"buat malu jer tanya soalan bodoh tu"
source
oh..hoo
petang semalam selesai sesi mendengar ceramah pasal 'laktasi'..1st time gak ni.
kembang kuncup sensorang kat dalam meeting room tu tau :)

balik umah dan dan google dan jumpa dan bekenan dan tempek sini
reward diri sendiri
berjaya menyusukan myLuqman selama 2tahun tambah 2bulan dan kemudian pelanpelan ceraikan
selepas disahkan mengandung

26bulan menyusukan Luqman dengan "0" pengetahuan
ditambah sokongan negatif dari orang sekeliling...kampung laa..no class laaa...saiz anak yang sedikit kecil berbanding anak yang minum susu formula..ntah-ntah anak tak cukup susu..etc.

ishh..sentap gak la bila teguran macam tu datangnya dari orang terdekat,
pikir positif dah ler..mereka sekadar mengambil berat

syukur alhamdulillah,
sempurna tanggungjawab untuk menysukan Luqman selama 2tahun..
terlaksana menurut kehendak islam..amin.

October 13, 2011

bw tegar

owh....
mama punya PA sekarang
senang bila dah ada yang menolong mama ber'bw' ni
cuma risau kekadang bila lupa sign out..
dan pernah ber'tantrum' pulak dia bila kita sign out sebelum bagi ke dia..camno tu? 

...kalaukalau ada blog sesape yang kat shout mix ke kat komen ke...
ditinggal jejak oleh aiezzaSue dengan tulisan yang /'+#$!%&..langsung tak paham tu,
jangan marahmarah si mama juge ye,
komen ikhlas dari myLuqman,lepas dah penat slide tengok gambar agaknye :) 

eyh..kekadang dia klikklik iklan jugak tau :)..paling suka kalau iklan kereta...
"Cars 2' lagi lalalala..la dia.

sonyap jer...ingatkan dah tido...takde respon plak bila dekatdekat ke dia...

 memang dah tido laaa...sebbaek bukan Ipad..tak pepasal lenguh tangan nak berurut plak :)

on flash, yup! memang dah tido ponnn.

*maaf dari mama yang masih bertatih mencari ilmu dalam mentangani anakanak....


October 11, 2011

pagi2 makan ayam ;)

*google
lama betol tak makan chicken mayo...
meansss...lama betol tak ke Dunkin donut...sejak menjak dah banyak pilihan donut shomelcomey ni


chicken mayo..memang feveret sejak sekian lama...
maybe pasal chicken nye tu...macam fresh,...feeling macam makan saladlah kekonon nyeee,kan ;)
ealahhh..asyik-asyik makan daging yang siap diproses tu...cian anak ai;


untuk lebih yakin...chicken mayo berintikan isi ayam yang fresh
marilah kita buat sendiri :D

isi ayam yang fresh direbus dan di'shredded'kan
gaul dengan mayonis...sedikit garam  dan blackpepper
nak masam ala-ala dunkindonut tu...pepandai lah add sedikit perahan lemon...

alamak...roti croissant tadak...roti apa yang ada je..lah nampaknye
berebut buat ngan si anak...
marah dia dah nak makan..si mama tak kasi plak
tapi dia tahu dahhh..nak snap gambar lah tu
pasal dah selalu tengok mama selalu upload kat "aie"
aie'.. yang Luqman akan sebut bila tengok mama dia ber' blogger'an..


*salad kerinting lagi mabeles kot

 blur gambar...snap sambil suruh tangan kecik tu jangan enterframe..tapi biarlah ;)

October 10, 2011

earrings kawen


okey :)
tak perlu cari benda tersembunyi
watak pada tajuk takde dalam gambar.

untuk mendapatkan earrings kawen tu
ku dengan rela hati menukarkannya dengan sekuntum rose paling berharga..
cuma nampak sipisipi dari tepi dalam gambar tu...
okey!
itu cerita tiga tahun beberapa bulan yang lepas.

cerita harini?....
satu daripada sepasang earring tu bakal sampai ke penghujung hayat..dah nyawa-nyawa ikan pon ;(
salah yang empunya juga
menjadikan earrings kawin sebagai earrings basahan..

dah takde roses berharga lagi untuk di sistem barter'kan dengan PohKong
hmmm...
takkan nak barter'kan earrings kawen...dan dapatkan earrings baru
earrings baru bukan earrings kawen dah ....sob...sob...sob, ..emo jap :(

October 9, 2011

merah itu cinta

selamat berhari weekend ;)

masak pe lunch harini?
ke kluar jenjalan cari makan...macam kite :D

owh...harini jumpa si baldu merah lagi...haruslah membeli


rasa jangan tak rasa...
rasa sana sket...rasa sini sket..situ sket,
rasa semualah memana yang reramai dok kabarkan sedap sangat tu
bila dah pandai rasa..pandai komen
dah jumpa mana yang kena dengan tekak sendiri
haruslah coba buat sendiri ye...kasi orang rasa...kasi orang komen pula...boleyyyhh?

dah lama pendam hasrat nak mem'baking' si baldu merah buat sidia...
merah itu kan cinta ;)....awww...ala sinetron dah gayanya

tapi...tang tapi yang malas nak menaip ni,
tak bagus tapi tapi ni tau...susah nak berjaya kalau hidup asyiklah bertapi-tapi.

semoga sidia sudi memahami...
even anak dah nak masuk 2, masuk bab baking membaking haruslah nak berkepit dengan mak lagi.


*hehehe...resepi si baldu merah dah kumpul-kumpul dah ;D

October 8, 2011

old time......

*google
sengkuang calit
...yum..yum...yummy!

raya aritu...ternampak abang (sekarang dah uban putih rambutnye
yang dulu dok menjual sengkuang calit depan pagar sekolah rendah....
sekarang taktaulah ada ke lagi...jalan dah betukaq jadi highway.

tiap hari memang dah siap spare dwet 2kupang ke 3kupang ntah...
rega sekeping sengkuang ni ntah lupa dah,
abih sememeh baju, kalau hari naik motor...makan atas motor tak sempat balik umah dah..
kalau hari balik dengan bas kuning tu...
okla, sempat lepaklepak makan dah abis barulah bas tu gerak...

hmmm...
dah besar ni...ea?
eaa..betul la kan, dulu kecik sekarang besarlah...

yup..bila dah jadi makmak ni
alahai...buatbuat tak selera nak makan pulak dah..stail jualjual tepi longkang ni
teringat balik dulu arwah tok...kadang tu mak sendiri pon..
akan bisingbising bila kita ni suka nauu lah membeli apa saja yang di jual tu
sekarang sendiri paham
akan sendiri yang bakal bisingbising pulak nanti....hidupkan umpama roda

*"walau setinggi mana pon kita harini...ingatlah satu hari nanti kita pasti ke bawah juge"

eyh!
sebenarnye nak ceciter harini kite makan sengkuang calit sendiri bikin punyer, itu jer :)

guna kuah rojak makB...cairlah plak;..tapi tang rasa?..makB terbaek!

October 7, 2011

c'cilik temenung d'cili

temenung makan temenung :)

menu makan malam yang simple...tumis menumis 
makan dengan nasi panas-panas
...tak sedar licin nasi dalam peryok
terkedu hempedu bila Luqman cakap nak tambah nasi...
nasi abis..ratah tumis sawi cicah temenung c'cilik d'cili..best tau,
tapi kena monitor la...temenung adalah spesies hidupan..bertulang temulang :)

seselera dengan mama melayan temenung c'cilik d'cili
tapi kurang pedaslah ;)

nampak gaya weekend jer kena p pasar tani 
cari c'cilik temenung yang freshsssss cenggini
pastu sawi nak yang mokmok tu, tak pahit...sawi cameron kot nama dia
tu pasal kot jenuh gak lah ngintai gerai ke gerai...1-2 gerai jer yang ada sawi gemok ni. 

*merancang xtvt pepagi weekend...
dah tak minat jogging keliling tasik...jenjalan pasar tani lagi best...kluar peluh, kluar dwet juge :D


October 5, 2011

loose item



*corelle?...corelle jugak,...tapi stail 'funky' cenggini totap dihatiku ;)
dapat serba sebiji pon jadiklah...."penyeri buffet table" gitewww :D

October 3, 2011

balcony 'impian'

cair hati kalau ke umah punya 'garden balcony'
lagilagilah kalau garden tu dipenuhi pelbagai pokokdaun masakan ;)
hobi makcik-makcik,kan?...eaaa...sedar diri...bukan nye mak kecik lagi..tapi maklongmakngah ni ye :D

kalau dulu....
kalau tengok kat umah yang banyak tanamtanam pokokdaun masakmasak ni,
di pasukan pule chomelsss shomelsss kat balcony lagi.....wallaaahh,
rajinnnnn nye memasak; 
eaalahh..cakap jer nak daun ape..bolehkata sume adalah;
dengan cilipadinye...daun karinye..daun kunyit, kesum..pandan...dengan serainye lagi
jangankan pokok limau purut...limau kasturi pon ade...
daun sup..bawang..selasih..parsli...rosmary....perghhh! kagum den :D

lain pulak halnye kini..
hakikatnya.....
orangorang yang jarang masak ni sebenarnye yang sangatsangat perlukan pokokdaun tu
kat laman@balcony...apa kata survey?

pasal?
pasal dah jarang masak ni, kalau dibeli..guna sekali..selebihnye?
kecut kering cenggitew jer..pastu buang..pastu beli lagi...ealahhh..apalah sangat setakat 5posen tu erk?
tapi...coba kalau ada pokok sendiri..kocik cenonet dalam pasu pon jadilah
kan ber"function"2x jadinye :D

okey!
jom tambah koleksi pokok masakmasak la pulak,
time mendung hujan cenggini..gemburgembur..bajabaja...segarbugar lah hendaknye...

ushausha..boleh tahan rega memasing kat pasaran
nak jimat boleh ajer call mak mintak tolong semaikan :D
alahai...bila nak balik kampong ni,..tak sabar nak tambah koleksi..

antara google idea susunatur pasu..tapi batubatu tu lecehlah..
kang si anak main tujutuju masok dalam pool..haa..sapa nak jawab :D
yang penting?
tahap kengerian si mama untuk melepaskan si anak berlegar kat balcony dapat di minimumkan...choops!
segala bangkumeja agen panjatmemanjat?...takmo..takmoo..


comei...comei...comeiiiiii,ada nampak yang alaala pokok pandan tu...uishh..nak..nak..nakkkk!


kecomelan pasu pon pentingkan...dah pokok tak berapa nak berkalerful..
pasu kalerkaler nilah penaik serinya.


oishhh...puehati kalau boleh dapat ala-ala "GreenBo" ni :)


*sory!..orang kampong jer kot...yang nakkk..tanam pokokpokok daun masakmasak ni :)